Електронни системи за стабилност на автомобила - АНКЕТА

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Опитът ми със системите за стабилност е:

Да, постоянно ги ползвам
63
43%
Ползвам ги, но често ги изключвам
38
26%
Дразнят ме и въобще не ги ползвам, въпреки че ги имам
3
2%
Признавам само механични - шпер, блокаж...
26
18%
Не ми трябват никакви системи!
17
12%

Общо гласове : 147
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Електронни системи за стабилност на автомобила - АНКЕТА

Мнение от steeN » 24 Юни 2013, 8:11

АБС, да... въпреки, че едно време бях на друго мнение. Като минеш на широки гуми вече се губи сериозно усета и АБС-а прави много голяма разлика. Най-много съм усещал при спиране по надолнище и ако съм нещо разсеян и трябва да спра внезапно... без АБС разликата наистина е разбиваща самочувствието. На мокро винаги си карам сравнително "страхливо" и не съм попадал в "ситуации". Също е много удобно в завоите ако искаш да издевателстваш.

АСЦ все още мисля, че е излишно, ако си свикнал да караш кола със задно... По-скоро е да те пази от малоумни изпълнения и да не си износваш гумите от колкото от нещо друго. А и шпера пречи на безконтролното въртене доста... без шпер сигурно има смисъл.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 24 Юни 2013, 8:50

Ладата нямаше нищо, само хубави зимни гуми и на 8-ми декември в Баровец, само аз не закъсах никъде.
Е30-ката също няма нищо. Липсва и един абс и шпер. Надявам се второто да си го добавя :-Д
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Мнение от _galio_ » 24 Юни 2013, 8:57

Карах първата година все с включени ASC и ABS, на първите камшици след изключено за пробата ASC, въпросното отпадна, ABS-а се отказа сам по едно време и сега ми е чудно. за мен лично въпросните изключително много променят поведението на колата (ми) и ме скопяват буквално. нямам проблем да карам бавно и да спирам отдалеч, като следя на коя страна ще ме тегли.

досега единственият плюс съм усетил на немски аутобан преди време, когато в изключително силен дъжд си държах 160 км/ч, докато около мен караха с 90 км/ч ... но на сегашния акъл и аз бих карал бавно, така че определено предпочитам без системи.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Електронни системи за стабилност на автомобила - АНКЕТА

Мнение от steeN » 24 Юни 2013, 9:32

Хм... За да има теглене, нещо не е наред... няма връзка с имане/нямане на АБС. Главно помага в последните няколко метра където обикновенно плъзват гумите или в завои - спиране и завиване едновременно става "дестка игра". Това с аутобана... Тракшън на мокро пречи много на ускорението... особено като има воден филм не ти позволява да ускоряваш, а само ти отнема газта особено на кола с предно е трагично зле... А в завой няма да ти помогне да не излетиш... трябва ДСЦ за това.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 24 Юни 2013, 9:42

Аз ползвам АСЦ-то постоянно, но практиката показва, че ако водачът е неопитен няма кой знае каква полза от тези системи. За пример мога да дам моята е28-ца - ABS няма даже милата, но това не й пречи 30 г. да е на пътя... :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 24 Юни 2013, 10:03

steeN написа:Хм... За да има теглене, нещо не е наред... няма връзка с имане/нямане на АБС. Главно помага в последните няколко метра където обикновенно плъзват гумите или в завои - спиране и завиване едновременно става "дестка игра". Това с аутобана... Тракшън на мокро пречи много на ускорението... особено като има воден филм не ти позволява да ускоряваш, а само ти отнема газта особено на кола с предно е трагично зле... А в завой няма да ти помогне да не излетиш... трябва ДСЦ за това.

като съм на сухо с левите гуми и в коловоз с вода с десните, дърпа. при пясък - също. мисля, е нормално?

точно понеже отнема газ, бях решил, че мога да излитам с педала до долу от 90 градусови завои. то че може - може, ама има друго поведение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 24 Юни 2013, 10:48

Kroki написа:Ладата нямаше нищо, само хубави зимни гуми и на 8-ми декември в Баровец, само аз не закъсах никъде.
Е30-ката също няма нищо. Липсва и един абс и шпер. Надявам се второто да си го добавя :-Д

Само ти не си закъсал,защото явно си карал разумно а не защото нямаш системи за стабилност и т.н...

Разбирам,че всички са карачи тука и съзтезателни пилоти,само не разбирам защо примерите са само зимата :dunno: до сега няколко пъти ДСЦ ме е вкарвало в пътя ,не заради мои грешки а поради "по-екстремни" ситуации като изкачащ автомобил,ров по средата на завой и т.н..
Аз си карам с всичко работещо - само зимата изключвам първа степен на ДСЦ - просто защото само тогава ,мога да се радвам на завоите за разлика от колегите с големите бензини и шперове :roll:

Не съм съгласен само с "Никога няма да са научиш да караш" ако тези системи работят...значи ако не се сучем по завоите за щяло и нещяло не сме шофьори ли?Или щото сме герои без АБС и т.н?

Мое мнение ,че всичко преди ДСЦ е далече от система за стабилност ...
Последна промяна Gqbriel на 24 Юни 2013, 12:41, променена общо 1 път
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 24 Юни 2013, 12:28

И аз съм по-скоро съгласен с колегата преди мен. Едва дали всички тука сме некви про-та. Аз съм за тези системи особено за ABS. ASC имам само аз и то се е включва зимата или на мокър участък в някой по остър завой. Аз съм гласувал за тези системи защото те няма да навредат а със сигурност ще помогнат на пътя, вече да си праи човек кефа и да се дрифти естествено че пречат. Но като цяло аз съм ЗА.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 24 Юни 2013, 12:46

Новите коли по няколкостотин коня на задно щяха да са забранени със закон, ако нямаха електроники.
Доколкото знам, шофьорът може да реагира до 80-100 км/ч и това ако ситуацията е ежедневие за него.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 24 Юни 2013, 12:54

[quote="Gqbriel] Не съм съгласен само с "Никога няма да са научиш да караш" ако тези системи работят...значи ако не се сучем по завоите за щяло и нещяло не сме шофьори ли?Или щото сме герои без АБС и т.н? [/quote]

мен например ASC-то ме беше оставило с впечатление, че мога да заваря газта в завоя и колата сама да се изправи. тоя навик можеше да ме убие в друга ситуация, с по-мощна кола или такава без тракшън. сега си знам, че в някои ситуаци не мога да я овладея и гледам да не ги предизвиквам. това ми е мотивацията.

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 24 Юни 2013, 13:06

Колата ми не е БМВ и е с предно. Има ABS, ESP и TC. И трите са ми влизали в употреба. ABS редовно в София за съжаление, а TC и ESP зимата...

Карам/карал съм всякакви коли - лични, служебни, а й екзотики покрай работата си и мога да кажа, че "помагачите" са много хубаво нещо. Много е важно обаче, човек винаги да кара разумно и с хубави гуми защото без тях системите не струват нищо.

ентусиаст
Аватар
Кара: head turner и екзотики
Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

Мнение от Convertible » 24 Юни 2013, 13:38

аз съм за системите и се радвам, че ги има.
хубаво на баварците е възможността с едно докосване да изключиш системата.
аз имам диесси на едното возило и много му се кефя как работи..
и като примигне със 150, щото има бабуна, дупка, или водата тече през пътя, а не в канавката..
само си казваш - добре, че имам. :roll:
Изображение
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 24 Юни 2013, 15:42

Имам само ABS и ASR и не смятам да ги изключвам. АБС няма да го коментирам, колко пъти е помагал. Никой не може да ме убеди, че би спря по ефективно и бързо от абс. За АСР, ми много пъти ми е святкал и лято и зиме. Помагал ми е да изляза от кал, сняг и не ме е предавал до сега, така, че с 2 ръже за него. Нямам ESP и много ме е яд, това е екстра, която всяка кола трябва да има.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 24 Юни 2013, 16:32

Ще ми бъде интересно да видя каква част от хората които отхвърлят всякакви системи, всъщност ги имат? Бих ги попитал дали са попадали в реално опасна ситуация в която да се прояви наличието на такава система? Аз лично си мисля, че в голямата си част тези мнения са като лисицата и киселото грозде.
Ясно е че ако си пилот не ти трябват, но едва ли всеки курс с колата е състезателен. Така че аз съм ЗА системите когато просто се возя и естествено ги изключвам когато ми "пречат".
То ако не го можеш и бог не може да те спаси, но ако го можеш, системата ще ти помогне да оцелееш :)
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 24 Юни 2013, 18:32

Аз гласувах за - ползвам, но често ги изключвам. Лятото и на сухо само ме дразни като мига а и като колата е мощна я спъва доста осезаемо. Иначе на мокро или лоша настилка предпочитам да не съм на тръни постоянно.

Тия системи не са лошо нещо , но честно казано във хард кор спортни коли не трябва да ги има защото развалят интересното усещане от това да те е шубе от колата и съответно и концентрацията. На мотора нямам и една система и там лично ме дразни как започнаха на да навлизат тия системи.

Което ме подсеща и за още един минус и това е ,че създават "фалшива" увереност и някой хора почват да карат доста по самонадеяно разчитайки на системата отколкото биха карали ако знаеха ,че МПС то няма никаква.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата