Неплатени осигуровки,преминаване през граница?
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Re: Неплатени осигуровки,преминаване през граница?
dimodi написа:((:BuKcu:)) написа:Когато се осигуряваш в чужбина, си изискваш нужните документи доказващи, че там се осигуряваш. Правиш превод и легализация и отиваш в НОИ, за да те отпишат от системата.
Това е много съмнително. Точно в момента се слъсквам с подобен проблем. Имам си документ, че съм се осигурявал в чужбина, хората ми го издадоха като поисках удостоверение за това, но тук не ми го признават. Трябвал им не знам си какъв специален формуляр, който бил валиден в целия ЕС, друго не признавали. Оная на гишето с всичката си наглост ми вика: "Откъде да знам, може и сам да си си го написал тоя документ, много фалшив ми изглежда". Викам "Добре, нали ми говориш, че сме в ЕС, ето тука има осигурителния ми номер, можете да проверите дали съм се осигурявал или документа е фалшив" - "Ааа не, само официалния приемаме, ако нямаш трябва да си платиш осигуровките!". Направо полудях. И това при положение, че специално се информирах в друг град (живея там в момента) дали става с тоя документ и хората ми потвърдиха, че ако е преведен и легализиран няма проблем. А като отидох по адрес на личната карта не ставало. Логично попитах как така на едното място го приемат, а на другото не. Отговора беше: "Ми подайте го там тогава". Аз: "Не става, трябва по адреса от лична карта" и пак отговор "Ееее, ми съжалявам тогава!"![]()
![]()
П.С. Стана роман малко, ама се натоварих днес заради тия охлюви!
E104
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
А мойте без да ходя никъде (НАП , НОИ ) са ми ги прехвърлили в БГ от Англия .Не знам как и въпроси не задавам ,но нямам и 1ст неплатени.Преди 3 седмици ми висяха за плащане за 3 години назад.Или някой хакер си е свършил добре работата
или просто са си задвижили сами задниците което не ми се вярва но фактите показват ,че всичко е платено 

Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- martoto
- младши ентусиаст
-
- Кара: от грешната страна
Според мен в БГ просто пускат слухове за да могат да съберат колкото може повече неплатени осигуровки, не знам дали ще стигнат реално до там да връщат хора от границата. Все пак за тези дето се осигуряват и живеят в UK - извадете си картата от там. Просто подавате заявление online на сайта на NHS и до 7 (седем) дни я получавате по-пощата. Напълно безплатно и със срок на валидност 5 години. Какво повече да добавя за това как ни правят на маймуни в собствената ни държава 

- tngeorgiev
- младши ентусиаст
-
pistata9889 написа:Верно ли е,че след 1ви Април няма да може да се напуска границата на България,ако имаш неплатени осигуровки?И ако е така,къкъв документ ще се изисква за доказване на платени осигуровки?
Няма такова задължение в Европа колега, даже и в Куба няма)))
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
в куба може да няма ама в България всичко става за пари.
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
k_remi написа:Доколкото знам започват да искат ''Европейска здравноосигурителна карта'' от 1 април по границите ни.Издават я обаче само ако имаш платени поне 33 месеца от последните 36, здравни осигуровки и срока за издаването и е 2 седмици.Все още не искат такива по границите но ще почнат скоро.Не знам как ще стои въпроса с хора които влизат в България а нямат такава ...
по тая логика... правиш си една "травел иншурънс" застраховка за срока в който ще бъдеш в чужбина и си 6

и разбира се тарикатите ще си правят застраховка за една седмица на цена от 5 лв. просто колкото да мине граница с нея...
Ми не е точно така ... Застраховката си е друго нещо - тя е доброволна, а здравните осигуровки са задължителни.Тази здравноосигурителна карта гарантира че си ги платил в държавата си и като отидеш в страната Х ако се наложи да те лекуват ти вземат от там осигурителния номер и после си търсят парите от нашата чудесно устроена държава.Това се практикува по света само че не я искат по границите тази карта.Като се замисля може да има такъв контрол само в началото , после пак всичко може да утихне ама знае ли се
Ще видим след няколко дни какво ще стане.

- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
k_remi написа:Ми не е точно така ... Застраховката си е друго нещо - тя е доброволна, а здравните осигуровки са задължителни.Тази здравноосигурителна карта гарантира че си ги платил в държавата си и като отидеш в страната Х ако се наложи да те лекуват ти вземат от там осигурителния номер и после си търсят парите от нашата чудесно устроена държава.Това се практикува по света само че не я искат по границите тази карта.Като се замисля може да има такъв контрол само в началото , после пак всичко може да утихне ама знае ли сеЩе видим след няколко дни какво ще стане.
знам знам... просто предполагам че ще направят задължителни застраховките ако нямаш здравна карта... то до преди да влезем в евросъюза си беше така... само че тогава ги нямаше здравните карти и си работехме само със застраховки... а и незабравяй че тая здравна карта ти я вадят около месец... на тебе ако ти се наложи след 2 дни да пътуваш по спешност кво правим... просто не вярвам че тва ще стане факт... който няма осигуровки не пътува

((:BuKcu:)) написа:Когато се осигуряваш в чужбина, си изискваш нужните документи доказващи, че там се осигуряваш. Правиш превод и легализация и отиваш в НОИ, за да те отпишат от системата.

- nikinenov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 335d, F30 320d
ако си бил не повече от 183 дена в БГ и живееш в друга държава си спираш здравно осигурителните права в БГ - от МВР справка кога си влизал и излизал от БГ и после в НАП. ЗА преди 2006 ако пак си живял в друга дуржава го доказваш пак със справка от МВР и те се опрощават задълженията от тогава. Аз лично го правих това преди няколко години тъй като живея в друга държава доста от преди 2000 година и ми се бяха натрупали до 2006 някакви задължения нищо че не съсм ползвал нито съм имал ГП в БГ.
А за тези които са в Англия и се осигуряват тук може да си извадите тук здравна карта за пътуване в Европа - аплайва се онлайн и ти я пращат от пощата после само показваш на границата
А за тези които са в Англия и се осигуряват тук може да си извадите тук здравна карта за пътуване в Европа - аплайва се онлайн и ти я пращат от пощата после само показваш на границата
Only a month ago, I stepped out of the Ferrari 430 and thought that maybe in 200 years, someone, somewhere, using materials that don't currently exist, will make something better. But in fact, I only had to wait four weeks. The M5 is that good.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
нема такава уникална ПРОСТОТИЯ като тая с осигуровките!!!! на тези образцовите гъзове дето ми излизат с версиите, че трябвало правила да има иначе нанайси пътуване или каквото и да било ще им кажа да си го набият един здрав уникален осигурен! извинявам се за тона ама съм супер бесен как може въобще така спокойно да се дискутира тази тема и некви чак да ми излизат с тезите, че така трябвало! алооооооуууууууу овцетееееее айде осъзнайте се малко бе. ако това стане трябва да има блокиране на парламента и да се избият всички с камъни бе, такава простотия никъде я няма! или ако си мислите че с няква измислена карта нема да ви се смеят по чужбината лъжете се и това са пълни глупости! не се осигурявам от 100 години не щото неам кинти ами щото е шибана цялата им система и донор на тая скапана държава нема да ставам, по същата причина и винетки не си купувам и данък на колата не ебавам и това е! аз не съм маймуна колкото и да се опитват да ни изкарат такива, а повечето са си такива. мале мале немало да може да се пътува, малиииии бесен съм! ама да ви кажа тва нема да стане знаете ли що, щот един мангал не е осигурен, а кажете ми как ще спрат манго да пътува,а? ами кой после ще гласува за боклуците, сещате ли се

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- nikinenov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 335d, F30 320d
естествено че никой няма право да спира на границата за такива неща, това го измислиха бг журналистите отново - сензацийка това онова, Всъщност само се препоръчва да имаш европейска здравна карта но никой не може да те спре за това че нямаш на границата
Only a month ago, I stepped out of the Ferrari 430 and thought that maybe in 200 years, someone, somewhere, using materials that don't currently exist, will make something better. But in fact, I only had to wait four weeks. The M5 is that good.
- 7S\/E7OSLA\/
- ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 E70 08.2010
- Детайли за колата: Сив металик
: Неплатени осигуровки,преминаване през граница?
В крайна сметка ще стане ли задължително да показваме платени осигуровки или не, когато минаваме границата ?
Днеска в новините казаха, че картата отново е само "препоръчителна" и не задължителна

In Ban We Trust!
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Откриха топлата водя някой хора

Съвет от КАТ !
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3