Света след като свърши нефта - от Неш.Джиографик
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Света след като свърши нефта - от Неш.Джиографик
без инфо колко точно нефт има сичкото са спекулации
първото инфо, че свършва нефта мисля идва от белия дом някъде към 70та .. 40 години след това не спираме да го дрънкаме, а арабелите са гъчкани с пари
първото инфо, че свършва нефта мисля идва от белия дом някъде към 70та .. 40 години след това не спираме да го дрънкаме, а арабелите са гъчкани с пари

what a helluva ride
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Zagy написа:Сондьора написа:Zagy написа:Няма как да стане рязко - непрекъснато откриват начини да използват стари и известни залежи, които в миналото са били нерентабилни, но сега са. Примерно в Канада отдавна се знаят едни нефтоносни пясъци, но чак последните 10тина години откриха ефективен и сравнително евтин начин за извличането на нефта от тях.
Споко
Верваш ли
Да, що?
Бе човек то и в БГ има нефт, ама не стига и за нас дет се вика /500-600 човека/.

Грам не ми се пише по тая тема, понеже е обсъждана тук доста, та само така лекинко да ти кажа, че само САЩ за ден консумира 70-80 млн барела на ден. Та тва находище, новото на BP, където го изтърваха е около 4 - 5 млрд барела /извлекаеми/, та сам си направи сметката за колко дена ще им стигне.....Без да намесваме стратегически резерви и т.н .
п.п. И понеже си спамер як

Последна промяна Сондьора на 08 Юни 2010, 23:48, променена общо 1 път
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Да де, прав си, но все един момент тая благина ще спре. Идеята ми е, че няма да е рязко - всичко е планирано.
Si non confectus, non reficiat.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
peak oil мисля, че се казва доклада от 70те...
и аз съм на мнение, че всичко ще става постепенно. но според мен нефта е далече от свършване. в една друга тема споменах за нова технология за напълно извличане на нефта от стари кладенци като се помпи co2 в тях... иначе да, oil sands са факт, мисля, че трябва да е над $70 петрола за да има смисъл...
70-80 милиона на ден са за целия свят. за сащ е около 20 милиона...
и аз съм на мнение, че всичко ще става постепенно. но според мен нефта е далече от свършване. в една друга тема споменах за нова технология за напълно извличане на нефта от стари кладенци като се помпи co2 в тях... иначе да, oil sands са факт, мисля, че трябва да е над $70 петрола за да има смисъл...
70-80 милиона на ден са за целия свят. за сащ е около 20 милиона...
Последна промяна steeN на 08 Юни 2010, 23:53, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Сондьора
- ентусиаст
-
steeN написа:peak oil мисля, че се казва доклада от 70те...
CO2 е за лапане на квоти, не е за вторична разработка.....
Whoops,
Прав си Стеен
Моя грешка, на света е 70-80, щатите 20..., но общо взето едно голямо находище, като това в залива се консумира за 50 дена, но се разработва за 4-5 г, т.е. дори и да го откриеш, неможеш да го извлечеш с темповете на консумация...
Последна промяна Сондьора на 09 Юни 2010, 0:11, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
е нали трябва да има някаква инициатива да се отърват от това co2... няма безплатен обяд все пак.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Когато стане твърде скъпо и нерентабилно да се разработват дълбоководни находища и нови начини за извличане на нефт, тогава ще се появи заместителят му. Разработки има в тази насока, в един брой на Нешънъл Географик имаше за различните начини на производство на биогорива и като най-переспективен изкараха този с някакви водорасли. А дали ако се знае точния ден Х в който ще свърши петрола, няма да се спеклуира твърде много с това?
- Cobb
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: V8
Алтернативни източници има много, просто има още пари за изцеждане от нефта. А това, че свършва, са пълни глупости според мен, за да се вдигне изкуствено цената. Как пък за 100-тина годни изцедихме цялата планетата ?!

- STASEK
- Потребител
-
- Мечтае да кара: BMW 760Li a.k.a. move over poor person
Няма страшно... когато нефта свърши България ще бъде най-богата страна в света
Ето доказателството на думите ми - http://vbox7.com/play:c572fbe4

- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Cobb написа:Алтернативни източници има много, просто има още пари за изцеждане от нефта. А това, че свършва, са пълни глупости според мен, за да се вдигне изкуствено цената. Как пък за 100-тина годни изцедихме цялата планетата ?!
Абе и ти си прав, нали има още 8 планети освен нашата

Пълни глупости, като казвам глупости имам предвид как така внезапно ще свърши нефта и газта в стотици находища ? Та нали точно Опек контролират добива спрямо търсенето... като не могат да задоволят търсенето цената тръгва нагоре, цените на повечето неща също тръгват нагоре, консумацията намалява... цената спира да разте и остава висока известно време!
Това смешно предаване ми обяснява как аз вчера сложих 20лв бенз и утре ще отида ще ми кажат, нема вече бенз никъде по света, а в магазините след 2 дена няма да има за ядене, тока на не знам си кой ден ще спре ?? Булгаргаз пък ще вика, Русия спря газта щото свършила.
Явно някой режисиор яко се е филмирал! Все САЩ това, САЩ ток нямало да има, САЩ щели гладни да стоят, САЩ щели да сеят не знам си какво, САЩ това.. еее ще кажеш само в САЩ свършил петрола? Япония, Германия, Франция, Китай ? Баси, поне 2-3 думи да бяха казали и за тях.. тоест споменаха нещо, че ЕС щели да пратят петрол на Англия - как няма да пратят, Германия даже първа ще каже "пращаите всичкия петрол на Англия"

Нещо си объркал, може би си искал да кажеш световната консумация на нефт? САЩ консумират 3 пъти по-малко, та то това ако бяха реални цифри, световната продукция трябваше на 100% да отива само в САЩ
Това смешно предаване ми обяснява как аз вчера сложих 20лв бенз и утре ще отида ще ми кажат, нема вече бенз никъде по света, а в магазините след 2 дена няма да има за ядене, тока на не знам си кой ден ще спре ?? Булгаргаз пък ще вика, Русия спря газта щото свършила.

Сондьора написа:само САЩ за ден консумира 70-80 млн барела на ден. Та тва находище, новото на BP, където го изтърваха е около 4 - 5 млрд барела /извлекаеми/, та сам си направи сметката за колко дена ще им стигне..
Нещо си объркал, може би си искал да кажеш световната консумация на нефт? САЩ консумират 3 пъти по-малко, та то това ако бяха реални цифри, световната продукция трябваше на 100% да отива само в САЩ

- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
kiro_320 написа:Пълни глупости, като казвам глупости имам предвид как така внезапно ще свърши нефта и газта в стотици находища ? Та нали точно Опек контролират добива спрямо търсенето... като не могат да задоволят търсенето цената тръгва нагоре, цените на повечето неща също тръгват нагоре, консумацията намалява... цената спира да разте и остава висока известно време!
Това смешно предаване ми обяснява как аз вчера сложих 20лв бенз и утре ще отида ще ми кажат, нема вече бенз никъде по света, а в магазините след 2 дена няма да има за ядене, тока на не знам си кой ден ще спре ?? Булгаргаз пък ще вика, Русия спря газта щото свършила.Явно някой режисиор яко се е филмирал! Все САЩ това, САЩ ток нямало да има, САЩ щели гладни да стоят, САЩ щели да сеят не знам си какво, САЩ това.. еее ще кажеш само в САЩ свършил петрола? Япония, Германия, Франция, Китай ? Баси, поне 2-3 думи да бяха казали и за тях.. тоест споменаха нещо, че ЕС щели да пратят петрол на Англия - как няма да пратят, Германия даже първа ще каже "пращаите всичкия петрол на Англия"
Сондьора написа:само САЩ за ден консумира 70-80 млн барела на ден. Та тва находище, новото на BP, където го изтърваха е около 4 - 5 млрд барела /извлекаеми/, та сам си направи сметката за колко дена ще им стигне..
Естествено не толкова буквално е трябвало да разбираш филма. Абсурдно е залежите да се изчерпат тотално в рамките на седмица, месец или година. Въпреки това последствията биха били подобни ако все пак няма алтернатива на петрола, имай впредвид не само за автомобилите, но и за всякакви други неща, за които се ползва за суровина. А Сондьора се поправи вече.
- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
много филми гледаме
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
- Сондьора
- ентусиаст
-
Тази /прикачената/ е доста интересна таблица за световния добив и консумация. Та от нея става ясно, че в момента сме на кантар. Пика, който беше 2008, се очаква да почне пак септември 2010.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- steeN
- старши ентусиаст
-
с тези темпове на нарастване на населението 2х от 60те години и 3-4х от началото на миналия век... първото нещо, което ще свърши е истинската храна... петрола ни е най-малкия проблем и едва ли ще го доживеем, но факта, че 90% от храните са боклуци е на лице и ще става все по-зле. за мен в това се коренят проблемите ни (колкото и грубо да звучи)... не в начина на живот и използване на ресурсите.
46 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4