България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ildivvy » 06 Фев 2025, 21:32

По-добре да започнат да приемат клипове от гражданите и да глобяват по тях... Какво им пречи? И без това сума ти народ снима постоянно...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 06 Фев 2025, 21:37

Пречи, че не е много трудно
А) да манипулираш клипа
Б) да налравиш такъв без да има нищо реално в него
Иначе и аз искам. Еле па ако е с гпс и докато съм в огранкчението сичко живо ме изпреварва.
Всеки ден ше има по бая изгорели.
Хм,хм...

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 06 Фев 2025, 21:42

ildivvy написа:По-добре да започнат да приемат клипове от гражданите и да глобяват по тях... Какво им пречи? И без това сума ти народ снима постоянно...

Това го има и работи, даже и аз съм продавал сигнал. Пише се СВЕДЕНИЕ до КАТ със приложена снимка. Виновния може да се жалва, но процедурата е съд и съответно предпочитат да си платят глобата.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Фев 2025, 22:09

Да, веднага ще има ама от мераклии по малките населени места, които ще посочват който не ги кефи. Разбира се това няма да важи за селските мутри, понеже снимащите ще ги е страх от бой, тоест пак ще е двоен и троен стандарт и ще има специални списъци както писа колегата. Затова...пускаш камерата и си свиркаш, тя не подбира. Едно реване, едно чудо...абе плащайте щом карате бе. На мен ми дойде една миналата година за 64 при нагласяне да снима уж от 63 нагоре, 50 камъка(тоест в срока)и сега някаква с точно 63, но 100 лева за повторност, тоест 70 в срок. Можеше да я пиша на майка или на жена ми, че те нямат такива, ама айде мишкуване за няма нищо, утре ще проспя някоя камера на дебилно място...тогава да има за какво. Един колегата така писа на жена си за 200, един друг пък за сина си 600 ли беше заради повторност...
Плюс това като съм сгрешил...нека си внеса стимула за нови БМВ-та, Вагени или Шкоди, пък може и вноска към държавата, че почнаха да излизат слухове как тия камери се ползвали като допълнителен НАП. :mhihi: Някакви дупки в бюджета трябвало да оправят. :dunno:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 06 Фев 2025, 22:17

За последните 3 години имам над 100 ходения до Варна ,ако има цивилни коли с радари и камери МВР ще закърпи бюджета си за заплати поне за масец .Няма такива олигофрени и психопати ,не е нормално тир да изпреварва други два ,психически уравновесен и мислещ човек никога не би карал квото и да е МПС по тази магистрала с повече от 120 км /ч.Това трасе отдавна не може да се нарича магисттален път ,лявата лента що годе бива ама дясната е трагедия ,тежко товарният трафик и липсата на поддръжка са я докарали тая магистрала до нивото на селски сокак.Но пък въпреки проблемите с настилката идиотите имат суицидно пътно поведение .Няма оправия без непопулярни и крайни мерки ,за съжаление .

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 06 Фев 2025, 23:08

Някой има ли обяснение каква е тази мания да се говори по телефона и да се държи пред устата тип "филия" :shock: Забелязвам, че все повече хора така говорят в нови коли, които 100% може да си вържеш телефона и да си говориш през колата. А ако ще говориш през него - защо се държи така, а не на ухото, предвид че се вижда от 5км? :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 06 Фев 2025, 23:11

Ивайло Димов написа:За последните 3 години имам над 100 ходения до Варна ,ако има цивилни коли с радари и камери МВР ще закърпи бюджета си за заплати поне за масец .Няма такива олигофрени и психопати ,не е нормално тир да изпреварва други два ,психически уравновесен и мислещ човек никога не би карал квото и да е МПС по тази магистрала с повече от 120 км /ч.Това трасе отдавна не може да се нарича магисттален път ,лявата лента що годе бива ама дясната е трагедия ,тежко товарният трафик и липсата на поддръжка са я докарали тая магистрала до нивото на селски сокак.Но пък въпреки проблемите с настилката идиотите имат суицидно пътно поведение .Няма оправия без непопулярни и крайни мерки ,за съжаление .

Хемус към София е още по зле , последните два месеца имах възможности да сравня ... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 07 Фев 2025, 0:40

Мен повече ме притесняват тия в града.

Днес една Вектра Ц комби буквално ме прескочи, както си карам и поглеждам в огледалото как нещо ме хвърлита и онзи рязко смени лентата, прелетя покрай мен, после изпревари и авто уса, който беше 60-70 метра пред мен, влизайки в кръгово в лява лента и излизайки още на първия изход.

По пътя за работа един с някакво Ауди, пак комби тръгна да влиза в лентата, където вървеше Порше Кайен ново някакво и още нещо, дето не можах да го разпозная, може би някакво Ауди Кю не знам колко. Прибра се обратно и след като минаха те все пак смени лентата в тяхната, което на мен ми освободи лента и аз си ускорих. Тоя с кайена 2 пъти тръгва към мен, за момент се замислих, че ме смята за въпросното Ауди и си "връща", ама човека просто си говореше по телефона.. после естествено прескочи няколко ленти за ляв завой, щото не се беше престроил правилно.

Хората са станали адски неадекватни, но за сметка на това нагли. И то хора по на 35-45 години, дето трябва вече да са ги надживели тия неща.

Аз като се сещам на 20 какви тъпотии правех из града и как карам сега, нищо общо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 07 Фев 2025, 7:20

mr_petroff Убеден съм ,че е така.Скоро не съм ходил до голямото село ,ще ми се наложи в близките 1-2 месеца и ще видя пътната разруха с очите си .

Дрифти ,вакханалията в градовете е по-голяма но там тежките инциденти с жертви са доста пи-малко отколкото по извънградските пътища .Кът си на 20 си живееш в анимационния филм за Уили Койота :ok: ,лошото е че доста хора си стоят емоционално на тая възраст кът седнат в колите си.

:bowdown: Евала на варненските шофери ,за толкова ходения само веднъж една мома свиреше и ръкомахаше ,явно бързаше а аз карах в ограниченията .Колкото и пъти да съм решил да се престроя ако съм изпуснал момента ,пускам мигач и винаги е имало колегиалност да се даде възможност за минаване от лента в лента .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 07 Фев 2025, 8:29

Ивайло Димов написа:
.Кът си на 20 си живееш в анимационния филм за Уили Койота :ok: ,лошото е че доста хора си стоят емоционално на тая възраст кът седнат в колите си.

Много хубаво го каза, точно това имах предвид!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 07 Фев 2025, 8:45

Тестове за психопригодност ,вършат работа за разкриване на евентуална биполярност :yes: .

Кое е общото между слонът и теменужката :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Фев 2025, 9:36

Сутринта идвам на работа и почти няма движение из града... Спускам се по мост и светофара на кръстовището се вижда от далеч, че е на червен сигнал и няма смисъл да се бърза! Съответно съм пуснал по инерция... Зад мен рейс с хора, разминава ме от дясно (няма проблем) и пак се връща пред мен и накрая спира на червеното! Това на трилентово платно! Е, какъв беше смисъла? Идиоти! Отделно, че карат гадно рейсаджиите, правят номера и разчитат на габарита си...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Фев 2025, 9:57

drifty написа:
Хората са станали адски неадекватни, но за сметка на това нагли. И то хора по на 35-45 години, дето трябва вече да са ги надживели тия неща.

На мен пък ми прави впечатление друга възраст - 55+ чичаци :dunno: Топ най-дивите постъпки са от чичаци. "Ти знаеш ли аз отколко години имам книжка" :banghead: Пълно е с такива с 30+ години зад волана, където още не са се научили.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 07 Фев 2025, 11:42

alozavar написа:Някой има ли обяснение каква е тази мания да се говори по телефона и да се държи пред устата тип "филия" :shock: Забелязвам, че все повече хора така говорят в нови коли, които 100% може да си вържеш телефона и да си говориш през колата. А ако ще говориш през него - защо се държи така, а не на ухото, предвид че се вижда от 5км? :kuku:

Защото са на високоговорител и не е комфортно да си сложиш телефона на ухото. Аз лично много мразя да говоря с телефон на ухото, а по работа трябва много да говоря, съответно съм или на слушалки, а ако нямам под ръка - филия (пред лаптопа, не в колата :) )

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 07 Фев 2025, 12:54

pampo написа:
alozavar написа:Някой има ли обяснение каква е тази мания да се говори по телефона и да се държи пред устата тип "филия" :shock: Забелязвам, че все повече хора така говорят в нови коли, които 100% може да си вържеш телефона и да си говориш през колата. А ако ще говориш през него - защо се държи така, а не на ухото, предвид че се вижда от 5км? :kuku:

Защото са на високоговорител и не е комфортно да си сложиш телефона на ухото. Аз лично много мразя да говоря с телефон на ухото, а по работа трябва много да говоря, съответно съм или на слушалки, а ако нямам под ръка - филия (пред лаптопа, не в колата :) )

Аз разбирам, че са на високоговорител и възникват два въпроса - в кола след 2020г защо не ползваш блутуута и възможността да си говориш през нея съвсем свободно? А ако ще говориш така, защо, за бога, се държи с ръце телефона пред устата, вместо да се остави някъде около скоростния лост примерно и да шофираш нормално? И ти ще чуваш и теб ще те чуват, това е ясно. Освен, че 98% блеят в инстаграм по светофарите и масово се изпускат зелените сигнали и т.н. явно е много важно да се "вижда", че говорим по телефона в новия джибббб. :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата