Призовка от ОПП - СДВР

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Re: Призовка от ОПП - СДВР

Мнение от KPETEH » 20 Сеп 2012, 9:40

Наказателно постановление се пише веднага и се смята за връчено след 1 година от написването му и отпада по давност след още 2 години. Ако смяташ, че собственика няма да има проблеми с това... Въпрос на морал е да отидеш и да лишиш собственика на автомобила от евентуални проблеми, поради "невероятния" напредък на технологиите в КАТ и желанието им глобите да се обвържат с данъците. Не е ясно кво ще стане до 3 години... Междувременно ако собственика не е доволен и рабере за това, може без проблеми да пусне колата за издирване и да те приберат от някое кръстовище, пък ти се обеснявай. "Всеки сам си определя."
Това с неходенето и хвърлянето в коша на призовката можеш да си го позволиш само ако автомобила е твой и в краен случай пак ще им кацнеш, като ти изтече книжката или ти земат талона и почнеш с актовете за "изтекъл акт". Успех
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 20 Сеп 2012, 21:52

Ако е така както казваш, то призовката е нередовно връчена, което разбира се не означава, че глобата ти е амнистирана и не бива да те кара да мислиш, че всичко се е разминало :)
Доколкото съм запознат не се образува административно наказателно производство, ако не е съставен АУАН за установено нарушение в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или, ако е изтекла повече от една година от извършване на нарушението. :) Това обаче също не трябва да ти дава големи надежди, тъй като "извъшителят" е известен и разпоредба на чл. 40 (2) от ЗАНН разрешава АУАН да бъде съставен в отсъствие на лицето.

Ти си прецени, как да действаш :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 22 Сеп 2012, 9:30

bgpavlp написа:
mangini написа:Може да не е за скорост, но самата призовка нито съм я получил лично (или съответно да е търсен собственика да му се връчи), нито има нещо подписано от мене или от връчващия..Има само подпис на призоваващ...Чудя се изобщо дали да ходя...

Призовката дори да ти е оставена в пощенската кутия,се смята за връчена.

Няма такъв филм, нали трябва да се разпишеш, че си я получил? Как ще докаже куриера, че ти я е предал и ти си я получил лично?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 22 Сеп 2012, 9:40

Най-вероятно ще получиш пак призовка, можеш пак да не се явиш, и така - до 2г./ако не се върне собственика/, докато мине давността.
Изпитано лично - спестих си 2 акта, понеже се водя на друг адрес и призовките отиваха там. Изненадах се, че при плащане на годишния данък, не бяха отбелязани в Данъчното! :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 22 Сеп 2012, 10:37

mishoval написа:
bgpavlp написа:
mangini написа:Може да не е за скорост, но самата призовка нито съм я получил лично (или съответно да е търсен собственика да му се връчи), нито има нещо подписано от мене или от връчващия..Има само подпис на призоваващ...Чудя се изобщо дали да ходя...

Няма такъв филм, нали трябва да се разпишеш, че си я получил? Как ще докаже куриера, че ти я е предал и ти си я получил лично?

Граждански Процесуален Кодекс

Чл. 47. (1) Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея.Чл. 47. (1) Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 22 Сеп 2012, 13:01

Това не е вярно! В КАТ ходил ли си да го видиш това?! ДАнъците не са обвързани със задълженията в КАТ! Лично съм изпитал обратното :mhihi:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 22 Сеп 2012, 14:29

bgpavlp написа:
mishoval написа:
bgpavlp написа:

Граждански Процесуален Кодекс

Чл. 47. (1) Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея.Чл. 47. (1) Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея.

Правилно, "ОТВЕТНИК", т.е. страна по някакъв юридичедски спор, примерно дело.... Но в случая няма такъв, говорим за призовка за явяване в КАТ за получаване на наказателно постановление.
При мен роднина беше получил призовката - да отида в пощата да си взема "една покана"... :lol: Отидох, погледнах плика и......"дим да ме няма...".И така още 2 пъти..Говорим за преди няколко години, сега не зная как е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 22 Сеп 2012, 16:10

Най добре си прави пас докато открият истинския собственик.Така или иначе ти в случая и да искаш да легнеш на амбразурата няма как да стане понеже си никой в схемата.При връчено надлежно на собственика с подпис и както си трябва известие тогава той отива и подава заявление че не е карал той и прилага обяснителна записка от тебе /нарушителя/ с копия на твойте документи.Тогава вече ти ще получиш на твое име съответното известие и ще носиш отговорност .Дотогава :lalala:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 22 Сеп 2012, 19:05

mishoval написа:Най-вероятно ще получиш пак призовка, можеш пак да не се явиш, и така - до 2г./ако не се върне собственика/, докато мине давността.
Изпитано лично - спестих си 2 акта, понеже се водя на друг адрес и призовките отиваха там. Изненадах се, че при плащане на годишния данък, не бяха отбелязани в Данъчното! :bchug:

Колега, коя давност точно да чака да изтече, че не ми стана ясно? :) Давност има наказателното постановление и тя започва да тече от датата на връчването му! За да започне да тече давност, първо трябва да си наказан ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 23 Сеп 2012, 12:06

Nasko_ написа:
mishoval написа:Най-вероятно ще получиш пак призовка, можеш пак да не се явиш, и така - до 2г./ако не се върне собственика/, докато мине давността.

Колега, коя давност точно да чака да изтече, че не ми стана ясно? :) Давност има наказателното постановление и тя започва да тече от датата на връчването му! За да започне да тече давност, първо трябва да си наказан ;)

Така е, прав си, но нали не мислиш, че някой ще праща призовки 2 г., за да те покани да си получиш наказателното постановление? По някакви спомени ми се върти срок до 6 м.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 23 Сеп 2012, 14:30

Оказва се, че призовката има силата на постановление и давността е 5г. - т.е., щом има призовка, значи е установено нарушение. Давност 1г. има акт, т.е. до 1 г. след издаването на акта, трябва да се издаде и постановление (също с 5г давност), след това актът отпада... Тая седмица ще ида да видя за какво точно става въпрос, че и аз се обърках вече, след това ще пиша как точно стоят нещата..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 23 Сеп 2012, 22:46

mishoval написа:
Nasko_ написа:

Така е, прав си, но нали не мислиш, че някой ще праща призовки 2 г., за да те покани да си получиш наказателното постановление? По някакви спомени ми се върти срок до 6 м.

Колега, пак говориш за някакви 2 години, незнайно защо :) След като не си получил постановление, значи не тече давност!!!

mangini написа:Тая седмица ще ида да видя за какво точно става въпрос, че и аз се обърках вече, след това ще пиша как точно стоят нещата..

:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 03 Окт 2012, 18:50

Така, малко инфо по въпроса с призовките...Значи в конкретния случай става дума за камера за скорост. Обаче ме изненада начина на уведомление - отидох във въпросната стая, където ми казаха, че ще ми обяснят за какво е нарушението, чак като дойде тоя, който е карал колата...Та така на сляпо какво точно е нарушението писахме, че майка ми е карала (има златен талон и кола не кара изобщо, тя затова и го има тоя златен талон...), та да може да се поеме това нарушение именно от златния талон..Чак след това обясниха, че става дума за камера за скорост, но първо трябва да пратят до Бургас декларацията, после да се чака отговор от там....дълга и широка...
Обаче какво се случва по-нататък..днес получавам електронен фиш, от същия ден, само че два часа по-рано...Снимка, еди къде си, с еди колко си над ограничението и съответната глоба....Та утре ще се плати тая глоба, но начина на пращане и получаване явно варира....Аз мислех, че винаги пращат директно снимка...
И като за капак - миналата седмица пътувах до Видин, вече с личната ми кола и по най-балъшкия начин ме щракна камерата на изхода на Монтана.....Дето се вика, явно е било писано :) Дано към Видин няма камери, та и от там да получа нещо, макар че нагоре карах по-предпазливо....
Та, внимавайте с тия камери, че е нещо абсурдно - безлюден път, знак 50 или 60 и ето ти ги 200лв глоба....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 03 Окт 2012, 23:15

Nasko_ написа:
mishoval написа:
Nasko_ написа:

Колега, пак говориш за някакви 2 години, незнайно защо :) След като не си получил постановление, значи не тече давност!

Значи не си прочел горния пост на колегата и не знаеш какво е това давност! Може вече и да е 5 г. Може и да намеря време утре да се поразровя и да ти цитирам нормативните уредби, но можеш да го направиш и сам! Вервай ми, консултирал съм се с адвокат тогава, приятел, за да предприема това.
Не искам излишни спорове, просто предлагам алтернативно решение на колегата.

[

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Окт 2012, 1:18

Абе има давност ама на теория. Като са те щракнали един път тя снимката стои.Даже и с давност това не отпада автоматично като изтече срока.Има си ред да се изчисти това.И най често се получава ситуацията отиваш за подмяна на книжка или за друго нарушение в кат и хоп - имаш честитка от дядо коледа.Какво ще предпочетеш ?
1 да си платиш и понесеш гяволука като отнесеш постановлението
2 или да се занимаваш с адвокати да търсиш давност и време през което най вероятно пак ще си без книжка
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата