предоставяне на личните данни без разрешение

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 28 Яну 2009, 22:45

Хм.....аз мога да отида до съда, до стара архива и да си взема копие на който си искам нот.акт, с които собственици си искам, от която година реша, за всеки имот, стига да знам номера на акта който ми трябва, ама той лесно се разбира, защото го има изписан на гърба на последващия го!!! Как си мислиш се събира история на имот за различните видове сделки?
Ако имаш доказателства, т.е. някой свидетелства, че от нея е даден нот.акт, не виждам какви са ти претенциите, след като при всяка сделка винаги има един акт, който остава за нотариуса, един за служба вписвания и в съда не съм сигурна дали е оригинал или копие, но и там го има.
Така че незнам за къде си криеш данните? :roll: Тях ги има в общодостъпен архив...

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 28 Яну 2009, 22:46

paxaH написа:Би ли разяснил?

Като се изповядва сделката обикновено се подписват 5 или 6 екземпляра на нотариалния акт. Всеки от тях, след като се впише в службата по вписванията отива на различно място - в архива на нотариуса, в службата по вписванията, при купувача и при продавача. На всеки от тях, след вписването им е възможно да има дописване - примерно резолюция на съдия на вписванията, отбелязване за архивен номер в архива на нотариуса, нещо просто надраскано от някой, или обикновено зацапване, което ще се види на копието. Също така дори и положени от един човек, два подписа, винаги имат разлика помежду си - дори и да не е очевидна - има хора, които могат да кажат с 99.99% категоричност кой подпис кой е.

Това имах предвид.

Аватар

Мнение от someone » 28 Яну 2009, 22:50

Мишел написа:...

При всички положения нотариусите нямат право да предоставят копия от документи, съхранявани при тях на трети лица, странични за сделката.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 28 Яну 2009, 22:52

someone написа:

При всички положения нотариусите нямат право да предоставят копия от документи, съхранявани при тях на трети лица, странични за сделката.

ок , но колегата да не си мисли, че данните му не са достъпни и че аз също не мога да отида да ги взема......след като на друго място са достъпни, едва ли в закона се допуска нотариуската да бъде подведена под отговорност....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 28 Яну 2009, 23:04

Точно пък личните ти данни да може всеки да ги види и знае с повод и без повод ... :lol: :lol: :lol:
In Ban We Trust!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от twistermpm » 28 Яну 2009, 23:08

Мишел написа:
someone написа:

ок , но колегата да не си мисли, че данните му не са достъпни и че аз също не мога да отида да ги взема......след като на друго място са достъпни, едва ли в закона се допуска нотариуската да бъде подведена под отговорност....

Е то тогава защо има закон за защита на личните данни, според мен няма право да го прави, но за всеки случай първото нещо което ще направя утре е да се консултирам от независим адвокат
Изображение

Аватар

Мнение от someone » 29 Яну 2009, 0:18

twistermpm написа:Е то тогава защо има закон за защита на личните данни

Краткият отговор е "За да се отбие номерът"

В България по никакъв начин не може да се говори за реална защита на личните данни.

Аватар

Мнение от someone » 29 Яну 2009, 0:35

Мишел написа:...след като на друго място са достъпни, едва ли в закона се допуска нотариуската да бъде подведена под отговорност....

По принцип чл. 26, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност задължава нотариусите да пазят професионална тайна за всички факти и обстоятелства, станали им известни във връзка с работата им. Това включва и предоставянето на достъп до документите от архива на трети лица.

А за отговорността - не е изключено - но всичко зависи от конкретния случай - варианти много, но без да се познава в детайли случката само гадаем.

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 29 Яну 2009, 2:21

Нотариусите принципно нямат право да дават какъвто и да било документ от архива си на лице, което не е страна по сделката. Много често обаче, когато трябва да събереш история на имота 10 години назад, че и повече, на познати брокери и адвокати се дават копия. Актовете могат да се намерят в Службата по вписвания, но понякога трябват и неща по сделки, които има само Нотариуса в неговия архив- невписани делби, Брокоразводни решения, удостоверения за наследници и др.
И, да, както каза Мишел, различните видове актове и договори могат да се вадят от сто места - Служба по вписвания, стара архива в Съдебната Палата, има в Общини, Военни архиви и пр.. Номера на Актове има и по скици..А аз мога да намеря лични данни и на човек, на когото знам само две имена и приблизителна възраст, стига да е имал някаква сделка с имот. в последните 18 години...и да не се казва Иван Петров.
И да, могат да се подправят много документи, но не ставайте параноични. Умирам от смях, Скиса, когато някои ми даде акт със заличени някакви неща в него... Или задраскан с надписи - Копие...Точно след половин час имам акта...Чист и прегледен.
Важното е потенциалния Купувач да има грамотни хора, които да проверят доколко е читава документацията... Ма това се учи с години...Хващали сме на няколко пъти опити за някакъв вид ... да не кажа измама, проба да се мине сделка с наясноти. Такива сделки обикновено не минават през сериозни Агенции... Що ли не станах изамник, да ме пита човек, като знам къде трябва да се гледа и какво може да не се догледа... Скоро какъв хитър начин бяха измислили едни "продавачи", че се зачудих кой ли колега стои зад идеята, беше почти гениална и много трудно да се хване. Цяло чудо е и късмет, че имахме контакт в Общината на някакво забутано село, за да разберем, че няма издадено там такова Удостоверение за наследници... Абе мътна и мъглява е работата в любимия бранш...
А към Колегата, автор на Темата - можеш да поискаш обяснение от нотариуса, но за Съд и отговорност се съмнявам... По скоро разбери защо е даден Акта на въпросния човек и по какъв начин евентуално може да се злуопотреби с него...
П.П. И едни съвет към хората, които купуват имот и разчитат само Нотариуса да удостовери истинността на Документите! Нотариуса гледа само Последния Акт и евентуалните документи около него - семейни положения и каквото трябва още. Назад предходни Актове не гледа, не проверява и няма отговорност, ако някой от Колегите му не си е свършил добре работата преди него. Нередности и пуктнатини може да има в предишни сделки... Задължително ровете назад!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twistermpm » 29 Яну 2009, 13:02

Значи сега се връщам от нотариуската тя призна, че е дала копие от нотариалния акт на въпросния човек. Каза че първоначално го взела за баща ми и за това (той й се представил за баща ми и казал, че не съм си бил взел акта, а тя видяла, че акт за вземане няма, но въпреки това му преснимала едно копие от оригинала).
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 29 Яну 2009, 14:13

а ква е изгодата на този човек които ти е казал за копието от акта? и изобщо зашо първо лъже за да го вземе и после ти казава какво е направил?

Аватар

Мнение от someone » 29 Яну 2009, 16:07

kiko написа:а ква е изгодата на този човек които ти е казал за копието от акта? и изобщо зашо първо лъже за да го вземе и после ти казава какво е направил?

Това twistermpm трябва да каже.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twistermpm » 29 Яну 2009, 17:22

в случая човекът за когото приказваме ми е роднина, но преди да купим имота той трябваше да е наследник там, та сега се опитва да въздейства (психически) на предишния собственик (пенсионер), че да може по някъкъв начин да обжалва ли, незнам и аз. Живеем в луда държава.
Изображение

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 29 Яну 2009, 18:35

twistermpm написа:в случая човекът за когото приказваме ми е роднина, но преди да купим имота той трябваше да е наследник там, та сега се опитва да въздейства (психически) на предишния собственик (пенсионер), че да може по някъкъв начин да обжалва ли, незнам и аз. Живеем в луда държава.

Как така е "трябвало да бъде наследник", ако почине въпросния бивш собственик пенсионер ли?... Ако искаш пиши ми на ЛС повече подробности за сделката, какви са роднинските връзки там и пр., да ти кажа дали имаш повод да се притесняваш...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 29 Яну 2009, 18:40

twistermpm написа:
Мишел написа:
someone написа:

Е то тогава защо има закон за защита на личните данни, според мен няма право да го прави, но за всеки случай първото нещо което ще направя утре е да се консултирам от независим адвокат

Това май е най- добре :!:
Никой не мое ма връне на селу!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата