AutoCAD, Inventor, Solid Works

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Re: AutoCAD, Inventor, Solid Works

Мнение от maxpower » 26 Яну 2014, 19:26

И аз съм работил със Solid Works, даже преди 1-2 седмици чертах допълнителни детайли за една машина в работата. Не знам защото започнах на Солида ли, но Инвертора не ми е удобен. Във всеки случай с която и от двете да започнеш няма да сбъркаш. Теглиш я, отваряш някой туториъл в тубата и почваш.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Яну 2014, 20:21

v_p_m написа:Добре господин "разбирач"

Спести си сарказма, ако обичаш... Когато аз съм чертал на 3D софтуери ти си учил дробите :winky:
v_p_m написа:не прави разлика между различните пакети и слага солид и ансис в едно изречение, ПРОСВЕТЛИ МЕ AUTOCADA пакет от какъв клас е ??
-нисък, среден, висок, или те хората са прости защо да дават 4к $ за CATIA като за 1.5$ си плащат лиценза за AUTOCADA :mrgreen:
И да с неколко упражнения в МЕИ-то ще може да си прави тези детайли които е постнал ,но сигурно е по добре да даде 100 кинта за неква книга и "След няколко години" белким се научи :kuku:

Типично изказване на надъхан второкурсник, чийто допир с въпросните софтуери е единствено и само от скамейката в 4-ти блок :mhihi:
Та господин разбирач, аутокад е извън така любимите ти класации... Тия глупости за нисък, среден и висок клас ги има при 3D софтуерите, а аутокад е предимно за 2D чертане...
А тия $1.5 откъде ги измисли не знам... Ние значи много сме се преебали като дадохме преди 2 години 17 бона за 6 лиценза, и то след отстъпките...
И въобще къде ги сравняваш аутокад и катия??? Ти изобщо виждал ли си катия???
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 26 Яну 2014, 20:52

Така, тегля - SolidWorks и намерих някакво 2,5 гб трейнинг видео. Ще видя какво ще стане и евентуално като го по-схвана или ще се запиша на курс или ще търся някой добър на тия програми да действаме нататък.

Благодаря още веднъж за съветите.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 26 Яну 2014, 20:55

vladi_totev написа:Здравей, колега интересни примери си дал за това,което искаш да направиш. Както казаха колегите по-горе AutoCAD се използва предимно от строителни фирми и фирми занимаващи се с фасади и дограми и е нисък клас CAD програма.
Solid Edge и Silid Works са среден клас(като аз лично предпочитам Solid Edge- лично мое мнение, с което не ангажирам никой).
Pro E и Catia са висок клас поради факта, че са с огромна функционалност, но и са по сложни за работа и там се изискват редица курсове за подробното им овладяване.
Като конструктор ти препоръчвам да използваш Solid Edge или Solid Works. Като ти препоръчвам, ако наистина си заинтересован да изкараш един курс за начинаещи, който не е скъп, а и се изучават най-рационалните алгоритми за работа с програмата, докато само с книга е трудно да се изгради този алгоритъм на работа. В интернет има и учебни помагала на български език за програмите, които ти препоръчвам.
За детайлите, които си посочил, че евентуално искаш да направиш се изискват и познания по конструиране (които не оспорвам дали ги имаш или не ,понеже не се познаваме) и са нужни понеже има тънкости, които трябва да се спазват при проектирането на матрици, поасони и щанци.
За детайлите, които си посочил с удоволствие бих ти помогнал при конструирането им. Ако имаш и ти интерес може да се обсъди на ЛС.

Колегата ви го е написал от ясно по ясно :ok: а това че един не бил чул според друг съм се излагал а 3-ти като колегата drago_pavlov само си премрънква нещо и се бие в гърдите че е мн. навътре в нещата (а пък не знае неща от обща култура) е съвсем друга тема , все пак затова е форума за да се дискутира а не веднага с определенията кои какъв е :bowdown:
И въпреки всичко съм сигурен че 40 мин. са напълно достатъчни (при добро желание) за да се добие обща представа кое как става в ауто када (естествено за по ниско ниво)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 26 Яну 2014, 21:38

Кажете къде да кача да са удобни за сваляне на всички, имам много хубави упражнителки на Български за Solid , както и много други интересни неща които сме правили например:
surface2.JPG

R8.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 27 Яну 2014, 12:15

Така,значи строителен инженер съм и работя на AutoCad когато ми се налага.Смятам,че съм в час с програмата,макар че има доста още какво да се учи с нея.
Но за работата която ми се налага да я ползвам ми е достатъчно.Не мисля,че е нисък клас....даже напротив ;)
Аз програмата съм я научил с една книжка която се казва "В лесни стъпки AutoCad"
Струва 10-на лева по памет.
Според мене тя е по скоро за техническо чертане в 2D,има и 3D....ама все пак 2D и е силната страна.
За другите програми мнение нямам.

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Яну 2014, 14:44

Работил съм малко с аутокад, малко с инвентор и малко с катия.
Всяка от програмите си има предназначение според версията и лицензите/пакетите. Ако искаш да се научиш да чертаеш триизмерно и да си направиш детайл, като този на снимката, инвентора е един чудесен избор за начало.
Програмите са много сходни, когато става въпрос за основните неща, а когато се изпадне в спецификите, на мен ми е бедна фантазията...
Когато стане въпрос за създаване на КАД модел по облак от точки, когато стане въпрос за съвместимост с КАМ И ЦММ, там нещата стават по-интересни.
Защото навсякъде в България, където съм ходил, а аз съм бил и работил във повечето големи заводи, става въпрос за различни машини за металообработка, различни измервателни машини, различни конструкторски софтуери, като при най-големите те са много високо специализирани.
Вариантите са много.
Като цяло проинженера е доста разпространен. катия не съм чувал някой да ползва. инвентора и аутокада е за малките предприятия от по 50 човека. Имат си целеви групи.
Логично е а не си купиш камион, за да ходиш с него на работа...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 27 Яну 2014, 14:47

Тука най-важното е за какво ще е чертежа ...

Примерно ако е за CNC машини аутокада е просто един ужас са операторите после на машините докато си направят файловете, които ще ползват... В Тази сфера е мноог по-добре да се работи на Солид.

Новите кадове вече имат доста промяна в положителна посока но все още са си главно строителна програма. Тук идва и проблема, че много хора са свикнал ида работят по старата си схмеа с един работен плот и всички детайли да плескат на едно място, което пак е ужас за всеки работещ с CNC машина.

Най-простия пример всичи свикнали да работят на Аутокад от години ползват DWG файлове, които са ужас, нищо, че могат да си работят в DXF
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 27 Яну 2014, 17:49

Аз за 2-3 дена, по няколко часа вечер гледане направих е тва преди 2-3 години. :mhihi:
Изображение
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 07 Фев 2014, 13:45

Kroki написа:Аз за 2-3 дена, по няколко часа вечер гледане направих е тва преди 2-3 години. :mhihi:
Изображение

А на мен за това ми трябваха около 15 години... :mhihi:
3D Mask.JPG

А иначе към колегата. SolidWorks, ще ти e най интуитивен за целта ти. Ако следваш хелпа и уроците за начинаещи, ще навлезеш доста бързо.
п.п. Лиценза за SWorks и неговата подръжка, е около 12-15к евро на калпак! :mhihi: Среден клас бил... :ok:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 07 Фев 2014, 14:36

vavilon написа:п.п. Лиценза за SWorks и неговата подръжка, е около 12-15к евро на калпак! :mhihi: Среден клас бил... :ok:

Нещо си объркал - или сумата, или валутата :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 07 Фев 2014, 17:09

Kroki написа:Аз за 2-3 дена, по няколко часа вечер гледане направих е тва преди 2-3 години. :mhihi:
Изображение

С AutoCAD се прави за 2 минути - Fillet и Extrude. Със Solid не съм пробвал, но едва ли е нещо по-сложно.

И аз имам тук някаква заигравка :mhihi:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 07 Фев 2014, 17:31

Аз го започнах SW и засега ми харесва интерфейса - изглежда по интуитивно от останалите. Изтеглих едно доста дълго видео за обучение и почнах вече някакви кръгчета и кубчета да правя. Като цяло такива детайли не са сложни даже вече си помогнах с един проект да си визуализирам неща които принципно с молив и хартия правя, а тук е доста по бързо и точно.

Но има доста дреболии които са комплексни - примерно във видеото което изтеглих имаше отделено специално внимание примерно ако се правят матрици за неща от пластмаса(injection molding) как трябва да има специални ъгли и наклони които трябва да се спазят. Та разликата между това да си направиш 3д картинка и нещо което после цнц фреза или 3д принтер могат да произведат е голяма.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 07 Фев 2014, 22:43

drago_pavlov написа:
vavilon написа:п.п. Лиценза за SWorks и неговата подръжка, е около 12-15к евро на калпак! :mhihi: Среден клас бил... :ok:

Нещо си объркал - или сумата, или валутата :mhihi:

Преди 3г. толкова. :mhihi: Махнали са вече цените от сайта на Дитра, за по прясно инфо.

Колега, това не са просто картинки, а са реални модели и с реални размери. Познанията за молда, трябва да си ги имаш. За ЦНЦ, можеш да ползваш SolidCam притурката. В торент.ру я има. Ако изпитваш трудности... питай.
С коланчето, което си дал пример, нещата са малко по-сложни. :mhihi: Най лесно ще стане с 3Д скенер.
Важното е, че имаш желания. :yes:
п.п. Едно време, нямаше почти никаква информация за кадкам моделиране. А сега е песен. :)

Аватар

Мнение от Хаос » 08 Фев 2014, 23:24

мога да съдействам за сканиране с LC15Dx
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата