Размисли относно офроуд, паркетни джипове, офроуд машини...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

BMW Performance
Аватар

Re: Размисли относно офроуд, паркетни джипове, офроуд машини...

Мнение от MCar » 10 Фев 2010, 13:59

MaXimal написа:Та... мислех си... как би се справила някоя машина от рода на Nissan Patrol с 19ки или 20ки с нископрофилни гуми на офроуд терен до средна трудност? Абстрахираме се от факта, че не може да побере толкова големи джанти и гуми.

И как би се представил някой от представителите на паркетните лъвове с гуми пригодени за офроуд до средна трудност. Пак се абстрахираме от факта, че няма как да се монтират.

Nissan Patrol никак няма да се справи, но някоя машина с блокажи и най-вече с бавни скорости, ще се справи много по-добре от всички 'паркетни джипове'.
Според мен не трябва да се сравняват два подобни вида машини. Новите SUV-ове не са предвидени от производителите за такива тежки изпитания.
А дали бих го причинил на една Х3? Да, с най-голямо удоволствие :mhihi: Правил съм го и ще го направя пак няко път. :)

steeN написа:г-класата е най-проходимото животно от скъпите машини според мен. а рейндж ровъра печели с това, че окачването му е мислено по-скоро за
оффроад от колкото за поведение на пътя.

А Дифендъра печели и пред двата. :)

steeN написа:[img]...[/img]

просто искам да кажа, че ей това го нямат паркетните джипове.

Не виждам какъв му е проблемът на паркетния джип да го направи това. :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 10 Фев 2010, 14:01

MaXimal написа:
VesoPesa написа:Имаше преди време тук в бг едни презентаций на Х5 и Х3 с едни рампи :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Той има предвид, че на паркетните едната гума ще стои във въздуха, докато на някой други джипове слиза до някаква степен.

Аз разбрах какво има в предвид, но ако се загледаш ще видиш че предна дясна е във въздуха и на ровера ;)

Но мисля че няма смисъл да спорим за това, защото от клиповете дето съм пуснал си личи че с подходящи гуми, нито в дълбок сняг имат проблем Х5-те, а пък за пресечения терен мисля да не казвам нищо :lol:

BMW Performance
Аватар

Мнение от MCar » 10 Фев 2010, 14:12

http://www.youtube.com/watch?v=qdJE4VUDZuo
Към 4-та минута почва по-хубава част, на който не му се гледа цялото.
Х5-цата въобще не се трогва от пясъка в Намибия. На тези изпитания е с най-обикновени всесезонни гуми. Когато влизат в коритата на пресъхнали реки, ги спъхват по малко, защото там пясъкът вече е твърде мек. И пак не закъсват. Но не мога да намеря клипче за сега в коритото на река.
Това изпитание в Намибия е ужасно тежко. Повече от 2000 км се изминават, 80% от тях са си в пустинята.

Мисълта ми е, че с едни ПРИЛИЧНИ гуми и нормални джанти (да не са 19-ки примерно), Х5 няма никакъв проблем дори и на пясък. Х3 също мисля, че няма да отстъпва по такъв терен.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 10 Фев 2010, 14:40

Вчера решихме с приятелката да се повозиме до Алеко. Поне съм контузен и я оставих тя да караше, обаче изтърва един завой и се забихме в преспата отстрани. Предна дяна гума беше затънала до фаровете но останалите три бяха на пътя. С ДТЦ без него се тая няма мърдане. Със скъпи зимни гуми съм само на един сезон. И за най-голям срам накрая дойде един МЛ да ме изтегли. Друг случай - 15 см сняг понанагорно -няма тръгване. Х5 без зимни съм я пробвал на место неможе да потегли наравно. Тези СУВове нямат нищо общо с офроуда, те просто са малко по проходими от обикновенна кола, както каза колегата да отидеш на пикник и по отъпкан сняг на караш. И проблема не е толкова в гумите. Квото и да ми говорат тия тъпи електронни системи 4Х4 немогат да се сравнят с добрите стари блокажи дето са ти отделня ръчка до лоста за скоросте. Имали сме Гранд витара с такива а също и един шевролет. И двете бяха в пъти по напред по проходимост от БМВтата. Както и БМВтата ни са 100тици пъти по напред от тях, като се заговори за управление спирачки сигурност, удобство при пътуване. Ако щете вярвайте с витарата съм излизал с всесезонни гуми от абсолютно същото место на което Х3 неможа да излезе с чисто нови зимни гуми за 500лв едната.
Но това не трябва да говори лошо за марката, просто са и други приоритетите. Още не е измислена кола която да върши всичко, нама и да измислят. Справят се с 90% от случайте, но както казах паркетните СУВОВЕ са просто малко по проходими от кола, не са джип.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 10 Фев 2010, 14:52

И аз да споделя , за "новото" поколение джипове с много електроника и асистенти.
Имам приятели, запалени по офф-роуда и за тях всичко произведено след 91г. е недоразумение, не е СУВ, надигната лека кола е и т.н.
Но миналата зима в големите снегове се учудиха и бяха силно изненадани от възможностите на моя скромен РАВ4.
Аз като неопитен шофер на 4х4 машина се изкачих на доста места, където "офф-роудърите" не можаха. С едни нови зимни гуми електрониката прави чудеса. На доста сериозен наклон, с доста сняг по него спирам и тръгвам с пълна газ без поблем, без да си помисли за превъртане на гуми или поднасяне, докато "изпитани офроуд машини" (МБгклас, рейнджове, самураи, ниви и т.н. доказали се машини) си трябва майсторлък за да се движиш така спокойно.
Не закъсах никъде , дори и в планината, без някакви специални умения с 4х4то. Даже блокажа не включих никъде и разчитах изцяло на електронния асистент за разпределяне на въртящия момент към колелата.
Друг е въпросът, че Х5, Ку7 и Кайен обикновено са с огромни джанти и гуми и това малко пречи (рав4ката е с 17ки), но все си мисля че нито куатрото, нито Хдрайва са лоши системи (напротив даже) и една подготвена за зимата лъскава паркетна джипка няма да има проблем със снега.
За офф-роуд възможностите вече е друг въпросът, но там нямам почти никакъв опит, а и желание.
В общи линии едни хубави зимни гуми и снега не е никакъв проблем за 4х4 машините от ново поколение.
Имам малки наблюдения върху старото 4х4 на бмв и мерцедес , там малко нещата са по-лоши, но новите (хдрайв и 4матик) са идеални ;)
А клипчета в ютубе не гледам :mhihi:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

BMW Performance
Аватар

Мнение от MCar » 10 Фев 2010, 15:04

BMW_RIDER написа: Друг случай - 15 см сняг понанагорно -няма тръгване.

Всичко друго може, но това...
Живея в София, в Драгалевци. Там зимата просто е гибел. За да се кача до нас трябва да мина по една доста стръмна улица, която обикновено е пълна със закъсали коли и минаването е невъзможно. Успоредната на тази улица е два пъти по-стръмна. Наложи ми се да мина по нея защото другата просто беше блокирана. По средата на улицата с Х3 закъсах защото отпред бронята опираше в снега. Върнах малко назад, изключих DTC-то и с повече газ издрапах докъдето ми трябваше. А снегът беше наистина много.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 10 Фев 2010, 15:15

MCar написа:

Живея в София, в Драгалевци. Там зимата просто е гибел. За да се кача до нас трябва да мина по една доста стръмна улица, която обикновено е пълна със закъсали коли и минаването е невъзможно. Успоредната на тази улица е два пъти по-стръмна. Наложи ми се да мина по нея защото другата просто беше блокирана. По средата на улицата с Х3 закъсах защото отпред бронята опираше в снега. Върнах малко назад, изключих DTC-то и с повече газ издрапах докъдето ми трябваше. А снегът беше наистина много.

Коя е тая улица да я пробвам ,че и аз съм от Драгалевци. Аз закъсах от площада надаясно по паветата нагоре има отдясно ендо ново ресторантче. Бах паркирал пред него на бордюра, и после нагоре от место няма тръгване. Иначе и аз като я засила с инреция и изключено ДТЦ минава, но от место нъц.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от MaXimal » 10 Фев 2010, 15:16

Обаче засега се наблюдават много интересни мнения...

Едни хора твърдят, че xDrive не става въобще за сняг - не знам какъв опит имат с него.
Други твърдят, че нямат проблеми - естествено нямам предвид колата да е затънала до стъклата или пък да е опрял пода както колегата icog...

Тези дни се катерихме из балканите с Х5 3.0д с 19ки на 255 с рънфлат зимни гуми и мога да кажа, че поведението беше повече от задоволително. Съжелявам, че нямах въже само... да дръпна няколко закъсали хорица.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 10 Фев 2010, 15:17

BMW_RIDER написа:... Със скъпи зимни гуми съм само на един сезон....

Между скъпа зимна гума и правилна зимна гума разликата е огоромна :idea:
Карал съм няколко съвсем различни коли с различни гуми и за мен най-добрата зимна гума остава Дънлоп М3 :idea:
Перфектна на всякакви терени, не се влияе от размери, перфектни и за СУВ-ове и за леки коли и за бусове/ванове :idea:
Това го казвам от лични впечатления :!:

BMW Performance
Аватар

Мнение от MCar » 10 Фев 2010, 15:18

BMW_RIDER написа:Коя е тая улица да я пробвам ,че и аз съм от Драгалевци. Аз закъсах от площада надаясно по паветата нагоре има отдясно ендо ново ресторантче. Бах паркирал пред него на бордюра, и после нагоре от место няма тръгване. Иначе и аз като я засила с инреция и изключено ДТЦ минава, но от место нъц.

Мащерка, успоредната на Лешникова гора. Срещу малкото площадче, където е сладкарницата.
Иначе за още по-интересно може да пробваш и улицата покрай реката, в горната й част. После да се качиш до плажа. И това съм го правил зимата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Фев 2010, 15:43

Аз може да се повтарям , но пак казвам , че освен , че гумите трябва да бъдат зимни , тябва и да са ТЕСНИ . Самите модели зимни гуми са много и различни - едни са ориентирани повече към сняг и кал , други са с по-умерени качества при такива условия с цел , по-добро представяне на сухо и мокро . При един тест на зимни гуми се вижда , че теглителната сила (най-важния фактор) на някой 5то качествени гуми е по-добра , от на някой от лидерите , но пък на сухо и мокро тези евтини гуми са пълна трагедия .

дере дънки сред голи мадами
Аватар

Мнение от Mamouk » 10 Фев 2010, 18:17

MCar написа:

Аз също съм се качвал с мойта Х3-ка на место, където снегът беше до вратите и опираше в бронята. Току що навалял и ходих да спасям едно семейство. Мъжът беше с ауди а4 комби, ама дали беше куатро не знам. все тая- никога не съм имал проблеми с мойта до момента.
Legends may sleep...but they never die!
Плюй си на гъза и се пързаляй!

ентусиаст
Аватар
Кара: сивушка на нафта

Мнение от Zapa » 10 Фев 2010, 22:16

Лятото на морето трябваше да се извадят и качат на колесар два джета за да се приберат. Появява се по едно време едно изгнило дайхатсу и на заден ход го вкарва в морето, закача колесара а аз продължавам да гледам така :shock: :shock: :shock: И викам на шофера: тва нещо ако излезне ще почерпя по едно наливно бургаско :mhihi: Той се хили вика: аааа нема грижи, те тия старите жипки са железо, имат бързи бавни скорости и не знам си още кво. Закачихме всичко как си требе и тва тръгва да дърпа :shock: без грам да се замисли или превърти гуми си излезна и продължи по пътя 8) 8) Не знам това упражнение колко от лъскавите и скъпи джипове могат да го направят, но искам да кажа че за всеки конкретен случай си има и точно определено решение :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 10 Фев 2010, 22:50

MCar написа:
BMW_RIDER написа:Коя е тая улица да я пробвам ,че и аз съм от Драгалевци. Аз закъсах от площада надаясно по паветата нагоре има отдясно ендо ново ресторантче. Бах паркирал пред него на бордюра, и после нагоре от место няма тръгване. Иначе и аз като я засила с инреция и изключено ДТЦ минава, но от место нъц.

Мащерка, успоредната на Лешникова гора. Срещу малкото площадче, където е сладкарницата.
Иначе за още по-интересно може да пробваш и улицата покрай реката, в горната й част. После да се качиш до плажа. И това съм го правил зимата.

Да, до плажа после отляво по пътеката за туристи горе до паветата наляво до лифта и после до манастира по асфалта.
Това беше първото нещо дето напраих като смених гумите. Родината също я обиколих надлъж и на шир. С изключено ДТЦ и с инерция се минава, особено когато повърхността под снега е равна. Проблема идва като се окопаеш или си някъде под лек страничен наклон или на неравно. Тогава без блокажи неможе. Вчера като затънах се виждаше ясно на пълна газ как само две колела от 4 се въртят и то едното беше затъналото. Както казах се справя с 90% от условията и сигурно със 100% ако не живеех в Драгалевци, но за сравнение с офроуд машина дума неможе да става.

ПП: пътя до плажа на по отъпкан сняг сме го качвали с е39 М5.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 11 Фев 2010, 0:15

Аз пък от хдраив имам само добри впечатления. Миналата година в наи големите снегове се качвах 3 пъти до чирен , едвам се разминават 2 коли при сух път , лед сняг както си му е реда , там никои не чисти нищо. Качих се без проблем с 17ки на 225 , даже спирах на обратните завои които са с голям наклон да видя дали ще тръгна :mhihi: превърта някое колело 2-3 пъти и тръгвам. Тази седмица до нас никои не беше чистил ( с. Марково ) и си има доволни баири с лед и сняг , качвах си ги с гас , само надолу кофти че няма спиране. Нямал съм случаи да закъсам с хдраив , а не е като да не съм си търсил белята :yes:
It`s party time !

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата