Екипировка за мотор
Модератор: Общи модератори
39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- horhef
- младши ентусиаст
-
- Кара: каручки
Благодаря на всички за съветите. Мотора е пистов 750-кубиков(е те тука се изхвърлих малко като за начинаещ) Но в интерес на истината не мисля да го карам всеки път като за полседно просто не ми е в стила. Иначе аз мислех задължително каска, яке, ръкавици, ботуши и едни наколенки. Това за панталона колко е задължително? При условие, че няма да се опитвам да достигна скороста на светлината 

ми... то за всеки си е индивидуално, но като цяло...
трябва като караш да не се вижда кожа никъде. (може само на лицето де..)
пълен шлем. фирмите са две - арай и шоей.. или имаш шоей глава или арай глава. шлемовете им са различни по форма - виж каква глава имаш и купуваш такава фирма.
очила - обикновено нося два чифта - затъмнени и прозрачни (за нощно време). очилата трябва да са "прави" а не завити зад ушите- иначе слагането им е куцо.
яке - кожено/платнено- все тая. трябва да ти е удобно и да има кори на гърба, на лактите и на раменете.
панталони- аз карам със дънки със подплънки.
ботуши- да са със здрав нос (желателно е метален), хубава подметка (за да не се подхлъзнеш като си спрял) и да са здрави и дебели около глезените (че като паднеш да не изтриеш до кокал)
ръкавици- лично моето мнение е че е все тая със какви ще си- може да са със пластмаси на кокалчетата... аз нямам мнение. все като съм падал никога не е опирало до тях. гърба, раменете, лактите и кокалчетата на краката са важни.. ама всеки си пада по свой начин.
като возиш изисквай същото и от пасажера... най-малкото да няма открита кожа по тялото...
и никога не вози дами по джапанки и махай със ръце по магистралата.

пълен шлем. фирмите са две - арай и шоей.. или имаш шоей глава или арай глава. шлемовете им са различни по форма - виж каква глава имаш и купуваш такава фирма.
очила - обикновено нося два чифта - затъмнени и прозрачни (за нощно време). очилата трябва да са "прави" а не завити зад ушите- иначе слагането им е куцо.
яке - кожено/платнено- все тая. трябва да ти е удобно и да има кори на гърба, на лактите и на раменете.
ботуши- да са със здрав нос (желателно е метален), хубава подметка (за да не се подхлъзнеш като си спрял) и да са здрави и дебели около глезените (че като паднеш да не изтриеш до кокал)
ръкавици- лично моето мнение е че е все тая със какви ще си- може да са със пластмаси на кокалчетата... аз нямам мнение. все като съм падал никога не е опирало до тях. гърба, раменете, лактите и кокалчетата на краката са важни.. ама всеки си пада по свой начин.
като возиш изисквай същото и от пасажера... най-малкото да няма открита кожа по тялото...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:ми... то за всеки си е индивидуално, но като цяло...
Както се казва - Слушай кво ти пее радиото

Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

- uricatoli
- Зайо-Байо
-
- Кара: Пръскан кенеф
- Мечтае да кара: Мка комби
- Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..
Колега съвет от мен не пести пари за каски и екипи... аз карах ето така...
ама след това което замалко да ми се случи повече не бих

ама след това което замалко да ми се случи повече не бих

- sv
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 328 touring
Re: Екипировка за мотор
horhef написа:Значи да се похваля купих си мотор и на пролет ще се мре![]()
![]()
![]()
Ако знаеш колко си прав...
Мотоциклета, в ръцете на начинаещ, е МНОГО опасна машина, повечето катастрофи стават през пролетта, когато асвалта е все още студен пълен с дупки и пясък. Това не е шега, замисли се сериозно, почни да четеш по мотофорумите(мотозона) и по специално в темите черна хроника....
За екипировката ще ти кажа : направи си експеримент, излез пеша на улицата и се затичаи колкото можеш, и като развиеш невероятната скорост от 15-20км/ч се хвърли на асвалта да видиш какво ще ти се случи...... представи ли си, а я си представи да паднеш със 50км/ч или с 80....
Ако искаш да си в добро здраве задължително преди да се качиш на мотор, независимо от това ква жега е, ти трябва да си с: ботуши, наколенки, гръбен протектор протектори за рамената и лактите ръкавици и каска, колкото по скъпи толкова по добре.
И запомни екипировката ще те предпази единствено при падане с ниска скорост и то само ако срещу теб няма твърди предмети като стълбове, дървета, мантинели ......
alx написа:ми... то за всеки си е индивидуално, но като цяло...
Почти от всякаде съм съгласен с колегата освен за ръкавиците!
Аз изключително много съжелявам че нямах от тези с протекторите от карбон ли е,кевлар ли е!При последното ми падане преди да приключа с моторите се влачих именно на ръце в случая колалчета и китки и на глава близо 10 метра,а останалото време както дойде.
Дето се вика с гравитацията на глава не можеш да излезеш!
Да ама не!Аз си излязох!Та идеята ми беше,че покрай това влачене преди 2 години още ми стоят петната по кокалчетата на ръцете и на едно задно място както и колената!А с едни ръкавици можеше поне без тия белези да мина.А относно каската тя се изплати точно за 10 секунди ползване по глава и само глава и съвсем леко на рамо!
(Каква ли е била картинката отстрани!

Та избирай внимателно и печелиш обезателно с екипа!
Това дето ти го е показал колегата за лятно каране за в града не е лошо и го има и в бг магазините по около 250-300 лв зависи от каде го вземеш.Обаче става само за топло време и слънце което е куцо от към самата инвестиция.Лично аз мисля да си взема понатам едно кожено от магазина на априлия гледах преди,че имат хубави кожени за около 500лв.Става и за всекидневно ползване,защото повечето от протекторите се свалят.Което си е практично.
Относно кубатурата на мотора действително си се поизхвърлил малко ама карай!

Не те виждат!Не те чуват!Не им дреме че си там!Те мразят мотористите и не ги разбират!Имай това на в предвид!
+ това нямаме и пътища за каране не пистов мотор особенно в София.
Знаеме си пътищата все пак.
Та намери си някоя мотодружка и си карайте из магистрали,черни пътища абе там кадето няма пустиняци които викат абе тоя къв е с тоя мотор да не е безсмъртен та кара така я чакай да го засека да видиме каде ще ходи!

И такива има!
Другото е лека безаварийна и да дадеш едно кръгче лятото живи и здрави ако мога да карам евентуално де!

И внимавай с гаста!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
.
Последна промяна steeN на 28 Сеп 2019, 11:55, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
[steeN] написа:и аз останах с белег на ръката... трябват си ръкавици... може би зависи от рефлексите, които имаш...
само ми е интересно по-добре да се търкаляш или по-добре да се пързаляш като паднеш (не че може да се избира де)?
По добре е да се пързаляш ако можеш да си го избереш иначе щетите по теб са по-големи ако се търкаляш.Така получаваш само охлузвания.
Е това зависи изцяло от скороста и настилката,но.....
Най-добре е да не падаш ама!
И при падане гледайте да хвърлите мотора на някаде това е най-важния момент.За да не ви затисне.Че моята машина как беше близо 300 кила с висок център на тежеста е грозна работа.
После тия каде ме засякоха 2ма немогат да го вдигнат,а аз се чудя да се смеем ли да ревем ли!

За да не се товариш стабилно с НОВА екипировка,следи обявите за втора употреба.
В крайна сметка ще ти останат пари за добро обслужване на мотоциклета-хубави гуми,накладки,масло и такива ти му работи
АГВ,НОЛАН,ШАРК също са МАРКИ шлемове на по-поносими цени от шои и арай... гледай да ти приляга плътно каската,че ако е по-голяма ти къса врата след 180
и преди всичко... милиони безаварийни километри ти желая!Евтин бензин и гуми
Пази се,защото мотоциклета за миг от удоволствие може да се превърне в кошмар...за теб и за хората за които значиш нещо.

В крайна сметка ще ти останат пари за добро обслужване на мотоциклета-хубави гуми,накладки,масло и такива ти му работи

АГВ,НОЛАН,ШАРК също са МАРКИ шлемове на по-поносими цени от шои и арай... гледай да ти приляга плътно каската,че ако е по-голяма ти къса врата след 180

и преди всичко... милиони безаварийни километри ти желая!Евтин бензин и гуми

Пази се,защото мотоциклета за миг от удоволствие може да се превърне в кошмар...за теб и за хората за които значиш нещо.

- blackrider
- младши ентусиаст
-
Батенце ,дано бързо ти отмине ентусиазъма да караш мотор! А ти толкова яко си се изхвърлил с тези 750 ,че нямам думи. Който не е имал мотор -той не е падал! Просто няма начин да не паднеш. Послушай колегите от по-горните постове и се екипирай не добре ами МНОГО добре! Знай ,че трудно ще устоиш на тръпката да навиеш ръчката докато ти се извие китката -затова преди да го направиш помисли за хората които мислят за теб и те очакват да се завърнеш у дома
Жив и здрав!
Погледай малко клипчета във vbox7.com и се надявам да размислиш.
Че малко повече адреналин не си заслужава страданието на близките ти! Мотора е летящ ковчег ! Аз съм минал по твоя път и се радвам ,че сега стоя пред ПЦто и ти пиша !
Един от случаите : http://vbox7.com/play:d6824c7b
Погледни и тук : http://vbox7.com/play:3e07558e

Че малко повече адреналин не си заслужава страданието на близките ти! Мотора е летящ ковчег ! Аз съм минал по твоя път и се радвам ,че сега стоя пред ПЦто и ти пиша !
blackrider написа:Батенце ,дано бързо ти отмине ентусиазъма да караш мотор! А ти толкова яко си се изхвърлил с тези 750 ,че нямам думи. Който не е имал мотор -той не е падал! Просто няма начин да не паднеш. Послушай колегите от по-горните постове и се екипирай не добре ами МНОГО добре! Знай ,че трудно ще устоиш на тръпката да навиеш ръчката докато ти се извие китката -затова преди да го направиш помисли за хората които мислят за теб и те очакват да се завърнеш у домаЖив и здрав!
Нема да разваляш хатъра на колега ей!Кой не кара той не пада е вярно,НО!Дай да не караме и коли че се блъскат а!
Недей така!Ако можех и сега щях да карам мотор,но за съжеление немога!Който може да кара и да се радва!И да мисли!Да мисли!
Доколкото е възможно разбирасе!Не че и ние не сме карали с 250!
Карали сме!Ама сме карали и с 50 и с 80!Навсякаде има риск!
А м/у другото по-голям мотор се кара по лесно!Поне за мен е така!
125,250 и 400 съм карал 2 или 3 пъти и са толкова лесни за загуба на управление,че няма на каде!
+ това новите мотори са с нисък център на тежеста и се управляват доста по-лесно от старите тучове.
На моята машина на времето с висок център и тегло от 270 кила доста трудно се завиваше докато се науча,но после кефа е голям.
А като го дадох на един приятел с хонда 600р да се качи само да поседи щеше да го изпусне като му натежа на една страна.
А неговото хонди си беше точно като колелце с ниския център на тежеста.Лесно завива,можеш малко или много според възможностите на водача да лягаш в завойте.Абе хубава работа са си новите мотори.
И като казвам нови има впредвид мотори след 95.Не тези от 2004.
Там вече нещата са на съвсем друго ниво.По широки гуми,по-добро сцепление.Подобрени спирачки.Инжекциони на по новите.
Абе хубава работа.Така че качвайте се и карайте и не се плашете!
Който му е писано да се удави няма да се обеси!
- DjFace
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 520i, Suzuki GSXR 750 (K7)
Е, щом почнахме със съветите... да предупредя колегата, че асфалта в София по условие е доста хлъзгав и да внимава! Друго важно за оцеляването в града е, да караш така сякаш НИКОЙ не те вижда (в много случай НАИСТИНА е така), да не се завираш отдясно на колите и да не се връзваш на разни рацери (с голфове, БМВ-та и пр.)! Гледай да не пътуваш сам извън града, ако стане фал няма кой да ти помогне (не ти го пожелвам). И както каза един колега по назад в темата, винаги поздравявай другите мотористи (независимо дали са с чопъри, пистарки, туристи и пр.), не само по магистралата а и в града, било с ръка, клаксон, кимане, няма значение!
За карането и падането е така, вече имам опит и в това, минах само с извадена ръка и счупена раменна ябълка (бях с каска, ръкавици, яке с протектори и пр.). Два месеца след случая пак бях на мотора... това е като с наркотиците, почнеш ли няма спиране.
За карането и падането е така, вече имам опит и в това, минах само с извадена ръка и счупена раменна ябълка (бях с каска, ръкавици, яке с протектори и пр.). Два месеца след случая пак бях на мотора... това е като с наркотиците, почнеш ли няма спиране.
- Val4eto
- младши ентусиаст
-
ми всичко ще си изиграе ролята в даден момент,така че,както казаха по-нагоре не прави компромиси с екипировката,всичко е важно от каската до ботушите,пожелавам ти успех в карането и най-вече бъди внимателен,защото ако ти не се пазиш,няма кой 

Най-много обичам "форумни героини"

- Тоо Cool
- U.S. MARINES
-
- Кара: '13 BMW S1000RR, '09 Е71 4.0d
- Мечтае да кара: ///M6, E31 k55 Racing Dynamics, '13-'14 BMW S1000RR
.....
Аре начи нека и аз да кажа нещо по въпроса!
Моят първи мотор беше именно 750 кубиково Кавазаки и се качих на него за пръв път март месец миналата година! Понеже съм си леко перфекционалист си купих още зимата, когато купих мотора каска а сериозна фирма), жилетка с протектори, МНОГО серизни ръкавици с карбон на кокалчетата у т.н., както и наколенки! Първия ден, в който се качих на мотора беше велик-яко ускорение, безпроблемно возене и естетвено никаква предства какво се прави когато решиш да спираш, но както и да е-първия ден беше ИДЕАЛЕН! На втория ден обаче явно си повярвах, че МОГА да карам и последиците не закъсняха-падане с около 50 км/ч и доста неприятно изживяване! ФАКТ е обаче, че нямах никакви сериозни наранявания-жилетката ми спаси лакътя и гърба, каската ми опази перфектно празната глава, а рълавиците ИДЕАЛНО ми запазиха способната ръчица! Равносметка-едно скъсано на тотал 300 доларово яке от бяла кожа (абсолютно неподходящо за мотор), гадно ожулване малко над кръста вляво (където жилетката не покриваще) и счупени детайли по мотора (вследствие бяха заменени с нови, а мотора беше продаден малко след това).
Мисълта ми е-екипировката е МНООООГО важна! Акъла още повече! Сега имам по-нов и бърз мотор, но имам и ПЪЛНА екипировка (панталони, ботуши и прочие), но и ДОСТА повече страх, акъл и респект към мотора! Имай ги и ти!
Пожелавам ти успех и само приятни моменти с мотора! Язди с вятъра!

Моят първи мотор беше именно 750 кубиково Кавазаки и се качих на него за пръв път март месец миналата година! Понеже съм си леко перфекционалист си купих още зимата, когато купих мотора каска а сериозна фирма), жилетка с протектори, МНОГО серизни ръкавици с карбон на кокалчетата у т.н., както и наколенки! Първия ден, в който се качих на мотора беше велик-яко ускорение, безпроблемно возене и естетвено никаква предства какво се прави когато решиш да спираш, но както и да е-първия ден беше ИДЕАЛЕН! На втория ден обаче явно си повярвах, че МОГА да карам и последиците не закъсняха-падане с около 50 км/ч и доста неприятно изживяване! ФАКТ е обаче, че нямах никакви сериозни наранявания-жилетката ми спаси лакътя и гърба, каската ми опази перфектно празната глава, а рълавиците ИДЕАЛНО ми запазиха способната ръчица! Равносметка-едно скъсано на тотал 300 доларово яке от бяла кожа (абсолютно неподходящо за мотор), гадно ожулване малко над кръста вляво (където жилетката не покриваще) и счупени детайли по мотора (вследствие бяха заменени с нови, а мотора беше продаден малко след това).
Мисълта ми е-екипировката е МНООООГО важна! Акъла още повече! Сега имам по-нов и бърз мотор, но имам и ПЪЛНА екипировка (панталони, ботуши и прочие), но и ДОСТА повече страх, акъл и респект към мотора! Имай ги и ти!
Пожелавам ти успех и само приятни моменти с мотора! Язди с вятъра!

In memory of CPL Jason Dunham,
United States Marine Corps,
who gave his life in order to keep his brothers alive.
You will never be forgotten!
10-10-81 - 07-12-2006
THAT IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN THE UNITED STATES MARINE CORPS,
BECAUSE THERE IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN A UNITED STATES MARINE!
https://www.youtube.com/watch?v=Z-y0aeXwbMc
SEMPER FI!
United States Marine Corps,
who gave his life in order to keep his brothers alive.
You will never be forgotten!
10-10-81 - 07-12-2006
THAT IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN THE UNITED STATES MARINE CORPS,
BECAUSE THERE IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN A UNITED STATES MARINE!
https://www.youtube.com/watch?v=Z-y0aeXwbMc
SEMPER FI!
- bobi 318 is
- младши ентусиаст
-
- Кара: 8,5&10X17 Keskin KT1
- Мечтае да кара: Само Мки.
Колега,напално си прав SHOEI и ARAI са наи добрите каски,аз ли4но си взех SHOEI XR 1000 diabolik,уникален дизаин, удобство сащо и много лека,но и цената им е висока,моита е 500EU.ина4е има и по 200 300лв.някакви.Специално за каската те саветвам да не правиш компромисmadpetio написа:Да знаеш че всичко е доста скъпо...
Особено не жали пари за каска!
За мен най-добрата е SHOEI има и много други марки но важното е да е от високия им клас!
Цена тук съм виждал от 800лв до над 1000лв на вън цената е малко по-ниска особено ако уцелиш промоция!
Когато е реплика на даден състезател от MotoGP цената може да надхвърли 1500лв
http://www.louis.de
Когато пътувам го посещавам редовно;)
Един съвет колкото можеш по-малко карай мотора в София!!!

39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3