Съвети за фотоапарат

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Re: Съвети за фотоапарат

Мнение от theraven_nz » 18 Апр 2011, 21:24

SKISA, за видеото изобщо не съм съгласен с теб. В момента съвременните DSLR апарати снимат HD видео, от което може да ти падне шапката. Даже много клипове на песни се снимат с фотоапарати, естествено с добра оптика, понеже комбинацията излиза в пъти по-евтина от професионална камера. Веднага ти давам пример: http://vimeo.com/15506437?ab
Прав си единствено, че няма автоматичен фокус при снимане на видео, но всеки, който има малко по-високи изисквания към крайното видео ще използва ръчен фокус. Не можеш да ме убедиш, че професионални full-frame апарати като Canon 1D markIV и 5D markII снимат посредствено видео, колкото само да го има. Даже един Canon 1000D с боклучавата леща EFS 18-55 дава прилични резултати: http://www.youtube.com/watch?v=vCr-Tar58Fc&NR=1

А автора на темата ще го посъветвам да се насочи към Канон или Никон, понеже има най-голям избор на обективи и техниката е най-конвертируема, поне според мен. Най-добре за тези пари да вземе нещо 2-ра ръка. Например един канон 450D и даже ше му останат пари за 2 обектива, например 18-55 и 55-200. Така ще "е обут" за широк спектър от фокусни разстояния и като разбере къде снима най-много, може по-късно да инвестира в някой по-скъп обектив, който ще си му стои винаги.
Но наистина фотографията е едно мнооого скъпо хоби и бездънна яма за пари. С две лепенки за гражданска и преглед един апарат спокойно може да мине за Е30-ка :mhihi:
---

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 18 Апр 2011, 21:38

в момента никон-ската ми раница и е30-ката ми се състезават в цена като 30-ката води с малко, но един 85мм 1,4 буркан ще върне топката в полето на никон.... :mhihi: !
аз съм пробвал само виделото на никон Д90 и изобщо не съм очарован. не говорим за качество. един хубав обектив ясно ,че ще пусне хубав образ през него ,но без автоматичен фокус....извинявай!! нали не мислиш ,че някой полупро или обикновен начинаещ ще си ползва апарата ,за да снима нагласени сцени с артисти за видео и ще фокусира ръчно от ръка !?!? едно спортно събитие /като събора например/ ,или домашен празник ще е пълно фиаско като видеозаснемане с фотоапарат! убеден съм в това. ако си взима някой иксус или пауършот тогава съм съгласен да е с видео-функция,защото тва е няква сапунерска техника с общо приложение. но марк или дслр никон от висок и среден клас с видео е като е30ка с вана,кафемашина и плазма на задната седалка...! :mhihi: искам да предупредя колегата ,че видео-функцията в един дслр е просто нещо допълнително, което рядко ще използва като хората ....! не че е лошо.
а иначе никон и канон е като японски бегачки и БМВта... всеки си има вкус ,но и двата лагера са много добри.
един Д300 на никон втора ръка може да се намери между 1400 и 2000 ,но си струва всеки лев ,примерно...! и аз съм на мнение ,че тва е по-добрият вариант ,отколкото нов нискобюджетен за 1500.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от theraven_nz » 18 Апр 2011, 21:52

Абе за да произвеждат хората ТАКИВА железарии явно има хляб в цялата работа. Не ме разбирай погрешно, аз също откак имам 550D-то съм снимал точно 2 "клипчета" с обща продължителност под 10 секунди. Все пак съм си взел апарата да правя снимки, клиповете ги оставям на ТВ Планета :mhihi: А безкрайната борба между Канон/Никон-фенове вече е съвсем изтъркана. И двете фирми правят изпипана техника, така че изборът се свежда общо взето до това, което ще ти лепне по-добре в ръката.
---

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 18 Апр 2011, 22:22

може да се каже и факта, че една от сериите на хаус е снимана с 5д марк2 :mhihi: ...
като това не променя факта за видеото и снимането с тези апарати...
иначе вече имам 3 е30 :mhihi: 2 са в раницата :mhihi: :mhihi: ... и те са с алпини :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последна промяна Владо на 20 Апр 2011, 11:20, променена общо 1 път

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 18 Апр 2011, 22:25

мноо хубаво за хаус, ма съм убеден ,че колегата няма да може да го ползва като хората тва видео....!
а иначе явно некви много евтини Е30-ки гледаш ,щом си сложил 3 в раницата ,освен ако вътре не се крие някое хазелбладче....
за никониянството и канониянството съм напълно съгласен. само освен в ръката трябва да хвърлиш едно око и на еднакви кадри ,правени с подобни по клас канони и никони! който по-ти хване окото - тва е твоята марка!

старши ентусиаст
Аватар
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 18 Апр 2011, 22:33

хаси нема... даже изобщо не ме интересуват телата, лещите са истината... и след като превъртях 15-20 стигнах до извода че просто взимаш най-доброто ново, и си ок :mhihi:
колегата разрив ще получи от тези "съвети" :mhihi: , та за тва викам да си вземе квото си е харесал, че после да си го е яд на него си :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 19 Апр 2011, 7:36

Колега обмисля инвестиране на средствата в пеисмейкър...
гледам ги цените и колеги знам че сте прави ама дори и втора ръка не мога да взема нещо читаво... сега гледам че за тези пари може да се вземе нов 1000d ама дали е повече от лумикса... то тялото лесно работа да се смени след като се понауча или стана прекалено капризен :mhihi: .... та ще го мисля и ще почакам още малко токувиж е искочил някой заек на борсата :mhihi:
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 19 Апр 2011, 14:26

Следиш ли във фото-форума? Там изпадат хубави оферти :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 19 Апр 2011, 14:52

+1 да се оглеждаш за 2ра ръка дслр, като канон 450д примерно(даже най-добре изчакай, спести някой лев и си вземи 40д), но и 450д си е достатъчно добре с остатъка от парите 2та is китака (18-55 55-250) виж какво ще ти допада най-много да снимаш, разкарваш двата китака, загубата едва ли ще е повече от 100 кинта :mhihi: И търси нещо качествено за диапазона, към който си се насочил. Не ти препоръчвам да се лъжеш по обективи от типа 18-250, 18-270 и "11-400" :mhihi:

Аз тръгнах по този път... и немога да кажа, че съжалявам...
Това, което ти предложи скиса също е вариант.. защото с 1-2 месеца (по няколко часа седмично в курс) ще си спестиш дълги нощи ровене в нета за кадърни обяснения на елементарни неща(като мен), много питания, разпитвания, четене и т.н. и накрая пак не е същото като курса, да не говорим, че на курсовете дават и читави съвети за обработка на изображенията и т.н. Курса сам по себе си също не изключва четене и ограмотяване след това, но поне ти дава някаква стабилна основа.

Аз също въпреки, че от година и половина чета всеки ден по нещо и от година близо имам дслр-а при първа възможност ще изкарам един курс за начинаещи...
Изображение
E34, E38

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 19 Апр 2011, 21:27

radio_manbg написа:Колега обмисля инвестиране на средствата в пеисмейкър...
гледам ги цените и колеги знам че сте прави ама дори и втора ръка не мога да взема нещо читаво... сега гледам че за тези пари може да се вземе нов 1000d ама дали е повече от лумикса... то тялото лесно работа да се смени след като се понауча или стана прекалено капризен :mhihi: .... та ще го мисля и ще почакам още малко токувиж е искочил някой заек на борсата :mhihi:

1000D съвсем скоро вече няма да се предлага, просто излезе 1100. Иначе на въпроса ти - 2-ра ръка DSLR. 3 смених докато разбера какво ми трябва - Pentax ist DS, Canon 400D, Nikon D3000. Пентакса нямаше стабилизация. КанонЯ не ми хареса картинката и има най-скъпите обективи от трите марки. НиконЯ няма стабилизация, няма мотор, един 70-300 на старо струва колкото тялото. В момента съм на K100D Super. Има си стабилизация в самото тяло. Обективите са му евтини. Минуси - леко по-бавно фокусиране при бързодвижещи се обекти демек състезания и т.н. За мен е важно да има стабилизация и евтини обективи. Тва, че е фокусирал колата с 0.005 сек. по-бавно не ми пречи, просто почвам тракването малко по-отрано/отдалече. Прецени си за какво ще го ползваш този апарат, попрочети някое и друго ревю и действай. Имай впредвид няколко неща. Не си взимай най-новия модел, къде е излязъл вчера например. Много хора с К-5-ци например чакат сега нов фърмуеър да оправи досадните бъгове. Освен това имай впредвид, че цените им намаляват значително в първите 3 месеца да кажем. Никога няма да можеш да го продадеш на добра цена. Също не си взимай и прекалено остарели модели, като 1000D-то например. Модел на 2-3 години и реално даже олитата го бият в разни тестове. Вземи си втора ръка нещо от трите основни "играча" на пазара, разцъкай няколко месеца да видиш кво ти се снима, кво ти харесва в даденото тяло/обектив, тъкмо и ще ти се изяснят някои и други работи и после ще си вземеш вече нещо, което да ти отговаря на пълните изисквания.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 20 Апр 2011, 1:03

надявам се знаеш какъв е проблема на стабилизираната матрица ;)
сони, оли и пентакс феновете нежно му казват че "на дълго не винаги работи ефективно стабилизацията, но на широко е екстра" :mhihi:
всъщност тя работи еднакво зле и на късо, и на дълго, само че на дългото по се забелязва... което е нормално де :wave:

Аватар

Мнение от xpl0d » 20 Апр 2011, 2:28

Владо написа:надявам се знаеш какъв е проблема на стабилизираната матрица ;)
сони, оли и пентакс феновете нежно му казват че "на дълго не винаги работи ефективно стабилизацията, но на широко е екстра" :mhihi:
всъщност тя работи еднакво зле и на късо, и на дълго, само че на дългото по се забелязва... което е нормално де :wave:

Да бе как може да са толко прости сони, оли и пентакс инженерите, пуууу я иди им кажи кое как става, като те гледам "про" си в тази област :mhihi:
Справка за протокола : работи си еднакво добре и на широко и на дълго, това което си чул/прочел не се отнася за мм, а за скорости, т.е. при 1/100 и надолу е най-ефективна стабилизацията, нагоре и да е включена няма много разлика.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 20 Апр 2011, 10:39

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
младеж, винаги когато пиша нещо в този форум като твърдение, е от собствен опит, не каквото съм чул или прочел... първия ми дслр беше сони :mhihi:
като съвет за "стабилизираната матрица"... изключваш я :mhihi: ... и си взимаш стабилизиран обектив, примерно от сигма :winky: /наистина е готин въпрос защо сигма имат стабилизирани обективи за тези марки, а напоследък и тамрон :roll: /
със скоростите навлизаш в съвсем нова, и явно непозната област :wave:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от theraven_nz » 20 Апр 2011, 10:49

Владо написа:като съвет за "стабилизираната матрица"... изключваш я :mhihi: ... и си взимаш стабилизиран обектив

много е вярно тва :bowdown: :bowdown: :bowdown: :mhihi:
---

Аватар

Мнение от xpl0d » 20 Апр 2011, 14:28

Владо написа::mhihi: :mhihi: :mhihi:
младеж, винаги когато пиша нещо в този форум като твърдение, е от собствен опит, не каквото съм чул или прочел... първия ми дслр беше сони :mhihi:
като съвет за "стабилизираната матрица"... изключваш я :mhihi: ... и си взимаш стабилизиран обектив, примерно от сигма :winky: /наистина е готин въпрос защо сигма имат стабилизирани обективи за тези марки, а напоследък и тамрон :roll: /
със скоростите навлизаш в съвсем нова, и явно непозната област :wave:

Бе аз кога трябва си я изключвам, кога трябва си я включвам. С прехвалените стабилизирани обективи е същата работа. Пак се изключва и включва стабилизацията при определени ситуации. И бъди сигурен точно скоростите са от значение при стабилизарана матрица, нито е нова нито е непозната областта...поне за мен, за тебе не мога да кажа същото :winky:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата