България в ЕС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от MaXimal » 25 Яну 2006, 20:26

А факта,че след влизането на някоя държава в ЕС ... фирмите в тази държава са фалирали? Например в Чехия били фалирали 40% от фирмите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ultimate_driver » 25 Яну 2006, 20:57

Има един отговор и той е ДА, не се замисляйте в подробности защо!

ентусиаст
Аватар

Мнение от evans » 25 Яну 2006, 21:13

дреме ми на кура ,аз си мразя държавата и май ще заминавам за чужбина,тъй че каквото ще да става.Тука и господ да дойде няма управия ,то и никога е нямало

кандидат ентусиаст
Аватар

;

Мнение от Bobi » 25 Яну 2006, 21:26

Българина ще намери начин за всяка ситуация.Просто такова ни е мисленето.Ако ще кокошки,домати и ракии да забранят ние пак ще намерим начин. :mhihi: :mhihi:
При толкова неща за еднократна употреба, не е чудно, че и хората стават такива!!!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от evans » 25 Яну 2006, 22:10

Diablo написа:1. Ще може да се пътува свободно.
2. Ще може да се следва без визи.
3. Книжката щяла да важи...
3. Ще може да се прави фирма безпроблемно.

Че за това ли е целия ЗОР???

1. И сега се пътува свободно. 30 лева е задграничния паспорт (такъв и немците трябва да имат за БГ), а след това НЯМА какво да те спре да влезеш. Друг е въпроса, че 90% от българите в България в следващите 30 години, нема да мръднат от БГ, щото немат пари за това.

2. Сега някой да се е спрял от това, че има визи? Масово се кандидатства вече навън и не е успял, който не е поискал. Главното предимство не е, че е елитно образованието обаче, а че е БЕЗ ИЗПИТ. И малко от учещите учат... друга тема.

3. Ами то българите нямат проблеми в ЕУ. 6 Месеца им важат книжките. Е да в Германия в момента за студентите. Заради тях да влизаме ли?

4. Фирма се открива без НИКАКВИ проблеми в Германия и Австрия (ти си там?): ООД. Естествено, че ще депозираш пари за гаранция, след като можеш във всеки един момент, да си свиеш шапката към БГ и да не носиш отговорност. А сумата не е толкова голяма, ако имаш сериозни намерения за бизнес.

Все още ми се струват несериозни доводите да сме вътре.
То и сега можеш да пътуваш,да си правиш фирми ,ама при средна работна залата 200-250лв какво можеш да направиш.Като чуя някой да казва че взима 400лв и е много доволен ,направо сърцето ми се къса.Това е апсурдно ,и хич не е хубаво

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gyrate » 26 Яну 2006, 2:01

това е жалката истина. ще влеземе с 200 евро заплата и ще плащаме 400 евро такси.

честито евро. айде сега пътувай с 200 евро из европа! добър път.

и преди да забравя.. те вечи от 5 години ни пилят как няма да ни дадът и цент защото изтървахме барела с златото в 2004. те вече ни приготвя за концесии, такси, забрани, регулации, и 0 ръз(c?)теж.........

....... но ще бъдем член!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 26 Яну 2006, 11:19

по принцип мислят да ни сложат чатала на врата и х** в гъза :mhihi: :mhihi:
ма нема стане, нии сме си оправни, и тях ше опраим споко ;)
субсидии и сега си има много, а занапред ще стават все повече и повече... Европата ще налива пари в нас щото сме златна мина, неразработен пазар... а след време ще почнат да печлеят здраво... те обичат да праят таквиз дълггосрочни инвестиции за по 10-20 години че и повече... верно че бая се продадохме, направо се подарихме ама след време ше си върнем всичко с лихвите, бъдете спокойни :)

като цяло е убаво нещо - ще ни вкарат в правия път щот наще политици гледат само на шиша върхът... ма ше им го турнат и на тях - сичко е въпрос на време

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 26 Яну 2006, 11:42

Хмм... ЕС - тая химера, дето я сънуваме от години... Всичко, което ще напиша е от собствен опит, видял съм го, чул съм го и съм се сблъскал с гадната му действителност... Знаете ли защо политиците напират да влизаме в Европа - "За да е добре народа" ще каже някой - Хаха - ще му отговоря аз. Има една единствена причина - финансово облагодетелстване. Лично, на група хора или партия. На никой лигав, мазен политик не му дреме за гласоподавателя, гражданина или човека от народа. Законодателно вече е уредено европейските субсидии по отрасли да отиват само във фирмите от приятелски кръгове, които взеха първите пари по европейските програми ФАР, САПАРД, ИСПА и т.н. Ако някой се интерсува как така - да ми пише на лс, ще обясня. Друг голям стимул е идването на големи европейски фирми на нашия пазар - всеки би искал да го корумпира Метро, Билла, Лидл, а не квартална бакалия. Ще кажете - ама те са европейци - не работят така. Да, ама не - затова идват тук - за да минават тънко отвсякъде. Затов аи си наемат българи за да им движат бизнеса тук. Примери - колкото искате - от Еврошуус до Девня цимент и Идеал Стандарт. Сега ни карат да сменяме старите номера, като влезем в ЕС ще ги сменяме отново - дали защото от ЕС го искат? В Италия все още си търкалят колите със старите, грозни, черни номера от 70-те, пък ЕС не им се кара... Такава е системата в БГ - корупцията, бакшиша, далаверата са водещата сила. И никой, абсолютно никой няма да промени това в следващите 50 г. За после не знам. По-скоро ще започнем да изнасяма ноу-хау. Мога да напиша още много, все от собствен опит, но мисля,че ми схванахте мисълта, заедно с картинката, нарисувана от колегите е ясно какво става... Забравете за светлото бъдеще в Европа, ние поне няма да го видим. Дано да го има за децата ни. 8)
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diablo » 26 Яну 2006, 13:25

Лео, абслютно така е и ме е жал за хората дето си мислят, че като влезем ще станат заплатите повече от 400 лева. Тия дето си мислят, че корупция в Германия няма или че корупцията в Унгария или Словения е спряла, да се ослушат за микробусчетата, дето карат народ със черни печати към ЕС точно през тези държави.

MaXimal написа:А факта,че след влизането на някоя държава в ЕС ... фирмите в тази държава са фалирали? Например в Чехия били фалирали 40% от фирмите.

Мислех да пиша за това, как и в момента народа пали колата и кара 5км до метро или била да вземе пакет ориз ... защо? Ми щото е уредено, бързо и лъскаво.
Много немски вериги плануват отдавна влизането на БГ пазара и най - късно след като влезем, те ще влязат. И това ще бъде края на всички бакалии с които сме свикнали до момента - тези 24 часовите, дето живеят от разлики с 5 стотинки на олиото. В Германия отдавна вече са само понятие "Tante Ema Laden", но никъде не се срещат.
Това горното като пример. Същото важи и за всички други отрасли. Фирми със структури оптимирани до последния цент ще се намърдат и от това първо ще пропищят най - малките, за съжаление на умряло.
Може никой да не си дава сметка, за какво говоря, но на мен много неща ми липсват. Най - малкото конкуренцията и избора. Тъпо е като трябва да си купуваш нещо да го има само в един огромен магазин в града, а ако там го няма да трябва да ходиш до съседния град, защото алтернатива няма!

Толкова за бизнеса. Народа е обезверен и чака чудо да стане като влезем в ЕС. Сляпо, както преди време спяпо се довери на човек без никакъв опит и програма, да го изведе за броени дни от мизерията.
Всеки има право на мнение естествено, но е лошо, когато то е базирано на илюзии и нереални очаквания, а не на опит или поне на реалността.

За ЕТ в ЕС щото някой спомена. Е ако дойде един сомалиец в БГ да прави ЕТ, ти ще му станеш ли клиент? В тоя случай държавата се намесва и казва така: за да има някаква поне минимална гаранция, той трябва да депозира нещо, а не да може да избяга във всеки момент и да не остави нищо. За това му оставя възможността да направи само ООД със депозит в БГ 5000 лева.
Какъв е проблема да имаш ООД в ЕС вместо ЕТ? Паричен за депозита? Ами депозита може да се ползва след декларирането...

ентусиаст
Аватар

Мнение от bravo » 26 Яну 2006, 15:14

S-stail написа:
Hastalavista написа: Но реално заплатите няма да се прираванят към европейските, а цените - да. ?

че те цените и сега са си на европейско рабнище :!:
колко още да се качват...........или алчноста няма граници при нас :mhihi:

Човече сега тепърва ще разбереш какво е Европейско равнище и цени .
Както и другите казаха корупция си има и тука , а за бюрокрация да не говорим въпроса е че всички са станали супер тежки така ще е и в БГ няма да се минава с 5-10 лв. , няма да се минава с кутия бонбони и уийски......
И в Гер. има супер много вратички но е много , много трудно да ги откриеш.И да махнат визите ситуацията няма да се промени .
Единственото наистина хубаво което се сещам е че наистина глеми фирми ще дойдат и в БГ . Както вчера да рече чух че AEG се мести в Полша и ще останат 1500 немци безработни .
Най-мразя да съм прав!!!

младши завивач
Аватар

Мнение от ivo » 26 Яну 2006, 17:32

Diablo написа:За ЕТ в ЕС щото някой спомена. Е ако дойде един сомалиец в БГ да прави ЕТ, ти ще му станеш ли клиент? В тоя случай държавата се намесва и казва така: за да има някаква поне минимална гаранция, той трябва да депозира нещо, а не да може да избяга във всеки момент и да не остави нищо. За това му оставя възможността да направи само ООД със депозит в БГ 5000 лева.
Какъв е проблема да имаш ООД в ЕС вместо ЕТ? Паричен за депозита? Ами депозита може да се ползва след декларирането...

ти не говориш zа депоzит, а zа капитал. 5000 лева е капиталът с който можеш да си регистрираш такова дружество в БГ (ООД). процедурата по регистрация иzлиzа около 700-1000лв. в zависимост от адвокатите. теzи пари са ти капитал и след регистрацията ти си оперираш с тях, не са никаква гаранция или депоzит, нито в ЕС(поне zа австрия гарантирам).
друг е въпросът, че в Австрия ти трябват поне 17500 € пари zа начален капитал, и регистрацията на ООД иzлиzа около 3000 €. отделно има куп иzисквания zа да си вzемеш раzрешение zа работа след като си съдружник/съсобственик в такова дружество.
zа сомалийците, които имат ЕТ в БГ единственото сигурно е, че след влиzането в ЕС ще станат повече, отколкото са в момента :mhihi:
Leon написа:...

100% съгласен! то като цяло zад всички партии стоят фирми и икономически интереси, не само в БГ. в европа например мен много ме драzни това zа, "европейски идеали", "обединена европа", и други такива глупости с които хранят народа, zа да си прокарат конституцията и да си оправдаят раzходите (и ненужно големите социални системи, които поддържат), интегрирането на новите бедни държави, и други такива неща zад които стоят най-големите биzнеси в Европа, в чиито интерес главно е причината да се прави това "раzширяване" и "обединяване".

bravo написа:S-stail написа:
Hastalavista написа:
Но реално заплатите няма да се прираванят към европейските, а цените - да. ?

че те цените и сега са си на европейско рабнище
колко още да се качват...........или алчноста няма граници при нас

Човече сега тепърва ще разбереш какво е Европейско равнище и цени .

тук ще се съглася напълно с каzаното от S-stail. кое не е на европейски цени в БГ, че не ми стана ясно? да се подстрижеш zа 3лв., да си оставиш колата на евтин некадърен майстор или да ядеш баничка zа 0.50ст само можеби. като цяло некачественият труд е по-евтин. а качественият труд също е по-евтин, но адски трудно се намира (това, което го говорят че сме имали иzобилие на качествена работна ръка не е вярно вече. или по-скоро имали сме, вече нямаме)! а всичко, което е на някакво що-годе сравнимо ниво на качество с европейски продукт е на европейска цена вече, или по-скъпо :mhihi: не говориме zа цени на техника, интернет достъп и телефони, маркови дрехи, като цяло луксоzни стоки и т.н., неща които в БГ са с десетки проценти по-високи цени.

Diablo написа:Масово се кандидатства вече навън и не е успял, който не е поискал. Главното предимство не е, че е елитно образованието обаче, а че е БЕЗ ИЗПИТ.

това, като го чуя от някой и ми е много смешно. в България отдавна обраzованието е пълен боклук, особено средното, което в момента е особено zле. иzключвам само 2-3 унивеситета, които не са мерило zа нивото на цялото обраzование, а като иzключение само потвърждават правилото. а и това, че са беz иzпит университетите навън е само частично вярно (иска се да си приет в БГ(демек държал си иzпит), или поне иzпит по еzик и т.н.).
който не вярва zа нивото на средното обраzование и zа корупцията в момента, да ме пита на ЛС, тия работи не са zа публично говорене.

абе да се чудиш как въпреки всичко каzано ще ни направят членове на "Съюzа" (ама тоя път Европейския) :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diablo » 26 Яну 2006, 19:18

ivo написа: ...

Иво аз си спомням времето, когато заминаваше за Австрия. Там дето отиваш някой вече са били и не е правилно да се опитваш да генерализираш така. Нито образованието в БГ е толкова зле (изключения има), нито в чужбина е толкова ПО - добре (изключения има). От личен опит говоря и от БГ и от Германия.

Говориш за едно равнище на цените в БГ и ЕС в частност Германия и Австрия? Смешно е. На час плащаш на автомонтьор в Германия между 60 и 100 евро.
В БГ монтьорите са нещастни? Да такива са, но за съжаление и в Германия се сменя ламбда сонда + катализатор на цена 1500+ евро, заради неработещ термостат. Примери не само от познати, а и лични имам в изобилие. Разликата обаче между БГ и там е, че в БГ винаги можеш да идеш при ... ДаруКар ли се водят? .. и да си направиш ремонта по европейски, но имаш и алтернатива.

Здравеопазването за средностатистическия гражданин.. ТРАГЕДИЯ! В БГ поне можеш да си позволиш некоя частна болница за малък проблем и да изискаш качество.

За фирмите не виждам какъв е проблема. Искаш да правиш бизнес с по малко от 25000 евро? Че то застраховката на колата + данъка + наема на офиса + разходите по регистрация са само 10 000? Колко са 25 000 (това е в ДЕ)?

ентусиаст
Аватар

Мнение от bravo » 27 Яну 2006, 12:55

[quote="Diablo].. и да си направиш ремонта по европейски, но имаш и алтернатива.[/quote]

Diablo много добре каза вси4ко , то4но така е тук нямаш евтина алтернатива , а цените на услугите и на храни са по-високи ако питаш мен има и изкл. разбира се.......нещо новоизлязло на пазара поевтинява по-бързо тук от колкото в БГ , марковите дрехи също но те не са най-важното.........
Най-мразя да съм прав!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 31 Яну 2006, 21:58

Твърдо НЕ!

Като се започне от това, че в Русия може да се наери пазар дори за използвани клечки за зъби ( образно казано ), Докато в ЕС има квоти.

Като знам факта, че в Испания са изкоренени цели масиви маслинови дървета за да не роизвеждат повече зехтин от определеното ( за да започне да дава плодове, едно маслиново дърво трябва да е на 100 - 200 години ). А испанците са се отказали от производство на зехтин, само да не се унищожават насажденията.

Като знам, че ...

Има ли смисъл да продължавам???

Твърдо НЕ!
...Тез` две бири `що ги каза ...?

Потребител
Аватар

Мнение от vas2308 » 01 Фев 2006, 14:45

Това е моето мнение - копирам си постовете от тема по същия въпрос :

Пост1

Е много хора са против бе. Ами аз пък съм "ЗА" - не знам за какво са против - или са "ЗА" управлението на бившата ДС и организираната престъпност - да бе за какво ни е ЕС с някакви си правила, я по-добре да ни управляват бивши полицаи, отрочета на хората управлявали ни повече от половин век. по добре да ни тъпчат и ограбват тези които и до сега са го правили, що да се случва нещо ново (там поне малко по цивилизовано те крадат и оставят и за теб)
Само искам да кажа на всички против един исторически факт - замислете се . След освобождението от Турско робство (Османско присъствие - ако щете го наречете) Много хора не са искали новото - искали са да продължаваме да сме част от старото, изпитвали са носталгия към миналото и не са искали да става промяна - да се запазела старото че тогава било по-добре. Та в човешката природа е нормално да се страхува от промяната и новото - ама аз не се страхувам - кво си мислите извън ЕС ще си останем независими и по силни - да ама не-по силни ще станат хората които са дърпали и дърпат конците - те и тогава ще са силни, ама не толкова-да не си мислите че 500 или 900 милиона са нещо за някоя сериозна мултинационална компания, да ама не - тези си създават закони за да могат да си работят нормално и държат да се спазват (имам впредвид големите компании с обороти в пъти от БВП на Б-я) Ама всеки има право на мнение - явно още не сме дорасли щом толкова хора са против. Да не би случайно да имате повечко пари за пране и за това да се боите от влизането в ЕС - ако е така Ви оправдавам(П.П. - можем да измислим нещо и да помагам ) Иска ми се и аз да съм "ПРОТИВ" да имам 100 - 200 милиона и да не бързам защото все още не мога да обясня как така от ченге преди 15 години изведнъж съм станал търговски и финансов гении (за бравих да спомена че Лондон Бизнес скуул и Масачузетския икономически институт не стават за нищо щом възпитаниците има разбират (печелят) по малко от възпитаниците на школата на МВР - те Кейнс,Марковиц,Шарп,Фриидман -ако бяха учили там още по-добри икономисти щяха да са)
Да бе що да влизаме в ЕС - хората които нямат интерес от влизането вече не го казват пряко - те просто промиват мозъци и насаждат в населението негативна нагласа към ЕС. Давам ви за пример силното натякване че ЕС иска увеличение на акцизи и цени - да ви казвам ли кои постоянно повтаря че това е заради ЕС - а ми то били управляващите - ЩО ЛИ ? - те са "ЗА" - да ма не баш. Сега за всичко ще се оправдават че им е виновен ЕС и ще насаждат негативно отношение и ще се опитват да настроиват все повяече хора против ЕС - ами няма време, затова да въведем по-рано високи акцизи-че хората да видят че ЕС не е хубаво - виждам че има хора повярвали.
Е това е моето мнение - не искам да се зазягат хора с различно мнение от мен - това си мисля и си разсъждавам аз.
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И ВИЕ - АЗ МОЖЕ И ДА ГРЕША !!! - опитвам се да мисля!

ПОСТ2
SIS ами много ясно че обикновенния германец или англичанин ще е против неговите данъци да отиват като субсиидии в по-слабо развити икономики на ЕС. Да обаче защото мисли за сега - само че има и по умни хора които са осъзнали нуждата от единен и по възможност по голям пазар с оглед на бъдещето. Какво бъдеще може да има икономиката на една малка общност или държава изправена пред наложени икономически реалности от големите икономики. Да това бъдеще се задава от икономики с голям потенциял Китай,Индия - за да може да се гарантира един нормален пазарен статут и бъдеще на Европейските нации е нужен Евро съюза - дори сега да им струваме пари в условията на глобалните парични потоци и обвързаността на икономиките право на развитие ще има по големия и по-силния икономически, а за да стане това Европа трябва да е единна и по-голяма. Занеш ли какво ще стане след 15 гонини с една държава като Бг , ако има ограничения налагани от икономически силни държави или съюзи. Мислиш ли че ще е възможен износ и съответно развитие на икономиката ако не сме част от по глобална икономика. Защо си мислите че Германия сама по себе си е голяма и силна - хората са го осъзнали че не може да бъде вечно. Да Ви кажа ли защо големите спекуланти се отказаха от управлението на рисковите фондове и защо бе нужно еврото - обяснявал съм и преди за ралята на световна валута...няма да го повтарям.....ще кажа още нещо. Преди не много отдавна Германия загуби около 15 000 000 000 доиче марки от големите рискови фондове и спекуланти. Малко обяснение - дори Германия не може да се справи с глобалните парични потоци и най много спечели фонда на Сорос които само обяви че оттегля инвестициите си от Русия (макар и смешни) те предизвикаха реакцията на пазарите и какво стана - Германската валута реагира- защото Германия беше най-големия инвеститор в Русия (впредвид на предизвиканата криза в Русия) Да обаче преди да се предприеме този ход фондовете бяха вложили достатъчно средства в опции (спекулативни ценни книжа позволяващи с малко средства да се контролират огромни активи - първоначално създадени за хеджиране на позиции и все пак за по бърза реакция на пазара и запазване на пазарните механизми -не ми се обяснява) та от тези си вложения съвсем законно си спечелиха от Бундестага 15 000 000 000 - само за да овладее икономиката си. Това е само пример - такива операции се правеха и с валутите на много други европейски малки държави - да не ги изброявам. Обаче какво стана като се въведе Еврото - ами тези рискови фондове ги няма вече - Сорос обяви оттеглянето си от рисковите фондове също.
логиката на Европейския пазар е запазване напозициите на Евросъюза и по-големите държави и позицията не един по-голям и развит пазар. ето за това е нужно да сме там.
Нямаме бъдеще като самостоятелна икономика - ако сме такива все повече ще се влошава външнотърговския ни баланс, все по малкоо ще изнасяме - защото ако не знаете има доста по високи мита за държавите НЕЧЛЕНКИ и това е за да се защитят икономиките на Съюза. Само заедно повечето държави могат да имат повече суривини и свободното движение вътре да доведе до положително търговско салдо за самата Общност и от там нарастване на продукта в общността, а не изтичане към вече станалите Силни икономики на Китай и Индия, както и САЩ разбира се като голям и водещ пазар. И плюс това да не забравяме какво може да се прави когато валутата ти е платежно средство в много други държави (извън офицялните) изземване на чужд национален продукт (обяснявал съм го)
Мога да говоря много за отрицателните ефекти - може да ги формулирам в раздели и да понапиша към 50-100 страници минимум. Ей така заради хобито често размишлявам за световната икономика и невъзможносста на нито ена съвременна икономическа теория да я обясни напълно и да предложи точен механизъм - дърпаме това лостче и се променя това-каквото можеше преди 70 години Кейнсиянската или още по отдавна класическите икономически теории.
За съжаление и аз едва ли ще измисля някакво обяснение, но пък ми е интерсно да си занимавам главата с това - та от тук следва че може и да не съм абсолютно точен. Едно е неоспоримо - нямаме бъдеще като самостоятелна икономика - не знам дали за след 10 или 20 години. та затова е необходимо да влезем в съза колкото се може по скоро-даже и ако се абстрахираме от 3,5 милиярда евро за първите две - три години. Зашото освен тях следват и инвестиции и т.н.т Правилата и инвестициите ще доведат до вдигането на ниския стандарт - няма друг начин да си вдигнем стандарта. Просто за да имаме всички в държавата по пет ябълки вместо сегашната една ябълка (ниския стандарт) ще трябва да си ги отгледаме, а за това трябва икономика с инвестиции и работещи пазарни принципи. А относно оплакванията че цените ще се вдигнат - те и да не влезем ще се вдигнат - ние купуваме всички суровини и много стоки по международни цени и е неизбежно. По скоро до сега се задържаха на ниско ниво защото все пак се използваха не много пазарни механизми, но не си мислете че това е безплатно- рано или късно това дожежда до загуби от мащаба.
Та пак казвам - не може да се мисли на дребно и да се смята че това е истината. България трябва да е в ЕС - точка. Убедете ме в противното и ще съм ви благодарен!!!

това съм го казал в тази тема:
http://www.clubalfaromeo.com/forum/view ... F1&start=0

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата