зимни гуми Парадокс

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: зимни гуми Парадокс

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2009, 19:20

не слагай по-тесни гуми, намаляваш си контактното петно по този начин

за мен лично по-разумно е да запазиш ширината и да увеличиш малко височината на гумите, примерно аз карам с 215/50 летни, зимните са ми 215/55
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: зимни гуми Парадокс

Мнение от Leon » 30 Ное 2009, 13:47

VesoPesa написа:за дълбок сняг е хубаво да е по-тясна гумата :idea:

Точно обратното!

Леле, какви неща се пишат, без да се чете. Има доста подобни теми във форума, но пак ще пиша, защото така се създават заблудите и после "ама, то стана една...".

По-тесни гуми се слагат за каране по утъпкан сняг и най-вече лед. Масата на колата пада върху по-малка повърхност = повече кг/см2 натиск = повече сцепление. Затова и ралитата карат със 145 гуми, трасетата са замръзнали и т.нс.
По-широките гуми са по-добри само за неутъпкан сняг поради обратна на горната причина - по малко натиск на единица площ, по трудно потъва колата. Затова, например, веригите на снегомобилите са толкова широки.

В случая градската легенда за по-тесните гуми зимата е вярна, тъй като при нормална употреба, от тях има полза, макар и теоретична предвид, че масово се слагат с 1 см. по-тесни, което не променя чувствително положението с проходимостта. За по-малко от 2см на гума няма смисък да си правите труда, а има толкова допълнителни фактори, че не съм убеден, че е възможно реално сравнение. Но в критична ситуация тези няколко грама повече натиск може и да са определящи, знае ли човек...
Never mistake motion for action...

Предишна

Назад към Извън Темата