въпрос за стари актове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: въпрос за стари актове

Мнение от nazo1976 » 05 Окт 2009, 15:21

2 години от връчване на наказателното постановление ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 11 Окт 2009, 1:33

как стоят нещата с фишовете, че сега ми писаха защото лампичките са ми изгорели за задният номер. Ако не го платя какво става ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 11 Окт 2009, 2:43

Става акт.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 12 Окт 2009, 18:32

Ако има юристи, бих се радвал да коментират:
Казусът е следният:
Акт за превишена скорост над 30 км/ч.
Наказателно постановление, което се обжалва, съответно не е влязло в сила в момента на връчването му.
Съдът потвърждава постановлението, но книжката не е отнета по съответния ред в рамките на 6 месеца.
Според член 82.(1) точка б:

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

Това значи, че ако до 6 месеца след влизането в сила на съдебното решение не те намерят да ти вземат книжката, можеш да отидеш в КАТ, да си платиш глобата, която все още ще е в сила и да си вземеш талона (ако имаш още точки).

И още един въпрос - през времето, през което има влязло в сила съдебно решение, но книжката не ти е отнета по съответния ред, ти правоспособен шофьор ли си, или не?
Touring & windsurf club

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 15 Окт 2009, 16:01

Ето отговора на andy70 от lex.bg, за което му благодаря:
Давността почва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието. Прекъсва се с всяко действие на надлежните органи, предприети спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След това почва да тече нова давност. Но независимо от спирането и прекъсването на давността адм.наказание не се изпълнява ако е изтекъл срок, който надвишава с ½ срока по 82, т.е. абсолютната давност на това административно наказание е девет месеца.
На втория въпрос - Правоспособен водач сте, щом като изпълнението на това наказание, от органите, които контролират упражняването на това право, не е изпълнено през изтеклия горепосочен срок, защото решенията на съда се привеждат в изпълнение след влизането им в сила.

Мисля че ще е от полза на много хора.
Touring & windsurf club

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 15 Окт 2009, 18:09

пресен случай - преди три дни бях в КАТ. по извлечение актовете по-стари от две години са ми: два виновен за ПТП, 1 червен сигнал, 1 колан, 1 знак група "Г", а тези по-млади от две години: несъобразена скорост(без вина за ПТП-то), 1 изтекъл акт, 1 повторно изтекъл акт, като и трите са от тази година. искаха ми 30лв. и ми върнаха талона...
Изображение Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата