Съвет за рутер?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Съвет за рутер?

Мнение от k_remi » 22 Авг 2010, 22:57

Icco написа:Ако ти се дават пари за нещо желязно това е твоят рутер >
http://www.tp-link.com/products/product ... L-WR1043ND ...

С такъв съм от няколко месеца, и съм много доволна :)
Може да се вържат 4 кабела, и безжичното покритие е просто чудесно :yes:

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 22 Авг 2010, 22:59

Това което говоря е факт а не някакви си оптимистични прогнози, за това и съвета ми е да си вземе качествен гигабитов N рутер!

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 22 Авг 2010, 23:25

Още един глас за TP-Link. Моя е TL-WR841N за 59лв. от Мултирама.
Важно е да си вземеш N стандарта. Предишния ми беше Длинк d и разликата в скороста е значителна. Имай предвид, че рутера бави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Авг 2010, 23:45

ако става въпрос за вътре в страната въобще не са рядкост такива скорости (та дори и навън ако е софия).
http://www.netindex.com/

а и не е задължително да е интернет. може да прехвърляш нещо между два компютъра ;) повечето боклуци са с някакви смешни процесори вътре и клякат, забиват и всякакви мизерии. на мен ми харесват netgear и навсякъде съм с такива.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 23 Авг 2010, 0:36

alx написа:на 40 мегабита кляка? ти къде и колко често ги виждаш тия скорости?

няма нищо лошо в g-рутер... е моето мнение.

Реално на Г-стандарта от торенти се точи с 1.2-1.5мб/сек, което си е затормозяващо лично за мен, така че е хубаво да се ориентира колегата към Н-рутер :yes:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Авг 2010, 0:50

steeN написа:ако става въпрос за вътре в страната въобще не са рядкост такива скорости (та дори и навън ако е софия).

а и не е задължително да е интернет. може да прехвърляш нещо между два компютъра ;) повечето боклуци са с някакви смешни процесори вътре и клякат, забиват и всякакви мизерии. на мен ми харесват netgear и навсякъде съм с такива.

разбира се че вътре в твоя си лан един г-рутер ще е по-бавен от един н-рутер. но не говориме за това- това е частен случай. подредили са се звездите...

за тоя линк дето си го дал- там пише че средната скорост в софия е 16мб... най-високото записано е 30мб... пак недостатъчно да напълни един г-рутер.

Реално на Г-стандарта от торенти се точи с 1.2-1.5мб/сек, което си е затормозяващо лично за мен, така че е хубаво да се ориентира колегата към Н-рутер :yes:

за торентите- наистина ли мислиш че при 1.5 мб/сек дали си с г или с н има разлика? :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Авг 2010, 0:56

alx написа:
steeN написа:ако става въпрос за вътре в страната въобще не са рядкост такива скорости (та дори и навън ако е софия).

разбира се че вътре в твоя си лан един г-рутер ще е по-бавен от един н-рутер. но не говориме за това- това е частен случай. подредили са се звездите...

за тоя линк дето си го дал- там пише че средната скорост в софия е 16мб... най-високото записано е 30мб... пак недостатъчно да напълни един г-рутер.

за торентите- наистина ли мислиш че при 1.5 мб/сек дали си с г или с н има разлика? :)

Ми мен на кабела ми е 4-5 МБ (мега байта демек 40+ мегабита) , та N стандарта би трябвало поне до към 2.5-3 да ги доклати, не съм ползвал та реално не мога да кажа колко е, ма следващия ми рутер със сигурност ще е N ... просто като тегля един филм половин час и се изнервям :P Инак средната скорост за София е 16мегабита, щото много заблудени овце все още ползват адсл-и, които кретат с 5-6 мегабита все още и само объркват статистиката :mhihi: Масово скоростите инак на ланките са си около 40мбита и то не само в София ;)
Н.Хайтов

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 23 Авг 2010, 0:56

@alx
Ти обаче пак си знаеш твоето си :mhihi:
Последно време като гледам скоростите на повечето оператори (нямам предвид БТК) всички са около 40-50 мегабита които са реално постижими и не знам къде живееш но май не си на ясно със интернета в големите градове, преди месец два имаше пак в този раздел една тема където всеки си постваше линк от speedtest.net и нещата бяха повече от ясни.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Авг 2010, 1:10

тази тема съм я видял... там на всеки такъв като тебе с половин гбит трафик има по няколко с 20мб и по-малко..

и друго- мене ми е ясно че ако имаш бърз клиент, на бърза мрежа и сървър дето ти е на близо ще вдигнеш висока скорост. но на практика колко често дърпаш от такива сървъри?

аз имам 1гб едернет дроп в къщата ми. оптичния кабел излиза на една от външните стени.... това е 1гб външен интернет. много нали? като отида на speedtest.net и избера един близък сървър (дето го знам че е на същия провдайдър като моя) и ми дава над 800мбита скорост.... но.... знаеш ли колко ми е средната скорост като ходя насам по нета? .... ще те оставя сам да се сетиш... ако вдигна 5 мбита пак добре. и не е като да не разбирам кво правя...

повечето сървъри с тежък трафик освен няколко интерфейса имат qos под една или друга форма. иначе един такъв като нас ще го обсеби.. та тоя qos никога няма да те остави да дърпаш с голяма скорост..

та мисълта ми е- ако трябва да избираш между хубав г-рутер и куче-марка н-рутер... няма нищо лошо в г-рутера. като обърнат всичко на ип в6 и пренаредят ядрата на провайдърите - тогава ще ги мислиме големите скорости...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Авг 2010, 1:20

alx написа:тази тема съм я видял... там на всеки такъв като тебе с половин гбит трафик има по няколко с 20мб и по-малко..

и друго- мене ми е ясно че ако имаш бърз клиент, на бърза мрежа и сървър дето ти е на близо ще вдигнеш висока скорост. но на практика колко често дърпаш от такива сървъри?

аз имам 1гб едернет дроп в къщата ми. оптичния кабел излиза на една от външните стени.... това е 1гб външен интернет. много нали? като отида на speedtest.net и избера един близък сървър (дето го знам че е на същия провдайдър като моя) и ми дава над 800мбита скорост.... но.... знаеш ли колко ми е средната скорост като ходя насам по нета? .... ще те оставя сам да се сетиш... ако вдигна 5 мбита пак добре. и не е като да не разбирам кво правя...

повечето сървъри с тежък трафик освен няколко интерфейса имат qos под една или друга форма. иначе един такъв като нас ще го обсеби.. та тоя qos никога няма да те остави да дърпаш с голяма скорост..

та мисълта ми е- ако трябва да избираш между хубав г-рутер и куче-марка н-рутер... няма нищо лошо в г-рутера. като обърнат всичко на ип в6 и пренаредят ядрата на провайдърите - тогава ще ги мислиме големите скорости...

Напълно си прав, но ние се заговорихме тука за торент скорости, а тях всички ги знаеме на какъв принцип работят и че комшийчето от което точиш няма qos :) И за качествения Г-рутер пред кучата марка Н-рутер пак си прав. А качествена марка за рутери е линксис, каквото и да си говорим ;) Ползвал съм други какви ли не и все има нещо по тях, дето може да е дребна бъгня, ма ми е трън в очите ;)
Н.Хайтов

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 23 Авг 2010, 1:44

И двамата сте малко прави ама малко :mhihi:
В уравнението поставено в началото на темата се казва че лаптопите са 2 и един настолен.
Спора малко го отнесохме между G и N стандартите, като първия е безсмислено да се купува, все едно да отидеш в шоурума на БМВ и да искаш да си вземеш не Е92 ами Е46 купе
И дали минава през QOS или не за него ще е важен крайния резултат а дали ще е линксис, тъплинк или какъвто и да е друг линк няма никакво значение, всички фирми си имат нисък клас (ла*на) и по висок и скъп клас където нещата просто се случват а под капака са еднакви ;)

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Авг 2010, 1:57

Icco написа:И двамата сте малко прави ама малко :mhihi:
В уравнението поставено в началото на темата се казва че лаптопите са 2 и един настолен.
Спора малко го отнесохме между G и N стандартите, като първия е безсмислено да се купува, все едно да отидеш в шоурума на БМВ и да искаш да си вземеш не Е92 ами Е46 купе
И дали минава през QOS или не за него ще е важен крайния резултат а дали ще е линксис, тъплинк или какъвто и да е друг линк няма никакво значение, всички фирми си имат нисък клас (ла*на) и по висок и скъп клас където нещата просто се случват а под капака са еднакви ;)

Идеята е, че за 50-60лв примерно можеш да си вземеш нещо наистина работещо на Г стандарта, докато за тея пари ако си вземеш Н-рутер ще ревеш много яко :mhihi:
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Авг 2010, 3:27

alx написа:...

писах, писах и реших, че няма смисъл да си пишем неща дето ги знаем. ситуацията с няколко компютъра в една къща според мен е напълно нормална. иначе май за скоростите си гледал другаде http://www.netindex.com/download/4,128/Sofia/
просто мисля, че подценяваш интернета в българия...

We first calculate the 95th percentile speed in each direction for every unique IP address that has tested at Speedtest.net. These numbers are then averaged together for each geographic level (both overall and per ISP).

иначе дали ще е G или N, съм съгласен, че е не е по-важно от това да е от марка, която не прави цигански истории.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d
Мечтае да кара: M

Мнение от fenixsz » 23 Авг 2010, 8:16

Имал съм D-Link, Linksys и Buffalo.

Препоръчвам ти Linksys или евентуално Buffalo.

Buffalo-то има Огромен рейндж...

D-Link - правеше доста проблеми и мизерии.
DriveCalc.com/bg

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 23 Авг 2010, 8:19

laviatan написа:Колеги-не съм много разбирач и ми трябва съвет за рутер.
Трябва ми модел , на който мога чрез WIFI-то да вържа 2 лаптопа, отделно с кабел един настолен комп,както и някой и друг смартфон :mhihi:
Та ако ми препоръчате не само като марка,но и като модел ще съм много благодарен
:bowdown: :bowdown: :bowdown:

Колега, купувай TP Link TL-WR542G и те така. За чий трябва да връзваш с кабел настолния комп не мога да разбера. Продават се едни приемници пак на TP Link големи колкото една флашка. Ръгаш у компа, инсталираш му драйверите и си свиркаш. В къщи сме точно на този хал - два лаптопа, един настолен комп и два смартфона.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата