"Онези" времена вече си отидоха

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 22 Апр 2009, 15:21

- как с триста зора се уредих с колело "Украйна ", и с още триста да кача комшийката на рамката ...
- и аз имам видео и касетофот "хитачи ", здрави и до днес
- Студио "Х"
- ваканциите в едно балканско село и отдалечаването на повече от 20 км . Как сме се връщали незнам ?
- всички баби , хранеха всички деца с филии от по два пръста с олио
- пиехме прясно издоено козе мляко всеки ден
- всички ходеха и се връщаха от училище сами
- връщахме шишета за да ядем по Н-броя банички с боза
- когато марципана беше шоколад
- безброй падания ,включително в безсъзнание от стръмни скали , покриви , череши ...
- пиехме вода от реката в която се къпехме
- Фунийки , билички ,кибритчета , капачки , антени от покрива ...
- 1-ва програма ,2 -ра беше лукс и едва се хващаше с приставки...
- как се събираха по 50 човека в един апартамент да празнуват 1-май или 9-септеври ...
- как съседите си влизаха с израза -Какво правите , тука ли сте?
- уваженито към по-възрастни ,родители ,учители ... и между хората

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Апр 2009, 16:02

помня... във хаотичен ред...

как крещях от двора на майка ми да се покаже на балкона да ми метне някоя филия със хляб, масло и вегета. как съм ги ловял- само аз си знам.. ако падне на тревата - голяма работа. да- тогава имаше трева пред блока.

как се катерихме по покривите да събираме антените на хората за да си правиме тръби за фуниики.

как играехме до абсолютна умора по строежите на фуниики по цял ден.

как събирахме прозрачните пластмаси на входните звънци на хората за да си правиме от тях димки...

как ми беше мъчно през уйкендите като другите деца отиваха по селата а аз кукувах сам щото си нямах село и ме беше ужасно яд

как като излязоха "междузвездни войни" ги гледах два пъти първия ден - веднъж сутринта и втори път следобяд- със връзки разбира се :)

... как после за следващите 10тина години ги гледах още 70 пъти на кино...

как най-голямата трагедия беше като ни откраднаха трабанта 10 дни преди да отидеме на море... и баща ми отиде да го търси на следващия ден и го намери 300 метра по-надолу защото му беше свършил бензина (трабанта има кранче под таблото)

помня как си мислех че съм най-грозния и никое момиче никога няма да ме погледне пък после се изредиха да ми обясняват разни каки че не било точно така...

как ходихме с майка ми в корекома да ми купува дънки и пуловери и тоблерони.

как ходихме в мототехниката на околовръстното да правиме вноски за ладата която така и не се материализира (и слава богу :)

как крадях на баща ми всичките стотинки (никога хартиени пари) от джобовете да ходя да играя на флипери в шатрата на островчето на езерото ариана.

как връщах бутилки да си купувам влакчета от "млад техник"

как бях абониран за "моделист конструктор" и руснаците бяха технически богове за мене

сега като се обърна назад и си направя равносметка- беше перфектно...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e30 320i

re

Мнение от KEVIN-30 » 22 Апр 2009, 16:30

A spomnjate li si kogato napravexme njakoq belja s koleletata kak 4i4ko POLICAI se grize6e za DECATA i tehnia JIVOT kato ni ispuskexa GUMITE na koleletata i ni karaxa dagi butame na ruce.

p/s A sega pred o4ite im se prodava droga na malkite deca
Изображение

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 22 Апр 2009, 18:46

alx написа:помня...

сега като се обърна назад и си направя равносметка- беше перфектно...

и освен това осъзнавам колко щастлив съм бил, не че сега не съм, но се радвам и гордея че съм имал възможността да живея в един различен свят!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 22 Апр 2009, 20:59

Ох, че хубава тема.....а колко пакости съм правила, какво детство.....

Помня как крадяхме череши и царевица с колелетата, двама пазеха да не се появят пазачите с пушките. Аз имах от новите Балканчета :mhihi:
Помня как събирахме орехи, липов цвят, крадяхме от хран.магазини бурканчета от кис.мляко ......и акумулатори и ги връщахме за пари, дъвки от сергиите на пазара, когато се зададеше летен лагер или зелено училище- да си имаме, обирахме на хората мушмулите- аз не обичам мушмули, но бях в бандата :)
Помня как събирахме стъпките пред вратите на апартаментите, и си ги постилахме в един канал, целия в масло, хората си правеха колите там, но ние си правехме къща вътре :mhihi:
Помня как се събирахме и играехме Асоциация, много бяхме шумни и редовно ни заливаха с вода от някоя тераса :mhihi:
Помня как играех на стражари и апаши, на фунийки с карфици, на народна топка, на ластик бях най-добрата, защото никой не можеше да играе "въздушната"- бяха ниски :mhihi:, на сляпа баба :mhihi:
Влязохме в къщата на едни цигани, семкаджии, да си напълним семки за лагера....аз пазех :mhihi: циганина излиза...и аз как тайно да им кажа и викам "Циганина идваааааааааа" смях голям!
На следващата вечер уж културно ще подхождаме, звъним на вратата, излиза циганката и ние я питаме „Имаш ли семки?”, тя казва Нямам.... и ние с една лопата такава метална за боклук я ударихме по главата и я питаме „А що нямаш?” и хукваме да бягаме....хахаххахаааааа
Напълнихме хола на една жена веднъж със снежни топки :)
Изтърсихме се в болницата цяла хайка 20 хлапета, да търсим стаята на една бабичка, която ни тормозеше....да я тормозим и ние , в болничната стая :mhihi:
Бяхме намерили едни тракторни гуми...и ги пускахме по нанадолнището срещу идващите коли :shock: Една Дачия веднъж ни подгони...аз бях последна като най-малка, хич не можех да бягам бързо, ама не ме хванаха де :mhihi:
Имахме прашки и чупехме много стъкла :mhihi:
Редовно звънихме в пожарната и полицията :mhihi:
Бях ударила една циганка с топче за тенис....припадна.....за първи път се изплаших че убих човек.....тогава ме бяха видели съседи, за нещастие всички познаваха баба ми, и каквото и да станеше знаеха, че "на Бойка внучката" е била там....и идваха вкъщи да се разправят, пък аз е криех в гаража :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Помня как ходех на неделно кино....да гледам детски филми, тази на билетите беше на баба ми приятелка и ме пускаше без пари....тогава носех първата си дамска чанта :mhihi: :mhihi:
Помня първата тениска на Продиджи, която си купих....че и исках да я нося, майка ми щеше да ме изсели :mhihi: :mhihi:
Вкарах един котарак вкъщи, защото исках да го сприятелявам с кучето....няма да казвам какво се случи с къщата :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Докопах веднъж сутиена на мама....и си го натъпках с чорапи....и се оглеждах в огледалото....голям срам беше като ме хвана :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последните ми белези от падане с колелото бяха в 8 клас....

Страхотно беше, жалко че сегашните деца не могат да преживеят всички тези моменти.....

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 22 Апр 2009, 21:00

Помня как ходехме по полетата по цял ден без никой да знае каде сме и какво правим.
Помня как подпалихме същите над 100 пъти и гледахме как 15 пожарни не могат да загасят тревата(А трева имаше и то доста!).
Помня и колко бой изяждахме за тия паления! :D
Помня как си правихме пушки с барут,тръби за фунийки,димки от весници "Дума"(че са най-големи)и амониева селитра и после ги мятахме даже и в училище,че и там ядяхме бой след това! :roll:
Помня как имаше катерушки,пейки,люлки и какви ли не други неща в градинките до нас който бащите ни направиха за нас със собствени пари,а не с парите на общината представете си.
Помня как чистехме същите тези градинки без да ни кара някой,а за да ни е приятно самите ние да играем там.
Помня как палехме огън,печахме картофи и царевица които бяхме откраднали от нивите и слушахме за първи път касетки на Металика.
А касетофона нямаше касетка и бях опънал удължител от нас за да има ток за лампа и за него.(До нас бяха над 150м,как сме намирали кабели незнам :shock: ).
Помня как съм падал всеки божи ден с колелото или пеша и съм продължавал сякаш нищо не е било.
Помня още толкова неща за който не биха ми стигнали страници наред!
Съжелявам днешните деца.Те никога няма да изпитат това което сме изпитвали ние и няма да разберат,че е по-добре да нямаш мобилен телефон и интернет,а да имаш колело макар и най-старото балканче и цялото свободно време на света да го караш с приятелите си!
Липсва ми това време! ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 22 Апр 2009, 21:12

а дънките панака и ромиката помните ли?? хаха няма такава гъзария,после наще ми донесоха от турция маратонки крос,първите ментета на пазара в бг :mhihi:

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 22 Апр 2009, 23:34

И аз си споммням много от умилителните неща, споменати от всички...

И все пак, може би защото съм склонен към "стари рани ти отворииии", да ви питам, а помните ли, че вносният шоколад беше 3 лв., кренвиршите и сиренето по 3.60 за килограм, а кучешката радост май беше 2.40? А че заплатите на родителите ви се е въртяла някъде около 130-150 лв? Че гумите ВИДА бяха дефицит? Че дори и да имаш пари за акумулатор, трябва да имаш връзки, за да си го купиш? Че се чакаше 10 години, за да си купиш кола? Не каквато искаш кола, а каквато ти продадат? Че ходехме на гости за да гледаме ЦСКА-Левски на цветен телевизор, защото на черно-белите не се различаваше кой-кой е? Че цветният телевизор струваше 1000 лв., че имаше списъци от които за да не те отпишат трябваше да се виси нощем заедно с други близо хиляда мераклии за това чудо на техниката? Че имаше цели квартали без телефони - не без мобилни телефони, без каквито и да е телефони? Че нямаше таксита? Че се налагаше да учиш там където ти кажат и каквото ти кажат, че трябваше да работиш там където те пратят по разпределение? Че трябваше да смяташ всички руснаци за братя, македонците за не-българи и американците за смъртни врагове...налагаше се... Че ставаше проблемче ако имаш собствено мнение и чувство за хумор...

Абе, всъщност помните ли, че по магазините нямаше тоалетна хартия? А т.нар. форматирана тоалетна хартия помните ли я? И меката хартия на вестник "Правда"?

Помните ли, че "да излезеш на запад" беше привилегия? Че за да отидеш в Резово ти трябваше специален документ? Че "Рено 9" се считаше за супер-кар?

И какво щастие беше да си купиш "Веро"! А пералните Перла 03? Печките Раховец? Боята за яйца също я нямаше по магазините... Опашките за банани и портокали? Помните ли, че за услуги се подаряваше "Бадемов аперитив"? Че барман, сервитьор и шофьор бяха най-престижните и най-търсените професии...

Да ви кажа, не съжалявам, че децата ми ще растат в по-нормален свят...
Последна промяна someone на 23 Апр 2009, 0:00, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krystal » 22 Апр 2009, 23:59

Абе, всъщност помните ли, че по магазините нямаше тоалетна хартия? А т.нар. форматирана тоалетна хартия помните ли я? И меката хартия на вестник "Правда"?

Дам..
То и в магазина ни увиваха салама в хартия, продавачките нямаха елки и смятаха пишейки на същата хартия.
А ние си носехме платнени торбички.
Първата мешка, която си уших.
Якетата бомбер.(така ли се казваха?)
Модата със скинарите и пънкарите.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 23 Апр 2009, 0:08

помня...новините на руски "Время" всеки петък
помня..."Седморката на Блейк" и как винаги играех Ган, щот и тогава си бех едричък и тъпичък
помня...как нямаше коли и часове наред си играехме на игри, начертани с тебешир по асфалта
помня..."Боса по асфалта"
помня...как 1987г. откраднах първата си цигара, истински оргинален Кемъл от чичо ми, и се скрих на плажа да я изпуша
помня...как задължително трябваше да се изкачиш на дърво, когато го видиш. Сега виждали ли сте ИЗОБЩО дете да се катери на дърво?
помня...чисто новия Москвич 2140 на бащата, на 0 километра и как всеки път трябваше да му сипва чаша бензин в карбуратора, щот не палеше иначе
помня...как крадяхме дини от пазара и бягахме между блоковете, качвахме се на покрива на най-високия и я хвърляхме оттам, само за да видим колко ще се разпльока
помня...как и през ум не ни минаваше да мием плодовете, които беряхме от улицата
помня...как крадяхме стълбите на бабите, качили се да берят липа

невероятно време беше да си дете

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520i, Suzuki GSXR 750 (K7)

Мнение от DjFace » 23 Апр 2009, 3:29

Помня...
...как си преправяхме колелата за да приличат на тези от филма "Банда БМХ"
...как завързвахме с конец празно портмоне и го залагахме на тророара, а ние се криехме в мазетата и чакахме някой да се опита да го вземе
...как се прокрадвахме в двора на "Военна Академия" (на тогавашния булевард, Клемент Готвалд) за да крадем джанки
...как играехме на фунийки в мазетата и на двора
...как натискахме всички звънци по входовете и после ходехме бавно (за да не се усъмни някой, че сме били ние)
...как си коскахме количките, "Мачбокс"(най добрите). Понякога ги пускаха в "Млад Техник" и ставаше бой за тях
...как "изследвахме" бирената фабрика (до БНТ)
...как си играехме на топчета в "Пясъчната градинка" (горната половина на "Докторската" всъщност)
...как карахме колела по цял ден в парка на свободата
...как тичахме в сладкарница "Пчеличка" на Иван Асен (още я има, но не е същата някакси) да ядем толумби и да пием боза
...неделното киноутро в кино Влайкова
...Пешо ментата (на мястото на сегашния Арт Клуб) който поправяше велосипеди и гуми...
....... и още и още....

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Мнение от CONAN » 23 Апр 2009, 5:36

Живота беше по простичък ,по лесен и по щастлив.Радвахме се на малките неща,сега все гоним нещо и все не го стигаме и забързани в тая гонитба пропускаме живота си.
Кой сега ще колекционира празни опаковки от дезодоранти или кутийки от безалкохолно....... :D
Беше хубаво ........

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 23 Апр 2009, 7:55

темата е прекрасна! но и много носталгична .... макар и да съм на 19 и да не съм имал точно вашето детство ето и няколко простотийки които ние правехме като деца :mhihi:

спомням си първия път когато свих колелото на съседа без да мога да го карам но се научих :mhihi:
спомням си първата си цигара когато дядо ми(лека му пръст) и баба ми излезнаха с Ифа-та до нивата, аз докопах цигарите на дядо (арда с филтър) запалих една после 2 часа кашлях и изядох сериозен кютек :mhihi:
спомням си когато се качвахме по лозенската планина един ден осъмнахме там, почти се бяхме загубили и преспахме на тревата защото беше тъмно
спомням си лозенските празни улици и как тичахме и се гонехме по тях и си правихме драг състезания но пеша :mhihi: :mhihi:
спомням си каква схема бяхме измислили за свиване на дъвки и вестници (само заради картинките) от селските магазинчета :mhihi:
спомням си когато ми подариха първото нинтендо че му се радвах точно 2 часа и вече бях на вън да играя на жмичка 8)

ех колко хубави и непринудени времена бяха.... 90-ти набор може би сме едни от последните деца с хубаво и истинско детство

аааа също си спомням когато си бяхме напрайли прашки от четал и гума и целехме кокошарника на съседа само и само той да се нервира и да отиде до кокошките за да го уцелиме и него :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 23 Апр 2009, 9:27

Сомеоне , това за което говориш днес като че ли се превърна в тема табу ...
Мишел ,какви са тези изпълнения от момиче ?
Добавям

-че първите ми дънки, в 8 клас , бяха купени от международен шофьор с мярка един конец около талията обаче като ги обух бяха 2 номера по-големи . Голяма работа. Те родителите така купуваха за да могат да се носят като пораснеш...
-как на рождени дни пускахме блус след блус за да се натискаме

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 23 Апр 2009, 9:34

klintan66 написа:Сомеоне , това за което говориш днес като че ли се превърна в тема табу ...
Мишел ,какви са тези изпълнения от момиче ?
Добавям

-че първите ми дънки, в 8 клас , бяха купени от международен шофьор с мярка един конец около талията обаче като ги обух бяха 2 номера по-големи . Голяма работа. Те родителите така купуваха за да могат да се носят като пораснеш...
-как на рождени дни пускахме блус след блус за да се натискаме

Всички бяхме една банда, момчета и момичета наравно и навсякъде заедно във всичко!!!!
Е....събирахме прашеца от тичинките на цветята и се гримирахме с него, правехме си нокти от сламки или пластелин....но като бяхме с момчетата вършехме истинските лудории :mhihi:
Тогава си мислех, че ще стана зъболекарка и на една стена до нас, по която имаше много дупчици, ги запълвах с листа, защото това бяха кариеси...имах си и инструменти, от най-различти пръчки и остриета и с тях работех :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата