Емиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Re: Алпите...

Мнение от u`F`o » 25 Окт 2010, 18:32

Ir0n написа:
u`F`o написа:Здравей колега kulov!

... Минималната заплата в Германия по закон мисля че е 5,34 Е на час, но реално ако си на нормална позиция с документи и всичко би следвало да получаваш поне около 7-8Е на час.

А здрасти, минимална заплата в Германия няма ;)
Ти какво разбираш под нормална позиция и че 7-8 Е са ок?

Минималната заплата я взех от Wikipedia, където пишеше, че в хотелиерския и ресторантьорския бранш минималната заплата в областа Nordrhein-Westfalen (около Koln) е 5,34 Е/час.

Под "нормална позиция" имах впредвид - легална работа с документи (договор) като обслужващ нискоквалифициран персонал, без ръководни функции или по друг начин казано - бачкатор, гастарбайтер или черноработник - както ти хареса.

За Англия devil_vas описа накратко как стоят нещата, но смятам че е важно да споменем също, че за bank account ти искат адресна регистрация - т.е. да докажеш, че живееш на еди си кой адрес. Аз се сещам сега в момента за два начина (сигурно има и повече) :
- Първият е да докажеш, че живееш на еди си кой адрес, като им покажеш, че плащаш сметки на твое име там (без телефон - може сметката за водата, за данъка на къщата, за тока - просто, когато пристига сметката трябва отгоре да пише, че ТИ трябва да я плащаш). Това е в случай, че не си купил имот там - защото ако си купил - тогава всички сметки са си на твое име. Ако имаш познати там, можеш да ги помолиш да ти помогнат, като прехвърлят някоя от горните сметки на твое име. След това отиваш в избраната банка и им "доказваш" , че живееш на еди си кой адрес.

- Вторият начин е, ако отидеш на работа, чрез фирма с осигурено настаняване (разбирай трябва да платиш поне 500лв само на фирмата) така че да започнеш да работиш легално. Отиваш при счетоводителката и й казваш да ти издаде нещо като уверение (т.е. изпринтва ти един бял лист с логото, печатите и подписите на фирмата на който е написано че ти живееш и работиш на еди си кой адрес с еди си кой посткод). С този "документ" пак можеш да си направиш банкова сметка. Те може би ще се обадят на посочените телефони за контакти във фирмата, за да се уверят, че това което си им представил е истина.
Имай впредвид, че когато си дал еди си кой адрес, после всичката поща ще ти пристига там, а това може да се окаже малко усложнение, ако всъщност не живееш на адреса който си посочил.

За да започнеш работа в Англия също ти трябва и т.нр. - national insurance number, за който devil_vas спомена. И тук идва една гадна част- защото като отидеш да си вадиш такъв номер и те питат - "А ти къде работиш?" съответно, ако не си започнал легално работа, която можеш да докажеш че работиш с payslip-ове (т.е. бележки за платените работни дни/часове) няма да ти издадат такъв номер. И става омагьосан кръг - за да започнеш работа ти трябва номер, за да получиш номер ти трябва да работиш и обратно. Ако някой знае по-лесен начин да ти издадат номер, нека го сподели, но когато аз бях там през 2008-ма година така стояха нещата и нямаше начин (за мен) да се заобиколи системата.

devil_vas написа:Другият, който знам аз, е със синя карта, която се получава след като си бил нает с договор и успееш да събереш 52 пейслипа (т.е. имаш изработени 52 седмици без прекъсване... и така нататък) и изпратиш съответните документи за това.

Ето за това нещо, не съм съгласен с колегата, може би не е съвсем грешно, но "синята карта" по принцип за Англия означава гражданство. Т.е. когато можеш да докажеш, че в последните 5 години си работил в Англия без прекъсвяния (не са те уволнявали, не си бягал от работа на работа, не си правил почивки по 6 месеца, както и че можеш да докажеш с референции, че си добър работник ), нямаш ПТП-та, глоби, актове се класираш да изкараш изпит който е на няколко секции, където трябва да покажеш добри знания не само за историята на Англия, ами и за законите. Ако не се бъркам имаше въпроси дори по география на Англия. Ако/след като вземеш изпита и получиш синята карта имаш право да работиш навсякъде и всичко (разбира се трябва да си квалифициран за това), тогава дори можеше и да изтеглиш заем в размер на 200 000 паунда с който да се установиш- в момента не знам дали това е все още валидно.

С БГ книжка в UK можеш да караш, но с БГ номера имаш право на 6 месеца там. Можеш да си вадиш и UK книжка, но тогава приемат, че тяхната книжка ти е 1-вата и шофьорския стаж ти започва от 0 години. Задължителната застраховка там на шофьора за съответния автомобил е скъпа, но ако рискуваш да караш без нея глобата е 5 000 паунда и/или конфискуване на автомобила.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Re: Емиграция

Мнение от acer » 25 Окт 2010, 20:33

учете повече бе, привилегии бол :mhihi: основно - легални документи, а работа се намира
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Апр 2011, 9:58

Колеги, давам ъп на тази тема с питане за агенции посредници за намиране на работа в чужбина. Моля, който има опит с такива да споделя.

Интересува ме информация за всякакъв вид работа, която и да е страна.

Имам планове и амбиции, но ми трябват малко парички, за това на първо време съм склонен да бачкам какво да е. Например тук в Смолян ми предлагат мениджърска позиция в един хотел за 600лв., което айде, няма да казвам, че е смешно, но просто тези пари не ме устройват.

Моля за съдържателни отговори, а не като този на АЦЕР над мен. Квалификация имам и езици знам достатъчно.

Благодаря ви.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330Cd и понякога RS6 1000hp

Мнение от devil_vas » 14 Апр 2011, 10:12

след като говорим за каквато и да е работа:
за UK - http://www.islandbg.com/
агенцията е ползвах 3 години. води се пловдивското представителсто на Конкордия. доволен съм. намират работа изцяло в сферата на земеделието за по 5, 6 месеца. за да заминеш април, май трябва да подадеш документи септември, октомври предната година. цената на заминаването е 600 лева. билета се купува отделно.

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 14 Апр 2011, 10:20

UFO, синята карта НЕ означава гражданство в Англия. Означава, че можеш да работиш на пълен работен ден.
За студентите е жълта карта и ти дава право да работиш по 20ч. седмично. Примерно, като завършиш и искаш да почнеш работа на пълен работен ден, кандидатстваш за синя карта. Ако тръгнеш от България да работиш в Англия, пак ти трябва синя карта!
Гражданство можеш да получиш, както си описал, след 5 години мисля беше, от които само 180 дни имаш право да си бил извън страната, да им знаеш цялата история, да се кланяш на кралицата и такива глупости.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330Cd и понякога RS6 1000hp

Мнение от devil_vas » 14 Апр 2011, 10:26

точно така :yes: + другия легален начин да работиш в Англия е да си self employed. както съм аз в момента. плащам си данъците (е още не съм де :mhihi:) , плащаш и на счетоводител да ти оправя годината. за целта ти трябват просто добри и загрижени работодатели, който да ти помогнат да станеш self employed.

-на година се дават 120 паунда за счетоводител
-данъците са 20% от всеки заработен паунд след 6500 за годината
-нешинъл иншурънс се плаща на 3-месечие и е доста смешна сума

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Апр 2011, 10:50

@ девил, викси - благодаря ви!

Колеги, казвайте агенции за каквито се сещате. Чичо гугъл съм го разпитал, за това искам да се допитам и до вашия опит.

Есента ходих до Швеция без посредник, с обещание от "приятел", че работа ще се намери и се разорих. За това сега гледам за заминаване посредством фирма.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Апр 2011, 11:23

kulov,

Ти трябва да решиш къде ти се ходи :yes: .Според мен това се прави на база два фактора:
1) Говориш езика на страната, за която си се запътил...
2) Не знаеш езика, но имаш супер сигурни и точни хора, които могат да ти помогнат първите месеци...

Навсякъде е по-платено, по-уредено и по-спокойно от България и където и да отидеш (в Европа) няма да сгрешиш :yes: Само не се подвеждай по многото пари или страхотните условия - в повечето слуай са само мит :paranoid:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 14 Апр 2011, 11:29

разгледай този сайт http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=bg
мисля че ще ти е полезен
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Апр 2011, 11:58

@алпина - имам някакъв план и цели, но ми трябват малко пари. за това в момента съм готов дори ако трябва да ходя в испания да бера ябълки, но да изкарам някой лев.
@скип - благодаря, мафренд. мисля, че преди време бях правил рег. в тоя сайт. пак ше го погледна.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Апр 2011, 13:04

kulov написа:@алпина - имам някакъв план и цели, но ми трябват малко пари. за това в момента съм готов дори ако трябва да ходя в испания да бера ябълки, но да изкарам някой лев.

Ясно! Няма лошо, но има шанс /огромен/ да се прецакаш :roll: Какви езици знаеш ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Апр 2011, 13:10

английски и руски - флуънт (руският обаче не ми е мн. добре граматически, но говоря свободно), френски съм учил 3 години, но поради липса на практика съм го позабравил (оправям се горе - долу, но не говоря свободно). немски - бейсик.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Апр 2011, 13:18

kulov написа:английски и руски - флуънт (руският обаче не ми е мн. добре граматически, но говоря свободно), френски съм учил 3 години, но поради липса на практика съм го позабравил (оправям се горе - долу, но не говоря свободно). немски - бейсик.

Да, сега видях първия ти пост! Според мен с тази комбинация си идеален за някой БГ хотел :yes:

п.с.Намери си една работа в БГ и почни яко да учиш език...и след година отивай в съответната страна...
п.с.с.Др. вариант за относително "сигурни" пари е селското стопанство на острова :roll: За мен обаче това е оферта ако си "селки" човек иначе е тегаво :no:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Апр 2011, 13:37

За бг хотел съм повече от идеален, защото и образованието ми е Мениджмънт в туризма, имам и стаж на най-различни длъжности по хотелите по най-различни бг и чуждестранни градове и курорти. И горе съм написал, предлагат ми мениджърска позиция за 600 лв., но имам планове и цели и не ме устройва това положение.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Апр 2011, 14:07

kulov написа:....

OK.Това е ясно.Само, че както сам си разбрал, в Швеция искат шведски, а в Испания - испански.
Какво правиш като отидеш в Испания без испански и стане нещо :roll: А то винаги нещо се обърква :bang:
Английски всички знаят, но не е достатъчен (като изключим Англия, Холандия, Кипър и Малта примерно). Руски никъде не върви в Европа. Значи се захващаш да учиш примерно Шведски и след година си в Швеция.

п.с.Аз знам английски, гръцки, френски и иврит и от скоро уча немски :banghead:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата