"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: "Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
BMW_RIDER написа:Много точно го каза адаш: "политиците си измиват ръцете със несъобразена скорост" И дайте да оставим карането с повече от на места нелепите ограничения. Ами когато дори и с 20км/ч се набиеш в яма която не си видял от "добре" почистения път, много случай има дето идват и ти пишат акт за несъобразена скорост.
Лично присъствах на парламентарен контрол на който на стария министър на МВР му беше повдигнат въпроса и той вика:
Дупките са си факт и шофйорите трябва да се съобразяват с тях, неможе да си караш Ферарито с 200 и дупките да са ти виновни:![]()
Ами пътуването на дълго - завой тир зад него дебнаторите чакат на скрита някъде навътре в храстите табелка 40. след това табелка 90 след това 80 после пак 40. Да дойдат да ми купат едни нови накладки глупаците. А сега сложи и колоните от коли, каруца магаре бабка с колело дупките ги казахме и ,че трябва да пътуваш така 5 часа и на кой не му идва да си каже :"Еб@л съм му мамата" и да бутне 3та и газ в насрещното. същото е с задръстванията и мърсотията по града. Шофирането и манталитета на шофйорите в БГ до голяма степен е заради нервите които трябва да изхабиш да се придвижиш в тая пародия на пътна мрежа и пародия на закони и ограни на реда.
Иначе при подходящи пътища трябва да бъде като на "Isle of Men" по улиците на града 50 пред училищата 20 извън това кой колкото му позволяват уменията и колата.
Напълно съгласен - викат манталитет . Ама тия дето не карат , най-често го говорят или са същите на пътя , но на думи за велики . Ситуацията със ТИРа и куките ми е до болка позната - типично за българските полицай , които 90% са станали полицай , защото нищо друго не става от тях

Помислете - колко полицай има след знак - Концентрация на ПТП ? А дали не са 4 пъти повече на хубавите пътища със ограничение 60

Друг път който го давах по телевизията - преди Враца - същия път , като по - горе - навсякъде 60,60,60 и пълно с патрулки в храстите

Интересен факт е че където са дивите дупки по тоя път , НИКЪДЕ няма патрулки . Ама НИКОГА няма да ги видите да пазят където пътя е лош или пък , добър но с голяма видимост и без дървета и храсти . Виж ако има дървета или някакви подходящи окрития , стават перфектната хранилка - но няма ли окритие и има видимост - никога не се варди , защото ще се види патрулката отдалече

Пример - писата след Бяла Слатина - участък от пътя с 4 ленти+2 авариини, прав , предназанчен за военни цели , по време на евентуална война - който иска да си кара спокойно с 300 и да не се притеснява от куки да ходи там - никога не пазят , защото няма как да се укрият ...
- BMario
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 524 тд
- Мечтае да кара: самолет
- Детайли за колата: невзрачна
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА
на всички.Нещо и от мен-тук проблема е манталитета на хората
Ние сме народ без "балами"?!Само-ТАРИКАТИ!!!Колкото до пътищата-двулентови,двупосочни пътища,без разделителна мантинела има навсякъде в Европа.И не е проблем,колко стара е колата,колко годишен е водача,колко опит има.А проблема е има ли "сиво вещество" водача и използва ли го 

Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!
Само едно не мога да разбера, защо са виновни полицайте/политиците че:
Карате бързо
Изпреварвате без видимост с висока скорост
Прибирате се рязко след изпреварване и често губите контрол с висока скорост.
Карате пили
------
Под караТЕ не конкретизирам никои, просто споменавам честите причини за ПТП в които шофьора сам си е виновен.
Доста немци всеки ДЕН пътува по 500 км за да отидат на РАБОТА, а българите пътуват тези км за да отидат на МОРЕ/Планина, 5 пъти в годината - винаги има изключения, но те се броят на пръсти.
Германия е почти 30 пъти по-богата от България, те могат да си позволят да преасфалтират изцяло дълги отсечки, без да се споменава във вечерните новини с откриване на Министъра им. По този повод са мислили още преди 1990 год и са поставили дървета в канавките, за да предпазва асфалта, понеже не сме Германия и не може да преасфалтираме когато ни скимне.
За Дачията какво да кажа... единствения и + е разхода и това че е чисто нова, ако исках такси - бих си я взел.
Карате бързо
Изпреварвате без видимост с висока скорост
Прибирате се рязко след изпреварване и често губите контрол с висока скорост.
Карате пили
------
Под караТЕ не конкретизирам никои, просто споменавам честите причини за ПТП в които шофьора сам си е виновен.
Доста немци всеки ДЕН пътува по 500 км за да отидат на РАБОТА, а българите пътуват тези км за да отидат на МОРЕ/Планина, 5 пъти в годината - винаги има изключения, но те се броят на пръсти.
Германия е почти 30 пъти по-богата от България, те могат да си позволят да преасфалтират изцяло дълги отсечки, без да се споменава във вечерните новини с откриване на Министъра им. По този повод са мислили още преди 1990 год и са поставили дървета в канавките, за да предпазва асфалта, понеже не сме Германия и не може да преасфалтираме когато ни скимне.
За Дачията какво да кажа... единствения и + е разхода и това че е чисто нова, ако исках такси - бих си я взел.
Абе кво говориш............ тук на всеки дето умре да дава газ му е болна тема, че са ни такива пътищата и, че има ограничения на скоростта. Само не знам защо след като за ПТП-тата са виновни лошите пътища в Германия ограничиха скоростта , а в цяла Австрия на много малко места може да се вдига над 100????
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
koko29 написа:Абе кво говориш............ тук на всеки дето умре да дава газ му е болна тема, че са ни такива пътищата и, че има ограничения на скоростта. Само не знам защо след като за ПТП-тата са виновни лошите пътища в Германия ограничиха скоростта , а в цяла Австрия на много малко места може да се вдига над 100????
Ти чете ли темата ? Забеляза ли колко са жертвите на аутобаните и че те са практически най-безопасните пътища , въпреки бясната скорост на придвижване ?
Знаех , че ще се напълни със съветсни шофиори , които освен 130 км/ч на 300те ни километра магистрали , повече от 90 никога не са вдигали

Ти приятелю , като подминаваш ТИР движещ се със 80 км/ч (ако изобщо има такова животно) - с колко го надминаваш - с 89 км/ч ли ? Или ти се припотва задника и натискаш до 120 км/ч да се прибереш по-бързо в платното си , за да не те посрещене , пък друг камион насреща

acho.rs извинявай че започнах темата за Дачия
Само не ми е ясно какво искаш- да се махнат ограниченията по прекрасните ни пътища или какво?
А от статията ми направи друго впечатление- въпреки липсата на ограничения контролът е много строг, има глоби за неспазване на дистанция, при задръстване се въвеждат специални правила на движението. А тук в България всичко е- еди какво си ограничение и точка по въпроса. Като оправят сглобките на мостовете, асвалта и дупките тогава да се мисли за ограниченията.
А пътя Плевен - ДД, който си споменал мисля че 90 е перфектната скорост за този участък. Все пак там има велосипедисти, селяни (жители на селата в района), селскостопански машини и други опасности. На тоя път принципно си карам със 70 точно и ми е сто пъти по-приятно отколкото да карам със 150 там (и това съм го правил). Чак ви се чудя какво удоволствие ви доставя да карате бързо

Само не ми е ясно какво искаш- да се махнат ограниченията по прекрасните ни пътища или какво?
А от статията ми направи друго впечатление- въпреки липсата на ограничения контролът е много строг, има глоби за неспазване на дистанция, при задръстване се въвеждат специални правила на движението. А тук в България всичко е- еди какво си ограничение и точка по въпроса. Като оправят сглобките на мостовете, асвалта и дупките тогава да се мисли за ограниченията.
А пътя Плевен - ДД, който си споменал мисля че 90 е перфектната скорост за този участък. Все пак там има велосипедисти, селяни (жители на селата в района), селскостопански машини и други опасности. На тоя път принципно си карам със 70 точно и ми е сто пъти по-приятно отколкото да карам със 150 там (и това съм го правил). Чак ви се чудя какво удоволствие ви доставя да карате бързо

.
повечето катастрофи в българия стават заради несъобразена скорост. скороста се контролира с педала на газта и на спирачката. тези педали не ги натиска никой друг а водача на возилото.
качеството на пътищата няма почти никакво отношение към броя катастрофи защото то просто определя максималната разумна скорост. а спазването й зависи от... виж по-горе.
мисля, че с това темата се изчерпва.
и още нещо - давате за пример немските магистрали където няма ограничение и катастрофите са малко независимо от "високите" скорости. аз мога съвсем отговорно да заявя, че аутобана е точно толкова опасен колкото и един навит калдаръмен път в планината - просто зависи от скороста- аз съм карал със над 340км и... въпросния аутобан е като междуселка пътека омешано с електронна игра - та... опасноста от пътя е въпрос пак на.. скорост.
качеството на пътищата няма почти никакво отношение към броя катастрофи защото то просто определя максималната разумна скорост. а спазването й зависи от... виж по-горе.
мисля, че с това темата се изчерпва.
и още нещо - давате за пример немските магистрали където няма ограничение и катастрофите са малко независимо от "високите" скорости. аз мога съвсем отговорно да заявя, че аутобана е точно толкова опасен колкото и един навит калдаръмен път в планината - просто зависи от скороста- аз съм карал със над 340км и... въпросния аутобан е като междуселка пътека омешано с електронна игра - та... опасноста от пътя е въпрос пак на.. скорост.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
koko29 написа:Абе кво говориш............ тук на всеки дето умре да дава газ му е болна тема, че са ни такива пътищата и, че има ограничения на скоростта. Само не знам защо след като за ПТП-тата са виновни лошите пътища в Германия ограничиха скоростта , а в цяла Австрия на много малко места може да се вдига над 100????
И до колко бараки дето някога са били заведения в Австрия има знаци 40 и колко забравени знака 20, поставени когато се е ремонтирал пътя има до Виена. Карал съм из Европа и винаги съм спазвал ограниченията, защото там знаците са поставени на места където наистина трябва да се ограничи скоростта. Колегата го каза: в града навсякъде 50, покрай училищата 20, извънградско 80, на магистрала 130. И където наистина има нужда - ограничение. Е така е и в Австрия и в Италия и навсякъде. И куките не стоят до знаците в храстите, даже и в Сърбия. И трябва да се прави разлика между бързо каране и рисковано каране.
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Статията я прочетох и много ми хареса, показва някои истини - като например че регулирането на скоростта е в по-голямата си част политически трик, който се оправдава с "вашата сигурност", "за по-безопасно"... Става въпрос само за големите и хубави магистрали, не за нашите двулентови, двупосочни извънградски пътища. Държави като САЩ, Италия, Испания, Франция и т.н. могат да си позволят да направят отсечки от магистралите си без ограничения, без това да се отрази върху броя на загиналите по тях.
Причините за катастрофите главно са неправилно изпреварване и маневриране (говоря за непоглеждане в огледалата), и алкохол, а не т.нар. "несъобразена скорост", която може да бъде и 20км/ч... В България за момента е невъзможно да се махне ограничението на магистралите не само заради качеството на самия път, а и заради манталитета.
Причините за катастрофите главно са неправилно изпреварване и маневриране (говоря за непоглеждане в огледалата), и алкохол, а не т.нар. "несъобразена скорост", която може да бъде и 20км/ч... В България за момента е невъзможно да се махне ограничението на магистралите не само заради качеството на самия път, а и заради манталитета.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Spoony написа:acho.rs извинявай че започнах темата за Дачия![]()
- не искам да кажа , че дори скорост от порядъка на 150-180 км/ч може да бъде безопасна - както се казва статията - не скоростта убива а злоупотребата с нея . Дразня се че някой хора си мият ръцете със превишената скорост . Челен сблъсък - несъобразна скорост ... някой изхвърчал от пъя и се забил в дърво - превишена скорост и ... случайно една яма насред пътя , която никой не забелязва

За ограниченията - дори и новинарите го казаха - има нужда от съществена ревизия на ограниченията . . . Излизаш от Луковит за София - широк , нов път ограничение ... 40 км/ч - защо . Защото има военен полигон , който се ползва веднъж на 3 години ... и съответно органите нареда , винаги следят скрити зад завоя за безопасността на гражданите и заимат книжката на обществените врагове , които карат с 71км/ч (по-често им взимат 20ка)

Пътя Плевен ДД в участъка Ясен - ДД , спокойно може да се брои за магистрала - ако ти на такъв път караш със 70 км/ч си почти пречка за движението (на магистрала скорост под 50 км/ч е забранена или трябва да се движиш в аварииното) .
Чак ви се чудя какво удоволствие ви доставя да карате бързо
не ми се сърди , но това е най-тъпия въпрос ! Бързо е условно понятие - зависи от колата и пътната обстановка . Конкретно за мен , на магистрала нормалната скорост от 130 км/ч е доволна - не съм под напрежение , колата гори малко и що-годе може да реагираш . Бързо е над 160-200 - аз лично няма нерви , да поддържам много време , такава скорост.
А да ти кажа , че 130 км/ч е 50% по-бързо от 90км/ч и сътоветно ще стигнеш 50% по-бързо (горе-долу) . . .
Да вземе наще да оправят смотаните ограничения , та да не пътуваме Плевен-В.Търново часа , щот на всеки километръ има 60 км/ч ограничение . Магистрале е ясно , че няма да доживея в Северна България , но поне дуките и ограниченията да оправят и да спрат , да си мият ръце с това оправдание за превиешената скорост и ПТП , което го лепят като етикет ...
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
acho.rs написа:Постоянно чуваме , как Кое сега е причина номер 1 за ПТП - скоростта или нещастната пътна мрежа
Непреодолимите комплекси за малоценност на магарето зад волана подкарало повечко коне

Никой не мое ма връне на селу!
///peter написа:(bubsa) написа:Грешката идва от там,че сравняваш наще пътища и коли с тези на германците!
И изобщо каква е целта на темата?Прави са си хората за несъобразената скорост,ако си караш разумно няма да имаш проблеми.
Колите в Германия не се различават много с нашите.
Но там най-натоварените пътища не са 2 лентови без разделителни мантинели... Както сами виждате най-пагобните катастрофи са тези с челни удъри, забележете че в България те са МАСОВО.
В далечната 97-ма, когато баща ми ме учеше да карам, лада петица си беше много добра кола, а седмицата направо си беше перфектна, баща ми казваше "Най-малко катастрофи стават заради челен удар с две коли, това е малшанс и двамата да проспят ситуацията". Тогава е било така, но и ладите вдигаха максимум 160 и то по нанадолнище, сега всяка седмица поне по два-три пъти излизам извън платното, на банкета, за да избегна някой идиот, който не иска да се прибере при изпреварване.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Някои колеги разчитат знака за максимална скорост като знак за задължителна минимална

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- BMario
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 524 тд
- Мечтае да кара: самолет
- Детайли за колата: невзрачна
Както казахме по-горе,просто манталитет.И според мен пишещите в тази тема са наясно за какво става въпрос,въпреки ,че намесваме,дачийте,немските аутобани,българските авто-пъдари катаджии и хубави пътища.Жалко е само,че тема като тази разискваме толкова малко хора 

Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!
- sexpodmosta
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Оглежда се за някое сносно BMW
- Мечтае да кара: М3 Е90
Аз също четох статията. В нея направи впечатление, че въпреки липса на ограничение за скорост, шофьорите не могат да си правят каквото поискат. На теория дори, ако някой човек кара нормално, а след него някой спортист му светка и го гони от пътя и го притеснява, първия може да подаде жалба. Казвам на теория, защото в самата статия си пише, че е трудно да се хванат нарушителите. Друго нещо е дистанцията! Тук въпроса не е до пътища а до хората. Адски много се дразня, когато някой ти се лепне на задната броня за да те разкара от пътя си... без значение на магистралата или в града. За този масраф цивилните полицаи по аутобаните там пердашат актове.
Аз в Германия не съм карал, но съм бил в Австрия и там прави впечатление колко е организирано движението. Пример: Карам със 140-150, изпреварвам и се прибирам в средна лента. След мен Е-класа сигурно прелетя с 200+, но веднага се прибра в средна лента. Ако не се бях прибрал аз, този зад мен щеше да намали, докато в България ще ми се залепи на 3 метра и ще правим филмови каскади, без значение, че може да намали и да изчака между 2 и 5 секунди да се прибера!
Всичко е до манталитет и малко (ама наистина малко) мисъл.
Аз в Германия не съм карал, но съм бил в Австрия и там прави впечатление колко е организирано движението. Пример: Карам със 140-150, изпреварвам и се прибирам в средна лента. След мен Е-класа сигурно прелетя с 200+, но веднага се прибра в средна лента. Ако не се бях прибрал аз, този зад мен щеше да намали, докато в България ще ми се залепи на 3 метра и ще правим филмови каскади, без значение, че може да намали и да изчака между 2 и 5 секунди да се прибера!
Всичко е до манталитет и малко (ама наистина малко) мисъл.