Сблъсък-тема за гражданите и селяните

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 14 Юни 2009, 18:01

И аз нямам против хората да идват и да работат тук и ми е ясно,че са дошли защото в техния град/село няма работа
Но съм против това че са съгласни да работат и за "без пари" трайкат си,шефа може да пикае по тях те му се усмихват,и аз като кажа нещо и ми казват ама другите са доволни ти кво по специален ли си 250 лева заплата на тях им стига и на теб ще ти стига :evil: Много свалят летвата,това ме ядосва мен
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 14 Юни 2009, 18:12

И аз нямам против хората да идват и да работат тук и ми е ясно,че са дошли защото в техния град/село няма работа
Но съм против това че са съгласни да работат и за "без пари" трайкат си,шефа може да пикае по тях те му се усмихват,и аз като кажа нещо и ми казват ама другите са доволни ти кво по специален ли си 250 лева заплата на тях им стига и на теб ще ти стига Evil or Very Mad Много свалят летвата,това ме ядосва мен

Пич не знам защо обвиняваш нас селяните че работим за без пари,ето ти един пример от миналия месец:
Говорим си с една колежка току що постъпила и тъкмо завършила инженерка,тя каза че можело 6-7 месеца да работи без пари а после да и дадът малко колкото било възможно само и само да се учела как стават нещата ,тя била Софиянка и видите ли живеела си в тях и нямала разходи и пари не и трябвали!
Е аз как да кажа че ми трябва по-голяма заплата че плащам наем,паркинг,консумативи,храна,бензин и т.н,като ще ми кажат ето виж твоята колежка тя няма проблем даже пари не иска!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 14 Юни 2009, 18:23

Чакай сега те не и дават пари за да и върви стаж.
Аз веднага ти давам пример,мой колега от Стара Загора,работи тук плаща наем,и си трайка независимо какво се случва,аз не искам така,но нямам избор защото от 10 човека 8 са от провинцията сещаш ли се
Даже бившиями шеф един път каза мисля да наемам само хора от провинцията,щото си трайкат и да мога да си права каквото си искам,а Софиянците искали някви трудови условия разбираш ли
Ама кво да обяснявам то примерите са много
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Юни 2009, 18:43

мхм, и аз съм се нагледал на подобни примери. квартирка в студентски град ефтиниика, мама и татко пращат буркани със месенце събота и неделя и човека е доволен на 300лв заплатка.
90-100 за квартирката 30лв за карта и 270 за кафенца, а-у по студентски ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 14 Юни 2009, 19:16

///peter написа:мхм, и аз съм се нагледал на подобни примери. квартирка в студентски град ефтиниика, мама и татко пращат буркани със месенце събота и неделя и човека е доволен на 300лв заплатка.

И какво му е лошото човек да живее и да пести ?
Въпроса ми е принципен .
Софиянец - вече ми звучи като диагноза.
Интересно ми е как е в Европа. И там ли си мразят провинцията ?

А за Иван и Андрей какво да кажем?-противни са вече но сега им е паднало ,правят си бизнеса и това е . Усещам ,че те ще сменят Слави на екрана.

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 14 Юни 2009, 19:34

значи от прочетеното стана ясно, че софиянци са граждани,а останалите са селяни :mhihi:
Пичове ако работите в София и зимате ниска заплата,за това,че шефът ви определя заплатите на служителите си по това кой от къде е,а не по това кой кво може значи най вероятно работите за поредния селянин в България па бил той софиянец.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Юни 2009, 20:44

klintan66 написа:
///peter написа:мхм, и аз съм се нагледал на подобни примери. квартирка в студентски град ефтиниика, мама и татко пращат буркани със месенце събота и неделя и човека е доволен на 300лв заплатка.

И какво му е лошото човек да живее и да пести ?
Въпроса ми е принципен .
Софиянец - вече ми звучи като диагноза.
Интересно ми е как е в Европа. И там ли си мразят провинцията ?

