Въпрос за хардуер
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Въпрос за хардуер
Дори и да е PNR варианта на Fortron, тая машина не може да го натовари достатъчно, че компа да почне да сдухва от това... та или самото захранване има някъв проблем (но не и претоварване) или е нещо друго по хардуера... може да има ядове с дънната платка, и/или с прегряване на процесора (компоненти, които водят до shut down или restart).
А +5V помощ реално е +5V StandBy.
Aз съм имал ядове с 350W Fortron (ама дали беше PNF или PNR не се сещам), чиито симптоми бяха самостоятелен shut down и трудно палене като е студен компа... първоначално палеше от 2-3 път, после от 10-тия и накрая вече изобщо не палеше.
А +5V помощ реално е +5V StandBy.
Aз съм имал ядове с 350W Fortron (ама дали беше PNF или PNR не се сещам), чиито симптоми бяха самостоятелен shut down и трудно палене като е студен компа... първоначално палеше от 2-3 път, после от 10-тия и накрая вече изобщо не палеше.
- Kambe
- старши ентусиаст
-
- Кара: Peugeot 307 HDI
dimithur написа:проблема на ПНР захранванията като твоето е, че имат усилени 5волтови линии, от които черпеха ток старита едноядрени процесори. Новите черпят захранване от 12волтовите линии, което на твоето захранване са малко слабички. И все пак едва ли това е проблема, щом досега казваш си е работило ПЦто без проблеми. Прави ми впечатление, че ти е много нисък волтажа на процесора обаче, какви са тея 1.12 волта , с какво процесор си ?Я си сложи CPUz http://www.cpuid.com/cpuz.php и кажи колко ти показва core VID . Нещо ме съмнява тоя нисък волтаж на проц-а
колега ето ги резултатите от CPU-Z, сподели какво виждаш

волтажа се мени стига 1.28 на моменти, незнам дали това ти говори нещо

Колега обзалагам се че проблема ти е в протекли или изгорели кондензатори.
Моят компютър беше с подобен проблем и при смяната на 2 кондензатора всичко се оправи.
Моят компютър беше с подобен проблем и при смяната на 2 кондензатора всичко се оправи.
- Kambe
- старши ентусиаст
-
значи сега мерихме напрежението в контакта, всичко е в нормите. Утре ще сложа друго захранване...
колега тези кондензатори на дъното или на захранването са ?
vazioo написа:Колега обзалагам се че проблема ти е в протекли или изгорели кондензатори.
колега тези кондензатори на дъното или на захранването са ?

- Mollov
- Мародератор
-
Kambe написа:колега ето ги резултатите от CPU-Z, сподели какво виждаш
....
волтажа се мени стига 1.28 на моменти, незнам дали това ти говори нещо
Вижда се, че ти работи Cool'N'Quiet-а... и всично е нормално... 1.12V седи, като е на намалена честота... 1000 MHz... като си дойде на реалната честота 2.2 GHz и напрежението скача... ама "само" 1.28V може и да не е достатъчно... те тия стандартно бачкат някъде на 1.35V... някои варианти са на 1.3V....
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
vazioo написа:Колега обзалагам се че проблема ти е в протекли или изгорели кондензатори.
И аз съм на същото мнение. Виждал съм много дъна с надути кондензатори - това са симптомите. Иначе и аз съм с такъв Фортрон, компа е с C2D 2.33 клокнат на 3.3, 2ГБ рам (и тя порядъчно пръжната), х1950ГТ (и то клокнато), 320ГБ диск, записвачка и разни УСБ глезотии - нямам никакви грижи. Всякакви powersavings са изключени.
Si non confectus, non reficiat.
- Kambe
- старши ентусиаст
-
значи ще се носи на майстор да открие и смени кондензатора
сигурно е нормално да свърши курса щото този компютър не е спиран никога 

Атлон х2 4200 като твоя, нормално работи с vcore Напрежение 1.35 в При теб е 1.12 или 1.28, все тая
Погледни си в биоса Vcore напрежението дали е сложено на default. Ако е на default, значи захранването ти дропи напрежение и е хубаво да се смени
Също така, може да пробваш през биоса да го сложиш vcore на 1.4 примерно и после погледни през cpuz какво напрежение ти дава (пусни си през това време и някакъв филм примерно да се натовари процесора на реалната си честота демек на 2.2 гхз). Също така през евереста гледай и какви градуси ти отчита на коровете
И пак казвам - премери си напрежението в контакта, защото ако си някъде от североизточна България дето всичко е сковано от студ и мраз, напрежението в контактите може да е паднало и до 150 волта и хич не е препоръчително да включваш каквото и да било техника 
ПП: прецакани кондензатори много лесно се познават - просто отгоре връхчетата им са подути, ама това като гледам е новичка щайга, така че едва ли кондензатори са проблема . Виж ги кондензаторите на дъното, по-специално тея дето са около процесора, но едва ли са те
Просто захранването ти волт дроп-и вероятно 

ПП: прецакани кондензатори много лесно се познават - просто отгоре връхчетата им са подути, ама това като гледам е новичка щайга, така че едва ли кондензатори са проблема . Виж ги кондензаторите на дъното, по-специално тея дето са около процесора, но едва ли са те

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Бах тоя Фортрон дето дропи при default честоти
.... тва се получава само при клок....

Si non confectus, non reficiat.
- Kambe
- старши ентусиаст
-
dimithur написа:Атлон х2 4200 като твоя, нормално работи с vcore Напрежение 1.35 в При теб е 1.12 или 1.28, все таяПогледни си в биоса Vcore напрежението дали е сложено на default. Ако е на default, значи захранването ти дропи напрежение и е хубаво да се смени
Също така, може да пробваш през биоса да го сложиш vcore на 1.4 примерно и после погледни през cpuz какво напрежение ти дава (пусни си през това време и някакъв филм примерно да се натовари процесора на реалната си честота демек на 2.2 гхз). Също така през евереста гледай и какви градуси ти отчита на коровете
И пак казвам - премери си напрежението в контакта, защото ако си някъде от североизточна България дето всичко е сковано от студ и мраз, напрежението в контактите може да е паднало и до 150 волта и хич не е препоръчително да включваш каквото и да било техника
ПП: прецакани кондензатори много лесно се познават - просто отгоре връхчетата им са подути, ама това като гледам е новичка щайга, така че едва ли кондензатори са проблема . Виж ги кондензаторите на дъното, по-специално тея дето са около процесора, но едва ли са теПросто захранването ти волт дроп-и вероятно
колега мерихме напрежението още вчера, в нормите си е. Почвам да си мисля че не е захранване, щото вчера играх 4 часа Кал Оф Дюти последната версия и захранването си усилваше оборотите когато позагрее всичко си работеше както трябва... компа си рестартва, угасва, дори забива някой път просто като си стои... ще ходи на ремонт

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Кондензаторите се намират около процесора на дъното,виж дали са се подули,а ако са се разтекли,трябвадъното добре да се почисти,1200 микрофарата са на 6 волт мисля беха,сменят се лесно,от там са грижите по хардуера и често по безпричинно гасене на компютъра
- Kambe
- старши ентусиаст
-
ами гледах ги преди малко не видях нищо нередно
довечера ще сменям захранването стига съм се ядосвал, че вече нерви не ми останаха

Изключи си функцията от биоса дето е Cool'n'quiet , може тя да ти прави мизерии, нека си седи постоянно на дефоултната честота процесора 

- Kambe
- старши ентусиаст
-
dimithur написа:Изключи си функцията от биоса дето е Cool'n'quiet , може тя да ти прави мизерии, нека си седи постоянно на дефоултната честота процесора
направих го, сега излизам, после ще пиша ако се е насрал пак

- Mollov
- Мародератор
-
dimithur написа:Атлон х2 4200 като твоя, нормално работи с vcore Напрежение 1.35 в При теб е 1.12 или 1.28, все таяПогледни си в биоса Vcore напрежението дали е сложено на default. Ако е на default, значи захранването ти дропи напрежение и е хубаво да се смени
![]()
Че не е все тая - не е... а и тоя процесор би трябвало да си работи ОК дори и на 1.3V, все пак всички съвременни процесори (дори и тия на AMD) имат определен "запас"... така че дори и да дропи до 1.28V би трябвало да е ОК... а като гледам как +12V са му над 12.00, едва ли дропи напрежение.
Според мен трябва да си провериш подсистемите на компа една по една... като за начало си изтегли програмата OCCT (версия 3.0.0 или по-нова) и с нея ще натовариш само процесора (при small data set) или и чипсет/памет (medium/high data set). Ако издържа поне 1 час работа на всяка една от трите настройки, значи можем да приемем, че процесора е ОК... както и чипсета покрай него... паметта се тества лесно с memtest 86+, която можеш да си направиш на bootable CD и директно да я заредиш от CD-то...
Видеокартата се тества с Furmark, който го настройваш на режим Stability Test и гледаш за грешки в изображението... тоя тест товари супер яко и веднага ще си проличи. За комплексни тестове можеш да използваш PC Mark Vantage (работи само под Vista) или ако не можеш с него - "зацикли" например 3D Mark'06 да врътка яко дълго време...
Съветвам те да правиш нещата горе-долу в тази последователност, като така първо ще си елиминирал отделните подсистеми, а след това и комплексната работа... по принцип когато товариш отделно и всичко е ОК, а се дъни на комплексните нещата може да са или от захранване (заради по-голямото натоварване) или от дънната платка (по-вероятно чипсета).
НЕ ходи на майстор преди да си направил всичко, което можеш и сам... щото майстори много, ама кадърните са много малко... а и като те гледам къде си, едва ли при вас има изобилие от кадърни специалисти (казвам го без лоши чувства).
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3