Какво става с новите данъци за колите?
Модератор: Общи модератори
- Дидо ди
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е38 3.5 V8
- Мечтае да кара: 328 с колектор от 325
- Детайли за колата: Без задни гърнета
Re: Какво става с новите данъци за колите?
аз плащам по 180лв.(150 к.с.) 92 година...за Варна
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари...
Повечето от тези коли(които са оцеляли) са много по безвредни и екологично-чисти от колата ти(особено ако са на газ).
Даже е правилно да се освободят от данък(РЕТРО), понеже не се карат целогодишно и са придобили и историческа стойност.

hacker4eto1 написа:5-то една лада или москвич от соца дето гори повече масло от колкото бенз... или газ все тая да плаща данък 15 пъти по малко от мен... Е това е нелепото..
за къв... ми е тоя катализатор.. тези системи де Гюнтер ги мисли за околната среда като само ме нашиват да плащам висок данък... какво от това като съм 2,8л
Повечето от тези коли(които са оцеляли) са много по безвредни и екологично-чисти от колата ти(особено ако са на газ).
Даже е правилно да се освободят от данък(РЕТРО), понеже не се карат целогодишно и са придобили и историческа стойност.

За данъка има занчение както колко е мощна колата, така и колко е стара. А също така всички общини си имат различни тарифи, както за българия, так и отделните в София.
Давам пример:
Преди няколко години плащам данъка на едина мотор Ямаха Р1 станал вече на две години, регистриран но не са плащани данъците = 86лв в община Средец.
След няколко днеи плащам на друг мотор Хонда Ф4 с две години по-стар ( и около два пъти по-малко мощност) в община Подуяне = 103лв
Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече. Така никога няма да се отървем от силно замърсяващите и (най-важното) опасни за движение "столетници" които все още се опитват да се движат по пътищата ни.
Давам пример:
Преди няколко години плащам данъка на едина мотор Ямаха Р1 станал вече на две години, регистриран но не са плащани данъците = 86лв в община Средец.
След няколко днеи плащам на друг мотор Хонда Ф4 с две години по-стар ( и около два пъти по-малко мощност) в община Подуяне = 103лв

Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече. Така никога няма да се отървем от силно замърсяващите и (най-важното) опасни за движение "столетници" които все още се опитват да се движат по пътищата ни.
Аз в Мездра за 115 коня плащам 150 лева, а кола с 15 коня по-слаба, но с 15 години по-стара плаща 8 лева... Интересно с какво да накарат човек да си купи нов автомобил.

- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е91 320d, e46 325i
- Мечтае да кара: M3 E92
Kris написа:Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече.
Просто са на същият принцип, като при недвижимото имущество. Живееш в по-голям апартамент, къща, плащаш повече данък. Щом може да си позволиш да живееш в по-скъпо жилище, значи може да си позволиш и по-скъпи данъци.
Така е и с колите. Можеш да караш по-скъпа (като мощта им е критерий за това явно), значи можеш да си позволиш и повече данък.
Все пак не се казва еко такса, а пътен данък.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
KPETEH написа:[quote="DLVasilev] стига бе аз за 286 магарета платих по-малко[/quote]
Ти не си ли с над 14 годишна кола?
Иначе и аз навивам жената да си земе кола под 100 коня, че данъка на 2.5-цата не искам да го плащам по два пъти[/quote]
ми 124-ката е близо 30 годишна, ма нея не я броя, че и плащам данък щото 25 лв на година нищо не е, а бмв-то е на 14 точно в момента

ATR-42/72
kinetism написа:Kris написа:Другото което ме изумява е българския манталитет за плащането на данъците (и не само) вместо на по-новите МПС да е по-евтин, а за дараците по пътя да е повече пари. То при нас е обратното, щото видиш ли като имаш пари за по-скъпа кола значи можеш да плащаш повече.
Просто са на същият принцип, като при недвижимото имущество. Живееш в по-голям апартамент, къща, плащаш повече данък. Щом може да си позволиш да живееш в по-скъпо жилище, значи може да си позволиш и по-скъпи данъци.
Така е и с колите. Можеш да караш по-скъпа (като мощта им е критерий за това явно), значи можеш да си позволиш и повече данък.
Все пак не се казва еко такса, а пътен данък.
Тука нещата не може да се сравняват с имотите. А ако ще ги сравняваме така, то би трябвало да се мери на тон или нещо подобно, а не на кон и година на производство.
Не мисля че по-мощните коли вредят повече на пътя от другите.
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Все пак има облекчения за част от новите автомобили,вчастност тези с Н1 сертификат,дължимият данък е 8лв и 70ст,без значение дали конските сили са 150 или 350,дължимият налог е според товароносимостта...БМВ х6,х5,х3,5гт,5 туринг,3 туринг,Мазда 3,6 и т.н,годишен данък е 8лв.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Има и разни фатки за по-нисък данък. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
Я погледнете в Пловдив за кво иди речи и тога обсъждайте, +40% за 231 с DPF. 600лв яко а? Който си има брада ....
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
Kroki написа:Има и разни фатки за по-нисък данък.
Kakви

За милиони-няма закони.
- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
Kroki написа:Има и разни фатки за по-нисък данък.
Вече ги няма въпросните "фатки"

Нали знаеш....... "Питай патило , а не старило"

Вече всичко е вързано и номера с "пипнатото" копие на големия талон не минава

Вързаха системата на НАП с КАТ и няма мърдане

Иначе и аз съм в кюпа

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

- simeon
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535dA LCI
210KW * 1.54 (умножават се киловатите по 1.54) = 323.40 * 2.8 (за коли под 5г. коефициента е 2.8, за коли от 5-14г. коефициента е 1.5, за коли над 14г. коефициента е 1) = 905.52лв.
това е за София, за другите градове не знам дали е същото.

това е за София, за другите градове не знам дали е същото.
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
r19 написа:Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари...
hacker4eto1 написа:5-то една лада или москвич от соца дето гори повече масло от колкото бенз... или газ все тая да плаща данък 15 пъти по малко от мен... Е това е нелепото..
за къв... ми е тоя катализатор.. тези системи де Гюнтер ги мисли за околната среда като само ме нашиват да плащам висок данък... какво от това като съм 2,8л
Колега тук се изказа страшно неподготвен.....
искаш да ми кажиш ,че една лада на 20 + години е по екологично чиста от бавареца пример моят 13г.
И не са рядкост ... доста хора си карат "столетниците"... Движех се зад една лада мириши на отработено масло... изгоряло такова,и кади ли пуши... патка при патка.. Ела стой зад бавареца да запаля и да форсна малко да видим дали ще ти изцапа бензинката ръката само ще я намокри..
Такива коли трябва да имат 200 лева данък не 8 или 12лева.. та да видим тогава..+1 такава кола трудно би трябвало да минава преглед... после само паметници по пътищата няма място де да караш... бутай му черния стикер на стъклото и на вторични.. има и подържани лади... но е прекалено..
- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: E30
r19 написа:Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари...
Клега съгласен съм с теб,но никой не гледа моралната страна,даже E39 M5 не трябва да има високи данъци,човека който я кара дава масa пари за поддръжка и гориво, купил я втора ръка 15-16K ...може да няма много пари пича просто да е фен защо данъка не е съобразен с това коя година е колата.Ограбват ни тези политици!Oграничават и правото ни на нормален живот.