България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от dhtj » 13 Юни 2025, 13:26

b_u_b_o написа:А моралната отговорност и чувството за вина как ще ми го снемеш...

Не трябва да ти пука, вината е в този, който е преценил че не иска каска, а не в теб.

Да не ме разбере някой грешно, аз карам с каска, то реално кефа без каска е само до 40-50км/ч, нагоре става неприятно заради вятър и насекоми... Просто искам да има свобода всеки да си преценява как и колко му се живее, щом не пречи на останалите. Мисля че в УСА има щати, в които не се изисква каска.
И за коланите го мисля същото, говорили сме със steen по тая тема, той каза, че ако има други хора в колата може да е проблем липсата на колан, но когато човек е сам в колата, според мен пак трябва да му се остави свободата да си реши как иска да умре. :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Юни 2025, 13:31

dhtj написа:Има риск, ама си е само за мен. :lol:

това е абсолютно невярно, защото, ако не носиш каска и умреш няма как отговорността да е само твоя и второ, ако трескаш кривогледи пуерториканки без презерватив и хванеш нещо (недай си Боже нелечимо) цял живот НИЕ ще плащаме твоето лечение, защото просто не можеш да си го позволиш сам ;)

та, отговорността е споделена, дали ти се иска или не, и дали е правилно или не е друг въпрос с мнооооого разтегливи нюанси :yes:

п.с. не се заяждам, просто е така :bchug:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Юни 2025, 13:51

А като му се набие муха в окото и кривне да сгази някое дете, кой ще обяснявана родителите му че героя е искал да умре като мъж и затва е карал без каска :dunno:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Юни 2025, 15:08

Който не иска каска трябва да си избере управляващи, които да му го гласуват след като преценят, че той е прав. Всичко друго са свободни съчинения. На много места не харесвам спирането на червено и да вися сам в неделя сутрин в 6:30 на него като няма нито една кола в далечината дори при идеална видимост, ама или стоя, или минавам на червено и ако ме види някой ще си отнеса глобата. Същото важи и за много места на десен завой. Ми не е разрешено, толкова. :dunno:

От началото на войната в Украйна, за три години са засечени 96000 нарушения на украинци от мобилните и стационарни камери. Съставени са само 1000 и няколко акта, фиша или както искате го наречете. :ok: Ок, приемаме ги тука, ама като нарушават, нека им вземат книжките и да ползват градски транспорт безплатно. Или нещо си там.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Юни 2025, 15:19

Аз мисля, че е скандално че им позволиха да карат с тези регистрации толкова дълго. Преди войната пък имаше сума ти с руски регистрации по морето... тях ги прекратиха, пуснаха друг проблем. Сега пък има някаква нова схема с грузински номера. :kuku:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 13 Юни 2025, 15:40

seimo написа:А като му се набие муха в окото и кривне да сгази някое дете, кой ще обяснявана родителите му че героя е искал да умре като мъж и затва е карал без каска :dunno:

Същото може да ти се случи и с каска с отворен визьор. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 13 Юни 2025, 16:09

steeN написа:Аз мисля, че е скандално че им позволиха да карат с тези регистрации толкова дълго. Преди войната пък имаше сума ти с руски регистрации по морето... тях ги прекратиха, пуснаха друг проблем. Сега пък има някаква нова схема с грузински номера. :kuku:

Кои са “те” , които са им позволили? Това сте всички вие… не се борите срещу тази инвазия. Виж в Русия тираджиите как мятат камъни по наглите нашественици :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Юни 2025, 16:12

Малко е скорошно да говориш за тираджии и нашественици в Русия :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Юни 2025, 18:50

dhtj написа:
seimo написа:А като му се набие муха в окото и кривне да сгази някое дете, кой ще обяснявана родителите му че героя е искал да умре като мъж и затва е карал без каска :dunno:

да, уе, брачед... ама случая е общ, може и с каска със затворен визиор да ти се покатери оса покрай вратните жили и да ти влезе в окото

ти имаш обща отговорност, явно не искаш да го разбереш и не може да ти се обясни като на нормален човек

гласувай за Ивелин и бъди щастлив, заеви :D

п.с. не ми пиши обратно, защото няма да те удостоя с честта да си плямпаме врели-некипели :bchug:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Юни 2025, 19:28

dhtj написа:

По принцип може, но вероятността да се случи е в порядъци по-малка. Другото което е без каска че най-малкото падане може да те превърне в зеленчук ако не вярваш питай Шумахер. Тогава теглото ще е за близките или и за тях ти е все тая :dunno: Между другото аз знам за такъв случай преди години и то при падане почти от място.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 13 Юни 2025, 19:47

steeN написа:
nickstorm написа:ще го боли гърба и глутеусите, ще му бучат ушите и ще е спирал на всяка една бензиностанция по пътя да зарежда?
Само, че аз съм карал Корвет, в щатите на дълъг трип, а ти си гледал клипчета в YouTube :)

В америка не мога да кажа, но по нашите пътища, голям седан (5/7 серия) определено е по-комфортно.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 13 Юни 2025, 20:36

seimo написа:
dhtj написа:

По принцип може, но вероятността да се случи е в порядъци по-малка. Другото което е без каска че най-малкото падане може да те превърне в зеленчук ако не вярваш питай Шумахер. Тогава теглото ще е за близките или и за тях ти е все тая :dunno: Между другото аз знам за такъв случай преди години и то при падане почти от място.

На мен ми е ясно че каската пази, няма защо да ме убеждавате, и с колан карам, и с каска карам.
Просто съм ЗА свободата сам да решаваш как и колко ти се живее и какви рискове ти се предприемат.
Явно не съм единствен, щом в повечето щати може и без каска над определена възраст.
Only 19 States in the USA have a universal helmet law [1] – requiring ALL motorcyclists to wear a helmet. 28 States have partial laws, requiring helmet use up to a certain age, while 3 States have no laws requiring a helmet to be worn.

Тоест задължават те до 21г, докато приемат, че си достатъчно разумен да прецениш и после карай както искаш. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 14 Юни 2025, 0:04

Аз по темата мисля като Моджо, кел файда, ще има големи глоби, като я те хванат веднъж за 5 години, я не. Пък и да те хванат, я платиш, я не.

А тия 1200 евро глоба за знак стоп са ми чак нелепи. Най-малоумният знак в целия правилник.
Да спираш два пъти на едно и също кръстовище е тъпо, такава глоба за мен е смешна.

Последно като ме спряха, минах покрай един такъв точно пред патрулката, получих предупреждение. Всяка сутрин минавам на същото кръстовище и спирам ако има коли на главния път. Като караш бавно има предостатъчно видимост и време да спреш спокойно, ако има коли. Да спираш на някакъв знак, 10 метра преди кръстовището, от където нямаш никаква видимост към кръстовището няма много смисъл. А когато пък имаш видимост, е хептен нелепо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Юни 2025, 0:36

Имайте предвид че в държави като Турция и Гърция има малко по особени закони и практики за чужденци . Прилагат се по тежки наказания за чужденци които нарушават закона . Силно ме съмнява някой маляка да плати такива глоби като цитираните , но бъдете сигурни че ако хванат българин ще го одерат жив . Не са малко примерите за пострадали българи от гръцкото "правосъдие" .
Не знам каква е тая радост от подобни изгъзици които измислят гърчулята ? Безумни глоби за джапанки , за пушене в колата , за телефони и какви ли не чудеса ...Например мотористите били с предимство пред автомобила но само до 25км/ч , после не са с предимство и не могат да се движат между колите в тафика но под 25км могат !!!!
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Юни 2025, 10:46

На мен ми е влизала оса в каската при затворен визьор... Завихрянето я вкарва през пространството пред брадичката. Слава Богу, бях с ниска скорост на влизане в град. Номера е да запазиш самообладание, което не е лесно и не всеки успява :mhihi: :mhihi:
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата