И пак за правописа във форума ......
Модератор: Общи модератори
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Re: И пак за правописа във форума ......
Браво на автора за темата, ама едва ли ще се получи някога правилния български език във форума. Аз например харесвам да вкармам диалект от моя край- врачанския. Даже в момента слушам една песен, която се казва "Катарага до небото" 

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
АЗ запитайките ги замествам с
или с
ама пустата курилица прецаква :П .... както и :Д
кво да се прай шанс дано доживеем да се унифицира и да се използва в целия свят един език и да няма такива драми, Пък за правопис в нет-а нз на кой му пука. Преди 10-15 години да пишеш на кирилица в интернет беше голям кошмар.

кво да се прай шанс дано доживеем да се унифицира и да се използва в целия свят един език и да няма такива драми, Пък за правопис в нет-а нз на кой му пука. Преди 10-15 години да пишеш на кирилица в интернет беше голям кошмар.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
AcOrP написа:АЗ запитайките ги замествам сили с
ама пустата курилица прецаква :П .... както и :Д
Това унифициране няма как да стане

Просто невиждам как цял свят ще заговори на български

Говорите си тука някакви неща ... ама защо го правите ? Който допуска грешки по невнимание най вероятно си има плуг-ин който да го поправя а тези които си допускат грешки масово вероятно даже няма да забележат темата ...
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
sineok_pi4_ написа:Колеги, провокиран съм да напиша поредната тема относно правописа ни във форума .Той е под всякаква критика ...
Темата, че е пусната- добре... Дали ще има полза от нея- забрави...
Само с едно нещо не съм съгласен изобщо- с подчертаната дума от цитата

Сега по темата...
Лошото е само едно- и 1000 теми с обяснения как трябва да се пише да се пуснат ползата ще нула. Има и ще има хора които наистина не знаят как се пишат някои думи, други на които изобщо не им пука как пишат в нета, и трети които допускат дребни грешки от бързане и невнимание... Първите могат да се научат (ама едва ли ще стане), вторите знаят и не им дреме изобщо, а третите не са проблем- безгрешни няма никъде...
- georgymk
- младши ентусиаст
-
- Кара: кракомобил
- Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]
ms написа:sineok_pi4_ написа:Колеги, провокиран съм да напиша поредната тема относно правописа ни във форума .Той е под всякаква критика ...
Темата, че е пусната- добре... Дали ще има полза от нея- забрави...
Само с едно нещо не съм съгласен изобщо- с подчертаната дума от цитатаКак пък ти повярвах, че си написал темата с всички обяснения, примери и подреждане и си успял да я пуснеш преди 7 сутринта... Ей така, на око като гледам си трябва над 1 час да се напише, оформи и редактира- и ти си седнал като ненормален да пишеш нещо което едва ли и един е прочел цялото
Нищо лично, ама като пускате такива неща не е лошо да посочвате източник.
Сега по темата...
Лошото е само едно- и 1000 теми с обяснения как трябва да се пише да се пуснат ползата ще нула. Има и ще има хора които наистина не знаят как се пишат някои думи, други на които изобщо не им пука как пишат в нета, и трети които допускат дребни грешки от бързане и невнимание... Първите могат да се научат (ама едва ли ще стане), вторите знаят и не им дреме изобщо, а третите не са проблем- безгрешни няма никъде...
Сори за

1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
3) Следователно от 1 и 2 - Жена = пари*пари
4) Парите са корен на всички проблеми =>
=> пари = √проблеми
Следователно от 1,2,3,4 :
---------------------------- 2
Жена = (√проблеми)
Съкращаваме корена в скобите и степента и получаваме:
Жена = проблеми.
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
georgymk написа:
Сори заама искам да те попитам колега, аватара ти от кой филм е ? (ако изобщо е от филм)
От Транспортер 1...
- georgymk
- младши ентусиаст
-
- Кара: кракомобил
- Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]
ms написа:georgymk написа:
Сори заама искам да те попитам колега, аватара ти от кой филм е ? (ако изобщо е от филм)
От Транспортер 1...
аха,ясно,глагодаряти колега (отново се извинявам за оф-топика,спирам !)
1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
AceMF написа:Смешното във великия казус с правописа е, че хората, които се възмущават и корегират останалите, всъщност правят доволно количество грешки. Същото важи и за автора на темата. Понеже все още що-годе помня какво съм учил в училище, не съм се занимавал да чета надолу, а пък и не знам дали списъкът с правила не е взет отнякъде наготово. Затова отбелязах само грешките в увода към темата и, според отправения призив, ги показвам на колегата.sineok_pi4_ написа:Колеги, провокиран съм да напиша поредната тема относно правописа ни във форума .Той е под всякаква критика .На/скоро един колега се опита да призове всички да се опитат да пишат поне малко по-грамотно, но явно неговият глас си остана като в пустиня. Много по-приятно ще бъде, ако наистина докажем, че е имало защо да ходим на училище, а не когато някой влезе във форума ни, с усилие да се опитва да разчете дадена дума или изречение. Да разбирам ли,че щом начинът ни на писане е такъв, вероятно и така се изразяваме ?
Ние все пак в България ли живеем или ....
Като за начало бих призовал всеки от вас, когато чете дадено мнение на друг колега и открие грешки след това при цитата на мнението му, да му ги показва, маркирайки грешно изписаните думи. Знам, че няма безгрешни хора, но на мен лично ми писна на/всякъде около мен да ме залива помията на неграмотно написани надписи като ''штъркел'', ''улекна'', ''усвежавам'',или пишем ''а'' вместо ''ъ''- ''обращение'', царвул, поставяне на ''с'' вместо ''з'' -''исконно'',''источник'', поставяне на ''т'' вместо ''д'' като думи от рода на ''свадба''. За тази дума аз съм сигурен,че доста от колегите също ще се затруднят да Я напишат правилно.... (просто си погледни мненията и забележи в колко от тях ползваш най-редовно несъществуващото местоимение е)
Моите наблюдения показват,че най-много се бърка пълния член с непълен и обратно. Поради тази причина, аз искам да припомня някои от основните правописни правила, като моля модераторите да направят темата важна .
Колега, само едно ще ти напиша - явно си зле със зрението щом не виждаш,че на всякъде е разделено и въобще във всички думи, в който има частици пред думата са отделени с интервал .Твоето е заяждане, ама сега не искам да се карам с когото и да било. Ако имаш да напишеш нещо по темата -давай,но да се заяждаш безпричинно ....
И ти който претендираш за безпогрешен правопис само сега мога да ти напиша тук 10 думи и гаранция,че в осем от тях ще ти открия грешки. Има една поговорка: ''хайде да не се дебнем, че ще се хванем'' и твоята работа така....
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- Maverick_VS
- ентусиаст
-
- Кара: '07 E91 335i
AceMF написа:....Затова отбелязах само грешките в увода към темата и, според отправения призив, ги показвам на колегата.
rado_rf написа:Maverick_VS написа:Пише се корИгирам - нищо че идва от корекция! Но за запетаите не си прав - колегата си ги е сложил точно - къде ги видя тези 4 грешки
?!
Само един жокер - къде се слага запетая
а. преди съюз "и"
б. след съюз "и"
в. от двете страни на съюз "и"
г. не се слага
За останалите не казвам. Ако аз греша значи съм учил грешната граматика преди 25 години
Ако имаш предвид подчертаната част, запетаите там са си съвсем на място, тъй като това си е обособена част и "и"-то не играе роля

- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Maverick_VS написа:AceMF написа:....Затова отбелязах само грешките в увода към темата и, според отправения призив, ги показвам на колегата.rado_rf написа:Maverick_VS написа:Пише се корИгирам - нищо че идва от корекция! Но за запетаите не си прав - колегата си ги е сложил точно - къде ги видя тези 4 грешки
?!
Само един жокер - къде се слага запетая
а. преди съюз "и"
б. след съюз "и"
в. от двете страни на съюз "и"
г. не се слага
За останалите не казвам. Ако аз греша значи съм учил грешната граматика преди 25 години
Ако имаш предвид подчертаната част, запетаите там са си съвсем на място, тъй като това си е обособена част и "и"-то не играе роля!
И само да добавя още нещо към цитата на колегата.
Когато в едно изречение съюза ''и'' и ''или'' се повтаря повече от два пъти, се отделят със запетая.Това се учи още в началното училище по упражнително писане. Мисля, че това са основни правила и понякога те са решаващи особено ако си пишете автобиография или мотивационно писмо. И за да не бъда голословен ще Ви дам пример. Един колега непрекъснато се оплакваше,че никой не му се обажда за работа, а си пускаше автобиографията на всяка обява. Стана ми интересно и реших да погледна на бързо неговото CV. Когато видях как е написал думата 'афтобиография' и ''мотивационо писмо'' с едно ''н'' ми стана ясно,защо никой работодател не му се обажда.... Така,че не случайно всички фирми искат автобиографии. Правописа и начина,по който всеки от нас подрежда думите в изречението дават първоначална информация що за хора сме и колко ни е писмената култура..
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- AceMF
- младши ентусиаст
-
- Кара: 94' 525тдс
- Мечтае да кара: совалка
sineok_pi4_ написа:Колега, само едно ще ти напиша - явно си зле със зрението щом не виждаш,че на всякъде е разделено и въобще във всички думи, в който има частици пред думата са отделени с интервал .Твоето е заяждане, ама сега не искам да се карам с когото и да било. Ако имаш да напишеш нещо по темата -давай,но да се заяждаш безпричинно ....
И ти който претендираш за безпогрешен правопис само сега мога да ти напиша тук 10 думи и гаранция,че в осем от тях ще ти открия грешки. Има една поговорка: ''хайде да не се дебнем, че ще се хванем'' и твоята работа така....
Точно там е работата, че разделното писане на тези думи е неправилно.
Не знам защо го разбираш като заяждане, самият ти си призовал към показване на грешките на другите, имай доблестта да приемеш своите грешки - или твоите писания са неприкосновени?! Вместо да се дразниш и да търсиш вината в мен, се постарай в следващият си пост да застъпиш повече от правописа, в крайна сметка явно е важно за теб, щом си пуснал тази тема.
Не претендирам за нищо, нито имам за цел да засегна някого. Напиши ми и сто думи, ако искаш. Това, което искам да кажа с участието си в темата и което вече споменах, е, че не бива човек да се има за всезнаещ и да се изказва неподготвен по всякакви въпроси. Като не разбирам от дадено нещо, просто чета съответната тема и евентуално научавам нещо ново. Хубаво е желанието ти да подтикнеш хората към спазване на правописа, но твоята е все едно "голфаджия" да призовава към разумно шофиране.
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
Предлагам да се направи анкета, за да стане ясно кой от колегите е прав за запетаите... аз поне наистина се обърках.
Спокойно, нашият език никой не го знае перфектно. Въпросът е да се стараем повече и да го осъвършенстваме.
А за запетаите: да, има някои грешки, но не са съществени.
А за запетаите: да, има някои грешки, но не са съществени.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Vlados написа:Предлагам да се направи анкета, за да стане ясно кой от колегите е прав за запетаите... аз поне наистина се обърках.
а кой ще пусне анкетата, може би човека с най-много анкети?!

иначе, я си знам, че съм неграмотен и ми е се таа

You said: "Time will change!" What if it changes you?
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4