Камера на таблото.
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Камера на таблото.
bmw-maximilian написа:Добре бе кой ви каза,че видео запис не се приема като доказателство в съда?Това е пълна глупост според мене...
Законодателя го казва ...
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Записа може и да мине, но после сигурно ще има въпроси как и с какво право и основание имаш тези материали

Последна промяна ogata на 09 Окт 2012, 1:27, променена общо 1 път

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
bmw-maximilian написа:Добре бе кой ви каза,че видео запис не се приема като доказателство в съда?Това е пълна глупост според мене...
В съда се приемат като доказателство видеозаписи, но те трябва да са събрани и проверени по НПК.

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Добре бе пичове ама това е пълна глупост ! Какво по добро доказателство от видео материал? Думата? пълна глупост са тия закони
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
Nasko_ написа:...Колегите по-горе са прави, че видеозаписът не се приема за доказателство в съда, но тук става въпрос за изясняване на обстоятелства, след изясняването на които няма да се произнася съд
Така, че не е много сигурно, че подобен запис няма да бъде взет под внимание от органите на МВР
Кой каза, че няма да се стигне до съд- мога да обжалвам актовете на воля в съда

От страната на логиката разбира се си прав. Но знаейки, че този запис не се приема като доказателство идва другият момент- как полицая в БГ ще посмее да се опре на този запис (независимо, че е автентичен) и ще ми напише акт

bmw-maximilian написа:Добре бе пичове ама това е пълна глупост ! Какво по добро доказателство от видео материал? Думата? пълна глупост са тия закони
100% съгласен с теб- пълна глупост е, но такива са законите в БГ

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
F3P написа:Кой каза, че няма да се стигне до съд- мога да обжалвам актовете на воля в съда![]()
От страната на логиката разбира се си прав. Но знаейки, че този запис не се приема като доказателство идва другият момент- как полицая в БГ ще посмее да се опре на този запис (независимо, че е автентичен) и ще ми напише актТова означава той на място да приеме за валидно доказателство нещо което е невалидно по нашите закони. Дори и да го направи аз имам пълната възможност да пиша възражение, да обжалвам и да стигна до съда където положението е просто- записа изобщо не се допуска, НП-то отпада и някой друг плаща всички разноски по делото.
Полицаят няма да произнася присъда, той не е съдебен орган и не използва видеозаписът като доказателство, което ще приложи към акта

КАТ идва на местопроизшествието, за да прецени обстоятелствата довели до ПТП. Те няма да се позоват само и единствено на видеозапис, който при обжалване от страна на другия водач пред съда, няма да бъде взет под внимание, в това можеш да бъдеш сигурен

Ето ви конкретна ситуация, която преди няколко години беше обсъждана тук:
Спирате на светофар и сте втора кола. Първата обаче малко е навлезнала в кръстовището и връща назад, при което ви удря леко. Човекът ви се извинява, всичко е ОК, обаче на дошлите полицаи заявява:
АЗ СПРЯХ И ТОЙ МЕ УДАРИ ОТЗАД!
Имате веднъж запис от камерата в колата си, има запис от камерите над кръстовището. Кой ще бъде така добър да ме убеди, че записите от двете камери няма да бъдат признати от КАТ и съда?
Спирате на светофар и сте втора кола. Първата обаче малко е навлезнала в кръстовището и връща назад, при което ви удря леко. Човекът ви се извинява, всичко е ОК, обаче на дошлите полицаи заявява:
АЗ СПРЯХ И ТОЙ МЕ УДАРИ ОТЗАД!
Имате веднъж запис от камерата в колата си, има запис от камерите над кръстовището. Кой ще бъде така добър да ме убеди, че записите от двете камери няма да бъдат признати от КАТ и съда?
BMW_POWER написа:.....
Долното го прочети внимателно и вникни в разликите...
Камера в колата- записа НЕ Е доказателство. Кофти номер, но закона е такъв.
Камера на кръстовището- тя вече Е доказателство.
Разликата:
Тази на кръстовището е камера за видео наблюдение, в общи линии е собственост на МВР- същите онези дето разкриват престъпления и имат право да събират доказателства. И в закона е изрично записано, че записите от тези камери за видео наблюдение се приемат за доказателствен материал. Единствените други видео/аудио записи които се броят за доказателство в БГ са тези от СРС-тата- разбира се само в случаите когато са използвани такива средства със съответното разрешение.
Камерата в колата, тази дето си сложил да ти снима колата на паркинг и всякакви други записи (независимо, че са 110% автентични) нямат доказателствена сила в БГ. Нито им знам логиката защо е така, нито ми харесва, но това е положението.
Може би (не съм се интересувал, но следвам логиката) охранителните камери на магазини, банки и т.н. ще се смятат за доказателство (все пак целта им е точно такава), но едва ли ей така- на общо основание, само защото са в магазин/банка. Вероятно има някакви изисквания- в смисъл технически, регистрация и подобни глупости.
В посоченият случай ще се вземе решение според записа на камерата (1 брой камера- не двете), но НЕ тази в колата, а тази на кръстовището.
Не гледайте ситуацията логично, а според закона- не винаги двете са едно и също, още повече пък в БГ. Логично е записа от моята камера в колата ми да е достатъчно доказателство за вината/невинността ми и да няма спор по въпроса, но закона културно ми казва да взема записа (заедно с камерата, зарядното и кабелите) и да си го навра на едно неприятно място

- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Имам такава в колата, с ГПС е и показва скорост и местоположение на google maps. За щастие, не ми се е налагало да ползвам записите и. Марката е blackvue.
I love the sound of V8 in the morning...
- Gari
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60, 2006
- Мечтае да кара: Formula
- Детайли за колата: N52B25

Но да попитам нещо. Ако моята камера запише, случайно, как кола удря пешеходец и бяга и го покажа в полицията, следва ли това, че те няма да повдигнат обвинение срещу шофьора? По закон не трябва дори да реагират. Но ако реагират, това означава, че е до усмотрение. Това значи, че един път може, друг път не може...Аз така ги разбирам нещата.
Не искам много, искам всичко!
Те го намират по камерата, разпознават го и после вече да си търсят законни начини за доказване на вината му:
- разпознаване от блъснатия пешеходец.
- разпознаване от свидетел, който е бил там
- притискат го и т.нат.
Любителски запис не е доказателство.
- притискат го и т.нат.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Gari_82 написа::OT:
Но да попитам нещо. Ако моята камера запише, случайно, как кола удря пешеходец и бяга и го покажа в полицията, следва ли това, че те няма да повдигнат обвинение срещу шофьора? По закон не трябва дори да реагират. Но ако реагират, това означава, че е до усмотрение. Това значи, че един път може, друг път не може...Аз така ги разбирам нещата.
Напротив, ще повдигнат и още как, но не въз основа на видеозаписът ти

vlad0 написа:Те го намират по камерата, разпознават го и после вече да си търсят законни начини за доказване на вината му:
- притискат го и т.нат.
Точно така!! Ако може да помогне за разрешаване на случая, разбира се, че записът ще бъде взет под внимание. Това, че записът не би издържал в съда няма нищо общо, не бъркайте двете власти

- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
http://www.liveleak.com/view?i=c12_1349902324
А аз се чудех, защо толкова масово руснаците си слагат камери
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
XaMaB написа:http://www.liveleak.com/view?i=c12_1349902324
3.25

Немотията кара хората да правят какви ли не неща ..

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Сега нека някой пак каже че от тази камера няма смисъл..то явно чисто и просто се вижда как се фърлят под гумите тия изроди 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
Аз съм сложил камера точно заради луди пешеходци и велосипедисти, както и заради някой колеги, които засичат много кофти. Дали ще има или не тежест в съда, се надявам да не разбирам, но ако се наложи е все нещо в моя полза. Както се казва - ако мине, мине 
Недостатъкът е, че няма странична видимост на камерата. Ако се удари отстрани или не е пред колата не се вижда особено добре. Моята е сравнително евтина и я взех за проба преди да налея пари в някое GoPro примерно. Градуса на снимане на моята е 140, а на GoPro e 170, и ще се вижда по-голяма площ. Последно гледах едни слънчеви очила, който са с камера. Доста добра форма имаха и поне на снимките камерата изглежда дискретна. Хубавото при тях е, че снимат това, което виждаш, накъдето си се обърнал. Това значи, че на завой ще снима по-настрани отколкото камера и ще хваща точно това, което искаш.

Недостатъкът е, че няма странична видимост на камерата. Ако се удари отстрани или не е пред колата не се вижда особено добре. Моята е сравнително евтина и я взех за проба преди да налея пари в някое GoPro примерно. Градуса на снимане на моята е 140, а на GoPro e 170, и ще се вижда по-голяма площ. Последно гледах едни слънчеви очила, който са с камера. Доста добра форма имаха и поне на снимките камерата изглежда дискретна. Хубавото при тях е, че снимат това, което виждаш, накъдето си се обърнал. Това значи, че на завой ще снима по-настрани отколкото камера и ще хваща точно това, което искаш.
50 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4