Да си поговорим за асансьорите в сградите ни ...
Модератор: Общи модератори
54 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Да си поговорим за асансьорите в сградите ни ...
добре че съм на първия етаж че имам лоши спомени от детството в един кенеф в люлин
и оттогава мразя да се воза дори ми се хилат кат се качвам пеш ама страх лозе пази 

- SaSo
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
- Мечтае да кара: 5GT 535 xd
Унас асансьора е на Технос и е няква абсолютна отврат.... То няма такъв боклук, а е само на 1 година... До сега само при мене е правил страшно много глупости... Монтирал съм още 3 такива в банско и хич не съм доволен... Дори обслужването на тая фирма е бозбразно... Както и да е тука може някой да каже нещо различно, но това си е лично мнение и опит....
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Аз откакто заседнах в един асансьор миналата година, 2 на 2, 4 души вътре.....и оттогава ми дойде страха в асансьора
В моя блок асансьорите са добре....скърцаха по едно време...ама...ако има някъв проблем...има стълби за тая цел 

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Сондьора написа: А Пенчев, може ли така да ми обясниш, как се пуска асансьор на нова сграда, знам че е след акт 16, и че тряя да се свържем с сервизна фирма или нещо такова. И евентуално, чак тогава да се пуска![]()
Значи ако сте собственици на имота/респ. сградата трябва да си изискате от строителната фирма папката с досието на асансьорната уредба (вие от тях купувате вашият имот и те притежават всички документи от направени изпитания, актове и сертификати - от тях ги изискавате )
Какво по-точно е нужно :
1.Сертификат "Краен контрол' ,който е издаден от нотифицирано лице (най-често 'Булгарконтрола'АД) ,чиито служители са направили пълните изпитания на уредбата и са огледали всичко по монтажа й обстойно , с което удостоверяват ,че всичко е точно и асансьора е годен.
2.Декларация за съответствие на продукта - той трябва да има дата между крайния контрол и следващия документ нужен за въвеждането в експлоатация на уредбата - сертификат "Първоначален преглед"
3.Сертификат "Първоначален преглед' е следващия документ , който трябва да присъства в свитъка с документи (извършва се от същите тези нотифицирани лица)
4.Договор за присъединяване на абоната към електрическата мрежа с което гарантира ,че има постоянно захранване на блока (а от тук е ясно ,че сградата е официално въведена в експлоатация , т.нар. АКТ 16 ,който вече не съществува)
5.Досие на асансьора , в което са събрани абсолютно всички документи и декларации на компонентите му и най-вече тези на предпазните устройства (брави,заключалки ,клинови механизми,скоростни ограничители и пр.)
Ето вече с всички тези документи Вие си набелязвате фирма ,която да ви сервизира асансьора , сключвате договор за абонаментно сервизно обслужване и сключвате договор за технически надзор с фирма ,която ви издава ревизионната книга на асансьора ,която е неговия паспорт образно казано.В нея веднъж годишно инспектора след оглед на уредбата пише ревизионен акт ,като описва забележките ,които трябва да бъдат отстранени от фирмата и срок за това !
РИДТН (регионалната инспекция за държавен и технически надзор) до неотдавна вършеше тези неща ,но сега те гледат асансьори в обществени сгради (хотели,болнични заведения,министерства и т.н.) лицензираните фирми за технически надзор гледат жилищните сгради и товарни асансьори до 3200 кг товароносимост. Хубавото е ,че етажната собственост не губи нищо защото таксата за година към тези фирми е относително същата като тази на държавната инспекция (около 50,00 лв.), цената на ревизионната е около 28,00 лв тя се купува веднъж и остава завинаги в собствениците.
Процесите като всичко в нашата мила

Пенчев, ако закъсам у новия асаньор, направо не знам...
- Cobb
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: V8
Първите 9 години от живота ми бях в ~20 етажен блок(така и не разбрах в крайна сметка колко са) с един вход и 3 асансьора - малък, среден и товарен.Та на около 4 годинки имах 4 часов престой в товарния, който си беше баяя голям...може би 4 или 6 пъти по-голям от един нормален
, докато родителите ми се усетят, че липсвам и къде може да съм 
И сега като прибавим работата ми в офис, с удоволствие мятам крачоли всеки ден от и до 5 етаж
Когато съм с някой, се качвам с него нали, но иначе предпочитам стъпалата.

И сега като прибавим работата ми в офис, с удоволствие мятам крачоли всеки ден от и до 5 етаж

- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
Izamet, някакъв новичък, засега няма оплаквания.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
- M2PR
- старши ентусиаст
-
- Кара: звездомобил
Всичко е според зависи... Принципно мразя да се качвам в асансьори, които преди това не съм ползвала 
Иначе този в моя блок, от известно време насам работи безпроблемно
(пу-пу). Ама най-култовото беше преди няколко години..тръгнала съм на БЧК за книжката, дето трябва да се мине и както обикновено закъснявам. Качвам се в асансьора с една съседка и мамка му - засяда... а аз бързам ужасно много. За да ми е още по-весело пък тя е няква истерична, и направо ми наду главата. Е, отвисехме си 40-50минути, ама какво да се прави...все пак успях да вляза на .."лекцията" някъде по средата - баш за великото откритие - триъгълната кърпа
А най-травмиращия асансьор, в който някога съм се качвала, е този в блока, в който ми беше квартирата
Действието се развива в стара кооперация, в центъра на Варна. Главно действащо лице аз, а асансьора от 1000 и балканската
- отваряш дървената врата, буташ решетката, влизаш, затваряш, пускаш 2 стотинки и ако тръгне - тръгне, ако не - здраве да, само да успееш отново да си отвориш, че да излезеш

Иначе този в моя блок, от известно време насам работи безпроблемно

А най-травмиращия асансьор, в който някога съм се качвала, е този в блока, в който ми беше квартирата

АПНИ, БАБА, 'АПНИ
- Penchev
- Сватбаря
-
Zagy написа:Мен не ме е страх да се возя в асансьора (все пак винаги има едно НО). Смятам, че по соцвремето имаше кадърни асансьорни инженери, които са мислели по правилния начин и са предвидили дългогодишна употреба на тези полезни човекоподемници. Разглеждал съм таванския отсек с мотора и на прима виста материала не е щаден - самия мотор изглежда много солиден, подпорите са от дебела стомана, добре заварени, няма значителни поражения от ръждата. Въжетата са много дебели, няколко са и това ми вдъхва увереност. А и този асанцьор никога не ни е създавал проблеми, ако е имало нещо са били само дреболии.[/quote
Колега , това са най-истинските асансьори масово монтирани в българия ,но за съжаление са на пределна възраст и само волята на хората за капитални ремонти могат да удължат живота им още толковаНикоя нова техника без значение Kone,Otis,Schindler,Thyssen и пр. не може да се мери с тези асансьори ,които са произвеждани навремето от Асансьорния завод на Гара Искър по Шведски лиценз ,никоя
Много ми хареса обяснението ти , личи си че си технически грамотен човек ,който не се пали по светодиоди и облицовки
Е.Димитров написа:Колега Пенчев,
ти на тая тема ли си още откакто сложихте асансьори у министерския съвет,според мене ,твоето е професионално изкривяване,се едно от мерцедес/респективно от БМВ последен модел да се метнеш на трабант,пак вози,ама не толкова конфортно
Нещо не разбрахтемата я пуснах ,защото ми стана интересно кой какво ще сподели най-общо ,кой ще попита за практически съвет (ето по-горе направих консултация ,с която всеки от вас на общо основание може да си помогне без да плаща за това) , толкова теми се бистрят тука , някои доста безмислени според мен а това си е битов въпрос ,който късае много хора
Преди да сложим асансьори ,но не в Министерски съвет сме слагали на други места не по-малко престижни и незнам това изобщо какво общо има с темата
изкривяване са ми БМВ-тата ,защото и на жена ми и на малката им говоря непрекъснато за тях
Е.Димитров написа:Eva* написа:страх, не страх, другия вариант е пеша. Живях повече от 20 години на 8-мия етаж, не ме е било страх никога от асансьора. Сега съм на първия и дори не го и ползвам, с редки изключения, само, като ходя на гости по горните етажи, но ми е направило впечатление, че нещо се "разковава" пода на тоя асансьор.
Но съм изживявала истински панически страх в асансьора на моя приятелка /в стара кооперация на Княз Борис І/, е те такъв филм на ужасите няма.Не стига, че скърца и шава странично, ами и някак странно поддава пода. С двойни врати... и отвън има бележка формат А4 написана със шрифт 48 роинта - "Возенето в асансьора става само по двама!" Достатъчно, да ме откаже.
Дори огледалото вътре не ме изкушава да го ползвам.
Тея старите асансьори са "Шиндлер" ,на 50 години и ще издържи поне още толкова,потъва му пода защото когато стъпиш отчита че има в асансьора човек и капацитета му от 2 ма човека си е така от край-време,въпреки че пише 4 лица(задника)
Тези Шиндлери са абсолютните Ролс-Ройси за мен в света на вертикалния транспорт , в една кооперация близо до Орлов мост съм се возил на така добре съхранен от собствениците (някои не между живите а други помнещи първата световна война) ,че сякаш сега излиза от завода в предградието Люцерн - Ебикон , Швейцария. кабина ,чиито страници са от масиван орехова дървесина , разкошна медна решетка , стол за сядане в кабината,който седи сгънат към гърба под огледалото на кожена каишка

По въпроса за двойния под - той не е за да не се претоварва асансьора а за това ,че някога в кабините са се пускали стотинки с които човек може да се извози до който етаж иска.така са си събирали парички за дължимото към сервизната база някога

Влизаш стъпваш и разкъсваш един нормално затворен контакт - пускаш монета и веригата се затваря за да тръгне асансьора

После хората са се разревали ,че не им се дават пари ,всичко е извързано на късо и останал пропадащия под.
Георги Пенчев
Където живея няма асансьор, но ми е направило впечатление, че изамет имат хубави асансьори(като дизайн, като техника не разбирам).
От време на време обръщам внимание на асансьорите, защото са леко свързани с това което работя и се разочарован от някои фирми колко глупаво правят някои детаили....
От време на време обръщам внимание на асансьорите, защото са леко свързани с това което работя и се разочарован от някои фирми колко глупаво правят някои детаили....
- Penchev
- Сватбаря
-
GaD написа:Пенчев, ако закъсам у новия асаньор, направо не знам...
Динко , чУпи гипса

Георги Пенчев
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Майтап бе колега Пенчев,просто това ти е работа -от това се интересуваш,ей ся и аз ще пусна една тема че търся едно устройство
поздрави
поздрави

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
хаха, и аз се возя на вашите асансьори тук в бизнес парка, бих казал че са добри и приятни, това са г/д впечатленията ми от асансьори защото винаги съм живял на 1-вия или 2-рия етаж. В стария ми блок съм се возил и звуци имаше всякакви
, но друг е въпроса колко ми пукаше на мен, и като цяло всички бяха свикнали със звуците на асансьорите...

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
при мен асансьорите са средна работа демек стари но адски запазени, бързи и безшумни, но без радио
при наште обаче асансьора е уникат модел и производсто 1954г. преди десетина години даже му откраднаха монетния автомат в него защото беше месингов, сега положенето на асансьора е следното (едно скъсано въже, тропа и треска като те вози, а като натиснеш копчето на съответния етаж и пали като на стартер
)

при наште обаче асансьора е уникат модел и производсто 1954г. преди десетина години даже му откраднаха монетния автомат в него защото беше месингов, сега положенето на асансьора е следното (едно скъсано въже, тропа и треска като те вози, а като натиснеш копчето на съответния етаж и пали като на стартер

- Бай Митьо
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Сувалка
в кваратала асансьора е на повече от 20г, там се возя всеки ден и не ме е страх. Може да е социалистически, но работи. Пропадал съм, засядал съм, но пак го ползвам. Офиса ми е в Лозенец в чисто нова сграда - да го *ба и в асансьори - бавен, смотан, разваля се през 3 дни.
И един въпрос към ПЕНЧЕВ са мое успокоение.
Вярно ли ако някой асансьор скъса случайно въжета или каквото и да е спира авариино защото излизат вилици???
И втори въпрос - Като подмине посл. етаж сам ли спира или просто макарата вече няма въже и самата тя блокира???
И един въпрос към ПЕНЧЕВ са мое успокоение.
Вярно ли ако някой асансьор скъса случайно въжета или каквото и да е спира авариино защото излизат вилици???
И втори въпрос - Като подмине посл. етаж сам ли спира или просто макарата вече няма въже и самата тя блокира???
Не е важно да блъскаш във фитнеса, важно е как и с какво!
54 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4