България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Спри-тръгни нямаше, нали казах. Ама колони по няколко десетки автомобили в посока - да.
И като имаш предвид, че обичайно хората не са свикнали да се виждат в такова чудо....същото като сега. Нерви, зор, мрънкяне...
))
Друго си е да изрежеш 12-така или 1500S и да си джигит
))
EDIT На изхода на Бургас имаше една голяма бензиностанция на Петрол..там па какво беше...няколко пъти съм бил свидетел на бой за пререждане.
И като имаш предвид, че обичайно хората не са свикнали да се виждат в такова чудо....същото като сега. Нерви, зор, мрънкяне...

Друго си е да изрежеш 12-така или 1500S и да си джигит

EDIT На изхода на Бургас имаше една голяма бензиностанция на Петрол..там па какво беше...няколко пъти съм бил свидетел на бой за пререждане.
Хм,хм...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Невероятни сте!
Добре, че не се появявате някъде в реалният свят, че сблъсъка с действителността може да има катастрофални и психологически (и други) поражения
Пълна липса на информация, придружена с некомпетентност, арогантност и откровена глупост се демонстрира от няколко потребители тук!
Имам един обикновен въпрос, който може да ви е малко сложен?!
Къде, в коя част някъде пръв написах някаква обидна квалификация по адрес на някой?!
Смятате, че "социалните мрежи" ви дава сила да си пишете всякакви тъпотии и да ви расте пишката ли?
Тотално дъно са някой тука!
По темата.
Точно така, понеже някой са малко с ограничени капацитети и дори не могат да разберат прочетеното ясно написах, че пътищата са били без високоскоростни отсечки и дори да е имало на 100 човека (били сме 9 милиона по онова време)по 5 автомобила, имало около половин милион автомобила , предимно ползвани през отпуските.
Съчетано с лошите и тесни пътища...
Абе нямате ли малко аналитична мисъл ?!
Надявам се, да се спре с някакви лични квалификации тук, разбирам, че това е социалният живот на някой и единственото място за избиване на комплекси е тук, но все пак се надявам и на малко самоконтрол!
Добре, че не се появявате някъде в реалният свят, че сблъсъка с действителността може да има катастрофални и психологически (и други) поражения

Пълна липса на информация, придружена с некомпетентност, арогантност и откровена глупост се демонстрира от няколко потребители тук!
Имам един обикновен въпрос, който може да ви е малко сложен?!
Къде, в коя част някъде пръв написах някаква обидна квалификация по адрес на някой?!
Смятате, че "социалните мрежи" ви дава сила да си пишете всякакви тъпотии и да ви расте пишката ли?
Тотално дъно са някой тука!
По темата.
Точно така, понеже някой са малко с ограничени капацитети и дори не могат да разберат прочетеното ясно написах, че пътищата са били без високоскоростни отсечки и дори да е имало на 100 човека (били сме 9 милиона по онова време)по 5 автомобила, имало около половин милион автомобила , предимно ползвани през отпуските.
Съчетано с лошите и тесни пътища...
Абе нямате ли малко аналитична мисъл ?!
Надявам се, да се спре с някакви лични квалификации тук, разбирам, че това е социалният живот на някой и единственото място за избиване на комплекси е тук, но все пак се надявам и на малко самоконтрол!
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Моджо написа:Ние сме ходили даже 2-3 пъти с преспиване. Мхм. В Ямбол 2 пъти и 1 път в Твърдица. Иначе Банско - Мичурин - между 9 и 10 часа, тва е положението, Минке ле, по соца. Петрич-Мичурин през София - 13-15 часа (че и повече). И като ти дойде некой Жук /Ниса,Зил,молотовка,джуган,робур,уаз-ка и подобни, каквито имаше много/, на които макса им е 70 км/ч по надолнище ела да видиш дали не става задръстване като няма къде да изпревариш. Това говорим 70-80-те години...ся 60-те може и да не е имало задръствания, за тогава не знам.
ЕДИТ Забравих Баркас![]()
А, както знаем, да пропуснеш колоната в БГ не се прави, защото наказанието е незабавна смърт... Идиоти сме си, няма две мнения!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
steeN написа:Помниш някакви неща от съвсем късния соц след като перестройката се е била развихрила (в най-добрият случай).
И като стана въпрос за морето, в Бургас никога не е имало толкова коли колкото сега лятото И хем сега има обходни маршрути... хората са идвали с влак (масово) и автобус (рядко). С кола, масово се е взимало на заем от роднина за да се случи. А хората не са тръгвали по селата, те там си живееха тогава за постоянно. След това 90те очевидно започна голямата убранизация.
п.с. мога да се обаждам, мога и да не се обаждам
Така е, личните ми спомени, които помня от соца са 86-89-та. И да, на нашата улица имаше много малко коли, децата играехме там спокойно на всичко и като се зададеше кола си беше събитие и все беше някой от нашата си махала. Котка блъсната от кола през соца не помня да съм виждал, което за мен е силно показателно.
Ноооооо...освен изброените от Моджо ще добавя някоя натоварена ИФА, понеже бяха много и редовно наклонени на една страна или някой автобус тип Чавдар от онези бяло сините. Значи няма минаване, а бащата си беше джигит както казва Моджо с Лада 1500 ес, самолет хора, самолет! Няма Москвичи, няма нищо. Това летеше. Помня като я купи и излезе от ДАП-а с нея настрани, чак се търкулих на задните седалки и майка се развика.

Та тапи ставаха, а куките на Сливен бяха наредени на една дълга права и чакаха тъкмо мераклиите изнервени за някой камион и някоя колона от много коли. Ама ги чакаха както онези мечки по Нешънъл Джиографик чакат сьомгата на реката през периода на миграцията.

За тези катаджии дълги години се носеха легенди.

Кефи ме как всяка втора тема избива на соца, защо я затворихте не знам.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Така е щото капитализма е като коза която си сака пръч , и той си сака соца и не може без него ...Кефи ме как всяка втора тема избива на соца, защо я затворихте не знам.Да вземем да пуснем нова ли...

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Top Gun Maverick написа:Ноооооо...освен изброените от Моджо ще добавя някоя натоварена ИФА, понеже бяха много и редовно наклонени на една страна или някой автобус тип Чавдар от онези бяло сините. Значи няма минаване, а бащата си беше джигит както казва Моджо с Лада 1500 ес, самолет хора, самолет! Няма Москвичи, няма нищо. Това летеше. Помня като я купи и излезе от ДАП-а с нея настрани, чак се търкулих на задните седалки и майка се развика.А иначе като караше бавно спях легнал отзад за морето защото се ставаше по тъмно и се пътуваше дъъъълго.
Кефи ме как всяка втора тема избива на соца, защо я затворихте не знам.Да вземем да пуснем нова ли...
Ние също имахме Лада 1500 ес, баща ми не знам как се нави да я вземе понеже преди това караше Волга и си беше заклет волгаджия. Това беше последната ми година като ученик, малко преди да вляза в казарма и после като войник. След това нашите я продадоха и взеха вече по модерната 2107. Понеже моите работеха в Либия и аз като се прибирах в Плевен ми бяха казали да я покарвам по малко из града.да се раздвижва, да не седи само в гараж, бях взел книжка лятото преди 11 клас. Аз от своя страна и бях сложил гуми Мишелин и касетофон Блаупункт и я бях направил супер колица. Ходих и до Михайловград където учех на два пъти като и двата пъти на излизане от града и прибиране ме спираха милиционери и проверяваха резервоара. Взимаха проба от бензина да не би да карам с оцветен (държавен) такъв. Всъщност това е и единственото място където са ме спирали за проверка на бензина. После след 11 клас като ме приеха студент лятото нашите ми дадоха колата та ходих до морето където бях спасител за около месец и после обиколих малко из страната. За това да ли е самолет мога да кажа, че доста вървеше особено на старт за ония години, обаче Лада 1600 беше по бърза, поне с около секунда може и две на ускорение. За москвичите не съм се гонил, но съм слушал от собственици на 412 ма не от тия дето излязоха по късно дефорсираните, а предните имаше едни дето вървяха само с бензин 96 че на баир ако и двете коли са натоварени с 5 човека и пълен багажник,москвича я късал ладата.
Последна промяна peshehodetz на 25 Апр 2025, 0:50, променена общо 1 път
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Мускалите винаги са теглили по-яко 'под товар'... Лади-те бяха по-бързи без 'товар'. Калеко ми е ходил в Северна България с кола без седалки и ремарке отзад, пълни с картофи. Няма ядове из проходите и т.н.! Кой знае, колко е тежала цялата 'композиция'
...?

Ex: 96' BMW318ti

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
peshehodetz написа:Лада 1600 беше по бърза, поне с около секунда може и две на старт.
there is no replacement for displacement

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Моджо написа:Спри-тръгни нямаше, нали казах. Ама колони по няколко десетки автомобили в посока - да.
И като имаш предвид, че обичайно хората не са свикнали да се виждат в такова чудо....същото като сега. Нерви, зор, мрънкяне...))
Друго си е да изрежеш 12-така или 1500S и да си джигит))
Спри-тръгни имаше редовно на входа на София идвайки от юг. Дори наскоро си говорихме с бащата, и той до ден днешен се чуди как се получаваха с толкова малко коли...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
То и аз до ден днешен се чудя защо на Витиня винаги става тапа, при положение, че всички знаят, че ще се минава в една лента и могат да се престроят лека полека всички без да правят тапа на сливането, ама никога не го правят и се набиват всички в лява лента да минат "по-бързо".
Вчера на главния път София - Варна.
https://glasnews.bg/balgariia-stranata/ ... ne-567788/

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
drifty написа:То и аз до ден днешен се чудя защо на Витиня винаги става тапа, при положение, че всички знаят, че ще се минава в една лента и могат да се престроят лека полека всички без да правят тапа на сливането, ама никога не го правят и се набиват всички в лява лента да минат "по-бързо".
Обаче, 60км на всеки километър не е нормално извън града. В града и селото си с 50, извън града пак с 50, щото нали 60 е максимума.
И точно заради тези 60,.. има каращи с 160.
Под 80км/ч извънградско е идиотизъм и е ясно, че поне 90% не го спазват това 60.
Същата олигофрения е на Цариградско към Пловдив, вече няма нищо освен ниви, но има 50, светофари, куки с радари и пр, ами няма в такова чудо в милионен град, на най-основната му пътна артерия. Демек по най-основата артерия има каращи с 40-50км/ч и светофари извън града вече. Е как да няма задръстване и 30мин там само?
Както си е било 80-те, така и сега.
Последна промяна alekangg на 26 Апр 2025, 14:05, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
alekangg написа:И точно заради тези 60,.. има каращи с 160.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Знам, че и 20 да има и радар до него на нивата, за теб ще е радостно и ще се смееш, ако нямай се жалва, ама ти май не се качваш на кола. Ако пък да, съм уверен, че си с поне 2 регистратора. 

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- steeN
- старши ентусиаст
-
България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Немските турци ако ги озаптят най-накрая ще стане доста по-приятно по Тракия.
Като някой доказал се с неадекватна преценка, не разочароваш и този път
Вкл. и за причината за горния инцидент.
alekangg написа:Знам, че и 20 да има и радар до него на нивата, за теб ще е радостно и ще се смееш, ако нямай се жалва, ама ти май не се качваш на кола. Ако пък да, съм уверен, че си с поне 2 регистратора.
Като някой доказал се с неадекватна преценка, не разочароваш и този път