Мъртва точка.
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Мислиш ли че щом в САЩ и Германия е задължително да гледаш през рамо е опасно
все пак няма да разглеждаш забележителности,а се обръщаш за по малко от секунда и то не изцяло назад.пробвай и ще забравиш за огледалото.колкото е опасно гледането през рамо толко е опасно и гледането в огледало

magareto_yori написа:Мислиш ли че щом в САЩ и Германия е задължително да гледаш през рамо е опасновсе пак няма да разглеждаш забележителности,а се обръщаш за по малко от секунда и то не изцяло назад.пробвай и ще забравиш за огледалото.колкото е опасно гледането през рамо толко е опасно и гледането в огледало
Абсолютно съм съгласен!Аз навика с гледането през рамо го придобих след каране 1,2 години на мотор без огледала.По сигурно е и отнема не повече от 1 секунда!

- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
На Е36 са си доста гадни огледалата. Нищо не се вижда. И на пежото дето карам в момента е почти така. Малко по-добре, но пак на няколко пъти при престрояване не виждам никой в огледалото, но усещам че има кола от другата ми страна и като се обърна верно има кола.
Иначе обръщането е по-неудобно, но наистина е по-добро. Ако ти се струва по-опасно просто докато го правиш спазвай малко по-голяма дистанция от предните коли и няма да имаш проблеми. 

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
И аз като го чух си мислех, че е опасно. Но изобщо не е така. Не става дума да се обръщаш с цяло тяло назад да гледаш.
Достатъчно е само да завъртиш глава за по малко от секунда и виждаш дали има някой до теб. Много е полезно особено на аутобана, при честа смяна на лентите и постоянна скорост от 150-160.

Последна промяна dimodi на 18 Мар 2009, 14:36, променена общо 1 път
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
В "майсторско шофиране" имаше тема от Пенчев как да си настроим огледалата.
Ако не я намериш - в най-общи лини, когато седиш и погледнеш към огледалото, не трябва да виждаш никаква част от колата в него.
Когато паркираш, се накланяш леко наляво/надясно за да видиш калника.
Мен лично тази настройка винаги ми е вършила работа.
А на теб като гледам ще ти спести и пари.
Ако не я намериш - в най-общи лини, когато седиш и погледнеш към огледалото, не трябва да виждаш никаква част от колата в него.
Touring & windsurf club
- Wolfen
- старши ентусиаст
-
- Кара: само по празници
Georgieff написа:В "майсторско шофиране" имаше тема от Пенчев как да си настроим огледалата.
Ето нещо полезно

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
alx написа:имаше тема преди за нагласянето на волана, седалката и огледалата преди време.
вместо да си сменяш огледалата или да лепиш малки огледалца- научи се как да си нагласяш страничните огледала така че почти да няма мъртва точка.
Мдааа, имаше ТВОЕ мнение, скоро се чекнах и аз да видя как съм се нагласила... Може ли да те цитирам

alx
master of the force
Мнение Пуснато на: 24 Сеп 2003, 13:58
аз ще отговоря малко по генерално за позата на каране:
геврека:
винаги трябва да се държи на 9 и 3 часа или на 10 и 2 (според формата му и според кое е ти е по-удобно). някои казват че 9-3 е правилно други че 10-2... истината е че и двете са правилни до колкото ти позволява хвата да завъртиш на 90-180 градуса волана (1/4 до 1/2 оборот) и долната ръка (демек ако завъртиш надясно - дясната ръка) да ти "виси" закачена със палеца удобно - надявам се можете да си го представите... по принцип винаги (освен когато се сменят предавки) двете ръце трябва да са на геврека. ако караш кола със нископрофилни гуми особено ако са дебелички (255-295мм) ще знаеш че на неравен път едвам се удържа... особено ако от много трафик са направени коловози във асфалта- тогава непрекъснато се дърпа нанякъде и борбата тряя се води с 2 ръце Cool
позата на тялото- ми нее голяма философия- на кои както му е удобно. обаче: като си максимално облегнат на седалката като си протегнеш едната ръка небрежно напред трябва да можеш да опреш върха на геврека със дланта (часта до китката- не към пръстите) без да ти се отлепя гърба от облегалката. знам- на много хора ще им се стори че ако това е изпълнено- много им е близо волана. не е. просто преди ви е бил далече Smile като си по-близо имаш по-добър контрол - пробвай да рисуваш със изпъната или със свита ръка- как е по-удобно? Smile следващия път като гледате състезания обърнете внимание на пилотите- те са буквално завряни във волана- явно има причина Smile но трябва да се внимава тялото да ти е поне на 2 педи от волана ако имаш айрбег (възглавница)- иначе ако стане сакатлъка и изскочи може да ти помели ребрата. ако си нисичък и не може 2 педи от геврека- тогава просто гледай да си максимално далече... освен ако колата ти няма подвижни педали или телескопен волан което ти позволява да се наместиш както трябва. по повод за еърбаг-а: ВИНАГИ СИ СЛАГАЙТЕ КОЛАНА - особено ако имате възглавница. колана във такава кола е предназначен при катастрофа да те държи извън обсега на възглавницата и във правилно положение- а не да ти строши врата или гръдния кош като изскочи (пиропатрона на старите еърбаг-ове е много силен, новите (2ро и 3то поколение е на степени и е по-слаб общо взето). също така- облегалката на главата трябва да е на 5-10см. наи-много от наи-изпъкналата част отзад на главата (демек там дето се подпира като се изправиш назад). ако облегалката е по-нагоре (най-често) или по-назад, тогава няма полза от нея при камшичен удар. на много коли тя се мести само нагоре и надолу и не може да се нагласи според написаното горе, ама.. пробваите се.. ако ви се занимава Smile
педали: то е ясно- при краино натиснато положение на съединителя крака трябва да е почти изпънат. десния крак трябва да е в такова положение че да ви е удобно да натиснете спирачката със върха на стъпалото и газта със петата (това си е съвсем отделна тема- ша пиша ако имам време някои ден за техники на каране)... ако не ви е ясно защо има изискване за пета/пръсти- питайте Smile
огледала:
задното общо взето трябва да е центрирано да виждате задното си стъкло. страничните се нагласят общо взето по следния начин: за шофьорското- накланяте си главата докато ви е удобно или опре във стъклото на вратата и при това положение нагласяте огледалото да виждате малко от страната на колата. пасажерското- същата работа само дето си накланяте главата надясно докато ви е удобно- демек- леко- няя да лягате върху пасажерската седалка Smile при това положение огледалата са леко разперени настрани и са елиминирани мъртвите точки. идеалния вариант е като погледнете във задното огледало кола която ви задминава в момента в които предницата и излезе от огледалото, трябва да я видите как изпълзява във страничното огледало. хубаво е да има малко застъпване на огледалата, но малко. нагласянето на огледалата отнема време- това което написах отгоре е ориентирвъчно, но е добра начална точка. в началото може малко да ви е търсене, но много бързо ще почнете да се чудите как сте карали преди със "нормални" огледала. друга "файда" или недостатък според случая е че когато така ви е нагласено пасажерското огледало, този до тебе може спокойно да гледа назад във него без да заляга напред...
та с 2 думи- ръцете на 9-3 или 10-2 (ама по надолу), 2те ръце на геврека (освен когато сменяш), дланта да може да пипне върха на волана, левия крак почти изпънат като е натиснат съединителя, коланчето закопчано, огледалата разперени...
приятно чекнене Cool
баси.. пак ужким щях да пиша 2 реда.. то ко стана.. мноо съм безволев, ей... Mr. Green
Еййй, хора, хване му прочетете всички теми и мнения на този човек!

само да вметна че тези малките огледалца които се слагат допълнителни не вършат никаква работа. Отражението в тях е толкова малко, че трябва да се вгледаш за да видиш нещо. А това обикновенно е опасно, тъй като губиш концентрация за секунда.
Не знам от къде го измислихте това за гледането през рамо че било задължително. Точно пък в Америка, дето магистралите с по 5 ленти са задръстени като Цариградско в 8:30. Карайки на 2 метра от предната кола с 50-60 мили в час, да тръгнеш да гледаш през рамо си е истинско самоубийство.
Не знам от къде го измислихте това за гледането през рамо че било задължително. Точно пък в Америка, дето магистралите с по 5 ленти са задръстени като Цариградско в 8:30. Карайки на 2 метра от предната кола с 50-60 мили в час, да тръгнеш да гледаш през рамо си е истинско самоубийство.
Escape написа:само да вметна че тези малките огледалца които се слагат допълнителни не вършат никаква работа. Отражението в тях е толкова малко, че трябва да се вгледаш за да видиш нещо. А това обикновенно е опасно, тъй като губиш концентрация за секунда.
Със сигурност в Германия е изискване за да вземеш кормуването. Очакват да погледнеш през рамо когато се включваш в движението на аутобана, когато сменяш лентите на движение, когато завиваш надясно примерно и ти свети зелено, но не само за теб, а и за велосипедиста (с каквито е направо пълно), който идва зад гърба ти по тротоара и ако не погледнеш си го качил на предния капак.

Иначе не много по темата, но се опитват и на откровени глупости да учат. Особено се смях на това, че при червено на светофара трябвало да чакаш на първа, с натиснат съединител и дръпната ръчна. Ама на това не държат и му казах, че няма да стане тая...

- ***BMW-FEN***
- кандидат ентусиаст
-
Аз когато не съм сигурен поглеждам през рамо, но винаги преди престрояване, освен в страничните огледала гледам и в огледалото за задно. По-голям ми е проблема като карам буса, но се свиква

- ***BMW-FEN***
- кандидат ентусиаст
-
WALL написа:Space написа:И на мен ми е навик да се обръщам през рамо и мисля, че е най-добрия вариант
Понякога и аз поглеждам, но имах случка веднъж с такова поглеждане и си останах така (сецнах си врата) Ужас една седмица и повече със скован врат. Отвратително нещо!
Това е гадно. А има вариант при поглеждането назад, да не прецениш дистанцията от предната кола. Веднъж така се загледах по едни каки в страни

35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3