А за Иван и Андрей какво да кажем?-противни са вече но сега им е паднало ,правят си бизнеса и това е . Усещам ,че те ще сменят Слави на екрана.

Четеш това което искаш да прочетеш. Проблема, не е че пести, а в това че не може да оцени труда си, както неговия така и на останалите на този пост и като цяло заплатите в бранша не се покачват.
А относно диагнозите които поставяш, аз видях единствено софиянци, които не са доволни от това, че въпросните хора идват само и само да кажат събота и неделя, че са се устройли, ма на колко пари - не е важно.
А относно София, провинцията, не знам... мисля, си че проблема е на тези извън София. Все още е опасно да караш със софииски номер в провинцията, защо ли?
Има и изключения разбира се, но като цяло това което съм забелязъл в свойте приятели(в това число и на мен, а ако някой се съмява дали съм софианец, мога да му го докажа документално) , е че не им пука от къде си... стига да ти се разбира какво говориш и да си точен, а комплексите идват отатък София. Пример - magareto_yori - къде видя, че тук се заключи за всички други, че са селяни не знам... ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 14 Юни 2009, 20:48

Разбирам ви колеги - гадно е наистина да се подбива пазара, но да не забравяме, че свободата на движение на работна ръка е един от 4-те основополагащи принципа на ЕС.

Пък и поставете се на мястото на работодателя - все едно вие да си търсите работник и някой да ви каже "Няма да взимаш Пешо от Перник за 500 лева - трябва да вземеш Гошо от София за 1000 лева, нищо че продуктивността му е същата".

Така е и в природата - който се адаптира най-добре оцелява. Софиянци, които не могат да покажат повече продуктивност от "селяните", а искат повече пари, е напълно нормално от икономическа гледна точка да останат извън борда. Изкуствените ограничения (в т.ч. и софийското гражданство) са плодове на една друга система, която преди 20 години шумно се сгромоляса и показа, че изкуствените неща рано или късно се разпадат.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 14 Юни 2009, 20:53

flame написа:Разбирам ви колеги - гадно е наистина да се подбива пазара, но да не забравяме, че свободата на движение на работна ръка е един от 4-те основополагащи принципа на ЕС.

Пък и поставете се на мястото на работодателя - все едно вие да си търсите работник и някой да ви каже "Няма да взимаш Пешо от Перник за 500 лева - трябва да вземеш Гошо от София за 1000 лева, нищо че продуктивността му е същата".

Така е и в природата - който се адаптира най-добре оцелява. Софиянци, които не могат да покажат повече продуктивност от "селяните", а искат повече пари, е напълно нормално от икономическа гледна точка да останат извън борда. Изкуствените ограничения (в т.ч. и софийското гражданство) са плодове на една друга система, която преди 20 години шумно се сгромоляса и показа, че изкуствените неща рано или късно се разпадат.
един път да съм съгласен с тебе :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 14 Юни 2009, 20:54

Ма защо си мислите, че тоя "проблем" е само в София?И във Варна е така,
в Пловдив предполагам също...
Мога да дам пример с моето работно място - от 10 човека в магазина, само 3-ма сме от Варна

Това нещо го има във всички по-големи градове в България и не мисля, че трябва да се прави на проблем...
Никой от хубаво не си е заебал родното място, за да живее по квартири ден за ден
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 14 Юни 2009, 21:07

Разбирам ви колеги - гадно е наистина да се подбива пазара, но да не забравяме, че свободата на движение на работна ръка е един от 4-те основополагащи принципа на ЕС.

За първи път и аз съм съгласен с теб,евала за поста!

Никой от хубаво не си е заебал родното място, за да живее по квартири ден за ден

Ето още нещо добре казано,и ще дам един пример със себе си и защо съм още в София!
Значи един инженер се създава мин. за 3-5 години,просто знанията за добър проектант няма как да се добият в провинцията,зимам си пълната правоспособност,зимам си последното ниво на Cisco и си отивам на село в Хаково,миналия ден взех акт 16 на новия апартамент в Хасково ако знаето колко ми се седи в задръствания и по квартирите в Сф направо умирам!Така че за спокойствие на големите софиянци след година им се махам от прекрасната столица да си седят у задръстванията да си гледат сутрин утарашените кошници и да реват как им били малки заплатите!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Юни 2009, 21:12

mitko_n1 написа:Ма защо си мислите, че тоя "проблем" е само в София?И във Варна е така,
в Пловдив предполагам също...
Мога да дам пример с моето работно място - от 10 човека в магазина, само 3-ма сме от Варна

А ти къде видя, че говорим само в София е така? :shock: Темата Доколкото си спомням се превърна от няколко човека (не живеещи в София) в София - провинцията. Аз като софиянец, казвам това което на мен не ми харесва, а дали е така в останалите градове, няма как да знам ;)
flame, ти от къде си всъщност? Това което споменаваш ти, е прикриване на добре познатото "само да се задържа в големия град, само да ме поискат някъде - там съм!", ок няма проблем... задръж се в града, но поне знай колко струва труда ти. Всъщност цитирания от теб ЕС, се бори доста сериозно с този вид гурбет. Всичко в ЕС е със строго регламентирани граници в заплатата, според длъжността, тук също има подобна категоризация, но в далеч по-ниски граници, а коронния номер тук е, цялата фирма да са хигиенисти с минималната работна заплатка.
А умностите ти в природата, не смятам да коментирам, просто защото са смехотворни :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Юни 2009, 21:16

Nukem написа:

Ето още нещо добре казано,и ще дам един пример със себе си и защо съм още в София!
Значи един инженер се създава мин. за 3-5 години,просто знанията за добър проектант няма как да се добият в провинцията,зимам си пълната правоспособност,зимам си последното ниво на Cisco и си отивам на село в Хаково,миналия ден взех акт 16 на новия апартамент в Хасково ако знаето колко ми се седи в задръствания и по квартирите в Сф направо умирам!Така че за спокойствие на големите софиянци след година им се махам от прекрасната столица да си седят у задръстванията да си гледат сутрин утарашените кошници и да реват как им били малки заплатите!

Абе май верно всички се комплексирате сами а? Никой не ти казва отивай си... май сами сикате да чуете тея неща а? :evil:
Стига да си кадърен и да не си готов да се усмихваш на шефа за 300лв, добре си дошъл.
Мисля, че е крайно време хората извън града да го разберат, на масата софиянци не им ПУКА от кое село сте, стига да знаете за какво работите!

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Юни 2009, 21:16

Nukem написа:

Абе май верно всички се комплексирате сами а? Никой не ти казва отивай си... май сами сикате да чуете тея неща а? :evil:
Стига да си кадърен и да не си готов да се усмихваш на шефа за 300лв, добре си дошъл.
Мисля, че е крайно време хората извън града да го разберат, на масата софиянци не им ПУКА от кое село сте, стига да знаете за какво работите!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 14 Юни 2009, 21:20

ми да кажа и аз... ако човек е достатъчно квалифициран и ако е ценен за фирмата в която работи ще може да диктува условията за заплащане ;)
май не са виновни хората от "село" че софиянци ги мързи да работят, пък претенциите им големи :winky:
в крайна сметка никой работодател не дава големи пари заради произхода на работника, а заради уменията му...така че оплакванията можете да си ги спестите и да си впрегнете енергията за повишаване на уменията и квалификацията :arrow: от там ще дойде и адекватното за труда заплащане ;)
другия вариант е да се постараете да се реализирате в собствен бизнес, тогава сами ще си определяте доходите...а, и ще можете да си наемате само софиянци за служители...да им давате големи заплати, нищо, че не са ги заслужили...просто заради това, че са софиянци :!:

твърдението, че "селяните" подбивали заплащането в София ми напомня един лаф: "на калпав танцьор-топките му пречат" ....

поздрави:
един "селянин" реализирал се в големия град :winky:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата