Задачка :)
Модератор: Общи модератори
40 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Toledo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90
Леко се бъркам от тия въпросителни, но ако "?" е еквивалентно на "=", тогава повдигането на квадрат е некоректно, т.к. това е неравенство. Иначе отрицателни числа могат да се повдигат на квадрат 

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Re: Задачка :)
TheBoss написа:4) (a+b)(a-b)=b(a-b)
5) (a+b)=b
При ред 4 всичко си е наред, защото не извършвате заместване. Извършва се съкращаване на еднакви множители (преди заместването).
Грешката идва при ред 5. (а+b)=b. Обаче по условие а=b, следователно a+b=b+b=2b (това е само лявата част на уравнението). И се получава, че 2b=b. А това е невъзможно

- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
..И това се получава точно в следствие на неправилното "съкръщаване"(този термин не означава ли деление на двете страни на равенството с един и същ НЕНУЛЕВ израз?
) от горния ред!

Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- Toledo
- кандидат ентусиаст
-
Точно така, съкращаването означава деление на едно и също число. В случая това число е нула, което е некоректно
А знаете ли задачката за жълтото БМВ

А знаете ли задачката за жълтото БМВ

- Toledo
- кандидат ентусиаст
-
Значи, срещат се след дълга раздяла двама приятели, математици некви. Заговарят се, знаете как е , кой какво, семейства и т.н. Първият казва :" Ми аз имам три дъщери".
Вторият пита :" А колко са големи ? "
Първият : " Ми произведението от годините им е 36 "
Вторият се замисля и казва : " Добре, но кажи още нещо "
Първият : " Сборът от годините им е колкото прозорците на отсрещната сграда "
Вторият поглежда към сградата и отново казва :" Кажи още нещо де "
Първият :" Голямата много иска да си купим жълто БМВ "
И въпросът е - на колко години са децата
Вторият естествено е отговорил 
Вторият пита :" А колко са големи ? "
Първият : " Ми произведението от годините им е 36 "
Вторият се замисля и казва : " Добре, но кажи още нещо "
Първият : " Сборът от годините им е колкото прозорците на отсрещната сграда "
Вторият поглежда към сградата и отново казва :" Кажи още нещо де "
Първият :" Голямата много иска да си купим жълто БМВ "

И въпросът е - на колко години са децата

BABATA@ не е нужно и двете стани да са >=0 за да вдигаш на квадрат. А за това че съм умножил и двете страни с различно число, до някъде си прав
Toledo@ когато е неравенство също можеш да вдигаш на квадрат и двете страни, а това "?" го слагам вместо "=" защото още не сме го доказали
иначе това се има предвид.
И нещо като "Отговорът:"
когато си вдигнал на квадрат отрицателно число (което е напълно "легално"), то излиза от квадрата само в модул, от което следва да има няколко решения, а аз показвам само това, което на мен ми трябва за момента, което е: "задачата няма решение".
И още нещо което съм научил за математиката: "На всяка задача решението трябва да може да се използва "двупосочно", т.е. да можеш да минеш по обратния път от решението до уравнението без да нарушаваш "законите", което в случая е невъзможно."

Toledo@ когато е неравенство също можеш да вдигаш на квадрат и двете страни, а това "?" го слагам вместо "=" защото още не сме го доказали

И нещо като "Отговорът:"
когато си вдигнал на квадрат отрицателно число (което е напълно "легално"), то излиза от квадрата само в модул, от което следва да има няколко решения, а аз показвам само това, което на мен ми трябва за момента, което е: "задачата няма решение".
И още нещо което съм научил за математиката: "На всяка задача решението трябва да може да се използва "двупосочно", т.е. да можеш да минеш по обратния път от решението до уравнението без да нарушаваш "законите", което в случая е невъзможно."
- Toledo
- кандидат ентусиаст
-
Чакам аргументи, защото така все някога ще познаеш. Първи жокер - задачката си е чиста математика, необходими познания - 3 клас, но и логическо мислене. 

- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
40 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3