Климатици или ГАЗ централно ???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 06 Фев 2009, 18:25

:D
Хубава тема се получава
Това което ме накланя към климатиците е,че лятото си представям какво ще е :shock:
П.П я да питам има ли климатик с едно външно тяло и 2 вътрешни,такова животно има ли >??
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: IS

:)

Мнение от Dundiu » 06 Фев 2009, 19:58

Има, казва се мултиспилт има и с 3 и с 4 вътрешни тела и едно външно ;)
Изображение

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 06 Фев 2009, 20:27

Термопомпа не се ли ползва точно в климатиците или греша?
По въпроса и аз съм вече с два Панасоника инвертори след 3 години тестване на първия и зиме и лете,дали съм доволен Изображение
Даже и с кредит енергиина ефективност го взех и банката ми приспадна 20% от сумата :idea: Баш по точката:термопомпа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 06 Фев 2009, 20:32

МММ откога чакам такава тема ....ами гледаи сега при сегашните цени на газта е възможно да са изравнени сметките ...но все пак по добре ли е да си на електрическо бойлер ...в интерес на истината се занимавам с газови уреди и инсталации от около 8 години.Относителни са нещата .Значи има значение изолации , на какво разположение ти е апартамента и така нататък просто ,немога да разбера защо си мислите че има евтино отопление напротив просто всички цени са приблизително изравнени ...а и голямо значение има как се ползва съответният уред.Не крия че работя в Овергаз и познавам доста хора който плащат както големи сметки за 2 радиятора така и малки сметки за двуетажни и триетажни къщи.
Трябва добре да ти е изчислена отоплителната инсталация и съответно добре настроен уреда.А това с тока ми нима климатиците не спират само дето на котела може да му се върже упс и да ти прави топло докато дойде тока докато при климатиците е малко по сложно предполагам .
А освен това всеки един газов котел може да се здобие със термо дистансионен седмичен програмататор което малко ме съмнява за климатиците.

Не защитавам тезата за газта но имам представа за какво става дума ..не е чак толко евтино ,но си заслужава.Успех в правилният избор
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E46 320d

Мнение от gold_1 » 06 Фев 2009, 21:04

Scott написа::D
Хубава тема се получава
Това което ме накланя към климатиците е,че лятото си представям какво ще е :shock:
П.П я да питам има ли климатик с едно външно тяло и 2 вътрешни,такова животно има ли >??

мултисплит... но има един малък евентуален проблем... при някаква повреда на външното тяло оставаш и на 2-те места без отопление или охлаждане... ;) Затова според мен е по добре обикновена сплит система. Предимство на климатиците, че освен за отопление, могат да се използват и за охлаждане... Иначе лятото в жегите... :confused:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Mart0 » 06 Фев 2009, 21:08

такааааа.... тази тема ми е малко болна в момента, защото съм на газ от есента в нов апартамент на 1-ви етаж над гараж. От 2 месеца сметките са съответно 302 и сега дойде смс за 320 лева :shock: ползвам котле "Вайлант" , което затопля в единия кръг 3 радиатора и една лира в банята + топла вода на втория кръг...... на мен ми е скъпо , но знам ли .... може и да е нормално. Мисля да сложа един климатик в хола поне за да ползвам по малко газ. Температурата която порържам в жилището е 20 градуса! Успех в избора.

ентусиаст
Аватар
Кара: е70 sd

Мнение от asasin18 » 06 Фев 2009, 21:15

Smoocki написа: .... А освен това всеки един газов котел може да се здобие със термо дистансионен седмичен програмататор което малко ме съмнява за климатиците...
колега, дай малко повече инфо за този програматор.

А иначе на вилата съм с газ и съм много доволен. За бойлерите газовия - няма как да ти свърши топлата вода нещо което е проблем при ел бойлерите

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Фев 2009, 21:17

slatanic написа:Ами така м/у газта и климатиците аз избирам термопомпата,а да видиме сега какво ще кажете! :roll:
Колега огледал ли си всички възможни алтернативи за отопление?
Мога да ви дръпна една лекцийка за различните варянти,но в момента имам работа.Довечера ще поразясня различните + и - на климатика,газта,метана,твърдото гориво,слънчевите колектори и онуй чудо все още немного известно на бг пазара термопомпата.
От коята м/у съм участвал в монтажа на най-голямата в БГ,а май и на балканите 1 мегават! :shock:
Айде до после! ;)

каква е тази помпа, че нищо не ми говори
и как може слънчевите колектори да се ползват за отопление? :shock: За лятото са супер, няма по-евтини от тях, само водосъдържателя да е достатъчно голям :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 06 Фев 2009, 21:22

аз съм на въглища в къщата без изолация отвън (виждат се тухлите :uups: ) всеки ден поддържам 22-23 градуса и горя максимум един тон на месец около 180 лв на тона...радиаторите на всяка стая са огромни (1.5 филии по квадратен метър на стаята) и бойлера е на ток и свързан с парното...котелът е унгарски карборобот с термостат и само иска всяка седмица да го заредиш с въглища и да го почистиш...никога не гасне нито се занимаваш всеки ден...

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Мнение от Tod » 06 Фев 2009, 21:29

slatanic написа:Ами така м/у газта и климатиците аз избирам термопомпата,а да видиме сега какво ще кажете! :roll:
Колега огледал ли си всички възможни алтернативи за отопление?
Мога да ви дръпна една лекцийка за различните варянти,но в момента имам работа.Довечера ще поразясня различните + и - на климатика,газта,метана,твърдото гориво,слънчевите колектори и онуй чудо все още немного известно на бг пазара термопомпата.
От коята м/у съм участвал в монтажа на най-голямата в БГ,а май и на балканите 1 мегават! :shock:
Айде до после! ;)

Термо помпа в апартамент!!!!!!!!!!!????????????????

Апасионата, просто не е комфортно, и найстина докарват болести климатиците, много време ги ползвам и повярвай ми болест са!
От три години живея в къща оборудвана с камина с водна риза (дал господ всеки му, в момента от пред камината пиша) няма такъв уют, утре съм на Боровец но само за през деня, защото няма хотел който да ми даде комфорта който съм си устройл без да ми съдере две кожи от гърба!

Поздрави!
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Фев 2009, 21:38

ако се чистят филтрите редовно или се сменят няма кой знае каква опасност. До колкото знам идеята е, че се върти един и същ въздух и всички микроби бактерии и други подобни полепват по тях и винаги са в стаята.
също еекстремните температури не са за препоръчване - нито много високи, нито много ниски. Оптималната температура е 19-22градуса
докато стане дъщеря ми на 1 г. не сме включвали никакви климатици, но сега няма проблеми дори и за нея
Филтрите се чистят веднъж седмично

иначе и аз съм на мнение, че е най добре камина с дърва, но не всеки може да си го позволи :mhihi: особено ако си на 5-6 етаж

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 06 Фев 2009, 21:50

Освен изброеното от някой колеги, значение има и какви ще са ви глидерите. Има много ментета, а някой напрово си купуват някви тенекиени радиатори и после що имали големи сметки и стоят на студено.
Относно по горе, че климатика може да стопли помещението по бързо от газивициран апартамент или къща е доста невярно.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 06 Фев 2009, 21:58

Що е то отопление и охлаждане и има ли то почва у нас! :weed:
Еми ето остана ми време и реших да пообясня каквото знам.
Всеки от нас се пита кое аджеба е най-евтиния начин за отопление през дългите и студени зимни месеци.
Едни казват климатици,други газ,трети са на твърдо гориво и т,н.
Да кажа че аз лично съм ползвал и видял всичко освен метан.
Там нещата са още далеч от мен но принципа е като и при обигновения газ.(горе долу)
Та да се върнем на цена-качество-комфорт.
Различните помещения имат различни алтернативи.
Ако имате къща например там свободата на избор е голяма тъй като вие имате предполагаема свободна площ на която можете да разположите отоплителни системи от различен тип.
При апартаментите алтернативите са по-малко тъй като и площа ни е по-малка,но има и изключения.
Но нека започнем с най-стария метод отоплението на твърдо гориво.
Какви са плюсовете му?
Ами като за начало с една добре направена система можем да избегнем нуждата от ползване на ток при отоплението и плюс това да си осигурим и топла вода.
Дали чрез поставянето на юпс към помпения отсег на системата или чрез направата на системата по гравитачния модел(водата загрята в котела който е на най-ниската точка първо се издига до най-високата точка на сградата и след това слиза надолу следвайки пътя на гравитацията и минавайки през различните отоплителни тела)за целта се ползват тръби с по широк диаметър с цел по-висока скорост на водата и по-малко съпротивление тъй като разчитаме само на гравитацията да завърта течноста в системата ни))
при евентуално спиране на ел.захранването отоплението ни не спира в рамките на 2 часа(ако сме с юпс),може дори и 24 часа ако юпс-а е в комбинация с акомулатор или пък въобще неспира ако е инсталацията е направена на гравитационния принцип.
Пример за гравитационния принцип са всички по-стари инсталации в строителството кадето поради липса на помпи се е ползвал този принцип.
Той е напълно функционален и изпитан.
В къщата ни работи вече близо 15 години без проблем. ;)
Възможно е да се ползват и бойлери с водни ризи както и различни други отоплителни тела с тази система,но времето за което се затопля бойлерът например се увеличава правопропорционално на скороста и дебита с който се движи водата в тръбите захранващи системата.
Затова при връзване на бойлер към системата е желателно да се ползва циркулационна помпа която развърта по-бързо водата в системата и следователно да затопля по-бързо отоплителните уреди.
Пример отново давам с бойлера в моята къща който вързахме без да монтираме циркулационна помпа и времето за което затопляхме 80л бойлер с 3 Кв водна риза на максимална темперетура беше близо 5 часа.След поставяне на помпа на системата времето от 5 стана на 2 часа.Правете си изводите!Трябва да се има на в предвид че всяко отоплително тяло свързано към отоплителната система има нужда от дадено количество топлина за да може да функционира с максималното си КПД,а това трябва да се вземе на впредвид когато се избира котелът който ще ни дава мощноста си.

Но да продължим по темата.
За момента цената на дървата и въглищата е такава,че те все още са доста добър варянт за отопление въпреки и многото си лоши страни.
А те са нуждата от постоянно наблюдение на системата,грижа за усигоряването на дърва и въглища(който включват доста физически труд който попринцип се пренебрегва когато се тегли чертата накрая на годината и се каже ей колко евтино ми излезе да се отоплявам на твърдо гориво за разлика от тези който се топлиха на ток.),
чистене и потдържане в изправност на системата и т.н.
И неприятното в случая е нуждата от така наречения "парнаджия" който да има грижата за системата,а в повечето случай именно мъжкия пол се оказва в ролята на този субект! :winky:
Другия - на този тип отопление е нуждата от време за затопляне на водата в системата,ако котелът се гаси всяка вечер например.
При следващото ви прибиране от работа вие ще трябва да отделите време да заредите и запалите горивните матеряли и да изчакате един или повече часа за да постигнете желаната темперетура в помещенията.Ще трябва да изчакате да се затопли и водата във бойлерът ви,а това са си едни 2 часа примерно.
Неприятно но факт!Но също е факт че всяка вечер изразходвам по 160 литра гореща вода,а плащам по 80лв ток на месец за 300кв къща!
За сега толкова после ще продължа,че вече невиждам,а имам и работа в момента! ;)
A относно термопомпа в апартамента да има такова животно колега и външното тяло е 1към 1 на вид като външното на климатика само дето принципа е малко по друг!Работи и е пробвано! :D
Който има въпроси относно отопление и охлаждане може да пита,че доста време ще ми отнеме да напиша всичко което знам,а и незнам кога ще имам време да допълня темата с всички неща които ви интересуват относно термопомпите,газа и климатиците и т,н.!
Може и на лс и скайп! :D

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 07 Фев 2009, 0:41

Леле да си кажа честно много се колебая,колегата написа 300 лева за газ бахти и газта,климатика може и да е скъп ама няма да плащам по 300 лева аз толкова плащах като живеех в къща и се топлехме на ток
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 07 Фев 2009, 0:57

asasin18 написа:
Smoocki написа: .... А освен това всеки един газов котел може да се здобие със термо дистансионен седмичен програмататор което малко ме съмнява за климатиците...
колега, дай малко повече инфо за този програматор.

А иначе на вилата съм с газ и съм много доволен. За бойлерите газовия - няма как да ти свърши топлата вода нещо което е проблем при ел бойлерите

Ами свързан е в зависимост от какъв искаш или чрез кабел жичен или чрез майка безжичен ...работят на различни честоти безжичните така че ако взимаш да не се притесняваш от съседа ...На принципа на термостат е само ,че мери стаината температура ,може да му се задават различни програми примерно ваканция или когато е работна седмицата в колко часа да се пуска да се спира даже новите Аристони имат опция чрез сим карта да се управляват от разтояние инвестицията си заслужава защото пести наистина пари ...при изклучване има минимална постциркулация на помпата след което остава в режим стенбай така да се каже до падане на градусите в помещението .
cott
МнениеПуснато на: 06 Фев 2009, 23:41 Заглавие:
Леле да си кажа честно много се колебая,колегата написа 300 лева за газ бахти и газта,климатика може и да е скъп ама няма да плащам по 300 лева аз толкова плащах като живеех в къща и се топлехме на ток

Е да ама човека казва при температура 20 градуса в помещението си е напълно нормална сметка при условие ,че котела с най-ниска долна граница е 6 киловата нали се сещаш ,че дори и една лира да имаш пак толко гори колкото за тия киловати ....В интерес на истината скоро бях при едни БАба и Дядо хората явно имали земя и им дали апартамен ..нали средностатистически пенсионери ...та живеят само зимата в апартамента ....ако ви кажа каква е сметката им за последните месеци ще паднете как ви се струват 28 лв ....е да ама югозападен апартамен,среден ...тоест от долу и от горе се топли ...а го пускали само сутрин и вечер ...незнам дали сте запознатати подробно с котлите но попринцип когато ви продават 24 киловатов котел за топла вода рабти на максимални киловати като започва да модулира тоест да върви в определена крива и по този начин поддържа необходимата ни температура ...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата