За банките в България и още нещо
Модератор: Общи модератори
Re: За банките в България и още нещо
Georgieff написа:Проблемът с българските банки е, че могат да вдигат лихвата по всяко време и по всеки кредит без да са длъжни да представят валиден аргумент.
много тактически мислиш. нещата са стратегически. пазара на кредити е на купувачите, не на продавачите. демек купувача отива в банката, не тя при него. той е този които решава дали иска кредит или не. доброволно един вид.
та в този ред на мисли - това което си написал по-горе - мисли го така - ако това беше написано в прав текст - всеки които го подпише проблема е негов. не на банката. негов.
за това какво могат да направят банките за да си събират парите - това също ако е описано простичко и с пример ("ти закъсняваш с вноската ние ти изнасилваме първородната дъщеря по 3 пъти всеки ден с които закъснееш") и клиента го подпише- проблема е негов.
пълна (опростена) прозрачност на условията на кредит. така хубавите кредитни условия ще изплуват а лошите ще потънат. нищо друго не е нужно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
и аз бих искал да подкрепя,но няма ли вариант за онлайн подпис с гарантирана скритост на данните за останалите.
На мен по един от кредитите също ми вдигнаха лихвата двойно,стигна се до там,че дори погасяйки част от заема за сметка по-ниска вноска за същия период от време,след вдигане на лихвата вноската е почти същата .
За съжаление банките използват незнанието на собствените им клиенти и променят едностранно правилата в своя полза.Стана същото като акциза за мощните автомобили,който остана непипнат след 2007,докато находчиви български граждани не повдигнаха въпроса пред международна институция.Затова че според мен,не президент,премиер или който и да е от висшите управляващи,а отново европейски институции,които имат отношение по тези въпроси трябва да се сезират.
Изключително е болезнен въпроса и с необслужваемите кредити и гарантите по тях.Имам двама познати,които плащат чужди дългове,картинката не е приятна.Единият се отървава с по лека вноска само защото е семеен,но другия не е и е голяма мъка.Да не говорим че отношението на съдия изпълнителите към такива гаранти е меко казано унизително,а не малко пари взимат и те при всяка вноска по такъв кредит.Това е важен момент,защото почти една четвърт от обикновените граждански потребителски кредити са вече са лоши.
Интересно ми стана и за възможността за фалит на физическо лице-някой може ли да обясни повече,но не да ми пейства от гугъл,това го мога и сам,а някой вещ в занаята.
На мен по един от кредитите също ми вдигнаха лихвата двойно,стигна се до там,че дори погасяйки част от заема за сметка по-ниска вноска за същия период от време,след вдигане на лихвата вноската е почти същата .
За съжаление банките използват незнанието на собствените им клиенти и променят едностранно правилата в своя полза.Стана същото като акциза за мощните автомобили,който остана непипнат след 2007,докато находчиви български граждани не повдигнаха въпроса пред международна институция.Затова че според мен,не президент,премиер или който и да е от висшите управляващи,а отново европейски институции,които имат отношение по тези въпроси трябва да се сезират.
Изключително е болезнен въпроса и с необслужваемите кредити и гарантите по тях.Имам двама познати,които плащат чужди дългове,картинката не е приятна.Единият се отървава с по лека вноска само защото е семеен,но другия не е и е голяма мъка.Да не говорим че отношението на съдия изпълнителите към такива гаранти е меко казано унизително,а не малко пари взимат и те при всяка вноска по такъв кредит.Това е важен момент,защото почти една четвърт от обикновените граждански потребителски кредити са вече са лоши.
Интересно ми стана и за възможността за фалит на физическо лице-някой може ли да обясни повече,но не да ми пейства от гугъл,това го мога и сам,а някой вещ в занаята.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
alx написа:Georgieff написа:Проблемът с българските банки е, че могат да вдигат лихвата по всяко време и по всеки кредит без да са длъжни да представят валиден аргумент.
много тактически мислиш. нещата са стратегически. пазара на кредити е на купувачите, не на продавачите. демек купувача отива в банката, не тя при него. той е този които решава дали иска кредит или не. доброволно един вид.
та в този ред на мисли - това което си написал по-горе - мисли го така - ако това беше написано в прав текст - всеки които го подпише проблема е негов. не на банката. негов.
за това какво могат да направят банките за да си събират парите - това също ако е описано простичко и с пример ("ти закъсняваш с вноската ние ти изнасилваме първородната дъщеря по 3 пъти всеки ден с които закъснееш") и клиента го подпише- проблема е негов.
пълна (опростена) прозрачност на условията на кредит. така хубавите кредитни условия ще изплуват а лошите ще потънат. нищо друго не е нужно.
Ей ,колегата какъв пост ти написа подробно обяснителен и професионално компетентен,ама ти не падаш по гръб..
Купувачите на кредит са много и разнородни ,не всеки си купува нещо луксозно или безсмислено -като голям ТВ или кола,която не му отговаря на стандарта..
Порочният кръг на ниските заплати принуждава страшно много хора да заемат за основни нужди-ремонт на жилище,покупка на такова(като алтернатива на зависимост от наемодател),образование,здравеопазване (не е "безплатно" дори и за осигурените в БГ..)
Когато има олигопол и картелни споразумения от страна на БГ банките(доколкото знам 3 са основните играчи) и както написа колегата- неспазване на влязло в сила съдебно решение,къде е държавата и регулативните органи,ЕУ законодателството трябва да е хармонизирано ,особено в тази насока..
Твоята логика е ,че крепостните селяни навремето са си били виновни- не искаш да бачкаш за феодала- живей си на полето,храни се със корени и да те коли кой отде завърне..
21 век сме..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
не колега- моята логика е "информирай клиента така че да разбере и го остави да избира" 
най-голямата грешка е да почнеш да се бъркаш на хората в решенията им. всеки си има свой аршин за всичко- няма угаждане

най-голямата грешка е да почнеш да се бъркаш на хората в решенията им. всеки си има свой аршин за всичко- няма угаждане
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
alx написа:не колега- моята логика е "информирай клиента така че да разбере и го остави да избира"
Добрия продавач (на финансови или стокови продукти) ти продава каквото ТОЙ иска , оставяйки те да си мислиш че ТИ си си ги избрал

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
^точно
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
acho.rs написа: Добрия продавач (на финансови...... продукти) ти продава каквото ТОЙ иска , оставяйки те да си мислиш че ТИ си си ги избрал
Което ще рече, че купувача е тъп като цървул

Моята ипотека няма нищо общо със стандартния договор на банката щото отидох подготвен и казах "Или тук ще пише това, а там- онова, или отивам в другата банка отсреща". И чудо- стана както аз искам

Същото беше и като подписвах договора си за работа- промениха се някои условия за да няма двусмислени изрази и грубо да ми го набият и го подписах. Ситуацията е проста- като не ти харесват условията просто не подписваш каквото и да е.
Сега ще кажете, че трябва да си в правилната позиция за да поставяш условия- това си е ваша грижа. Не става да подпишете без да четете или щото сте на зор и после да ревете- мисли се навреме. Щом 1 банка ви отпуска кредит- и другите ще ви дадат, търсете изгодното място.
Но 1 е вярно- трябва закон за фалита на физически лица.
F3P написа:Но 1 е вярно- трябва закон за фалита на физически лица.
съгласен съм със всичко което написа.
но какво повече трябва да пише в закона за фалита от това което пише сега? (като не си обслужваш кредита ще ти вземеме каквото трябва (ако трябва всичко) за да си изпълниш задълженията към нас).
единствното условие е да няма физическа разправа- което не съм чел закона но предполагам че го пише някъде. всичко друго- изземване, закачане за заплатите и тн. е съвсем честно и редовно. банките са бизнеси- не бюра "социални услуги"
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:...но какво повече трябва да пише в закона за фалита от това което пише сега?...
Я дефинирай какво е за теб "фалит на физ. лице" в следният случай:
Имам ипотека, оставам без работа за период от много дълго време (да кажем здравословни грижи пречещи ми 7-8г. да работя), просрочвам ипотеката и разбира се банката си иска парите. Обаче пари просто няма- какво следва и как банката си получава парите

- Valio23
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Скъпо Е30 Кабрио
Georgieff написа:..............
Колега много истина има в твоя пост.
На мен ми вдигнаха лихвата един месец след подписване на договора със 100 лв / при 600 лв вноска/.........това през 2007-ма. В момента вноската ми е 790 лв

Един колега осъди за подобен на моя случай банка на втора инстанция............банката направи кредита предсрочно изискуем. Правата на кредитополучателя са по-малко от тези на европейските кокошки

След като се разрових в нета, установих че това е масова практика на много банки и научих за невероятни случаи. После попаднах на групата във фейса и гледам да помагам с каквото мога заради нашите деца.
Ясно е, че кретита не е лошо нещо и не всички банки са мошеници. За съжаление коректните банки и кредитни инспектори в БГ се броят на пръстите на едната ръка на стругар

Относно подкрепата: Просто си напишете двете имена в пост и аз ще ги копи/пейст-на под оригиналния документ.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-

Което ще рече, че купувача е тъп като цървул За нещастие 98% от хората са такива като опре до кредити
- не е точно така , но това кой избира - купувача или продавача е друга тема ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Leon написа:"Рибата се лови в мътна вода" е банална поговорка, но неоспорим факт в българската банкова система (и не само в нея, но да не задълбаваме).
Това и застраховките гражданска отговорност са двете неща, които са ми голям "проблем".
Leon написа:Статистически е невъзможно да се натрупа такава критична маса спечелени дела, че много богати и влиятелни хора да си променят възгледите за живота.
Мен друго ми е странно, защо в България няма групови искове или както там се нарича class action процеси. Вместо да се прави тази подписка, която ще мине и ще замине... не е ли много по-ефективно да се заведе някакво дело от голяма група хора с подобен проблем. Защото това е загубена кауза, сам да се изправиш да съдиш банка... трябва или да имаш голям ресурс или да си юрист (и да не си завършил с 3ки). Сега друг е въпроса, ако всичко в документацията е изрядно за съжаление.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
F3P написа:alx написа:...но какво повече трябва да пише в закона за фалита от това което пише сега?...
Я дефинирай какво е за теб "фалит на физ. лице" в следният случай:
Имам ипотека, оставам без работа за период от много дълго време (да кажем здравословни грижи пречещи ми 7-8г. да работя), просрочвам ипотеката и разбира се банката си иска парите. Обаче пари просто няма- какво следва и как банката си получава паритеЗабрави за застраховките дето се правят за такива случаи- нямам такава.
взимат ти апартамента, продават го на търг. ако постъпленията са повече - връщат ти минус разходите по търга. ако са по-малко и висиш- или отписват като загуба или ако имаш някакви приходи се закачат за някаква сума на месец докато я изплатиш.
какво повече очакваш?

ако една банка всеки я цака и тя губи пари от заемите си- малкото добри клиенти ще плащат тези загуби под формата на лоши условия- високи лихви, такси и тн.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:...какво повече очакваш?
Нещо много просто- взимат имущество, активи и каквото открият, всичко до стотинка. Да кажем още 10г. се закачват за приходите ми и взимат едни пари. И накрая кой каквото взел- взел, другото се пише загуба и случая приключва. В БГ е редовна практика да ти вземат жилището щото си просрочил (и дължиш примерно 50к €), да го продадат за 25к лв. (няма и 13к €)- оставаш да дължиш остатъка до 50к €. Бонус- грозни лихви и накрая се оказва, че хем нямаш имот, хем плащаш ипотеката. И така цял живот, че и повече. Ей там е проблема.
В момента банките знаят, че дори и да умра ще плащат децата ми и те ще си вземат парите. Ако мога да обявя фалит и банката да го издуха с 20-30 000€ гарантирано нещата по заемите ще се променят сериозно.
Но пък не луд който яде баницата, а който му я дава- банките използват възможностите.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
В момента банките знаят, че дори и да умра ще плащат децата ми и те ще си вземат парите
ако умреш ще ти го плаща застрахователя, не децата