Книжки на 16 ?
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Книжки на 16 ?
На 16 ? Да ме извини младежта ама сте много индивидуални. Има младежи дето на 14 имат отговорност и респект и могат да отгледат семейство камо ли да карат кола, и има такива дето на 25 не стават за нищо защо просто сте манталитетни боклуци. Ако трябва да тегля някъде статистически "зрялата" черта- бих ви дал да пипнете волан на 21...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Книжка на минимум 18 и полсе ако искат една година с родител, на 18 щото ако направиш глупост да можеш да си понасяш отговорността!
Лошото е че на някои не им идва акъла и след 20
Вчера привечер сме се събрали няколко приятели на улицата пред нас, живея в квартал с къщи, чоплиме семки и пиеме бира. Улицата наскоро я позакърпиха, е идват избори, обаче от двете страни са наспрели коли и не е много широко. По цял ден на нея си играят малки деца (карат колела и т.н.). И по едно време тишината се разваля от един идиот, ама идиот, с някаква ланча делта и минава покрай нас с има няма 100км/ч., стига пресечката и вместо да намали си продължава със същата скорост. А въпросния тъпак е 27 - 28 годишен отскоро женен с малко дете (живее на съседната улица). Направо не мога да си обясня що за идиот трябва да си, да минеш по тая улица с голяма скорост, ще изкочи някое дете зад някоя спряла кола и инцидентите стават бързо, после си бии главата.
А не е като на 2 - 5 минути от нас няма полигон (в кв. Илиянци живея, повечето го знаете плаца) и идва да чопли семки и обсъжда кви тъпаци са каращите там
За това то акъла на някой не идва на 20 примерно, то или "ставаш" или не.
Лошото е че на някои не им идва акъла и след 20

Вчера привечер сме се събрали няколко приятели на улицата пред нас, живея в квартал с къщи, чоплиме семки и пиеме бира. Улицата наскоро я позакърпиха, е идват избори, обаче от двете страни са наспрели коли и не е много широко. По цял ден на нея си играят малки деца (карат колела и т.н.). И по едно време тишината се разваля от един идиот, ама идиот, с някаква ланча делта и минава покрай нас с има няма 100км/ч., стига пресечката и вместо да намали си продължава със същата скорост. А въпросния тъпак е 27 - 28 годишен отскоро женен с малко дете (живее на съседната улица). Направо не мога да си обясня що за идиот трябва да си, да минеш по тая улица с голяма скорост, ще изкочи някое дете зад някоя спряла кола и инцидентите стават бързо, после си бии главата.
А не е като на 2 - 5 минути от нас няма полигон (в кв. Илиянци живея, повечето го знаете плаца) и идва да чопли семки и обсъжда кви тъпаци са каращите там

За това то акъла на някой не идва на 20 примерно, то или "ставаш" или не.

- PIONEER
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D
Според Харалампиев 16 години е по-подходящата възраст и за начало на обучението на един млад шофьор. На 18 г. младежите били много натоварени покрай завършването на средното си образование и подготовка за онези, които ще кандидатстват във ВУЗ.
Тия инструктори естествено,че са ЗА.Друго си е да си разшириш обхвата на клиентелата допълнително.
Аз питам какво стана с ограничението на мощността на автомобилите за младите шофьори до 25г. възраст? Само го приказваха и нищо... ей ги вчера двама уж вече млади мъже пък правят глупости като 14 годишни пикьовци и убиха хората.А някои даже ги и защитават,че тоя с аудито го предизвикал и оня видиш ли е трябвало да защити честта на марката

8.32
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
.........Страшно назадничави хора
Вместо да следваме света ние не... Небило добра идея да се взима на 16. Такъв ни бил манталитета. Манталитета е отражение на начина ви на мислене и битуване. Няма как да ви се промени манталитета ако не си промените мисленето и не поемете РИСКА. Всички дигнаха ръце против това на 16 да се взимат книжки- леле какво щяло да стане, леле колко щяли да се гъзарят, леле ебаси катастрофите....
Човек ще реши ,че сте адски загрижени и отговорни за обществото. Замалко да не проличи най-истинската черта на българина - егоизма. Зад загриженоста ви за катастрофи се крие просто - д$ба мен не ми беше позволено като бях на 16 да карам, д$ба сега ше има такива на 16 с по готини коли от мойта дето съм на 30 и работя.
Гледайте епизода на Топ гиър за финладците които са със славата на най-добрите шофйори. Вижте отколко започват да карат и какви изпити минават. Проблема бил в годините - виждал съм деца на 9 години които карат кросов мотор с такива умения пред които шофирането на автомобил от А до Б е просто смешно.
Инструктора в случая е прав - колкото са по млади толкова по лесно се моделират.
Аз карам кола/мотор/АТВ от няма и 14 годишен. Може да е било глупаво, може да е било опасно на моменти, може наще да са били луди да ми дават. Но като взех книжка на 18 аз вече можех да шофирам автомобил технически. Трябваше само да свикна с движението, знаците и околните. Повечето хора като вземат книжка на 18 свикват и с дживението и със техническото умение да карат автомобила - едновременно в ужасна инфраструктура.
Затова тази идея е една възможност да направим следващото поколение по добри шофйори от нас. Защото наистина с малко повече внимание с малко по добри курсове и изисквания с МАЛКО повече ОТГОВОРНОСТ не от тях, ами ОТ ВАС които ги наричате "малки дришлйовци" които би трябвало да сте им придружители, наистина следващото поколение може да възприема шофирането по друг начин и да дава по малко жертви на пътя.

Човек ще реши ,че сте адски загрижени и отговорни за обществото. Замалко да не проличи най-истинската черта на българина - егоизма. Зад загриженоста ви за катастрофи се крие просто - д$ба мен не ми беше позволено като бях на 16 да карам, д$ба сега ше има такива на 16 с по готини коли от мойта дето съм на 30 и работя.
Гледайте епизода на Топ гиър за финладците които са със славата на най-добрите шофйори. Вижте отколко започват да карат и какви изпити минават. Проблема бил в годините - виждал съм деца на 9 години които карат кросов мотор с такива умения пред които шофирането на автомобил от А до Б е просто смешно.
Инструктора в случая е прав - колкото са по млади толкова по лесно се моделират.
Аз карам кола/мотор/АТВ от няма и 14 годишен. Може да е било глупаво, може да е било опасно на моменти, може наще да са били луди да ми дават. Но като взех книжка на 18 аз вече можех да шофирам автомобил технически. Трябваше само да свикна с движението, знаците и околните. Повечето хора като вземат книжка на 18 свикват и с дживението и със техническото умение да карат автомобила - едновременно в ужасна инфраструктура.
Затова тази идея е една възможност да направим следващото поколение по добри шофйори от нас. Защото наистина с малко повече внимание с малко по добри курсове и изисквания с МАЛКО повече ОТГОВОРНОСТ не от тях, ами ОТ ВАС които ги наричате "малки дришлйовци" които би трябвало да сте им придружители, наистина следващото поколение може да възприема шофирането по друг начин и да дава по малко жертви на пътя.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Готина реч ... ма нещо не ме впечатли
Говориш за манталитет и поемането на "риска" .. Ако тоя риск означава живота ми и жвота на близките ми ,които най-често возя в колата си ,вервай ми ,предпочитам да съм със закостенял манталитет и егоист,отколкото напредничав европеец .
И недей да сравняваш Финландия с България ,щото в развитите общества на запад, нормалните хора имат чувство за отговорност и респект към закона,за разлика от средно статистическия българин. И във Финландия ,ако родителите на младия драйвър бъдат неотлъчно до него 2 години ,докато навърши пълнолетие,в Б-г можеш да бъдеш сигурен ,че родителите с повече финансови средства биха предпочели да оставят 200лв кеш в жабката за почерпки на куките ,отколкото да си губят ценното време ,за да придружават отрочето си ,докато си вее гъзЪ с подаръка за 16-тия му рожден ден ... И тогава владеещия "перфектно" технически автомобил лольо, ще си вдига адреналина на воля без да осъзнава какви могат да бъдат последствията .Сеш ли се ква е разликата с Финландия и що повечето 30 годишни шофЙори на стари кошнци са против.

Говориш за манталитет и поемането на "риска" .. Ако тоя риск означава живота ми и жвота на близките ми ,които най-често возя в колата си ,вервай ми ,предпочитам да съм със закостенял манталитет и егоист,отколкото напредничав европеец .
И недей да сравняваш Финландия с България ,щото в развитите общества на запад, нормалните хора имат чувство за отговорност и респект към закона,за разлика от средно статистическия българин. И във Финландия ,ако родителите на младия драйвър бъдат неотлъчно до него 2 години ,докато навърши пълнолетие,в Б-г можеш да бъдеш сигурен ,че родителите с повече финансови средства биха предпочели да оставят 200лв кеш в жабката за почерпки на куките ,отколкото да си губят ценното време ,за да придружават отрочето си ,докато си вее гъзЪ с подаръка за 16-тия му рожден ден ... И тогава владеещия "перфектно" технически автомобил лольо, ще си вдига адреналина на воля без да осъзнава какви могат да бъдат последствията .Сеш ли се ква е разликата с Финландия и що повечето 30 годишни шофЙори на стари кошнци са против.

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
plradev написа:Готина реч ... ма нещо не ме впечатли![]()
И недей да сравняваш Финландия с България ,щото в развитите общества на запад, нормалните хора имат чувство за отговорност и респект към закона,за разлика от средно статистическия българин. И във Финландия ,ако родителите на младия драйвър бъдат неотлъчно до него 2 години ,докато навърши пълнолетие,в... И тогава владеещия "перфектно" технически автомобил лольо, ще си вдига адреналина на воля без да осъзнава какви могат да бъдат последствията .Сеш ли се ква е разликата с Финландия и що повечето 30 годишни шофЙори на стари кошнци са против.Б-г можеш да бъдеш сигурен ,че родителите с повече финансови средства биха предпочели да оставят 200лв кеш в жабката за почерпки на куките ,отколкото да си губят ценното време ,за да придружават отрочето си ,докато си вее гъзЪ с подаръка за 16-тия му рожден ден
Е се у другото канче се гледа, ама нали се сещаш ,че тия които могат да си позволят да оставят 200 лв на детето си и да му купят нов автомобил на 16 са 5 % от обществото . Нафона на останалите катастрофи тези с мощни и скъпи коли са рядкост и рядко завършват със смърт.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Ти май не искаш да схванеш ,че тук не става въпрос за гледане в паничката на другарчето ,а в това че назадничевия ни народ не е дорасъл за това да се даде автомобил в ръцете на 16 годишно камикадзе. Та те и сега си бръмчат по малките градове и селата без книжки ,без да се притесняват от евентуалните последствия,та какво ще стане ,като официално им разрешат да го правят навсякъде . И тук не става въпрос само за ония 5% с възможности ,а за това,че масово придружителите няма да са родителите им ,а 18-20 годишни правоспособни приятелчета с които всичко ще е ок от законова гледна точка
Вратички ще се намерят ,ако случайно го приемат това и няма да доведе до нищо добро ...

Какъв е извода?
Хубаво е да има възможност за взимане на книжка на 16 г., но не сме дорасли
Хубаво е да има възможност за взимане на книжка на 16 г., но не сме дорасли

аз, пичове, не съм карал никога незаконно кола, едва когато си взех книжката седнах да карам
и да ви кажа честно няма нищо лошо в това...
и да ви кажа честно няма нищо лошо в това...
No bling at the Ring
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
не. 18 е много добра възраст, защото след нея си носиш отговорност сам за действията.
българия е малка страна, автомобила не е необходимост докато си ученик. имаме достатъчно добър градски транспорт.
дори и в софия. пък и опит на младите шофьори не им трябва, няма да ги правим рали състезатели. трябва и им дисциплина. само се замислете колко от катастрофите стават от тъпи изпълнения, като забравих да погледна назад като излизах от паркинга? или минах на червено, щото съм тарикат? изпреварих на непрекъсната лиия, щото правилата за мен не важат? и т.н. задължителното придружаване от родители, също не е необходимо. за какво трябва да обръщаме нещата на детска градина?
българия е малка страна, автомобила не е необходимост докато си ученик. имаме достатъчно добър градски транспорт.
дори и в софия. пък и опит на младите шофьори не им трябва, няма да ги правим рали състезатели. трябва и им дисциплина. само се замислете колко от катастрофите стават от тъпи изпълнения, като забравих да погледна назад като излизах от паркинга? или минах на червено, щото съм тарикат? изпреварих на непрекъсната лиия, щото правилата за мен не важат? и т.н. задължителното придружаване от родители, също не е необходимо. за какво трябва да обръщаме нещата на детска градина?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Аз не бих обсъждал проблема с възрастта за книжка, бих обърнал внимание за контрола по получаването на такава и превантивните мерки за спазване на законодателството. Проблема на нашето общество, не е да копираме западни норми и постижения, като гей сватби например. Достатъчно е да се спазва закона, дори и съществуващия. Това би било в услуга и на полицията и на гражданите. Няма нужда от напредничави шофьорски и технически умения у младите водачи. Има нужда от възпитани, културни и морални хора, които сядат зад волана. А не от комплексари с пари, до пълни идиоти. Разрушената ценностна система по време на т.нар. демокрация, пося своите семена, които сега жънем.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- p0wEr
- младши ентусиаст
-
- Кара: 90" Е30 316i
- Мечтае да кара: Е30 3??
Акъла не ти ли е дошъл до 16-20год. няма да дойде и на 66 

Пичове, Е30 не е за хора със слаби сърца, лекари или юристи...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...
Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...

Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
p0wEr написа:Акъла не ти ли е дошъл до 16-20год. няма да дойде и на 66
Абе не е баш така, не се знае. Може просто по-бавно да пътува.
помня, аз като взимах книжка ме гледаха като ненормален, че си взимам допълнителни часове при инструктора, че чаках да дойде зимата, за да карам в зимни условия и да се уча, и че исках да карам на възможно най-старата кола
16 е раничко и не мисля, че е комунистическо мислене, нито знаците са ни знаци, нито пътищата ни са пътища - джунгла е...
16 е раничко и не мисля, че е комунистическо мислене, нито знаците са ни знаци, нито пътищата ни са пътища - джунгла е...
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4