България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от enigma » 02 Апр 2025, 2:14

alx написа:и аз видях клипа... като се има напредвид че на точно това мерцедесче душата му е в зъбите и при тия скорости всичко се случва мноооого бавно при тия кашони- аз щях да изманеврирам по същия начин.

Да бе, точно така "лекичко" щеше да изманеврираш, знаем те тебе... :ok:
https://www.youtube.com/shorts/gFrdrJxGbuc
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 02 Апр 2025, 10:12

Доста са 350cdi, в това купенце все си мисля, че не е от спънатите. А според мен повече за еб@не са дебилите в лявата лента отколкото тоя с glk-то
Изобщо културата на поведение на пътя+ състоянието на пътищата= 1во място по смъртност..елементарно е :confused:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 02 Апр 2025, 10:17

Мда, особено културата "бе тия ли шматки ша ми се пречкат, я ша ги избомбя отдясно и ще ги засека да се научат тъпаците кой е майстора тука" много се толерира, видно и от повечето мнения тук :lol: :lol: :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Апр 2025, 10:17

Елементарно е да се сетиш и, че като шофираш в супер натоварено време и има много коли и в двете ленти няма да можеш да си раздаваш със 180 като линейка и да очакваш всички да скочат дясно, като те видят. Повечето от тея в ляво също искат да шпорят, ама няма как, 1 тир изпреварва друг и веднага се създава такава колона дълга няколко стотин метра. Или някой изпреварва със 100, резултатът е пак това. За културата и пътищата си прав, точно тя докарва всички тези ситуации...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 02 Апр 2025, 10:31

Понякога такива "бързащи" като Мерца ги пускам с дистанция да чистят а аз си карам спокойно зад него :mhihi:
Очевидно е, че в първите 10 секунди от клипчето "трафик организатора" имаше време да се прибере вдясно където му е мястото .
Тук обаче всеки каращ малко по-бързо от другите е заклеймен като камикадзе и подобни .
Извинявам се, ама и аз няма да издържа да се мота някой пред мен, все едно магистралата е негова .
Не разбирам хората с такова мислене .
Днес зачетох с много голямо нежелание за катастрофата с загиналото дете :(
Че и още една катастрофа на почти същото място пак с ТИР ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Апр 2025, 10:35

ивчо написа:Понякога такива "бързащи" като Мерца ги пускам с дистанция да чистят а аз си карам спокойно зад него :mhihi:

Това е задължително. Особено с някоя Г-класа на къси-дълги - всички почват да се местят :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 02 Апр 2025, 10:50

Какво изпреварване отдясно? Аз си карам в лентата, със скорост под максимално разрешената. Примерно 120 при ограничение 140 км/ч. Защо при свободна дясна лента, някой къмпингува вляво? Имаше период на 5те км преди/от София, когато изпреварвах от 3та най-дясна, през средна до най-лявата, но това много натоварва, да пресичаш 4 ленти за едно изпреварване. И съответно се отказах.

Гледам днеска обявили промените, смятат да върнат 130 за магистрали и 110 за скоростни. И някой неграмотен журналист написал, въвежда се минимална скорост от 70 за магистрали. Такова нещо няма в момента, като минимална скорост.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Апр 2025, 10:54

Като знам колко пари ще се дадат за нови знаци, вероятно това е причината. 10км/ч вероятно няма да имат никакъв ефект.
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 02 Апр 2025, 10:58

streetz написа:Мда, особено културата "бе тия ли шматки ша ми се пречкат, я ша ги избомбя отдясно и ще ги засека да се научат тъпаците кой е майстора тука" много се толерира, видно и от повечето мнения тук :lol: :lol: :lol:

Снимащия кара в лявата лента повече от един километър, без коли вдясно със скорост 95-100км/ч, дали не можеше да се прибере през това време, както и всички останали олигофрени, каращи в ляво без логична причина, как мислиш?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 02 Апр 2025, 11:22

Разбира се, че можеше. Дори и този зад него можеше да се прибере вдясно, може би и още един. И какво щеше да се промени? Останалите в лявата лента нямаше да има къде да се приберат и "майсторът" с меркендеса пак щеше да си изсере лайното. Тясна ни е магистралата за толкова много карачи, това е.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Апр 2025, 11:31

Аз обикновено карам бавно на магистрала с нормална кола и си стоя вдясно ако не изпреварвам. Ако не ми харесва настилката и карам бавно стоя в ляво, но постоянно гледам и се дърпам. Ясно е, че като е час пик не може да очакваш да ти изчистят лявата лента до Бургас, но като питаш какво щеше да се промени...ами ако и тия пред тях се махнат когато може, нещо ще се промени. Иначе да, тясна е магистралата. Но и с три ленти ако 1 от 10 мисли само как на него да му е удобно ще е почти същата работа.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Апр 2025, 11:38

На излизане от София посока Пловдив, чак до разклона за Елин Пелин е с три ленти, без неравности, и ?
Същото е. Със 100 в дясна лента настигам такива с 90 в средна, всеки божи ден е това.
Даже вчера, че валеше силно и карах с 95 вдясно, настигнах ДВАМА каращи с 80 в средна при празна дясна, и тамън щех да си ги подмина отдясно, ама имаше полис кола та се наложи да намалявам. Това е всеки ден и в двете посоки. Може би се смята че десната лента е само за камиони. Колко треа си тъп /или да не ти прави впечатление/ като виждаш, че те изпреварват и от двете страни да продължаваш да си бръмчиш с 80-90 в средна лента. Явно много , а такива са много.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 02 Апр 2025, 11:41

Същото тръгнах да пиша и аз.
Хипотетично, ако цялата Тракия се разшири с още една лента, ще наблюдаваме още един интересен феномен.
В момента имаме неадекватно движещи се в лява лента, без да има нужда. При едно хипотетично разширение ще наблюдаваме и бонус - неадекватно движещи се в средна лента.
Който не вярва, да се качи на тангентата в София, където от-до са три ленти.
Редовно ми се случва да си карам с ограничанието от 120 в дясна лента и да връхлетя някой преценяч, с 90-100 в средата, на абсолютно празен път.
Нямам претенции за виртуозен шофьор и както и в случая от видеото, наистина не знам какво е редно да се направи в подобна ситуация!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 02 Апр 2025, 11:49

Да, и двата примера са много добри :yes:

Като цяло допълнителната лeнта никога не решава проблеми с трафика. Допълнителна лента, просто води до още трафик. Това дали е добре или зле за икономиката е друг въпрос, но от гледна точка на натоварен трафик ситуацията остава същата. :dunno:

Може би се смята че десната лента е само за камиони. Колко треа си тъп /или да не ти прави впечатление/ като виждаш, че те изпреварват и от двете страни да продължаваш да си бръмчиш с 80-90 в средна лента. Явно много , а такива са много.
Да не говорим, че горе на детелината като от три, лентите станат две, тези каращи с 80-90 в средна се озовават с тази скорост в лява лента и им отнема не малко време да се усетят да се преместят. :banghead: Понякога се получават много неприятни ситуации с такива, които вече са се засилили за магистрално каране 140+ и в един момент изскачат горе на детелината и намират пред себе си някой, който се тътри с 80 в лява лента.
Последна промяна TheDriver на 02 Апр 2025, 11:58, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 02 Апр 2025, 11:52

Ако мога отдясно да изпреваря без прекомерно да превишавам скоростта и без да засичам никого, то със сигурност не караш в правилната лента.

И за мен 3та лента няма нищо да разреши, най-много дясната да стане най-бърза по подобие на тангентата в час пик. Липсват умения и мисъл, а не ленти.

Друг феномен, който наблюдавах при последното ми каране по Тракия към Бургас - със 140 на темпомат вдясно се случваше чат-пат някой да ме изпревари и като се мръдна в ляво, защото настигам кола, да трябва да изключа темпомата, защото изведнъж е решил вместо със 150 да кара със 120.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата