проверка за Акт 16 на жилище?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 22 Апр 2009, 22:01

SaSo написа:
Gottlos написа:"Акт 16" или "въвеждане в експлоатация",или "разрешение за ползване" преди се издаваше от сформирана комисия от съответната община.в момента това се прави от "независими фирми за надзор'(или нещо такова).Акт 14 се издава при приключили конструктивни строежи,а Акт 15 при приключили довършителни работи.След това с цялата документация на строежа/сградата,комисията издава и въпросния Акт 16.След като има този документ,собствениците трябва в незнам си какъв срок да регистрират собствеността си в данъчното инъче подлежат на санкции.Та липста на Акт 16 обикновенно е свързана с липси и/или несъответствия в документите(поради това той не може да бъде издаден),или с нежеланието на строителя да плаща данъци,ако не е продал всички апартаменти.

така мисля аз :roll:
Колега недей да говориш глупости! Излагаш се! Ни едно от нещата които каза относно Актовете не е вярно ;)

Протокол 14 ( т.н. АКТ 14 ) - е за издаване на конструкцията на сградата, със завършен покрив и зидарии...

Протокол 15 ( т.н. АКТ 15 ) - е за издаване на сградата от Изпълнителя на Инвеститора.... Тоест завършено абсолютно всичко...Тук всеки от собствениците си прави претенции към нещо и един да не подпише край... Чака се до подписването му от всичките...

Разрешение за ползване ( т.н. АКТ 16 ) - е за издаване на сградата пред приемателна комисия в следния състав по чл. 5

Чл. 5. (1) В състава на комисията се включват:
1. възложителят или упълномощено от него лице;
2. лицето, упражняващо строителен надзор;
3. представители на ДНСК, както и на специализираните контролни органи.
(2) Съставът на ДПК се определя съобразно конкретния строеж от органа, който издава заповедта за назначаването й.

След се прави издаване на трафа пред местното енергоразпределително дружество, то е абсолютно отделен обект от сградата. То го изкупува от строителя и по определена схема го изплаща на строителя. Която е доста куца. Отделно с това енергото почва да си предявява всякви искове по оборудването на въпросния траф и става пълна галимация... После се пуска искане за присъединяване и се чака отново за приемането му...
бях започнал да пиша,ама колегата го е написъл повече от перфектно,единствено се подписва собственика на акт 15 че е съгласен със построенето и го приема,акт 16 е с комисия
Напоследък проблемите покраи акт 16 са заради ТОК-а.Сградите който чакат акт 16 сега или скоро се зблъскват със един проблем,когато е удобрен ахритектурния план,в повечето сгради,електромерите са в помещение намиращо се в самата сграда,но понеже промениха закона и сега трябва да са извън сградата,а (например моята сграда е вътре,и сме в заварено положение) и от енергото казват искарайте ги на вън,но преди 2-3 години саудобрили проекта,ама сега неможело вече и сещате се акт 16 през макарона,и аз поради тази причина ще изчакам още 1 годинка за акт 16 :confused:
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gottlos » 23 Апр 2009, 3:03

SaSo написа:
Gottlos написа:"...

Колега недей да говориш глупости! Излагаш се! Ни едно от нещата които каза относно Актовете не е вярно ;)
...

Как пък можах така да се изложа!Мъка ми е да се е.а в глупака!Веднага отивам да си сцепа тъпата тиква у някой дувар!

Или за да не се изложа пак да напиша: Отивам да си раздробя лицевите кости на черепа в изпечени глинени блокчета слепени с хоросан. :banghead:

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 23 Апр 2009, 12:09

Леле адаш , аз сега съм в същата ситуация с тази разлика ,че аз няма да дам 1 стотинка за ток ако ще и да отрежат тока на цялата кооперация (както вероятно ще стане скоро) :!: От къде на къде , той ползва промишлен ток , цената му е по-висока , отделен е въпроса ,че без точно отчитане такива работи от рода на "дай ми 180 лв. за ток" просто не е работа :evil: Отделен е въпроса в случай ,че апартамента се води офис и всички тези бележки за дължими суми могат директно да се прилагат в счетоводството като разходи на фирмата ...

Това което Скоти е написал за електромерите отвън ме плаши - сградата е построена 2007 година и съответно цялата инсталация и главно табло за във фоайето на входа ... Голям зор ,голяма мъка ,нерви - скоро ще имаме събрание за този акт 16 смотан :evil:
Лошото е ,че без него няма и топла вода за отопление и битови нужди , няма нищо :help:

Аз мисля ,че нямаш АКТ 16 и мисля ,че проблема е голям ...

Георги Пенчев
Изображение

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 23 Апр 2009, 19:29

Дааа, след питане в Енергото (EVN Поморие) се разбра, че на адреса на жилището няма трафопост и има само един електромер на стр. фирма. На въпроса "Как може човек сам да си открие партида?" отговора е бил "Не може, докато положението е без трафопост!".
Аз пък си задавам въпроса, как така сега в момента всичко фунгционира - всеки си има собствен електромер и ток, а пък енергото не може да направи партиди и му трябва траф!? За водата се оказа че е същото - има само един водомер регистриран на адреса. Коментара на лелката оттам е бил "Ами това е нормало, щом не са продадени всички апартаменти ... строителя не прави отделни партиди."

Тоест всичко било "нормално"!!! Е как е нормално бе хора ... от 2 год. не може да се накара строителя да направи партиди и да даде Акт 16!
За съжаление, договорките са били само до стадии нотариален акт, тоест след получаването му строителя, в договора на купувача няма клауза за даване на Акт16 ... това не можем да го променим ... така че няма смисъл да го коментираме ...
Въпроса е - Има ли начин да се противодейства на тази практика, да не се прави Акт 16 преди да са продадени всички апартаменти?

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 23 Апр 2009, 19:40

Бъди сигурен,че строителя има желание да има Акт 16,не е практика да се вади АКТ 16като се продадът всички апартаменти.Проблема идва от това,че няма Траф тои трябва да бъде изграден от ЕНЕРГОТО за негова си сметка,или както се прави строителя го строи и после чрез куца схема енергото му го изплаща,явно въпросния стройтел не иска да построй трафа или нещо друго има
Моя съвет е да се свържете със стройтеля и да поговорите като нормални хора за да ви каже какво е положението,без да ви лъже много
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Апр 2009, 20:25

а вие като купувате апратаменти не гледате ли да има някаква клауза за така наречения Акт 16? :roll:
строителя може да не получи Разрешение за ползване поради 1001 причини от всякакъв характер

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 23 Апр 2009, 20:32

© написа:а вие като купувате апратаменти не гледате ли да има някаква клауза за така наречения Акт 16? :roll:
строителя може да не получи Разрешение за ползване поради 1001 причини от всякакъв характер
Бе то има,ама ходи да съдиш стройтеля,тои се оправдава със енергото,и става страшно от опит го казвам,само наливаш пари на адвокатите и нищооо

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Апр 2009, 20:48

Scott написа:
© написа:а вие като купувате апратаменти не гледате ли да има някаква клауза за така наречения Акт 16? :roll:
Бе то има,ама ходи да съдиш стройтеля,тои се оправдава със енергото,и става страшно от опит го казвам,само наливаш пари на адвокатите и нищооо

горе долу е така
направо не знам как бих си купил апартамент от строител ако ми се наложи :shock: :mhihi:

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 23 Апр 2009, 21:13

© написа:
Scott написа:

горе долу е така
направо не знам как бих си купил апартамент от строител ако ми се наложи :shock: :mhihi:
Бе има как да го държиш из късо със железен договор,и като си платиш като поп,знаем всички,че купуваме продаваме на даначна оценка а не на пазарна,заради таксите към нотариуса от страна на купувача,и скриване на доходи от страна на Продавача и плащане на ДДС,както се сещата и вписването в нотариалния акт цена е доста по ниска от пазарната,и ака остане гаф строителя ти дава 10 000-15 000 евра и се оправяй,ако го усъдиш де,общо взето тегава работа,

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Апр 2009, 21:17

колега, моля ти се, нека поне вечерта да си отпочинем и да не говорим за работа :mhihi:

Исках да кажа, че за момента съм от другата страна и така като се замисля рисковете за купувача са наистина много. Трябва да се внимава

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 24 Апр 2009, 9:01

CheGevara написа:За съжаление, договорките са били само до стадии нотариален акт, тоест след получаването му строителя, в договора на купувача няма клауза за даване на Акт16 ... това не можем да го променим ... така че няма смисъл да го коментираме ...

Стига бе :shock: Аз мисля ,че това не може да е така , може ли да се започне строеж без да се затвори цикъла с акта за експлоатация на сградата ? :roll:

Георги Пенчев
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 24 Апр 2009, 9:03

Penchev написа:Леле адаш , аз сега съм в същата ситуация с тази разлика ,че аз няма да дам 1 стотинка за ток ако ще и да отрежат тока на цялата кооперация (както вероятно ще стане скоро) :!: От къде на къде , той ползва промишлен ток , цената му е по-висока , отделен е въпроса ,че без точно отчитане такива работи от рода на "дай ми 180 лв. за ток" просто не е работа :evil: Отделен е въпроса в случай ,че апартамента се води офис и всички тези бележки за дължими суми могат директно да се прилагат в счетоводството като разходи на фирмата ...

Това което Скоти е написал за електромерите отвън ме плаши - сградата е построена 2007 година и съответно цялата инсталация и главно табло за във фоайето на входа ... Голям зор ,голяма мъка ,нерви - скоро ще имаме събрание за този акт 16 смотан :evil:
Лошото е ,че без него няма и топла вода за отопление и битови нужди , няма нищо :help:

Аз мисля ,че нямаш АКТ 16 и мисля ,че проблема е голям ...

Георги Пенчев

Една приятелка 2 години след като си взе апартамента, се оказа че цялата сграда е регистрирана като офис сграда, а не жилищна и съответно строителя и каза че няма да има Акт 16. И в момента продължава да си плаща промишления ток. Не знам как може да се построи офис сграда без нито един офис в нея.....

А ти между другото сигурен ли си че промишления е по скъп? послено един собственик на солариум разправяше че промишления ток които плащат в салона е по евтин.

Бе изобщо мамата си е е*ало положението.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 24 Апр 2009, 9:46

Промишления ток до колкото знам го изравниха почти с битовия... За това няма причина за притеснения... А иначе и в апартамента в който живея в момента нямаше акт 16 около година и половина... Но им казах че една стотинка няма да им дам... И през цялото време те си плащаха като попове тока.... Дреме ми на шлифера... Да не са се бавили... Аз една сграда до сега не съм забавил с издаването на разрешение за ползване, а те капутите я бавят година и нещо... Да си носят последствията... Кофти е че масово се получават тия неща... А още по кофти е че има балъци дето се връзват да им плащат тока! Но някои хора нямат избор... Броили са маса пари за апартамента си и си живеят в него и оня капут може да си махне времянката и край оставаш като в каменната ера... Знам как е щото през зимата в скапания апартамент времянката не издържаше и постоянно падаше тока...Някъв ад беше....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каквото изпадне...
Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
Детайли за колата: тотална щета...

Мнение от stozashto » 24 Апр 2009, 10:11

Scott написа:Значи въпросния човек с Нот Акт-а в общината която отговаря за областта в която е имота и проверява какъв е статута на сградата,но може само тои тази информация не се дава на всеки

Може да действа и лице, което е упълномощено от собственика с нотариално заверено пълномощно.
"... _ _ _ ..."

Слави
Аватар

Мнение от © » 24 Апр 2009, 12:30

Escape написа:Една приятелка 2 години след като си взе апартамента, се оказа че цялата сграда е регистрирана като офис сграда, а не жилищна и съответно строителя и каза че няма да има Акт 16. И в момента продължава да си плаща промишления ток. Не знам как може да се построи офис сграда без нито един офис в нея.....

А ти между другото сигурен ли си че промишления е по скъп? послено един собственик на солариум разправяше че промишления ток които плащат в салона е по евтин.

Бе изобщо мамата си е е*ало положението.

няма значение дали е офис сграда или нещо друго -
трябва да има Разрешение за ползване. Нека пробва да открие магазин или друго търговско помещение без Разрешение за ползване?
Без това разрешение сградата си е строеж и формално погледнато не може да я използваш по предназначение. До колкото знам има възможност Разрешение за ползване да се издаде на всички собственици, а не на строителя, но ще иска работа от тяхна страна

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата