Мислите ли за спестявания за пенсия?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

?

да, в банка
6
9%
да, във фонд
6
9%
да, в друг вид
14
21%
не
42
62%

Общо гласове : 68
старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Мислите ли за спестявания за пенсия?

Мнение от Leon » 18 Фев 2013, 12:26

ElizabetS написа:Да, всеки месец взимат от заплата и директно във фонда! За което съм Ок, за стажа който имам до момента съм си събрала добра цифра!

Може ли малко повече инфо на лс?
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 18 Фев 2013, 13:19

Единственият вариант е просто да не се пенсионираш :) всичко останало... балон. Системата е проектирана да се спука малко преди да дойде нашият ред за пенсии :mhihi:

ако имаше как да се откажа от пенсия и "доброволно" допълнителното осигуряване и т.н. , щях да съм мн щастлив...
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Фев 2013, 19:42

Добре, че само първите 2 вноски са прибрали... то бива нагли измами, ама вече нищо не ме изненадва.

ElizabetS написа:Да, всеки месец взимат от заплата и директно във фонда! За което съм Ок, за стажа който имам до момента съм си събрала добра цифра!

Може ли инфо кой фонд, каква доходност(% годишно) са докарали и колко % е комисионната им за """управлвние""". Интересно ми е как се развиват тези неща в България.

Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 18 Фев 2013, 20:15

Beamerdriver написа:План Б е работа в чужбина и ако успееш да скътаеш нещо настрана от което да не харчиш и така един вид да си подпомогнеш старините един ден,
защото да си го кажем честно едва ли ще успеем да съберем нужният трудов стаж (колкото се изисква) за висока пенсия понеже сами виждате какви са работодателите работните места безработицата заплати и тн... има доста фактори пречещи ни да живеем нормално.

:!: :!: :!:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Фев 2013, 18:41

Пенсия, какво е това? Дядо ми (Бог да го прости) се е пенсионирал на 55г, баща ми се пенсионира на 60 (хвана последния влак за тази възраст), аз ако доживея, ще се пенсионирам на 70-75г ...
Да влагам парите си в съмнителни фондове, които дават 1-2% годишна доходност, при в пъти по-голяма инфлация? Веднъж тук една жена (на около 50г) плати 20$ паркинг, погледна ме и каза:

Когато бях малка, един голям плик с бонбони струваше 5 цента. Сега е 10$...

Ако днес сте на 20-30г, то сметнете с калкулатор, колко ще станат сегашни 100 лв при лихва 3-5% за 40 години. Тук има разни пенсионни планове и парите отделяни в определени сметки не се облагат с данъци, но за сметка на това не могат да се пипат. Отделно имате и лимит, какъв процент от заплатата си можете да отделяте. Важно е според мен, парите да не се влагат само в едно нещо, защото рискувате много. Не си дръжте всички яйца в една кошница, както се казва.

Аз лично кеш почти нямам :oops: ипотеката лапа здраво, каквото остане настрани влагам в ценни метали. Но всичко е въпрос на личен избор.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blackrider » 20 Фев 2013, 11:17

К'ва пенсия, к'во бъдеще бе брат? Живота стана такъв ,че живеем ден за ден.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 20 Фев 2013, 12:59

сега събирам за мотор... не мисля за пенсия :D
Изображение Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Хонда F20:)
Мечтае да кара: 750IL

Мнение от AshesS » 20 Фев 2013, 14:43

Мисля за чужбина... От две години работя за един най-големите вносители на автомобили в България. На що годе добра позиция съм и пак едва връзвам двата края... Понеже минах тридесетака и се усещам, че все повече мисля за бъдещето, обаче, някакси не мога да го свържа с България... Скоро сигурно ще съм поредния изнесъл се!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 20 Фев 2013, 19:18

При мен нещата на пръв поглед не изглеждат зле: 12 години трудов стаж първа категория, като ми трябват още 15. Въпреки това ще трябва да работя до още 20 години, защото трябва да имам години за пенсия т.е. 54 години. Въпреки казаното не съм много оптимистично настроен, понеже правилата се променят всяка година, а и пенсионните фондове са празни. Като вариант виждам спестявания в банка или под дюшека :mhihi:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Фев 2013, 20:21

Хаос написа:онтопик:
кой доживее до пенсия да му мисли
аз май нема да доживея, затуй не го мисля

+1 :lol:
Ще бъде чудо при този стрес и "чиста"околна среда да доживеем до такава възраст..
И ако това чудо се случи,ще разчитам на друго чудо да оцелявам и по-нататък :lol:
Не е смешно ,ама :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA

Мнение от Libero » 22 Фев 2013, 10:06

Аз съм си направил допълнително пенсионно осигуряване. Спира ми се определена сума от заплата която отива в този фонд за определен период от време. Фонда използва тези средства за инвестиране в различни сфери и след приключване на инвестицията получаваш някави дивиденти които се трупат към внесените пари до момента, като при неуспешна инвестиция ти не губиш средствата натрупани до момента.До момента съм доволен от фонда, като има опция след 5 години да изтеглиш част от натрупаните средства.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата