Такса входящ валутен превод - банки

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Re: Такса входящ валутен превод - банки

Мнение от Denmark » 27 Авг 2014, 14:35

alekangg написа:Потретвам се, ама хайде пак
При входящ превод от чужбина в евро, към левова сметка в ПИБ, било то за 100е или за 1000-2000е, (повече не съм превеждал) стигат всичките, обърнати в левове. Курса по който се обръщат е 1.95, това важи за 100е и за 1500е.

аз като пращам от датската сметка мога да избера дали таксите да бъдат платение от изцяло от мен, или от от мен и получателя. тоест предполагам аз плащам един път да ги обърнат в евро и полуателя един път за евро - левове.
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 27 Авг 2014, 15:23

Това навсякъде го има и е такса за обръщане на валутата. Разбира се в Уникредит, като банка, която се издържа предимно от такси клатят яко и от това, дори ако идва от пейпал пак те отръскват.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 27 Авг 2014, 17:52

Грубо около 60% от клиентите споделят, че кореспондените им (или самите те), нямат такса входящ валутен превод в банките из Европа.

Както Ачо каза въпросните такси са свързани с разноските по минаването на превода през банката кореспондент.

От клиенти имащи бизнес в Гърция знам, че прводите от сметки в Пиреус в Гърция към Пиреус в България (или оратното са като нормални вътрешнобанкови преводи).

Друг важен аспект към валутните преводи е кога излиза "SWIFT-a" в някой банки цената на преводите може да е по ниска, но SWIFT-a излиза след 2-3 дни, а има такива в които излиза на момента и може веднага да се изпрати на кореспондента.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Авг 2014, 20:51

През всички гръцки банки (ОББ,Пощенска,Пиреус,Алфа) преводите за Гърция минават като вътрешни и таксите са минимални .
такса за обръщане на валутата

- бъркаш се . Дори сметката да е в същата валута, такса пак има . Превалутирането, в повечето банки е без такса а курса е доста близо до 1,95583 . Ако теглите в лева от еврова сметка или обратното, не плащате такса за теглене ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Авг 2014, 10:27

Elesar74 написа:Няма, понеже и преводите са малки. Повечето банки си имат разни лимити, пише ги в условията им. Я получи 1000 и нагоре евра превод, да видим тогава.

Няма лимит при ПИБ. Колкото и да получаваш, от където и да идва трансфера, няма такса за входящ.

п.с. да не се смята за препоръка за ползване на банката ;) както се казва, това са вашите пари и отговорността за тях е ваша.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Мнение от MapkoB » 29 Авг 2014, 19:38

За Първа инвестиционна банка: за суми до 10 000 евро няма такса. Над 10 000, без горна граница - 10 евро. Няма значение от къде идва превода. Такса за превалутиране има само ако сметката е във валута, различна от евро или лев.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Авг 2014, 7:12

10 евро за над 10000 евро само ако превода е в чужда валута. Ако е в лева, няма такса :D
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 30 Авг 2014, 8:03

Някой може ли да ми обясни защо като пращам от ДСК пари до Норвегия ми взимат 40лв такса,а като пращам от Норвегия за БГ ми взимат само 5 лв :dunno: иначе и в двата случея не мисля че са ми спирали пари от банката получател
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Мнение от MapkoB » 30 Авг 2014, 9:16

steeN написа:10 евро за над 10000 евро само ако превода е в чужда валута. Ако е в лева, няма такса :D

Нали заглавието на темата е "входящ валутен превод"?

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 30 Авг 2014, 13:50

магаре, много зависи при нареждането на самия превод как избираш да са разноските по самия превод. Имаш 3 варианта :lol:

1. Разноски OUR - т.е наредителя поема разноските на банката наредител и на банката получател на валутния превод.
2. Разноски SHA(Shared) - това е най често избирания вид на разноските при валутните преводи, т.е всеки си поема разходите по превода,ти като наредител поемаш разходите на твоята банката за инициирането на превода, а получателя си поема разходите на неговата си банка при входиране на превода.
3. Разноски BEN(beneficiary) - всички разходи по валутния превод са за сметка на получателя.

Отделно от тези неща можеш да избереш дали валутния превод да бъде експресен(т.е да стигне в рамките на работния ден) или нормален...който в най лошия случай пристига за 3 дни.Като ако е експресен банката товари здраво...едно 25-30 евро отгоре поне.

При нареждането на превода таксите които задължително се вземат в повечето случаи са:
1.такса SWIFT - глобалния лидер в международните разплащания (в повечето случаи е 10 евро)
2.такса върху самата сума която се изпраща, в повечето случай е примерно 0.15% от сумата мин.5-10 евро.
Това са общо взето нещата по българските банки,тия в чужбина не ги знам какви комисиони вземат. А сега се сетих и друго, ако нареждаш валутен превод от левова сметка губиш и от курсовата разлика която банката прибира.
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 30 Авг 2014, 14:44

Ясно,че има различни видове преводи.Сега обаче седнах да си разгледам електронното банкиране и се оказва следното.Имам такса входящ превод в ДСК от 11.73лв на сума от 1951лв (8000 крони в деня на превода).Парите си ги пращам аз от моя сметка в Норвегия до моя в ДСК.Парите пристигнаха за 2 дни.Излиза че тоя превод ми струва около 17лв заедно с таксите на двете банки и "транспортните разходи".Пак не мога да си обясня таксата от 40лв на ДСК при положение,че не е имало никакви експресни услуги,нито съм плащал разходите на отсрещната страна :roll: Възниква въпросът наще ли не могат да си договорят добри условия с чуждестранните си колеги или са просто много алчни :|
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Авг 2014, 16:03

Разбира се, че са много алчни, само тук се взимат пари за абсолютно всичко, от елементарен превод, внасяне, теглене, да не споменавам за смешни и трагични случаи, когато при внасяне на 10 или 20лв по сметка на някаква бг институция, банката ти прибира още 5лв! Примерите нямат край.
Ако питаш банките, ще ти обяснят тяхната теория, с всичко е така тук, уж сме малък пазар и всичко х2...

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 30 Авг 2014, 16:24

Като цяло преводите са по скъпи защото банките не казват,че има и други системи за международни разплащания(в ЕС) като SEPA например
http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Euro_Payments_Area , и минават всичко през SWIFT. SWIFT e по удачен за бизнес клиенти защото там получаваш съобщение от самата система,че превода е пратен и че на определена дата получателя ще си получи парите(така нареченото SWIFT съобщение),те и затова е въпросната такса от 10 евро при SWIFT най общо казано за самото съобщение. При SEPA въпросното съобщение липсва и я няма тази допълнителна такса от 10 евро. Обичайно банките като минават преводи през SEPA вземат нещо от сорта на 0.15% мин.5-8 евро примерно. Но трябва да провериш дали ДСК участват в SEPA и дали банката у шведско участва в SEPA. Ако участва ДСК в SEPA не съм сигурен дали можеш да наредиш такъв превод от банкирането или трябва да отидеш на крак в клон на банката и да наредиш оттам превода,като изрично им кажеш,че искаш да мине през SEPA.

п.с - сега погледнах и видях,че ДСК участват в SEPA, можеш да провериш банката ти в Швеция дали участва и тя

http://epc.cbnet.info/docs/SEPA_Credit_Transfer.pdf
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 30 Авг 2014, 23:11

SWIFT e по удачен за бизнес клиенти защото там получаваш съобщение от самата система,че превода е пратен и че на определена дата получателя ще си получи парите(така нареченото SWIFT съобщение)

Суифта го приемат като потвърждение, само че суифт излиза при всички положения и ако има грешка в превода се сторнира, пък търговеца нека си е получил съобщението :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Мнение от intention » 31 Авг 2014, 12:22

TNT написа:П.П. Липсата на такси само от ЕС ли е или от цял свят при ПИБ?

За извън ЕС не важи
Пример Норвегия не е в ЕС и си има такса!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата