"Здравната" каса ,здравето ни и колко струва то...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Re: "Здравната" каса ,здравето ни и колко струва то...

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 21:03

SKISA написа:чувал ли си за принципа на реципрочността!!?!? по същият начин аз иска да се криминилизира взимането ми на здравни осигуровки и карането да плащам допълнително. за да не ме обвинят лично държа да кажа ,че съм си платил осигуровките до края на годината предварително не от любов към правителството ,а щото нямам време секи месец да търча и да ги помня или забравям. но не виждам защо изобщо трябва да ги плащам и защо да ме карат насила. като имам нужда така или иначе ше отида и ще си платя и ще ме обслужат.....

Щото бай мангау требва да прави чавета и държавата да ги храни :winky:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 10 Авг 2010, 21:13

пу не съм държавата.....!!!!

Аватар

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 21:19

Бе наистина се чудя, дали ако стане частно здравеопазването нема да е по добре. Ма и това има своите минуси. Първо, цените на здравните услуги ще скочат до небето. Хубаво правиш си здравна застраховка, ма и сега си го имаме горчивия опит с автомобилните застрахователи и при здравното положението ще е същото ако не и по зле. Щото като се разболееш от нещо и си искаш застраховката да се лекуваш, те ще ти кажат, да си си прочел с дребния шрифт договора, къде пише, че точно това заболяване не се покривало. А както казах, цените ще скочат до небето на здравните услуги и пак ще сме вътре. Ма поне мангалите нема да ги лекуват и мен да ме е яд, че плащам за да се плодят като гниди :winky:
Н.Хайтов

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 10 Авг 2010, 21:30

а що точно реши ,че ше скочат до небето!?!!! и там важи пазарният принцип и продаваш евтино-имаш оборот,продаваш скъпо-нямаш оборот. и борба за клиенти....

Аватар

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 21:44

SKISA написа:а що точно реши ,че ше скочат до небето!?!!! и там важи пазарният принцип и продаваш евтино-имаш оборот,продаваш скъпо-нямаш оборот. и борба за клиенти....

Ами примерно застраховката ще ти е некаква голема, щото от една страна всеки застраховател, за да хване клиенти, ще обещава големи пари. От друга страна, болниците като видят, какви са големи здравните застраховки, веднага ще си вдигнат цените. И тея дето немат застраховка, или пък им откажат да я изплатят, ще го лапат много голем и дебел ;)
Н.Хайтов

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 10 Авг 2010, 21:45

Пазарният принцип не е на 100% приложим в здравеопазването, защото "опре ли ножът до кокала" хората дават, ако се налага всичко което имат и съм сигурен, че това се знае и от собствениците на болници.
Но пък контролът няма да е много труден - налагат се от държавата някакви горни граници за възможните цени за прегледи, манипулации, операции и т.н. и проблемът е решен - могат свободно да "играят" в тези граници и да се водят изцяло по правилата на свободния пазар.Но дори и това да стане ние пак трябва да плашаме някаква такса на държават,а защото спешните центрове не трябва да са частни, а за тях трябва пари от някъде, освен това има групи от населението, чиито здравни разходи трябва да са за сметка на държавата - респективно трудоспособното население.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 11 Авг 2010, 10:46

Все си мисля, че здравноосигурителната ни система не е толкова лоша като замисъл, колкото като изпълнение и контрол. И повечето от нас не реват срещу здравните вноски, реват че получават скапано или никаво обслужване срещу тези вноски. А болниците с крадливи и скапани мениджъри пък реват защото има малко за крадене. Която и сиситема от познатите да се приложи картината ще е същата. Просто негодните болници да се закрият и което остане да се знае, че е болница а не кенеф. Не може вчера за едно възпалено от басейн ухо цял ден да ходя като гламав и да няма кой да ме прегледа в цялата Монтанска област. Не чух Токуда и Света Екатерина да палчат от здравната система. Реват разни провинциални болници дето са кочини с апаратура от 70-те години. Но вместо да се оборудвват се разбра че давали пари за всякави глупости и високи заплати на определени лица.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 11 Авг 2010, 10:50

ми аз от другия месец почвам да се пиша безработен, спирам да плащам квото и да било, и започвам да се осигурявам навъкна.
За капак на всичко ще се запиша в бюрото по труда за да взимам пари.
Как ви звучи, на мен ми звучи като кражба на дребно, но поне малко или много ако го направят повече хора, тези с кражбите на едро ще се замислят....
Въпреки че колкото обичам държавата мисля че това е едно прекрасно начало. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Авг 2010, 11:16

Абе всички пътеки са с някаква "източвателна" цел,ето на пример,лекуване на прединфарктно състояние-3 дена =4500 лева...абе какви са тея суми,да не слагат ново сърце,ама това е пълна олигофрения и това далеч не е скъпо,оказва се че има и много по-фрапиращи числа,освен това болниците масово прилагат тая тактика за да се финансират и вместо министерството да слага независими одити специалисти,па да им връчи една добра заплата но да следят за тея работи-директно ощетява хората в нужда...
Законният рекет в болниците,какъвто и аз съм плащал,а именно "избор на екип" за някаква не сложна операция с направление=480 лева,а екипа е...ЕДИН,или го избираш или не те оперират,където 80 % отива за лекара и 20 % за болницата...Освен това ето пример,приемат те в болницата с направление (да не дава Господ) и си плащаш за легло-4-7 лева болничен престои-за какво се плащат тея пари,нали си с направление,плащаш си осигуровките и естествено всякакви лекарства които ти предписват в болницата си ги закупуваш от близката аптека,нямат един аналгин...но понеже работя в фармацевтична фирма,мога да заявя че всеки месец се закупуват медикаменти за болниците,а пациентите сами си купуват лекарствата...е къде са тея лекарства,може би зареждат някоя аптека....
Правителството обаче не си прави труда да разследва тея измами ами направо реже хората и то именно тея които плащат осигуровките,един порочен кръг...
А най интересното е-всички лекари дето са лекуващи,всъщост имат частни кабинети и то срещу болниците,след лечението в болницата те викат в частния си кабинет,защото в служебният такъв не стоят и не приемат и ха познайте,таксата е от 30 до към 70 лева минимум и те викат на профилактика 3-4 пъти в месеца...
Нещатсна държава сме и това си е...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Astra j 1.4 t

Мнение от b.bonev » 11 Авг 2010, 13:10

Здравеопазване в България няма, всичко е мижи да те лъжем. Ако някой си мисли, че с тия 8 лв., които плаща за здравна осигуровка е здравно осигурен жестоко се лъже. Здравните услуги станаха непосилно скъпи . Тая джофра дет са я сложили за здравна министърка/сиреч fireman-a/ ще изпозакрие ся сумати болници уж за по -качествено здравеопазване - пълни глупости още по зле ще стане и още по платено ще става. п.с. Новото здравно осигуряване - "Дал Бог живот и здраве" е тва е.....
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 11 Авг 2010, 13:31

ukelichko написа:Все си мисля, че здравноосигурителната ни система не е толкова лоша като замисъл, колкото като изпълнение и контрол. И повечето от нас не реват срещу здравните вноски, реват че получават скапано или никаво обслужване срещу тези вноски. А болниците с крадливи и скапани мениджъри пък реват защото има малко за крадене. Която и сиситема от познатите да се приложи картината ще е същата. Просто негодните болници да се закрият и което остане да се знае, че е болница а не кенеф. Не може вчера за едно възпалено от басейн ухо цял ден да ходя като гламав и да няма кой да ме прегледа в цялата Монтанска област. Не чух Токуда и Света Екатерина да палчат от здравната система. Реват разни провинциални болници дето са кочини с апаратура от 70-те години. Но вместо да се оборудвват се разбра че давали пари за всякави глупости и високи заплати на определени лица.

Имаше една теория на Маркс, според която, за да работи една система производствените отношения и производствените сили трябва да са с еднакъв знак, в случай на дисбаланс се появява ревулюционна настройка, която или въздига отношенията към ново по-високо ниво или принизява силите към нивото на отношенията, което е по-честият вариант.Ако приложим въпросната теория към системата на здравеопазването в България ще видим, че има подобен дисбаланс.От една страна имаме една доста добра система, която е взаймствана от чуждия опит, но тя е "прекалено добра" за нашите отношения, което напрактика я прави неработеща в нашите условия въпреки, че сама по себе си тя е нещо много хубаво.И изходите както казах са два или ние ще си подобрим отношенията и манталитета, за да достигнем нивото на системата или ще се наложи я реформираме така, че да я сведем до нашето ниво.
И това важи за всички останали системи които сме възприели от чужд опит.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Astra j 1.4 t

Мнение от b.bonev » 11 Авг 2010, 14:04

]Имаше една теория на Маркс, според която, за да работи една система производствените отношения и производствените сили трябва да са с еднакъв знак, в случай на дисбаланс се появява ревулюционна настройка, която или въздига отношенията към ново по-високо ниво или принизява силите към нивото на отношенията, което е по-честият вариант.Ако приложим въпросната теория към системата на здравеопазването в България ще видим, че има подобен дисбаланс.От една страна имаме една доста добра система, която е взаймствана от чуждия опит, но тя е "прекалено добра" за нашите отношения, което напрактика я прави неработеща в нашите условия въпреки, че сама по себе си тя е нещо много хубаво.И изходите както казах са два или ние ще си подобрим отношенията и манталитета, за да достигнем нивото на системата или ще се наложи я реформираме така, че да я сведем до нашето ниво.
И това важи за всички останали системи които сме възприели от чужд опит.[/quote]
Колега в тази теория на Маркс, която си изложил огледално отразява българското здравеопазване, само че напълно сме я свели до нашето ниво тоест лоши обществени отношения и лош манталитет. На практика кво се получава Здравната каса притиска болници, лекари и мед.персонал да ограничават разходите за квот се сетиш, те като не успеят ги заплашват с режене на заплатите със закриване на болници и кой мислите го отнася всичко това - пациентите да пациентите. Пациента го отнася от всякъде нещо повече дори си е платил за това.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.

Предишна

Назад към Извън Темата