относно изплащане на щета от застраховка пълно каско

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 14 Мар 2009, 16:13

flame написа:Ми аз карам такъв автомобил и ако имам щета бих избрал ЕО, защото:

1. Имам доверие само на моя сервиз и на официалния дилър на БМВ, не и на техните "доверени" сервизи. Поправи ме ако греша, но май не мога да пратя колата в М-кар (с възложително писмо или квото да е там) да ми я отремонтират напълно безплатно.

2. За варианта изплащане по фактура - ако ЕО е 500 лева, а в М-Кар ми вземат 1000, застрахователя няма да ми изплати повече от 500. Ако обаче в М-Кар ми вземат 200 лева, застрахователя няма да ми плати повече от 200 лева (макар ЕО да е 500 лева).

Поне аз така си мисля, моля те да ме поправиш ако греша някъде.

ЕО не ти е оферта, защото автомобила може да е на 1год. или дори вчера да си го купувал, но избереш ли ЕО, си има овехтяване и винаги си в ущърб.
Ако все пак застрахователната компания неможе да ти предложи удачен за теб вариант (сервиз) винаги може да избереш изплащане по фактури, вече ти сам решаваш къде и как да ти се отремонтира автомобила, като при представяне на оригиналната фактура ти се покрива на 100% или -20% (ДДС) ако представиш копие, това разбира се, ако са спазени часовите ставки и т.н.
Хубаво е да си прочетеш ОУ (общи условия), които трябва да са ти дадени с полицата при сключване на застраховката, за да си по-наясно, защото малко или много всеки засраховател си има различни клаузи.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 14 Мар 2009, 16:26

А сега нека аз Ви кажа какво знам за новите коли .
Ако колата е чисто нова и е на лизинг и е претърпяла ПТП , се ремонтира в сервиз на официалният дистрибутор на марката като деформираните части се заменят с чисто нови независимо ,че старите може и да могат да се оправят .Просто това е валидно за всички нови коли . Примерно имате пукната задна броня , направо ви се заменя с чисто нова дори и старата да може да се направи ....
Това е варианта за лизингови автомобили и се процедира винаги така ... За другите коли извън гаранция -много зависи от това, в коя компания е застрахована колата и най-вече дали имаш познат застраховател ,който да успее да направи нещо по въпроса ...

Аватар

Мнение от Projektzwo » 14 Мар 2009, 16:38

sineok_pi4_ написа:А сега нека аз Ви кажа какво знам за новите коли .
Ако колата е чисто нова и е на лизинг и е претърпяла ПТП , се ремонтира в сервиз на официалният дистрибутор на марката като деформираните части се заменят с чисто нови независимо ,че старите може и да могат да се оправят .Просто това е валидно за всички нови коли . Примерно имате пукната задна броня , направо ви се заменя с чисто нова дори и старата да може да се направи ....
Това е варианта за лизингови автомобили и се процедира винаги така ... За другите коли извън гаранция -много зависи от това, в коя компания е застрахована колата и най-вече дали имаш познат застраховател ,който да успее да направи нещо по въпроса ...

И ти си чул/чел нещо някъде, ама отгоре огоре... :mhihi:
Зависи през кой лизинг е автомобила, много малко са тези представителства, които ЗАДЪЛЖАВАТ лизинговите им автомобили да се отремонтират в техни сервизи, а това, че частите се подменят с нови, хехе, много ясно че зависи от увреждането или си помисли, че детайл за боя или 1 степен директно се признава за нов... :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 14 Мар 2009, 18:55

Projektzwo написа:винаги може да избереш изплащане по фактури, вече ти сам решаваш къде и как да ти се отремонтира автомобила, като при представяне на оригиналната фактура ти се покрива на 100% или -20% (ДДС) ако представиш копие, това разбира се, ако са спазени часовите ставки и т.н.

Добре де, питам те в прав текст - ако ударя задна броня и стоп и отида при някой от официалните дилъри на БМВ в БГ, които ми сменят стопа и ми боядисат бронята и след това занеса фаткурата за 1000 лева на застрахователя ще получа ли 1000 лева от застрахователя или ще има изпълнения от сорта на "Еми тука в Шваке пише... ми те трябвало за 6 часа да я боядисат, не за 10... за стопа има овехтяване... ми що ходите при официалния дилър - нали знаете, че дерат кожи... ще ви покрием 600 лева от фактурата за 1000 лева". :?:

позьор най-ужасен
Аватар

Мнение от Morgan » 14 Мар 2009, 21:25

Привет на всички!

Видях темата и реших да се включа, тъй като с това се занимавам
и мисля, че мога да дам още разяснания. По горе прочетох мнения
на колеги които също работят в тази област и беше обяснено доста
добре. Та по темата, всичко зависи от застрахователната компания
и годината на колата. За коли които се водят първа група (това са
коли от 1-3; 1-4 и т.н в зависимост от ЗК) възможността да се отремонтира е :
1. В доверен сервиз за съответната марка автомобил, ако ЗК има
сключен договор :D
2. По фактурна стойност, в повечето слючай без ДДС тъй като
този вариант е по желание на клиента сам да си отремонтира
автомобила, където прецени, а не в сервиз на ЗК. Това е защото
при сключване на договор с даден сервиз се договарят цени
на нормовремена и се ползват съответните отстъпки на части,
а като си отремонтирате сами колата това го няма.
3. По експертна оценка - всяка компания има собствени
ценови листи на боя и цени на части от различни представители.
В така наречената втора група автомобили, нещата седят по друг
начин. Възможностите за отремонтиране са:
1. В доверен сервиз, но неофициален за съответната марка, а
някакъв сервиз с който ЗК е решила да има договор (има и доста
добри попадения) :D
2. По експертна оценка - тук вече стойността на новите части
е с коефициента на овехтяване, който отново е определен от ЗК.
И последното е за коли над определена година, варианта за
отремонтиране е само по експертна оценка, с още по-голямо
овехтяване на частите и може би друга цена на боята.
Освен това има ЗК, в който е възможно и валутно "Каско" при
което ви пращат в сервиз по Ваш избор, но отново зависи от
ЗК и годината на автомобила.

Общо взето нещата са относителни, както всичко в BG. Дано не Ви
се налага често да посещавате своя застраховател.
Радвам се ако съм бил изчерпателен. 8)

Аватар

Мнение от Projektzwo » 14 Мар 2009, 22:09

flame написа:
Projektzwo написа:винаги може да избереш изплащане по фактури, вече ти сам решаваш къде и как да ти се отремонтира автомобила, като при представяне на оригиналната фактура ти се покрива на 100% или -20% (ДДС) ако представиш копие, това разбира се, ако са спазени часовите ставки и т.н.

Добре де, питам те в прав текст - ако ударя задна броня и стоп и отида при някой от официалните дилъри на БМВ в БГ, които ми сменят стопа и ми боядисат бронята и след това занеса фаткурата за 1000 лева на застрахователя ще получа ли 1000 лева от застрахователя или ще има изпълнения от сорта на "Еми тука в Шваке пише... ми те трябвало за 6 часа да я боядисат, не за 10... за стопа има овехтяване... ми що ходите при официалния дилър - нали знаете, че дерат кожи... ще ви покрием 600 лева от фактурата за 1000 лева". :?:

Тъй като така и не разбрах с какъв автомобил си, отговарям и аз в прак текст :mhihi: - ако автомобила е до 8год., т.е. имаш право на ремонт по фактури, то тогава нямаш никакъв проблем с тяхното покриване на 100% (САМО ОРИГИНАЛ), естествено ако няма завишения по часовите ставки за труд.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Мар 2009, 21:09

Morgan написа:1. В доверен сервиз за съответната марка автомобил, ако ЗК има сключен договор :D

Значи могат да ми кажат - сори пич, нищо че калата ти е първа група (т.е. нова), ама ние нямаме сключен договор с официалния представител/сервиз на БМВ за България... Ако искаш може да идеш при бай Герчо тенекижията от Горубляне (или някой сервиз със гръмко име) - с него имаме договор... Възможно ли е това?

Morgan написа:2. По фактурна стойност, в повечето слючай без ДДС

Е кви са тия цигании??? :shock: Тва ДДС да не би комшията да ми го е платил? Да не би да не е част от цената? :puke:

Projektzwo написа:имаш право на ремонт по фактури, то тогава нямаш никакъв проблем с тяхното покриване на 100% (САМО ОРИГИНАЛ), естествено ако няма завишения по часовите ставки за труд.

Е добре де, ако официалния дилър на БМВ завишава часовите ставки кой друг няма да го прави?! Могат ли със всичката си наглост застрахователите да ми кажат, че официалните дилъри не знаят как да боядисат една броня и са завишили часовите ставки?! :puke:

Аватар

Мнение от Projektzwo » 15 Мар 2009, 22:50

flame написа:
Morgan написа:2. По фактурна стойност, в повечето слючай без ДДС

Е кви са тия цигании??? :shock: Тва ДДС да не би комшията да ми го е платил? Да не би да не е част от цената? :puke:

Ами това не са цигании, помисли, че ако представиш КОПИЕ на фактурата е нормално да ти се изплаща БЕЗ ДДС, защото след като оригинала е при теб, ти имаш възможност да ти дръпнеш ДДС-то, другият вариант е да представиш на ЗК фактурата в оригинал и те да ти я изплатят на 100%, избора е твой.

flame написа:
Projektzwo написа:имаш право на ремонт по фактури, то тогава нямаш никакъв проблем с тяхното покриване на 100% (САМО ОРИГИНАЛ), естествено ако няма завишения по часовите ставки за труд.

Е добре де, ако официалния дилър на БМВ завишава часовите ставки кой друг няма да го прави?! Могат ли със всичката си наглост застрахователите да ми кажат, че официалните дилъри не знаят как да боядисат една броня и са завишили часовите ставки?! :puke:

Тези ставки не си ги определят сервизите, спокойно, всичко си е по кодекса за застраховане, не се притеснявай и те много добре го знаят това, иначе щеше да е малко на принципа на шуробаджанащината... :mhihi:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата