Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )

Мнение от don_gori » 29 Яну 2014, 18:38

Интересни факти излагаш - щом 20 МПС ще избият мен и родата ми , то значи всяка сутрин Софииските задръствания ще унищожат целия свят :mhihi:
Отделно 2-те катастрофи , които ми показваш не са станали заради включените фарове , ами сигурно заради каране с несъобразена скорост спрямо пътните условия :!: Наблягам в/у несъобразена скорост и пътните условия защото те отнемат човешките животи по пътищата , а не светнатите ни фарове :!:
Как по цял свят хората си карат със светнати фарове и никъде не им е проблем това ами само тука има някакви ей такива като теб пишман професори и експерти дето се чудят от кое коляно да си извадят довод и да кажат на черното бяло :dummy:
Ми щом карането на фарове е толкова НеЕкологично да спрем колите и да се качваме на колелата а ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 29 Яну 2014, 18:50

twin spark написа:
don_gori написа:
twin spark написа:
///MBlitzz написа:И каква е целта да съм по-малко видим за останалите участници в движението? Че 2 крушки ще ми товарят генератора/вдигат разхода ,или че ще ги пускам/спирам постоянно и ще имат по-кратък живот?
На никой не му пречи вместо габарит да си пусне късите светлини - така хем ще си вижда по хубаво при навлизане в тунел или при свечеряване/зазоряване ,хем ще е много по забележим от останалите участници в движението било то водачи или пешеходци.
С две думи - файда от тоя габарит няма ,а и униформените все ще се заядат така че.. ;)

заради такива клишета тъпите депутати приемат тъпи закони. Карането на фарове не подобрява безопастността на пътя и това е доказано и на всичкото отгоре и статистиката го потвърждава, ама кой да се напъва малко да помисли. Огромната тъпотия каране на фарове със сигурност замърсява повече, ама и по тоя повод някой трябва да се замисли.
Карам на габарити, дори са ме спирали КАТ, казвам че нарочно карам на габарити по екологични причини и досега нямам никаква санкция, дори напротив говорим си катаджиите и като цяло и те са съгласни, че карането на фарове е тъпотия

Колега я сподели кое е по-безопасно през деня като изпреварваш - колата с/у теб да е със светнати или загасени фарове ?
Аз колкото и да се мъча да мисля , все ми идва на акъла че ако колата с/у теб е със светнати фарове можеш много по-лесно да определиш дистанцията м/у теб и нея :mhihi: А това че има шофиори , които си мислят колите за много бързи и изпреварват несъобразено е друг въпрос :!:
И колко екология ще направиш ако едната крушка свети с мощност 5W , а другата на 30% с 17W ? А щом караш на габарит => задните стоповете ти светят +5W , интериора също ти свети - сложи ги 10W и то какво стана :mhihi:

Едва ли си ми колега, но веднага ти споделям. Понеже съм вещо лице и правя автотехнически експетизи при птп и затова се изискват специфични знания, а ти очевадно нямаш, та да те светна, че първо ако не можеш да видиш кола в насрещното без значение дали е с фарове или не, то нямаш място зад волана. Второ, това че при определени условия може да видиш светнати фарове срещу теб, нищо не значи. Кола със запалени фарове се възприема много по-трудно от такава без светлини. Ако имаш познат офтамлолог и желае да те ограмоти, може да дойдеш да раздуеш какво си научил. Забележи казах възприема, а не вижда. Може ли ти да ми споделиш как виждаш при една от най-опасните маневри ляв завой, как се забелязва включен лея мигач при включени фарове и при изключени. Чувал съм че в големите градове има градски транспорт и големи задръствания, я сподели водач, който не може да види срещу себе си тролей или и икарус има ли място на пътя. Я сподели в задръстване където тръхнеш спреш, как точно със светнати фарове си по-безопасен. В слънчев ден, ако не можеш да видиш колите около теб какво правиш зад волана и кака са ти дали книжка.
Относно екологията, понеже сметките са ти елементарни и грешни, да те светна, че само за 4 секунди, заради включените фарове в едно задръстване с 20 МПС, се отделят излишни вредни емисии достатъчни да тупясат теб заедно с родата ти. Готино а?
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... vgrad.html
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2151712
я сподели как точно карането на фарове не опази тези младежи

Не се мъчи, имаше такава тема и всички "кьорави" се опитваха да обясняват как фаровете спасявали животи.
Който не може да вижда на дистанция важна за него колата срещу него определено не е за книжка, а дали ще я видиш на 1-2 км пред теб .. кой го интересува.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 29 Яну 2014, 18:59

don_gori написа:Как по цял свят хората си карат със светнати фарове и никъде не им е проблем?

къде пък го видя тоя цял свят :shock: да не говорим,че в половин америка колите си карат и без предни номера кат пичове, и в гърция съм виждал такива!ние тук се извадихме по европейци и от не знам кой..а по улиците за всяка 4та кола мигача е табу!!а тук фарове,колани хенсфрита...за да отида до магазина се екипирам като астронафт :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 29 Яну 2014, 19:05

Ми айде да кажем дневни светлини DRL за по ясно , a не на къси за които явно се сещате. НЕ разбирам какво лошо има в спазването на законите , но това че живеем явно в България ни упълномощава да не ги спазваме ? То и затова стават толкова много ПТП-та щот всеки "УЖ" ходи само до магазина и нямал я колан , я неизправни спирачки , я летни гуми през зимата ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 29 Яну 2014, 19:19

don_gori написа:Ми айде да кажем дневни светлини DRL за по ясно , a не на къси за които явно се сещате. НЕ разбирам какво лошо има в спазването на законите , но това че живеем явно в България ни упълномощава да не ги спазваме ? То и затова стават толкова много ПТП-та щот всеки "УЖ" ходи само до магазина и нямал я колан , я неизправни спирачки , я летни гуми през зимата ...

Няма нищо лошо в спазването на законите, ама да са смислени.
А тея ПТП-та както каза, не са от изгасени светлини .... направи една статистика щом толко се хващаш за тях, виж от какво са и това да е важно и закон, а не да ни занимават с глупости и да ни карат да правим неща насила в интерес на някои бизнес.
България и закони ... изключващи се неща.
Сериозно ли има хора дето мислят, че ПТП-тата са от изгасени фарове :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twin spark » 29 Яну 2014, 20:13

don_gori написа:Интересни факти излагаш - щом 20 МПС ще избият мен и родата ми , то значи всяка сутрин Софииските задръствания ще унищожат целия свят :mhihi:
Отделно 2-те катастрофи , които ми показваш не са станали заради включените фарове , ами сигурно заради каране с несъобразена скорост спрямо пътните условия :!: Наблягам в/у несъобразена скорост и пътните условия защото те отнемат човешките животи по пътищата , а не светнатите ни фарове :!:
Как по цял свят хората си карат със светнати фарове и никъде не им е проблем това ами само тука има някакви ей такива като теб пишман професори и експерти дето се чудят от кое коляно да си извадят довод и да кажат на черното бяло :dummy:
Ми щом карането на фарове е толкова НеЕкологично да спрем колите и да се качваме на колелата а ?

ха стига клишета, по цял свят карат без фарове, ама толкова ти разбира главата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 29 Яну 2014, 20:59

spacepl написа:Баси, имам чувството, че ако направят яденето на хляб задължително, 50% от хората ще спрат да ядат хляб и още 40% ще започнат да обясняват как хляба е вреден и/или в техния край не могат да си го набавят. :banghead:

За съжаление тук си много прав! Хората само се чудят по какво да плюят!
Няма как да мине номера с габаритите, има закон и това, че някакви са го разтълкували, както на тях им изнася е друг въпрос.
А за тези, които пишат глупостите, че в Европа фаровете не били задължителни, могат да си направят труда поне да проверят дали е така преди това!
Информацията съм взел от сайта на СБА!

- Държави членки на ЕС (плюс Сърбия, Бивша Югославска Република Македония, Норвегия, Исландия и Швейцария), в които шофирането с включени светлини и/или така наречените „дневни светлини” през светлата част на денонощието е задължително!

Чешка република
Дания
Германия – препоръчително.
Естония
Исландия
Италия
Латвия
Литва
Унгария
Холандия
Полша
Румъния – задължително по автомагистрали и трансевропейски пътни артерии.
Швейцария
Словения
Словакия
Финландия
Швеция
Сърбия
Бивша Югославска Република Македония
Норвегия

http://www.uab.org/index.php?option=com_content&view=article&id=255%3Alights1&catid=49%3Aus-date&Itemid=127&lang=bg
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Яну 2014, 21:16

Nasko_ написа:
Чешка република
Дания
Естония
Исландия
Италия
Латвия
Литва
Унгария
Холандия
Полша
Швейцария
Словения
Словакия
Финландия
Швеция
Сърбия
Норвегия

http://www.uab.org/index.php?option=com_content&view=article&id=255%3Alights1&catid=49%3Aus-date&Itemid=127&lang=bg

Като гледам списъка, има главно две групи държави:
1. Държави в северна европа, в които са почти целогодишно кофти метерологичните условия и има смисъл да се кара на фарове
2. Новоизлюпени членки на ЕС дето са тръгнали да се правят на по-големи светци и от папата :mhihi:

P.S. Винаги съм си карал на фарове, години преди да ги приемат тея наредби. Просто не обичам нещо да ми е задължително ;)
Не Мы такие, Жизнь такая

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 29 Яну 2014, 21:17

чети внимателно,ставаше въпрос за вселнсия мир а не за европата :mhihi:
и кво тея страни където си ги дал...това ли е европа?Ами че то най големите май ги няма а?германия,франция,англия,испания сигурно са много прости и за това са пас,половината от другите страни са скандинавските,за там е ок да е така другата половина са такива отскоро приети като нас и е нормално квото им се каже да се свалят гащите без много въпроси :wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 29 Яну 2014, 21:30

Айде, почна се...от девет кладенеца вода...! Щом 21 страни са ти малко, карай си без фарове...ама когато минаваш през някоя от тях също! Дали?...не мисля! Просто "манталитетско" дрънкане ;)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 29 Яну 2014, 21:43

Nasko_ написа:
Чешка република
Дания
Естония
Исландия
Италия ???
Латвия
Литва
Унгария
Холандия
Полша
Швейцария
Словения
Словакия
Финландия
Швеция
Сърбия
Норвегия

Ако изключим северните държави където по три месеца е нощ групата се попълва от Сърбия и Македония ! Ние Германия и Франция ли да гледаме или Сърбия и Македония ?
Забравил си Гърция където е забранено карането на фарове и се налагат солени глоби :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i

Мнение от bruce.mclaren » 29 Яну 2014, 21:48

фаровете денем са безумна простотия с лобистка цел.
пълнят джобчето на златев, вносителите на крушки и народната милиция.

винаги си карам без фарове по магистралата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 29 Яну 2014, 21:49

Няма смисъл да се спори с такива хора просто е излишно. Винаги ще се намери някой който да оплюе и да извърти нещата наопаки.
За мен доводи като крушка от 55W на 30% щяла да доведе до екологичен срив или как не може да се прецени обект с ярка маркировка - случая фарове са просто смешни , още повече казани човек занимаващ се с "експетизи при птп" :banghead:
Аз не виждам какво толкова трудно или ангажиращо има да си сложиш колана като седнеш за волана , та дори да минеш само 200м или пък да си сложиш едни DRL от 20лв :?:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i

Мнение от bruce.mclaren » 29 Яну 2014, 21:54

и двете са въпрос на личен избор дали ще ги използваш.
но колана гарантира личната ти безопасност.
фаровете денем гарантират единствено повече $ за златев и повече вредни емисии. нищо друго.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twin spark » 29 Яну 2014, 22:55

Nasko_ написа:
spacepl написа:Баси, имам чувството, че ако направят яденето на хляб задължително, 50% от хората ще спрат да ядат хляб и още 40% ще започнат да обясняват как хляба е вреден и/или в техния край не могат да си го набавят. :banghead:

За съжаление тук си много прав! Хората само се чудят по какво да плюят!
Няма как да мине номера с габаритите, има закон и това, че някакви са го разтълкували, както на тях им изнася е друг въпрос.
А за тези, които пишат глупостите, че в Европа фаровете не били задължителни, могат да си направят труда поне да проверят дали е така преди това!
Информацията съм взел от сайта на СБА!

- Държави членки на ЕС (плюс Сърбия, Бивша Югославска Република Македония, Норвегия, Исландия и Швейцария), в които шофирането с включени светлини и/или така наречените „дневни светлини” през светлата част на денонощието е задължително!

Чешка република
Дания
Естония
Исландия
Италия
Латвия
Литва
Унгария
Холандия
Полша
Швейцария
Словения
Словакия
Финландия
Швеция
Сърбия
Норвегия

Tози списък като си го пльоснал прави ли ти впечатление, че основно са скандинавски страни? наясно ли си колко е дълъг деня там през зимата. Наясно ли си защо там са най много самоубийци и до какво води липсата на слънце. А поговорката видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак връзва ли ти се с останалита от списъка. И най-накрая, ние някаква полярна страна ли сме или страна с достатъчно дълги и слъневи дни дори и през зимата.
Утре някой малоумник-глухар, като реши че колите не се чуват отдалече и реши да караме постоянно на клаксони, тогава и тоз задник ли ще лижете

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата