Летни гуми DOT 14
Модератор: Общи модератори
- Malik
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530d '09
Re: Летни гуми DOT 14
Разбирам, че няколко седмици в повече няма да са фатални. Днес продължих със звъненето насам-натам и достигнах до 4613 за 200 лв/парчето, което явно се оказва оптималния вариант откъм "свежест" за това време на годината
@BMW Power ACM, казах, че Goodyear-a ми е фаворит точно защото прочетох хубави неща от тестове и чужди форуми за този модел.
В най-скоро време ще пиша какво съм взел и колко много съм доволен
Благодаря за мненията!

@BMW Power ACM, казах, че Goodyear-a ми е фаворит точно защото прочетох хубави неща от тестове и чужди форуми за този модел.
В най-скоро време ще пиша какво съм взел и колко много съм доволен

Благодаря за мненията!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
deyan-enchev написа:БМВ препоръчва подмяната на гумите през максимален интервал от 6 години. Въпреки, че аз ги карам по средно 3, то ефективният им живот се смята, че е 10.
Ефективният им живот би бил 10 ако през първите 7 се държат на закрито и сухо място с температура от 20-25 градуса.

Майтапът настрана, но гумите след 5-тата година почват доста да стареят и се "вдървяват" като нивото на сцепление пада.
Друг е въпроса, че тука може да си ги караме спокойно и след 10-тата година върху старите кошници, които служат предимно за предвижване от точка А до точка Б с минимална скорост. Тогава може и с пластмасови гуми да ги караме, но то гума след 10-тата година вече отдавна е заприличала на пластмасова.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Колеги може ли някой да даде инфо кое точно се променя при гума на 3-4 години и защо става негодна? Състав, сцепление, издръжливост, износоустойчивост? Ама не заучени фрази ами конкретни данни кое се променя. Мерси! 
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Ivo_Borisov написа:...Ама не заучени фрази ами конкретни данни кое се променя. Мерси!
Намираш читав химик който да ти обясни как влияят слънце, дъжд, студ, натоварване и т.н. върху свойствата на каучуковата смес дето се ползва за производството на гуми. Пък после може да споделиш и с нас. Тук отговор какъвто искаш няма да получиш- знаем само заучените фрази.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Идеята на питането ми е, щом живота според производители и според бмв е 6 или дори 10 години, как някои хора стигат наизуст до това че гумата има живот 2-3 години и след тази възраст гумата е боклук? Просто са чули и преразказват или има някой който може да обясни?
п.п. не говоря за зимна, там е ясно че се втвърдява каучука с времето.
п.п. не говоря за зимна, там е ясно че се втвърдява каучука с времето.
Последна промяна Ivo_Borisov на 27 Фев 2014, 10:07, променена общо 1 път

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
BMW Power ACM написа:Ефективният им живот би бил 10 ако през първите 7 се държат на закрито и сухо място с температура от 20-25 градуса.![]()
Много фактори биха повлияли при стареенето на една гума, за някои от тях вероятно и не предполагаме. Тези цифри са приети за условни както е и навършването на пълнолетие условно, за психическата зрялост на индивида.
ПС: Всички гуми които аз си купувам напоследък са с най-късно произведени преди месец. За целта имам добър приятел през чиято месторабота поръчваме гумите директно от заводите на Континентал в Германия (летни гуми) , Португалия (зимни)
Sent from my Intel Xeon E3-1225 V2 @ 3.20 GHz with 16GB RAM
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Jorata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31 Sport Line
- Мечтае да кара: 458 Italia
6 години, ама при какви условия? Техните лабораторни или усреднени стойности ли? Нали не мислите, че е едно и също в България, Финландия и южна Италия или Испания? Не гледайте само цифричките от някой каталог, защто в повечето случаи не са верни. И на мен ми казаха, че маслото се сменя на 30 000км, ама на 22 000 колата ме привика в сервиза. До следващата смяна, няма да изкара и 20 000км.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Дали са стояли в лаборатория тия гуми? Сигурно и ремъците и водна помпа като са дали 60 хил да ги сменяме на 20 че може да са ги пробвали в лабораторни условия. Затова помолих някой има ли идея какво се случва с гумите да разкаже, не просто да предполага 

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Ivo_Borisov написа:Колеги може ли някой да даде инфо кое точно се променя при гума на 3-4 години и защо става негодна? Състав, сцепление, издръжливост, износоустойчивост? Ама не заучени фрази ами конкретни данни кое се променя. Мерси!
Аз лично усещам кое се променя по поведението на колата

Never mistake motion for action...
Аз бих оценил, ако още някой сподели впечатления като цяло за марката Falken. На няколко места чета вече, че били на нивото на debica, barum и прочие и много бързо свършвали основно защото били с висок скоростен индекс. Колебанието ми е между тези 2 модела:
1. http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 07602.html
2. http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 14142.html
На мен лично по-скоро ми трябват гуми, които ще ми дават добро поведение в продължение на 30-40 000км, от колкото такива, които ще са перфектни за 15-20 000км и после да се чудя какво да ги правя. Та по този повод се чудя дали да не заложа отново на Gislaved(http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 04147.html), но за техните летни гуми пък съвсем нищо не съм чувал. Ако някой има впечатление за някой от 3те модела ще се радвам да сподели, че съм решил другата седмица да купувам.
1. http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 07602.html
2. http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 14142.html
На мен лично по-скоро ми трябват гуми, които ще ми дават добро поведение в продължение на 30-40 000км, от колкото такива, които ще са перфектни за 15-20 000км и после да се чудя какво да ги правя. Та по този повод се чудя дали да не заложа отново на Gislaved(http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 04147.html), но за техните летни гуми пък съвсем нищо не съм чувал. Ако някой има впечатление за някой от 3те модела ще се радвам да сподели, че съм решил другата седмица да купувам.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
карал съм една кола с Falken и едно не ми харесаха, искаха загряване, а да стигнеш 40к км е абсолютно изключено. За цената си са добре, но нищо повече. Няма как, гума на 100лв да е с еднакви параметри като друга от 160 или 180лв, но съм съгласен, че за цената си са добре, спрямо други с подобни цени. Вече друг е въпроса и на кой какво му трябва и търси в една гума.
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
За Фалкен и по специално този модел http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 00569.html ( не гледай размера) както каза колегата искаха много хубаво загряване...това им беше минуса,но пък загрееха ли беха просто трепач...много лепнеха.
Ivo_Borisov написа:... щом живота според производители и според бмв е 6 .... години...
Тея същите производители ти казват и, че БМВ-то има среден разход 4/100 ама "неизвестно" как тоя разход се оказва 6.5/100. Идеалните условия в лабораторията нямат нищо общо с реалността.
Ivo_Borisov написа:...п.п. не говоря за зимна, там е ясно че се втвърдява каучука с времето.
Кое му е ясното- нали щеше да е без заучени фрази

Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.
Преди 4 години взех чисто нови NOKIAN XL с подсилен борд зимни. Първите две години бях изумен от гумите, пазех ги много от топли температури, за дрифтове не става изобщо въпрос. Следях температурите в населенето място, където се намирах и гледах една седмица напред кога ще се затопля, че с пътуванки на топло време и зимни гуми се изпичат.
Тая година съм много разочарован въпреки малкото сняг наистина се усещаше, че просто качеството им е паднало драстично и едва ли не се почувствах както всеки говори за bmw-тата зимата - НЕ СТАВАТ за сняг. Ясно ми е, че с нови гуми ще се оправи положението, но след 4тата година просто вече губят свойствата си..лични впечатления.
та предполагам и с летните стои така..
Тая година съм много разочарован въпреки малкото сняг наистина се усещаше, че просто качеството им е паднало драстично и едва ли не се почувствах както всеки говори за bmw-тата зимата - НЕ СТАВАТ за сняг. Ясно ми е, че с нови гуми ще се оправи положението, но след 4тата година просто вече губят свойствата си..лични впечатления.

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- Jorata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31 Sport Line
- Мечтае да кара: 458 Italia
Ivo_Borisov написа:Дали са стояли в лаборатория тия гуми? Сигурно и ремъците и водна помпа като са дали 60 хил да ги сменяме на 20 че може да са ги пробвали в лабораторни условия. Затова помолих някой има ли идея какво се случва с гумите да разкаже, не просто да предполага
Упорстваш излишно и не желаеш да вникнеш в това което ти се казва.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT