Избор на зимни гуми
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: Избор на зимни гуми
liloff написа:е ся си еба майката темата![]()
Последно: летните гуми по-добри ли са на сухо зимата при -10 градуса?
последно не са....!!!дигни още малко градусите да станат по-добри....
- Alien
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава
SKISA написа:liloff написа:е ся си еба майката темата![]()
Направо махни минуса, че по-лесно...
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
SKISA написа:liloff написа:е ся си еба майката темата![]()
Хайде да не изместваме темата . Ако някой му е много интересно да пусне нова тема - коя гума спира по-добре на студено ... ще се включа активно .
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Зимната спира по-добре защото е с по-мек каучук
Но пък се изтърква много по-бързо, и свирят в жегата

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
По-мека каучук , но има много ламели които намаляват стабилността на грайфера ... Хайде да не почваме старата тема , а да препоръчате гума или да изкажете лични впечатления 

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Недей с ламелите
Всяка гума за да има сцепление (грип) си има определен температурен индекс (работна температура)в който трябва да "работи", ако сега се заровиш в нет-а ще видиш че летните гуми имат доста висок темп. индекс и под тази температура работните им характеристики падат драстично. За пример мога да дам дори и Ф1, а именно на суха писта преди години всички караха с Интермедиа просто защото пистата Спа-Франкоршамп е доста на север и тогава състезанията там се провеждаха късният октомври, ниски температури и лятната гума не може да запази работната си температура
(коментираме годините когато Шумахер си беше Шумахер)
По темата
карам с Мишелин Алпин А3 предни и Бриджстоун Близак задни и от двата комплекта съм доволен размера е 195/65/15

Всяка гума за да има сцепление (грип) си има определен температурен индекс (работна температура)в който трябва да "работи", ако сега се заровиш в нет-а ще видиш че летните гуми имат доста висок темп. индекс и под тази температура работните им характеристики падат драстично. За пример мога да дам дори и Ф1, а именно на суха писта преди години всички караха с Интермедиа просто защото пистата Спа-Франкоршамп е доста на север и тогава състезанията там се провеждаха късният октомври, ниски температури и лятната гума не може да запази работната си температура

По темата

- Xscape
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320 Ci
- Детайли за колата: Black, M6 Rims
Аз съм доволен от ContiWinterContact TS810 за парите си, доста баири покатерих с тях и са добре, на един завой на спускане стъпих на лед, колата не мръдна от пътя, а бях сигурен, че белята тоя път няма да ми се размине.
Think. Believe. Dream. Dare...
- Anfiro
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: In the 90's
Аз карам с Pirelli Snowcontrol (първата серия), баща ми кара с Michelin Alpin A3 - и двамата сме супер доволни! Мога да препоръчам също Nokian-а от линка по-горе, както и Goodyear Ultragrip 7+, Yokohama IG (ice guard) 20, Bridgestone Blizzak и Dunlop Winter sport 3D!
P.S. Сега видях колата от инфото. Лично мнение - или Michelin Alpin A3, или Dunlop Winter sport 3D...
P.S. Сега видях колата от инфото. Лично мнение - или Michelin Alpin A3, или Dunlop Winter sport 3D...

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
liloff написа:е ся си еба майката темата![]()
Като всяка есен

Та сега... да попитам... Решила съм да остана с джантите ми 18-ки и зимата

Както и... да ми препоръчате марка

- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
Apassionata написа:liloff написа:е ся си еба майката темата![]()
Като всяка есен![]()
Та сега... да попитам... Решила съм да остана с джантите ми 18-ки и зиматаи да си взема нови хубави зимни гуми ... Размера на летните е 235/40, има ли някой луд, който да е карал с такъв размер зимата, да сподели впечатления, че нещо ме наплашиха вчера едни майстори...нямало да мога да отлепа и прочие...
Някви планини и стръмнини не се очакват, в София ще се кара предимно. Аааа, и как да разбера на мойта джанта дали може да влезе друга гума...За някво J ми говорят колеги
![]()
![]()
Както и... да ми препоръчате марка![]()
абе май ще си ниска и широка......откъм гуми де, но пък ще има десетки фенове които ще искат да те дръпнат, бутнат или помогнат ако си се поокопала

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
от слушане на майстори .... като си решила да оставаш на 18" и това ти е размера слагай зимна гума и те това е, единствено ще дадеш адски много пари за нея не знам дали финансово ще е обосновано за J и гумаджиите.... може много да говорим то при тях и с IQ е свързано
за отлепянето ... колкото отлепяш с 225 толкова ще е и с 245.
П.С. Цената на гумите обаче

П.С. Цената на гумите обаче

- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
За 3-ка размера е 225/40/18 и 255/35/18.
При джанти с размер до 8.5 J няма да имаш проблем с 225 широки гуми. По-нагоре става малко по-трудно.
И в Е46 ти го написах - по-добре си купи комплект по-малки джанти с гуми. Като не искаш 15ки железни, може
да намериш някои оригинални алуминиеви за по фешън

При джанти с размер до 8.5 J няма да имаш проблем с 225 широки гуми. По-нагоре става малко по-трудно.
И в Е46 ти го написах - по-добре си купи комплект по-малки джанти с гуми. Като не искаш 15ки железни, може
да намериш някои оригинални алуминиеви за по фешън
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Проблема ше е, че тая джанта ако я боднеш в дупка или бордУр, я трошиш......зимата
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
бубе ,не прави глупости.....! и аз съм на 18ки лятото - 245/40/18 ,но зимата стъпвам на 225/50/16 и съм много доволен. возията е по-мека ,гумите са в пъти,повтарям в пъти по-евтини и то заедно с джантата. зимата не се развиват високи скорости и стабилността на 18ката е ненужна...! а за едната красота и гъзария да останеш на 18ки е глупаво...!
ето ти и сметката:
245/40/18- зимна хубава гума -530лв поне....
225/50/16 заедно с обикновена ,но не желязна джанта- 330лв
сложи още 10лв за монтаж - демонтаж и познай кво се получава......
карам с БФ Гудрич зимни и съм доволен вече втора зима ,но нямам база за сравнение с други.
а лятна гума да спира по-добре при -10 през зимата е толкова смешно ,се едно да ме убеждава некой ,че изобщо нема нужда от зимни гуми....! сека година се едно и също! аман от такива, дето се избиваме точно заради такива глупости по улиците...... и сто поста да изпишеме е се тая.... и темата е зимни гуми и спирането им е в темата... не е изместване от темата!
ето ти и сметката:
245/40/18- зимна хубава гума -530лв поне....
225/50/16 заедно с обикновена ,но не желязна джанта- 330лв
сложи още 10лв за монтаж - демонтаж и познай кво се получава......
карам с БФ Гудрич зимни и съм доволен вече втора зима ,но нямам база за сравнение с други.
а лятна гума да спира по-добре при -10 през зимата е толкова смешно ,се едно да ме убеждава некой ,че изобщо нема нужда от зимни гуми....! сека година се едно и също! аман от такива, дето се избиваме точно заради такива глупости по улиците...... и сто поста да изпишеме е се тая.... и темата е зимни гуми и спирането им е в темата... не е изместване от темата!
- raddy
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E30 сега:E90 N52B25
хубаво си е да има тема за зимните гуми - не през 2 дни да се отваря нова - стават ли Мишлените,кой е доволен от Дънлоп и т.н. и т.н.
БТВ при нас прехвъряше сняг преди 2-3 дни
Тааа и аз да споделя минималният ми опит в зимни условия -
миналата зима оборудвах комбито с Semperit Ice-Grip 3 и при условие че съм минавал маршрута Самоков-Боровец , всеки ден при 10-20-30см пресен сняг - не съм имал и грам проблем - нито забуксуване дори.. а като се има предвид че мислех чувалчета с пясък да слагам в багажника и какви ли не други щуротий
- минах без всичко това.Просто хубавата гума си е хубава!!!
Препоръчвам на всеки - въпреки леко височката цена.

БТВ при нас прехвъряше сняг преди 2-3 дни

Тааа и аз да споделя минималният ми опит в зимни условия -
миналата зима оборудвах комбито с Semperit Ice-Grip 3 и при условие че съм минавал маршрута Самоков-Боровец , всеки ден при 10-20-30см пресен сняг - не съм имал и грам проблем - нито забуксуване дори.. а като се има предвид че мислех чувалчета с пясък да слагам в багажника и какви ли не други щуротий

Препоръчвам на всеки - въпреки леко височката цена.