Oтопление на електрическо котле
Модератор: Общи модератори
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Oтопление на електрическо котле
Аз имам такова котле, като алтернатива на Виадруса за "мързеливите" дни. За да постигна същия резултат като с твърдото гориво (330кв.м отопляема площ) по груби сметки си цакам 6-7 лв/час 

Ubi dubium, ibi libertas
- igra4a-c2560xm
- младши ентусиаст
-
- Кара: 30 ки до гроб
- Мечтае да кара: на метан
hell's angel написа:Аз имам такова котле, като алтернатива на Виадруса за "мързеливите" дни. За да постигна същия резултат като с твърдото гориво (330кв.м отопляема площ) по груби сметки си цакам 6-7 лв/час
колега за 7 лева на час ще подпалиш инсталацията гарантирано ако не си вързан за трафопоста директно

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Mай колегата имаше в предвид 6-7 киловата 

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
zxsport написа:N.Mihaylovski написа:В къщата имаме такова котле, голяма грешка, отоплява се единия етаж и то се държи 20 градуса не се прекалява сметки от рода на 350-400 лева, пуснем ли го и на 2 рия етаж 500 +++
Котлето струваше 2000 лева, имаме го от 3 години работило е 5 пъти, имаме и на твърдо гориво, и там си гълта дърва и въглища сериозно, истината е в климатиците, слагаш 2-3 12 ки и плащаш макс 200 лева ток като е топло на всякъде а лятото не ти залепва гъза за стола![]()
Аз съм с климатици, миналата зима дето падна под -10 в нас беше 24 градуса платих 110 лева ток
Съжелявам колега, но според мен къща не може да се отпли с климатик качествено, постоянно и на добра цена. Нека да не спориме за ефективност/шум на климатиците - всеки им е ял папарата ... да не говорим, че като падне под -20 само 1 или 2 марки работят ... другите .... 'арчат само ток
Колега, къщата е чисто нова с изолация, с хубава дограма и стъклопакет, къщата е 80 м2 чиста площ без стените, и сметките на котле на ток са доста големи предвид разликата с климатиците, и с климатиците си е перфектно, за температурите проблем нямам миналата зима колко падна до -15 ?? или повече нито един климатик не ми е спирал имам 6, за в къщата имаме и камина която помага доста в топленето и е красиво

Като стана дума за ефективност на климатиците, в една фирма в която работих топлихме 350 м2 помещение със изцяло външни стени и много дограма с 3 24-ки и държахме 24 градуса постоянно дори и в най големите студове, та не виждам проблем в климатиците, разбира се трябва да са хубави
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
igra4a-c2560xm написа:hell's angel написа:Аз имам такова котле, като алтернатива на Виадруса за "мързеливите" дни. За да постигна същия резултат като с твърдото гориво (330кв.м отопляема площ) по груби сметки си цакам 6-7 лв/час
колега за 7 лева на час ще подпалиш инсталацията гарантирано ако не си вързан за трафопоста директно
30 кW е котлето трифазно до сега нищо не се е палило

На тия Чез не мога да им хвана спатиите, а и ми се бъркат и разни други консуматори, а и си плащам по цени за промишлен ток та горе долу съм там . Пък и не ми дреме особено

Ubi dubium, ibi libertas
Съдейки по разговори с приятели, които реално имат такива котлета, явно се оказва не толкова неудачен вариант, който дори клони към смислен.
Като става въпрос за малък, адски изолиран тристаен апартамент (около 75кв.), в който се отоплява една стая целодневно и спалня, от 8 до 8.
Сметките, които ми цитираха варираха м/у 100 и 250лв. на месец, като последното е без ограничения при горните условия.
От друга страна, ако се прекара водно подово, става доста по-ефективно, поради субективното усещане за топлина на краката. А и топлият въздух се движи нагоре и е доста по-равномерно загряване, в сравнение с радиатори.
Също газовото котле също не е опция за подценяване, която ако не значително по-евтино, за апартамент с подобни параметри, ще е на същата цена като месечни разходи. Говорим само за отопление, без топла вода и без готвене.
Отново за апартамент с горните параметри, мисля котле около 6кВт е напълно достатъчно, тъй като ще се налага да топли не повече от 50 литра вода до температура 40-45 градуса.
Като консумираната мощност не е константно 6кВт/ч, а при достигане на температура на водата, пада до 1 при това не постоянно, а се включва и изключва като бойлер.
Като става въпрос за малък, адски изолиран тристаен апартамент (около 75кв.), в който се отоплява една стая целодневно и спалня, от 8 до 8.
Сметките, които ми цитираха варираха м/у 100 и 250лв. на месец, като последното е без ограничения при горните условия.
От друга страна, ако се прекара водно подово, става доста по-ефективно, поради субективното усещане за топлина на краката. А и топлият въздух се движи нагоре и е доста по-равномерно загряване, в сравнение с радиатори.
Също газовото котле също не е опция за подценяване, която ако не значително по-евтино, за апартамент с подобни параметри, ще е на същата цена като месечни разходи. Говорим само за отопление, без топла вода и без готвене.
Отново за апартамент с горните параметри, мисля котле около 6кВт е напълно достатъчно, тъй като ще се налага да топли не повече от 50 литра вода до температура 40-45 градуса.
Като консумираната мощност не е константно 6кВт/ч, а при достигане на температура на водата, пада до 1 при това не постоянно, а се включва и изключва като бойлер.
liloff написа:
Явно не ползваш газ за отопление! Беше евтино, вече не е.
Единствена алтернатива за ниски сметки е инвестиция в хубави климатици.
- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх
колеги,
аз съм с 120 квадрата реална площ и имам ел котле 14кв. Работи с електроника и ако му задам да стигне 60 градуса водата, ако ги достигне почва да модулира надолу и работи от 10 до 100%.
Апартамента е изолиран, но има един много голям проблем - под мен няма никой и апартемента долу е постояно зимата 7-8 градуса в него.
Пода при мен е вечно студен (гранитни плочи).
Над нас пак не живее никой и даже две от стаите тавана им е тераса.
С ел котлето се топлехме две зими, и съм го изчислявал многократно.
Средно харчи 4 кв на час което средно по 19 стотинки = 18 лв на денонощие.
Това е при температури около 0-та...
падне ли под -6 , 7 градуса... минавам на 6 киловата на час средно за денонощие.
Тази зима купих пелетна камина 16 кв с водна риза..... и се родих
СМетките за отопление от 600-700 лв спаднаха на по 200-300 лв което е повече от двойно !
С ел котлето не смеех да вдигна повече от 21 градуса в къщи .... сега поддържам 23 и ми е идеално
аз съм с 120 квадрата реална площ и имам ел котле 14кв. Работи с електроника и ако му задам да стигне 60 градуса водата, ако ги достигне почва да модулира надолу и работи от 10 до 100%.
Апартамента е изолиран, но има един много голям проблем - под мен няма никой и апартемента долу е постояно зимата 7-8 градуса в него.
Пода при мен е вечно студен (гранитни плочи).
Над нас пак не живее никой и даже две от стаите тавана им е тераса.
С ел котлето се топлехме две зими, и съм го изчислявал многократно.
Средно харчи 4 кв на час което средно по 19 стотинки = 18 лв на денонощие.
Това е при температури около 0-та...
падне ли под -6 , 7 градуса... минавам на 6 киловата на час средно за денонощие.
Тази зима купих пелетна камина 16 кв с водна риза..... и се родих

СМетките за отопление от 600-700 лв спаднаха на по 200-300 лв което е повече от двойно !
С ел котлето не смеех да вдигна повече от 21 градуса в къщи .... сега поддържам 23 и ми е идеално

Beat the Devil
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Живял съм под наем в апартамент с такова котле. Сметките за ток зимата бяха по-високи от наема! Отгоре на всички беше и студено - макс 20 градуса. Сам си решаваш.
Touring & windsurf club
Благодаря за мненията ,отказах се от този апартамент,въпреки че много ми харесваше.
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
още малко опит от такова котле...
75кв.м. апартамент перфектна изолация трипластови 7 камерни дограми, среден апартамент отвътре и отвън на изолация, остъклени тераси, на паркет с килими
тухла и гипсокартон с вата
... дет се вика кукла
та ... миналата година декември-април най ниска сметка 310лв. най висока 540лв. средна температура в апартамента на 1м от пода 21градуса
решавай си

75кв.м. апартамент перфектна изолация трипластови 7 камерни дограми, среден апартамент отвътре и отвън на изолация, остъклени тераси, на паркет с килими

та ... миналата година декември-април най ниска сметка 310лв. най висока 540лв. средна температура в апартамента на 1м от пода 21градуса

решавай си
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2