Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Re: Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Трябва да стои включен, ето ви обяснение: Сервиза за клими е срещу нас, та майсторчетата ме светнаха навремето. Първо при много ниска вънщна температура маслото в компресора става прекалено гъсто и кочината може да не стартира. Има защита по ток и изключва. Лично съм го проверил на единия ми климатик. Второ, фреонът трябва да излиза от вътрешното тяло с темпертаура над 15 градуса. За това колонните тела дето отопляват магазините имат вградени нагреватели във вътрешното тяло. За да затоплят фреона, при студен старт. Всичко това е при минусови температури и когато климатикът е почти точно оразмерен спрямо помещението. Та при студено помещение се получава затворен кръг. Климатикът работи яко за да загрее и започва обледяване на външното тяло. Автоматиката включва дефроста за да размрази питата. Да де но за да е ефективно размразяването трябва вътре да е поне 19 градуса. Иначе остава малко лед по питата. И запова да топли отново и замразва отново. И така при всяко размразяване остава все повече лед, докато накрая външното тяло не стане на буца лед. Лично аз ги намалям с три градуса когато в къщи няма никой.Всичко това не важи за климатиците от голямата тройка-Митсубиши, Фуджицу и Дайкин. Миналата година смених всички бракми с Фуджицу в къщата и забравих, че имам климатици.
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Климатиците ги включвам само когато се приберем и преди лягане задължително ги гасим. Не знам за вас, но ние спим само на отворен прозорец! Не са Дайкин, а прости Панасоници, естествено инвертори и досега не е имало случай да не тръгне и при най-големите студове някой от тях. Апартамента ни е вътрешен с юго-западно изложение, а-у дограма, но без външна изолация.
12-ка и 9-тка са и с този режим на работа повече от 20-25лв. не са ми качвали сметката. Не знам за какви 3 киловата говорите при положение, че в режим на отопление 12-ката харчи 1,2Кв макс.
П.С. Проблемите описани в горния пост важат за "марки" като Осака. Никога не се е обледявал наш климатик.
12-ка и 9-тка са и с този режим на работа повече от 20-25лв. не са ми качвали сметката. Не знам за какви 3 киловата говорите при положение, че в режим на отопление 12-ката харчи 1,2Кв макс.

П.С. Проблемите описани в горния пост важат за "марки" като Осака. Никога не се е обледявал наш климатик.
- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
Преди го държах нон-стоп като само намалях градусите докато ме нямаше. Откакто направих външна изолация нито климатик,нито парно... нищо не пускам (4ри стаен разширен 110кв.)!
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
ukelichko написа:Трябва да стои включен, ето ви обяснение: Сервиза за клими е срещу нас, та майсторчетата ме светнаха навремето. Първо при много ниска вънщна температура маслото в компресора става прекалено гъсто и кочината може да не стартира. Има защита по ток и изключва. Лично съм го проверил на единия ми климатик. Второ, фреонът трябва да излиза от вътрешното тяло с темпертаура над 15 градуса. За това колонните тела дето отопляват магазините имат вградени нагреватели във вътрешното тяло. За да затоплят фреона, при студен старт. Всичко това е при минусови температури и когато климатикът е почти точно оразмерен спрямо помещението. Та при студено помещение се получава затворен кръг. Климатикът работи яко за да загрее и започва обледяване на външното тяло. Автоматиката включва дефроста за да размрази питата. Да де но за да е ефективно размразяването трябва вътре да е поне 19 градуса. Иначе остава малко лед по питата. И запова да топли отново и замразва отново. И така при всяко размразяване остава все повече лед, докато накрая външното тяло не стане на буца лед. Лично аз ги намалям с три градуса когато в къщи няма никой.Всичко това не важи за климатиците от голямата тройка-Митсубиши, Фуджицу и Дайкин. Миналата година смених всички бракми с Фуджицу в къщата и забравих, че имам климатици.
Колега, за старта в студено време и проблема с маслото в компресора си прав - важи за клими , които са изклчени за по-дълго време при -10 и надолу ( макар че, има климатици ,които си подгряват маслото в картера на компресора и при изключено положение при много ниски температури, стига да са включени в контакта де

За размразяването малко бъркаш , ама няма голямо значение....
п.п. Един климатик замръзва, или заради програмата за размразяване(заводски проблем примерно) или от друг техн. проблем( пропуск фреон, изпушили датчици, неработещ вентилатор на външното тяло и т.н...), т.е. за замръзването няма значение дали е инвертор или конвенционален

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Апартамента в който се нанесох , го заварих с климатик в хола - 24ка Осака 2005та . Консумацията в режим на загряване е 2.4 Кв . Няма как да го оставям да работи и да си мисля , че ще ми е по-евтино . Климатиците и не са на принципа на мощни отоплителни уреди - те са си големи духалки и това в което са добри е бързо да загреят въздуха . Аз тъкмо мислех да пусна тема за най-ефективно отопляване , че в спалнята още се чудя с какво да се грея и за сега ... не пускам нищо
Аз за спането на студено -
На 16-17 градуса ми е идеално , още не мога да разбера как някой спят на 26-28 градуса и се будят целите в пот ...

Аз за спането на студено -

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
и аз го изключвам,работи постоянно само при температури под -5 -10 градуса,по цял ден съм на работа и го включвам като се прибера от работа а през нощта го спирам,живея в къща с ал дограма, изолация и без да работи климата вътре е 18-20градуса 

карам спокойно
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Климатиците, на 21 градуса зимата. И си поддържа цял ден температурата. Това ако съм в нас, ако ме няма всичко е shut down
. Аз немога да спя на топло, и зимата си отварям дори прозореца. Може да съм с 3 одеяла, ама искам да дишам докъто спя, свеж и приятен студен въздух. Съня е много по-качествен!

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
flame написа:Сондьора написа:На всеки климатик си пише диапазон за най-икономична температура.
До сега само от ония старите съветски прозоречни климатици не съм имал![]()
Ама на всичките климатици таквоз нещо няма!![]()
Отвори си книжката и чети...
NeoPrint написа:12-ка и 9-тка са и с този режим на работа повече от 20-25лв. не са ми качвали сметката. Не знам за какви 3 киловата говорите при положение, че в режим на отопление 12-ката харчи 1,2Кв макс.
Има разлика между захранваща мощност и консумирана.
12ката ми на топло захранваща е 4.25 кв...т.е. при самото вкл. на климатика при студено време, хаби толкова, постепенно намалява консумацията, за тва казах 3 понеже от 5-10 градуса да направи 24 е бая време/2-3 часа, ако не му помагаш/...
консумирана е при поддържане на температурата т.е от 0.25 до 0.78 /тва при положение, че е в препоръчителните граници от 22-24 градуса, така пише за моя/ .
Топля три стаи с един климатик, бе направо целия апп, щото голямата мрази да има затворени врати....

Аз мога да споделя моя опит като потребител:
Има 3 климатика, в едната стая която е хол+кухня са 2 бр. ( 21-ца панасоник + 12-ка фуджи ) и 12-ка панасоник е в детската.
В ранна есен, както е сега ( Септември,Октомрви,Ноември) пускам само 12-та фуджи, топли целия апартамент 85 кв. и работи нон-стоп на 22-24 градуса.
В по-студено време ( Декемрви <---> до началото на Март ) пускам 21-та панасоник + 12-та панасоник .. които се падат в 2-те крайни точки на цялото жилище, и така се съсдава една равномерна температура от около 22-25 градуса. Вечер ги намалям на 20с. когато нямя никой също, но никога не ги спирам в активния отоплителен сезон.
Изключително съм доволен от фуджи-то ( много тих в Quiet режим !!!! ) става за спалня, но няма йонизатор и суши въздуха.
По тази причина си сложих панасоници, които имат йонизатори и не сушат въздуха но са малко по шумни. В спалнята нямам никъв климатик
и си държи 20с. от циркулиращия въздух в жилището.
Проветрението: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! иначе мухъла ви е гарантиран !
Проблема с дограмите е, че се запечатва целия апартамент, още по-лошо ако има вътрешна изолация и не е помислено за активна вентилация на жилището.
Решението: проветрявам по няколко пъти на ден, ударно за кратко време, 5-10 мин. за да не истинат стените, иначе пак се образува мухъл от образуваната влага.
Максимална сметка за ток която съм плащал е от порядъка на 400 лв. като и в най-люта зима (- 20 - 25с .. вътре е поне 22с) , ( лятото плащам 60-70 ).
Много ми е странно някой като каже че се отоплява с климатик и плаща +30 лв ток
, бих се съгласил ако е южен апартамент,тухлен,среден,и от всякъде има съседи които отопляват.
В заключение мога да кажа, че тактиката " спирам когато ме няма " не е много ефективна и в повечето случаи води до поява на мухъл.
Има 3 климатика, в едната стая която е хол+кухня са 2 бр. ( 21-ца панасоник + 12-ка фуджи ) и 12-ка панасоник е в детската.
В ранна есен, както е сега ( Септември,Октомрви,Ноември) пускам само 12-та фуджи, топли целия апартамент 85 кв. и работи нон-стоп на 22-24 градуса.
В по-студено време ( Декемрви <---> до началото на Март ) пускам 21-та панасоник + 12-та панасоник .. които се падат в 2-те крайни точки на цялото жилище, и така се съсдава една равномерна температура от около 22-25 градуса. Вечер ги намалям на 20с. когато нямя никой също, но никога не ги спирам в активния отоплителен сезон.
Изключително съм доволен от фуджи-то ( много тих в Quiet режим !!!! ) става за спалня, но няма йонизатор и суши въздуха.
По тази причина си сложих панасоници, които имат йонизатори и не сушат въздуха но са малко по шумни. В спалнята нямам никъв климатик

Проветрението: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! иначе мухъла ви е гарантиран !
Проблема с дограмите е, че се запечатва целия апартамент, още по-лошо ако има вътрешна изолация и не е помислено за активна вентилация на жилището.
Решението: проветрявам по няколко пъти на ден, ударно за кратко време, 5-10 мин. за да не истинат стените, иначе пак се образува мухъл от образуваната влага.
Максимална сметка за ток която съм плащал е от порядъка на 400 лв. като и в най-люта зима (- 20 - 25с .. вътре е поне 22с) , ( лятото плащам 60-70 ).
Много ми е странно някой като каже че се отоплява с климатик и плаща +30 лв ток

В заключение мога да кажа, че тактиката " спирам когато ме няма " не е много ефективна и в повечето случаи води до поява на мухъл.
- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Моите 2 климатика са инверторни (каквото и да означава това) фуджицу,зимата не се гасат 24 часа и са на около 24-26 градуса,сметката за ток ми е под 60 лева
Е.Димитров написа:Моите 2 климатика са инверторни (каквото и да означава това) фуджицу,зимата не се гасат 24 часа и са на около 24-26 градуса,сметката за ток ми е под 60 лева
Я сега разясни как и ние да се вържем към електромера на съседа...

- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Е.Димитров написа:Моите 2 климатика са инверторни (каквото и да означава това) фуджицу,зимата не се гасат 24 часа и са на около 24-26 градуса,сметката за ток ми е под 60 лева
Тези 60 лв. ти е токът само за двата климатика - нали?

Аз също съм с два климатика. Панасоници. Лятото август като бичат по -цял ден общата сметка ми е 95 лв. Зимата - истинската зима януари и декември бичат по 24 часа в денонощието и сметката изтрещява на 160-180 лева за 65 кв.м панелка на 26 години с пвц рехау целия апартамент и вклчително входа на всеки етаж е с пвц дограма - не знам входната пвц дограма каква марка е.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Демирев написа:Е.Димитров написа:Моите 2 климатика са инверторни (каквото и да означава това) фуджицу,зимата не се гасат 24 часа и са на около 24-26 градуса,сметката за ток ми е под 60 лева
Тези 60 лв. ти е токът само за двата климатика - нали?Иначе си манипулирал електромера.
![]()
Аз също съм с два климатика. Панасоници. Лятото август като бичат по -цял ден общата сметка ми е 95 лв. Зимата - истинската зима януари и декември бичат по 24 часа в денонощието и сметката изтрещява на 160-180 лева за 65 кв.м панелка на 26 години с пвц рехау целия апартамент и вклчително входа на всеки етаж е с пвц дограма - не знам входната пвц дограма каква марка е.
Естествено че само за 2 та климатика и телевизора,аз хладилник и печка у нас нямам,хода да ям у комшиите (там на жената майка и готви)
Освен това целият апартамент е с доста дебела изолация и 5 камерна дограма!!!
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3