Какво става с новите данъци за колите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е38 3.5 V8
Мечтае да кара: 328 с колектор от 325
Детайли за колата: Без задни гърнета

Re: Какво става с новите данъци за колите?

Мнение от Дидо ди » 18 Сеп 2013, 22:16

аз плащам по 180лв.(150 к.с.) 92 година...за Варна

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 18 Сеп 2013, 22:35

Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари... :conf:

hacker4eto1 написа:5-то една лада или москвич от соца дето гори повече масло от колкото бенз... или газ все тая да плаща данък 15 пъти по малко от мен... Е това е нелепото..
за къв... ми е тоя катализатор.. тези системи де Гюнтер ги мисли за околната среда като само ме нашиват да плащам висок данък... какво от това като съм 2,8л

Повечето от тези коли(които са оцеляли) са много по безвредни и екологично-чисти от колата ти(особено ако са на газ).
Даже е правилно да се освободят от данък(РЕТРО), понеже не се карат целогодишно и са придобили и историческа стойност. ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 18 Сеп 2013, 22:54

За данъка има занчение както колко е мощна колата, така и колко е стара. А също така всички общини си имат различни тарифи, както за българия, так и отделните в София.

Давам пример:
Преди няколко години плащам данъка на едина мотор Ямаха Р1 станал вече на две години, регистриран но не са плащани данъците = 86лв в община Средец.
След няколко днеи плащам на друг мотор Хонда Ф4 с две години по-стар ( и около два пъти по-малко мощност) в община Подуяне = 103лв :shock: :shock: :shock:

Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече. Така никога няма да се отървем от силно замърсяващите и (най-важното) опасни за движение "столетници" които все още се опитват да се движат по пътищата ни.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 18 Сеп 2013, 22:59

Аз в Мездра за 115 коня плащам 150 лева, а кола с 15 коня по-слаба, но с 15 години по-стара плаща 8 лева... Интересно с какво да накарат човек да си купи нов автомобил.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е91 320d, e46 325i
Мечтае да кара: M3 E92

Мнение от kinetism » 18 Сеп 2013, 23:07

Kris написа:Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече.

Просто са на същият принцип, като при недвижимото имущество. Живееш в по-голям апартамент, къща, плащаш повече данък. Щом може да си позволиш да живееш в по-скъпо жилище, значи може да си позволиш и по-скъпи данъци.
Така е и с колите. Можеш да караш по-скъпа (като мощта им е критерий за това явно), значи можеш да си позволиш и повече данък.
Все пак не се казва еко такса, а пътен данък.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 18 Сеп 2013, 23:12

KPETEH написа:[quote="DLVasilev] стига бе аз за 286 магарета платих по-малко :shock:[/quote]
Ти не си ли с над 14 годишна кола?
Иначе и аз навивам жената да си земе кола под 100 коня, че данъка на 2.5-цата не искам да го плащам по два пъти :mhihi:[/quote]

ми 124-ката е близо 30 годишна, ма нея не я броя, че и плащам данък щото 25 лв на година нищо не е, а бмв-то е на 14 точно в момента
Изображение
ATR-42/72

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 18 Сеп 2013, 23:26

kinetism написа:
Kris написа:Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече.

Просто са на същият принцип, като при недвижимото имущество. Живееш в по-голям апартамент, къща, плащаш повече данък. Щом може да си позволиш да живееш в по-скъпо жилище, значи може да си позволиш и по-скъпи данъци.
Така е и с колите. Можеш да караш по-скъпа (като мощта им е критерий за това явно), значи можеш да си позволиш и повече данък.
Все пак не се казва еко такса, а пътен данък.

Тука нещата не може да се сравняват с имотите. А ако ще ги сравняваме така, то би трябвало да се мери на тон или нещо подобно, а не на кон и година на производство.
Не мисля че по-мощните коли вредят повече на пътя от другите.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 18 Сеп 2013, 23:47

Все пак има облекчения за част от новите автомобили,вчастност тези с Н1 сертификат,дължимият данък е 8лв и 70ст,без значение дали конските сили са 150 или 350,дължимият налог е според товароносимостта...БМВ х6,х5,х3,5гт,5 туринг,3 туринг,Мазда 3,6 и т.н,годишен данък е 8лв.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 19 Сеп 2013, 1:06

Има и разни фатки за по-нисък данък. ;)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 19 Сеп 2013, 2:33

Я погледнете в Пловдив за кво иди речи и тога обсъждайте, +40% за 231 с DPF. 600лв яко а? Който си има брада ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 19 Сеп 2013, 7:25

Kroki написа:Има и разни фатки за по-нисък данък. ;)

Kakви :mhihi:
За милиони-няма закони.

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 19 Сеп 2013, 7:29

Kroki написа:Има и разни фатки за по-нисък данък. ;)

Вече ги няма въпросните "фатки" ;) .........от около 2 месеца.
Нали знаеш....... "Питай патило , а не старило" ;) :banghead:
Вече всичко е вързано и номера с "пипнатото" копие на големия талон не минава :(
Вързаха системата на НАП с КАТ и няма мърдане :censored:
Иначе и аз съм в кюпа :( 204 магарета = 340 лв. данък :ranting:
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 535dA LCI

Мнение от simeon » 19 Сеп 2013, 8:03

210KW * 1.54 (умножават се киловатите по 1.54) = 323.40 * 2.8 (за коли под 5г. коефициента е 2.8, за коли от 5-14г. коефициента е 1.5, за коли над 14г. коефициента е 1) = 905.52лв. :banghead: :banghead: :banghead:

това е за София, за другите градове не знам дали е същото.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 19 Сеп 2013, 8:13

r19 написа:Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари... :conf:

hacker4eto1 написа:5-то една лада или москвич от соца дето гори повече масло от колкото бенз... или газ все тая да плаща данък 15 пъти по малко от мен... Е това е нелепото..
за къв... ми е тоя катализатор.. тези системи де Гюнтер ги мисли за околната среда като само ме нашиват да плащам висок данък... какво от това като съм 2,8л

Повечето от тези коли(които са оцеляли) са много по безвредни и екологично-чисти от колата ти(особено ако са на газ).
Даже е правилно да се освободят от данък(РЕТРО), понеже не се карат целогодишно и са придобили и историческа стойност. ;)

Колега тук се изказа страшно неподготвен.....
искаш да ми кажиш ,че една лада на 20 + години е по екологично чиста от бавареца пример моят 13г.
И не са рядкост ... доста хора си карат "столетниците"... Движех се зад една лада мириши на отработено масло... изгоряло такова,и кади ли пуши... патка при патка.. Ела стой зад бавареца да запаля и да форсна малко да видим дали ще ти изцапа бензинката ръката само ще я намокри..
Такива коли трябва да имат 200 лева данък не 8 или 12лева.. та да видим тогава..+1 такава кола трудно би трябвало да минава преглед... после само паметници по пътищата няма място де да караш... бутай му черния стикер на стъклото и на вторични.. има и подържани лади... но е прекалено..
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: E30

Мнение от Beamerdriver » 19 Сеп 2013, 9:12

r19 написа:Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари... :conf:

Клега съгласен съм с теб,но никой не гледа моралната страна,даже E39 M5 не трябва да има високи данъци,човека който я кара дава масa пари за поддръжка и гориво, купил я втора ръка 15-16K ...може да няма много пари пича просто да е фен защо данъка не е съобразен с това коя година е колата.Ограбват ни тези политици!Oграничават и правото ни на нормален живот.
39470

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата