България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от driver69 » 31 Мар 2025, 21:32

vicho написа:държа да гледате тоя клип от групата "Лудостта по пътищата на България. Нека я спрем заедно."

админите на групата одобряват и дори поощряват подобно поведение :shock:

Дистанция окей, ама този бай Хой е оставил маааалко повече от нужното...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 31 Мар 2025, 21:32

Тези снимащите лумпени ми приличат като сцена от един филм с Луй дьо Фюнес, онзи караше с една барака умишлено(той полицай :mhihi: )и се тътри толкова бавно на непрекъсната само за да го изпревари някой и да го спре. Накрая всички го изпревариха. :mhihi:
Та снимашият е за бой. Тоя с Мерцедесът не може да кара, но иначе аз бих направил почти същото. Да не говорим, че има агресивни водачи, които пък нарочно изпреварват такъв папагал и го свиват леко в ляво за да му покажат, че умишленото каране така не води до нищо добро.

Относно циганина с БМВ-то(ясно беше, че е такъв)няма да му се разминава. Бива да ви прави впечатление, че в последните години виждаме все по-често ефективно осъдени и с увеличаващи се години на топло. Да, не е толкова, колкото ни се иска, но както вика Стийна, не става изведнъж с магическа пръчка. Сега ще раздухат случая, ще рздухат и присъдата после, ще се чува все повече и повече за подобни и няма как да няма ефект.
И не е пуснат, нито ще го пуснат! Искал домашен арест, адвоката му мрънка днес, че задържането му докато траел процеса(той си знае, че го осъдят да лежи)не бивало да се превръща в изпълнение на присъда.
Ще има наказание и за отстъпилия му колата, понеже хем я дава на пиян, хем на неправоспособен. Според прокурора той поставя началото на престъплението и другото са последващи действия. :clap: На прост език, ако не му беше дал колата, двама човека щяха да са живи. Отстъпилият колата си се е возил дори вътре, тоест бил е свидетел на това как е карал с 200+(камера го хванала със 172 щото за нищо не стават камерите)и той също е бил пиян.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 31 Мар 2025, 21:51

vicho написа:държа да гледате тоя клип от групата "Лудостта по пътищата на България. Нека я спрем заедно."

админите на групата одобряват и дори поощряват подобно поведение :shock:

Тъпа маневра на меркендеса, но също така купчина тъпаци, каращи в лента за изпреварване без да изпреварват нищо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 31 Мар 2025, 22:57

Напълно нормални неща за Тракия, трафикът е толкова много, че до Пловдив и двете ленти се движат с почти еднаква скорост. Последните няколко пъти изобщо не се напрягам да карам в ляво, 90-100 вдясно с тировете и няма грижи.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 01 Апр 2025, 10:16

Аз последния път карах с по-висока скорост в дясна лента, от колкото в лява.. ама на клипа няма чак толкова много трафик.. Видимо имаше достатъчно място да се прибират в дясно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 01 Апр 2025, 14:36

Много често дясната лента е разбита от тировете и хората карат в лявата лента (защото пътищата ни са прекрасни нали). Това, разбира се, не го оправдава, но често и това е причината...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 01 Апр 2025, 15:12

Аз също не бих се прибрал в дясно с това ниво на трафик. :dunno: Разбира се, умишленото намаляване и умишлено голямата дистанция до предната кола(камерата лъже малко, но все пак си е доста) не са ОК.

Изобщо от едно ниво на трафик нагоре хората започват да налагат собствени правила :mhihi: От едната страна стоят тези като мен, които не изпреварват от дясно, но пък "блокират" лява лента, за да не останат заключени в дясно. От другата са изпреварващите от дясно, които "засичат", за да влязат в лява лента. :mhihi:

Този спор няма да спре, а само ще се задълбочава. Без полиция вътре в трафика + някакъв разписан магистрален кодекс, това няма да се реши. :dunno:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 01 Апр 2025, 15:16

Случката от клипа започва от 32 км посока София и видно скоростта на тарикатите е 90-100 км/ч и стоят в лявата лента повече от километър, а и пътя не е толкова лош.
Каращите с по-висока скорост намаляват, но идиотите каращи в лявата лента и изпреварващите със 100 без да се съобразяват дали идва някой отзад са се увеличили многократно.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Апр 2025, 15:22

Драйвъре, то може да изпреварваш отдясно и без да ги засичаш. :mhihi: И понеже след споменато от теб ниво на трафик важат собствени правила, мисля вече посвикнаха да ги изпреварват отдясно, та не виждам защо мрънкат и снимат за да мрънкат снимайки мрънкащо. :mhihi:

Като пуснат полицията в трафика ще глобява и от двата типа хора, накрая Бойко ще е виновен защото пътя не е както трябва. :mhihi:
За мен във всички случаи виновния е каращия вляво защото той извършва първи нарушението за да се стигне до второто нарушение на другия зад него, а именно изпреварване отдясно. Сега, че второто нарушение е далеч по-трудно е ясно. Затова ако стане сакатлък, този отдясно си поема отговорността. Този отляво като му се рискува да го събере някой бързаш отдясно и че после ще накажат другия, нека си кара до морето така, ще си запази повечко предницата, няма да се прибира я когато вижда някой бързащ. :mhihi:

П.п: Аз избягвам магистралите ни всячески както съм писал не един път и проблеми нямам. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 01 Апр 2025, 15:49

Може :mhihi: за това и двете думи са в кавички. Това са основните обвинения от всяка група.

Според мен в момента ще им е доста трудно да глобяват. За това казах, че ни трябва и някакъв 'Магистрален кодекс'. Сегашнитят член 42(ЗДвП) + останалите места, които индиректно засягат изпреварването за писани за двупосочни пътища и оставят 'вратички' по отношение на изпреварването на магистрала. :dunno:

Ти по кой член би наказал каращите вляво?(не се заяждам) 42? 22?

А 'изпреварващите' от дясно? - този въпрос е не по-малко сложен за отговаряне, защото според мен те не нарушават закона минавайки отдясно и стигайки до камиона/автобуса/буса отпред. По буквата на закона тяхното изпреварване започва, когато опитват да се включат в колоната в лява лента. :dunno:
Последна промяна TheDriver на 01 Апр 2025, 15:58, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 01 Апр 2025, 15:54

Тракия има нужда от още една лента, но те не могат и сегашните да поддържат. От там нататък народа кара, където няма дупки. Общо взето всички причини от анкетата в темата в едно.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 01 Апр 2025, 16:08

Дупките в дясна лента не са причина да се кара в лява, когато те застига някой. Карай където ти е кеф като няма на кого да пречиш, щом е лош пътя, или пък карай с ограничението в лява лента и много рядко ще те застигат автомобили.
Масово снимащите глупаци карат със 110-120 в лява лента, не си поглеждат огледалата и понякога чак се дразнят като застанеш зад тях на дълги и клаксон. Особено важи това за отсечката около 120-ти км до Пловдив посока София.

П.П.: За мен решението е да не карам в натоварените часове - нерви нула, път свободен, ако ти е кеф карай със 110 да ти харчи 8, ако ти е кеф давай газ и гледай за камери :lalala:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Апр 2025, 16:49

Карането в България си е отврат и все повече ме дразни и почти не карам извън София. На година ми се събират 5-6к км, с едни две излизания извън София.
Не знам как някои карат из София всеки ден по 1,5-2+ часа, за мен си в живо наказание.
Пътища пълен леш, извънградско, магистрали, градско. Няма и 50м да не е вълнообразен или кърпен в 99% от улиците в София.

Шофьори хванали Господ за шлифера, луди и т.н., еми мерси.

В същото време само с коли под наем в чужбина правя повече километри.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 01 Апр 2025, 16:58

Аз карам по следния начин, когато някой спи в лява лента, първо изчаквам търпеливо, после натискам спорт и колата става МНОГО шума с което вече се надявам да ме е видял, след което ако не помогне пускам и мигач, ако и това не помогне , мигам 1-2пъти ( къси - дълги) , досега повечето се прибират обикновено след като чуят шума още..... след което независимо че след малко пак ще се изнеса в лява лента веднага минавам в дясна (без да намалям изобщо) ( опитвам се да дам пример и да покажа че може и за 5 секунди да е, но е добре човек просто да се прибере след като изпревари максимално енергично) :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Апр 2025, 17:03

и аз видях клипа... като се има напредвид че на точно това мерцедесче душата му е в зъбите и при тия скорости всичко се случва мноооого бавно при тия кашони- аз щях да изманеврирам по същия начин. ако са се наредили в лявата и дясната е свободна - аз бих дръпнал напред и като ми "свърши" дясната бих се "помолил" с мигач да се влея във лявата... първите един двама ще се скупчат нарочно да не ме пуснат, 3тия примерно ще ме пусне и аз лекичко ще се включа - както и този направи с мерцедеса. право/ криво- просто споделям. а тоя с камерата и той не е цвете- тая порода cucks дето такива маневри около тях ги стимуират да ги пост-ват на нета я знам много добре...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата