За Банките и Кредитите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: За Банките и Кредитите

Мнение от K_Ilkov » 07 Май 2014, 11:19

Doberman_vas написа:ако не е за много пари по-добре кредитна карта.
там поне имаш 45 дена гратисен период ако успееш да се вмъкнеш в него де ще ти е доста по-добре, понеже доколкото знам при теглене на пари от овърдрафт-а те бухат с лихва от ден 1.

тегленето на кеш от кредитна карта е голямо дърво ... не знам дали знаете ...

Elesar74 написа:Да. Защото не знаеш, какво ще бъде утре. Това едно. Второ, няма дълг, който да е нещо добро. Дълга обвърза и превръща човек в слуга на друг човек или организация. Няма значение под каква форма е, дълга си е дълг и трябва да се връща и то с лихва.

Така е ... Кредита те връзва неминуемо ...
Само възразявам срещу израза слуга :nono:
Това са финансови отношения и всеки има права и задължения ...
Ако ти изнася взимаш ако не не взимаш, никой с нищо не те задължава ...

От друга страна ползваш нещото днес, а не като събереш пари след 10г когато може и да не ти трябва вече ...

Колегата нещо за ремонт спомена кое би избрал ти:
да си направиш ремонта сега и 5г да плащаш кредит примерно и да живееш на хубаво
или да събираш пари 5 год и да ти е гадно и неудобно всеки път като си влезеш в къщи ...

Въпроса с кредитите е - можеш ли да си го позволиш ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 07 Май 2014, 11:37

Ами въпрос на сметка е, дали овърдрафт дали кредит. Ако е до една или две заплати, според мен е по-добре овердрафта, ще имащ по-малко лихви, понеже парите от заплатата покриват задълженията и за тях не дължиш лихва. А най-добре е без кредит, ама не всеки може. Днешно време кредита е нещо нормално, ако имаш стабилна работа и достатъчно високи доходи за да го погасяваш бе особени притеснения.
Изображение

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 07 Май 2014, 11:57

F3P написа:Какви са тея овърдрафт-и по 10 бона бе- това си е чиста проба кредит при гадни условия. Това, че банката му е сложила друго име нищо не значи.
По-добре си изкарайте кредитна карта като искате да имате винаги под ръка 10-15-20 бона- пак ще ви го набиват с гадни лихви и такси, но поне парите ще са на отделно място и няма да ги виждате налични всеки път на банкомата. Овърдрафт се пуска в размер на 1-2 месечни заплати за покриване на изненадващи разходи, за всичко отгоре се ползва нормален кредит.

По-скоро кредитна линия, при по-неизгодни условия в сравнение със стандартен потребителски кредит, но при всяко положение е по-изгоден от кеш от кредитна карта, където ГПР отива на 19% и нагоре, примерно.

Другото е, че гратисния период при кредитните карти важи само при покупки.

Овърдрафта е инструмент, който трябва да се ползва внимателно - както вече се каза, в крайна нужда и при непредвидени ситуации.
virtue and tranquillity

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 07 Май 2014, 12:22

ходих си във FIбанк днес.. и без това имах да закривам едни стари сметки.. Обясниха ми го така.. 12 процента лихва на година.. което ще рече примерно за 1000лв в края на годината трябва да върна 1120лв като с такси и всичко идват около 1200лв, Като лихвата е само на сумата която се тегли.. Размера на овърдрафта е максимум 5 пъти твоята месечна заплата която се превежда в банката. Също така момента в който не искаш вече овърдрафт може да се обърне в обикновен кредит и да ти се одържа просто сума от месечната заплата превеждана в банката..

Само дето от месец се мъча да си закрия една сметка и нещо ме дразнят все с някакви грешки и се излагат от там :banghead:
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 07 Май 2014, 12:53

Пак казвам, че овърдрафт се пуска ей тъй- за всеки случай да го има. Идеята е да не се чудиш отде да издириш 3-500лв. при спешност, а не да го ползваш като кредит за сериозни разходи.
До 5 заплати ти казали- устройва ли те сумата за ремонтчето и колата дето си харесал :?: Да приемем, че цифрата е ОК. Как се връща сумата която си ползвал като овърдрафт е интересно- да не се окаже "случайно", че ти блокират цялата заплата после :winky:
Изображение

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 07 Май 2014, 13:05

F3P написа:Пак казвам, че овърдрафт се пуска ей тъй- за всеки случай да го има. Идеята е да не се чудиш отде да издириш 3-500лв. при спешност, а не да го ползваш като кредит за сериозни разходи.
До 5 заплати ти казали- устройва ли те сумата за ремонтчето и колата дето си харесал :?: Да приемем, че цифрата е ОК. Как се връща сумата която си ползвал като овърдрафт е интересно- да не се окаже "случайно", че ти блокират цялата заплата после :winky:

принципно не ме бърка и 5те една след друга да блокират щото тия пари ги ползвам само за удоволствие.. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 07 Май 2014, 20:26

F3P написа:Как се връща сумата която си ползвал като овърдрафт е интересно- да не се окаже "случайно", че ти блокират цялата заплата после :winky:

В ПИБ е точно така - като получиш превод на заплата, той автоматично погасява овърдрафта. Ако си усвоил целия овърдрафт после цялата ти заплата отива за погасяване. Ако разчиташ на тая заплата, пак теглиш средства от лимита на овърдрафта и така влизаш в омагьосания кръг и винаги си с едни пари на минус...
И на мен ми излизаха с подобни предложения, но ги отрязах...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Мнение от MapkoB » 07 Май 2014, 23:23

Както казаха колегите по-горе, овърдрафтът е подходящ в случаите, когато непредвидено ще ти потрябват 1-2-3-4-500 лева. При всички случаи, никога не трябва да излизаш над размера на заплатата си. В момента, в който използваш нещо повече от това, което получаваш, същото това няма да е достатъчно да погаси частта от овърдрафта и започваш да слизаш надолу по спиралата. В твоя случай, най-подходящ е потребителският кредит. За нетолкова голяма сума, каквато разбирам, че ти трябва, вноската няма да е толкова голяма. Препоръчвам ти да го разсрочиш максимално, за да е ниска вноската в началото, когато се предполага, че парите ще ти трябват. След това така или иначе можеш да погасиш предварително и да приключиш. Лихвата при кредита няма да ти е повече от 8-9% на годишна база, докато при овърдрафта няма да е под 13

Аватар

Мнение от F3P » 08 Май 2014, 16:58

MapkoB написа:....Препоръчвам ти да го разсрочиш максимално....

Ти за идиоти ли ни имаш тука :?: Или пък си по-тъп и от на дядо ми скъсаният цървул :?: Трябва да е вярно поне едното- друг начин да пишеш такива простотии няма.

ПС: Извинявам се, че редактирам СЛЕД bum-bum- нека да седи оригиналният текст докато си понеса наказанието.
Последна промяна F3P на 08 Май 2014, 21:11, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 08 Май 2014, 17:10

къде дават потребителски с ГПР 8-9%?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 08 Май 2014, 17:17

K_Ilkov написа:
Doberman_vas написа:ако не е за много пари по-добре кредитна карта.
там поне имаш 45 дена гратисен период ако успееш да се вмъкнеш в него де ще ти е доста по-добре, понеже доколкото знам при теглене на пари от овърдрафт-а те бухат с лихва от ден 1.

тегленето на кеш от кредитна карта е голямо дърво ... не знам дали знаете ...

Elesar74 написа:Да. Защото не знаеш, какво ще бъде утре. Това едно. Второ, няма дълг, който да е нещо добро. Дълга обвърза и превръща човек в слуга на друг човек или организация. Няма значение под каква форма е, дълга си е дълг и трябва да се връща и то с лихва.

Така е ... Кредита те връзва неминуемо ...
Само възразявам срещу израза слуга :nono:
Това са финансови отношения и всеки има права и задължения ...
Ако ти изнася взимаш ако не не взимаш, никой с нищо не те задължава ...

От друга страна ползваш нещото днес, а не като събереш пари след 10г когато може и да не ти трябва вече ...

Колегата нещо за ремонт спомена кое би избрал ти:
да си направиш ремонта сега и 5г да плащаш кредит примерно и да живееш на хубаво
или да събираш пари 5 год и да ти е гадно и неудобно всеки път като си влезеш в къщи ...

Въпроса с кредитите е - можеш ли да си го позволиш ...

Понеже ме питаш. Аз познавам хора, мои много близки приятели, които си ремонтираха жилището без един лев заем. Да, не го направиха от днес, в следващия един месец. Но го направиха. Свободни и доволни. А какво направих аз? Нека ти споделя в кратце. Направих това, което иска да направи и колегата. Взех кредит, правих жилището и продължавам да връщам. Още доста време. Междувременно от сигурната ми и добре платена работа остана само пара и се озовах на улицата, безработен с опасност да ми вземат буквално всичко. Изпитвал ли си това чувство? Ако не си, по-добре се моли да не ти се случва. Но когато вземах кредита не мислех така, въобще даже. Вземах една торба пари, да изплащам още един такъв и бъдещето беше розово. Можех всякак да си го позволя. Междувременно се появи и Е39-ката в този период. И като му казвам на колегата да не взема кредит под никаква форма, говоря малко и от личен опит. Гаден, горчив опит. И съм се чудил, защо не съм послушал простият съвет да не взимам кредит, а съм слушал страстите си и мераците си, я за кола, я за жилище, за какво ли не. Мнозина като мен в България изпаднаха в подобно положение и загубиха и коли и къщи и какво ли не заради кредити, лизинги и т.н.. Аз запазих всичко и затова благодаря на Бога, защото ако не беше Той, щях да съм наистина на улицата с безработна жена и две деца. Но както се казва, като дойдеш на мяра, ще хванеш вяра.
Последна промяна Elesar74 на 08 Май 2014, 17:18, променена общо 1 път
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 08 Май 2014, 17:18

F3P написа:
MapkoB написа:....Препоръчвам ти да го разсрочиш максимално....

Ти за идиоти ли ни имаш тука :?: Или пък си прост като на дядо ми скъсания цървул :?: Трябва да е вярно поне едното- друг начин да пишеш такива простотии няма.

На човека идеята му е да ти е ниска вноската, за да не ти товари бюджета и да се опиташ да покриеш предсрочно задължението - тоест, да се плати лихва само върху периода, в който кредита е ползван. След последните промени, би трябвало да няма наказателна лихва/такса.

Тук говорим за потребителски кредит.
virtue and tranquillity

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 08 Май 2014, 17:29

И аз лично съм за максималното отсрочване.
По-добре да върна 200% отгоре , но месечно "да не го усещам", отколкото да си вада душата всеки месец. :yes:
Тва при положение, че някога за нещо се навия да взема кредит ;)
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 08 Май 2014, 17:32

абе истината е по средата да ти кажа ...

щото като не се товариш харчиш както ти дойде и кинти си вървят лихвите и те и накрая ако теглиш чертата и картинката е грозна

смЕтане му е майката ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 08 Май 2014, 17:36

Абе така е, ама едно е да си ергенче и да си кажеш "Теглих тука ся едни пари, ся малко стягаме колана да мое ги върнеме бързо и туй то."

Обаче ако имаш жена и деца не можеш да кажеш "Ся тука 1 година ше я изкараме на лютеница и хляб, щото пребоядисахме апартамента и тряя върнеме кредита максимално бързо, да не се овътряме. " Не, че не можеш. Просто е безотговорно.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата