Нов строеж на къща
Модератор: Общи модератори
61 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- edimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3 литра.. компот
Re: Нов строеж на къща
Малко информация от мен, дано е полезна. Чичо ми, почти си завърши къщата. За 60кв на 1 етаж сглобяема постройка покрай 25хил евро, къщата с покрив ел. инсталация, ВИК в момента е почти до ключ (довършителни дейности се правят). Има плоча и мазе, като цяло повечето неща са правени от него и още 2-3ма майстори. Отделно плочата му излезе около 8хил, като доста от фирмите му даваха цени около 15хил.
- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Ако дадеш някакъв проект мога да ти направя някакво ориентировачно КСС, но така само по примерна квадратура много трудно.
п.с. То всъщност ако имаш проект ще имаш и КСС към него

п.с. То всъщност ако имаш проект ще имаш и КСС към него

Само да добавя-За цената е много важно къде точно се намира парцела-и като адм.област и чисто географски. Смея да твърдя,че в селата около София,до които има лесен достъп и парцела е равнинен се строи доста изгодно,има добра техника и материали на добри цени и на финала излиза по- евтино и най-вече качествено.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Зависи на кое викаш селата, че с Бистрица, кварталите на Банкя и подобните може накрая и по-скъпо да излезе
Иначе в провинцията излиза около 20% по-евтино, наистина.
Ето тук вече един казва 15лв за проектиране, на мен са ми проектирали и за 12 ама баба ми е повече архитект, отколкото тая. Сега пролетта търсих и никой читав не намерих за под 20, като има и бая нагоре и така.. Уж смяташ, смяташ и все си забравил нещо или пък излезе много по-скъпо, отколкото си го мислил.
Факт е, че еднакви по квадратура къщи има построени с Х и Х по 2 пари.

Ето тук вече един казва 15лв за проектиране, на мен са ми проектирали и за 12 ама баба ми е повече архитект, отколкото тая. Сега пролетта търсих и никой читав не намерих за под 20, като има и бая нагоре и така.. Уж смяташ, смяташ и все си забравил нещо или пък излезе много по-скъпо, отколкото си го мислил.
Факт е, че еднакви по квадратура къщи има построени с Х и Х по 2 пари.
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Кви са тия евтини присъединявания към ВИК,на мен ми излезе 800лв само нов пост към ВИК.Иначе къща до Плевен,два етажа с гредоред и тавански горен етаж,110кв.м. застроена площ-към 70 000лв до ключ,включително пълна вътрешна и външна изолация,ламперии дограми,ламинати парно и т.н.Без план,архитекти и т.н.
- T0nk00
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с колкото пари изкара
- Мечтае да кара: BMW S1000RR
- Детайли за колата: корава 316-ка (M40B20)
Колега,
сметка без проект никой не може, а и не трябва да ти дава защото ще те подведе.
Проектирането на 100 м2 рзп с всички части, без озеленяване излиза около 5000 лв с включени такси за визи, скици и т.н (парцел - 700 м2).
Цената за изпълнение варира в зависимост от "мащаба" на фирмата.
Големите в бранша начисляват близо 100% оскъпяване, като допълнително перо в цената (плащат заплати на доста хора), но знаеш какво получаваш.
При по-малките фирми процента намалява.
Въпросът е дали искаш всичко да се изпълни по книга или не?
сметка без проект никой не може, а и не трябва да ти дава защото ще те подведе.
Проектирането на 100 м2 рзп с всички части, без озеленяване излиза около 5000 лв с включени такси за визи, скици и т.н (парцел - 700 м2).
Цената за изпълнение варира в зависимост от "мащаба" на фирмата.
Големите в бранша начисляват близо 100% оскъпяване, като допълнително перо в цената (плащат заплати на доста хора), но знаеш какво получаваш.
При по-малките фирми процента намалява.
Въпросът е дали искаш всичко да се изпълни по книга или не?
В София стоителното разрешение не беше ли 10лв за квадрат? Проект под 15лв ми се струва несериозно, в провинцията плащаме по 20 дори. И доста скрити разходи ще излязат но въпреки това строителството почти винаги е за предпочитане - поне за мен.
Иначе колко точно ще излезе зависи много от проекта, ако например те "закопаят" в земята 100 евро на квадрат до никъде няма да стигнат
Sent from my iPhone using Tapatalk
Иначе колко точно ще излезе зависи много от проекта, ако например те "закопаят" в земята 100 евро на квадрат до никъде няма да стигнат
Sent from my iPhone using Tapatalk
Никой не може да ти каже точно колко струва без проект. Ако мога да го сравня с разхода на гориво - може да се посочи, но той е при много и специфични условия.
С фирма наистина е доооста по-скъпо, но там има осигуровки, данъци, печалба. Най-евтино относно изпълнението е някоя бригада напълно "на сиво", но не знам дали имаш решение с контрола на качеството. А за цена на квадратен метър - по-изгодно е двуетажна къща, в сравнение с едноетажна със същата брутна площ.
Лично за мен най-евтино ще излезе двуетажна къща без сутерен, проектирана от компетентен проектант.
С фирма наистина е доооста по-скъпо, но там има осигуровки, данъци, печалба. Най-евтино относно изпълнението е някоя бригада напълно "на сиво", но не знам дали имаш решение с контрола на качеството. А за цена на квадратен метър - по-изгодно е двуетажна къща, в сравнение с едноетажна със същата брутна площ.
Лично за мен най-евтино ще излезе двуетажна къща без сутерен, проектирана от компетентен проектант.
Селото се оказа точно във града
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
paxaH написа:Никой не може да ти каже точно колко струва без проект. Ако мога да го сравня с разхода на гориво - може да се посочи, но той е при много и специфични условия.
Двуетажната излиза по евтина обаче ако квадартаурата е над 120, защото иначе губиш доста голям процент чиста жилищна площ от стълби и от коридори ина двата етажа.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
1. Поздравления за идеята - къщата си е кеф откъдето и да го погледнеш!
2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Едноетажна! Сега си млад и си ОК ама след някоя и друга година като почнат болките в коленете ще ти е кофти да катериш стълби. А и за топлоизолиране е по-лесно.
3. За груб стоеж, предвид че няма да даваш пари за майстори няма какво да се плашиш - цената на материалите не е висока. Много зависи каква къща ще строиш - бетон + тухли и т.н. или дървена или нещо друго? Ако е класическата бетоново-тухлена сграда цената кубик бетон с предостатъчна за теб якост + водоустойчив(В35-В40) е 100-130 лева според доставчика. Тухлите - лично ти препоръчвам 38-см тухлите на винербергер - малко повече пари ще дадеш, но ще се родиш като удобство при работа. Относно зидарския разтвор - Баумит ММ50 - 40кг торби. Преди няколко седмици си зидях едни неща на оята къща с тоя разтвор - идеален е - лепкав и държи много здраво тухлата после(е аз добавях и по около половин кофа цимент на всяка торба за всеки случай да има). Ако ще го правиш дървено - един кубик иглолистна дървесина - калибрирана и изсушена е ~530 лв/кубик за греди и ~600 лв/кубик за дъско. Импрегнирането, което се прави в автоклав под налягане беше според класа на импрегниране и желания цвят(стаданртно импрегниране е едно грозновато зелено-синкаво, ако искаш различен цвят се плаща допълнително).
4. Ако правиш бетонна/тухлена къща излиза по-евтино ако се направи плоча а не гредоред(отделно е и доста по-евтино и безпроблемно за поддръжка). Ако правиш дървена - гредоред. Принципно може и да си оставиш да гледаш покрива, което е готино визуално ама е кофти за отопление.
Аз това лято си сменях покрива на моята къща(60кв е площта на плочата, а двата ската на покрива дойдоха общо 112 кв.м) и сметката е около 10к лв. като съм давал пари само за материали.
За проектиране - на сайта на камарата на архитектите има ценоразпис за услугите в бранша, така че да добиеш представа горе-долу колко ще ти излезе.
1 съвет, като човек който сам си прави нещата - недей да пестиш от механизация - с правилните инструменти се работи хем по-лесно хем по-бързо
Има едни врътки, хем да си правиш както искаш къщата, хем да подминеш лесно всякакви разрешения и т.н. и не е хубаво да ги правиш, ама свалят цената много. Идеята е взимаш някоя стара малко къщурка за малко пари и под предтекст "ремонт" строиш нова като гледаш новата да наподобява леко една от стаите на старата, като позиция и размери. Ама това са едни правни въпроси дето форума на lex.bg ще ти е по-полезен. Аз съм го играл тоя филм и с предтекста "подмяна на покривни материали" си направих нов покрив без да дам 1 лев или да чакам пред някаква стая в общината за разрешителни или каквото и да е.
Ако ти трябва помощ да се сметнат материалите и си от софия пиши 1 лично да пием по бира и да направим сметката така, че на края да ти останат 5 тухли и 2 лопати пясък фира
Че рецептите за строителни разтвори са в колички/кофи/лопати ама в склада за материали нещата са на килограм/чувал и аз поне бая време се чудех един чувал/килограм цимент колко колички/кофи/лопати е
2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Едноетажна! Сега си млад и си ОК ама след някоя и друга година като почнат болките в коленете ще ти е кофти да катериш стълби. А и за топлоизолиране е по-лесно.
3. За груб стоеж, предвид че няма да даваш пари за майстори няма какво да се плашиш - цената на материалите не е висока. Много зависи каква къща ще строиш - бетон + тухли и т.н. или дървена или нещо друго? Ако е класическата бетоново-тухлена сграда цената кубик бетон с предостатъчна за теб якост + водоустойчив(В35-В40) е 100-130 лева според доставчика. Тухлите - лично ти препоръчвам 38-см тухлите на винербергер - малко повече пари ще дадеш, но ще се родиш като удобство при работа. Относно зидарския разтвор - Баумит ММ50 - 40кг торби. Преди няколко седмици си зидях едни неща на оята къща с тоя разтвор - идеален е - лепкав и държи много здраво тухлата после(е аз добавях и по около половин кофа цимент на всяка торба за всеки случай да има). Ако ще го правиш дървено - един кубик иглолистна дървесина - калибрирана и изсушена е ~530 лв/кубик за греди и ~600 лв/кубик за дъско. Импрегнирането, което се прави в автоклав под налягане беше според класа на импрегниране и желания цвят(стаданртно импрегниране е едно грозновато зелено-синкаво, ако искаш различен цвят се плаща допълнително).
4. Ако правиш бетонна/тухлена къща излиза по-евтино ако се направи плоча а не гредоред(отделно е и доста по-евтино и безпроблемно за поддръжка). Ако правиш дървена - гредоред. Принципно може и да си оставиш да гледаш покрива, което е готино визуално ама е кофти за отопление.
Аз това лято си сменях покрива на моята къща(60кв е площта на плочата, а двата ската на покрива дойдоха общо 112 кв.м) и сметката е около 10к лв. като съм давал пари само за материали.
За проектиране - на сайта на камарата на архитектите има ценоразпис за услугите в бранша, така че да добиеш представа горе-долу колко ще ти излезе.
1 съвет, като човек който сам си прави нещата - недей да пестиш от механизация - с правилните инструменти се работи хем по-лесно хем по-бързо
Има едни врътки, хем да си правиш както искаш къщата, хем да подминеш лесно всякакви разрешения и т.н. и не е хубаво да ги правиш, ама свалят цената много. Идеята е взимаш някоя стара малко къщурка за малко пари и под предтекст "ремонт" строиш нова като гледаш новата да наподобява леко една от стаите на старата, като позиция и размери. Ама това са едни правни въпроси дето форума на lex.bg ще ти е по-полезен. Аз съм го играл тоя филм и с предтекста "подмяна на покривни материали" си направих нов покрив без да дам 1 лев или да чакам пред някаква стая в общината за разрешителни или каквото и да е.
Ако ти трябва помощ да се сметнат материалите и си от софия пиши 1 лично да пием по бира и да направим сметката така, че на края да ти останат 5 тухли и 2 лопати пясък фира

Че рецептите за строителни разтвори са в колички/кофи/лопати ама в склада за материали нещата са на килограм/чувал и аз поне бая време се чудех един чувал/килограм цимент колко колички/кофи/лопати е

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Аз си дигнах етаж около 40 квадрата. Стоманена конструкция, тухли четворки, дограма, покрив, улуци и топло изолация - до тук съм на 10000 като не съм правил основи и никви довършителни работи отвътре. Отвън е на лепилото(няма цветна мазилка), а керемидите на покрива са старите които свалих преди това.
Някак си хич не те виждам в 15000 лева с изкопи, хидроизолация, всички инсталации цифрата прозорци и стени...
При мен е едно помещение. Скелето си е мое.
Всичко сам си правих и от време на време по някой приятел идва да помага... Чакат ме стени, под, камина, водни ризи, инсталации, обзавеждане и тнт. Поне още толко пари ще хвърля. Това са 20000 лева за 40 квадрата = 250 евро/м2 това до ключ. Ти с твойте 100м2 и другите неща дето ще ги правиш.... Смятай.
Според мен ако не си си предвидил 50000, хич и не се захващай... Тия готовите, от дърво са по толкова, дето пак сам трябва да си направиш. И проект поне по част конструктивна да ти е мирна главата. Ма той без архитектура не става и така... Успех.
Някак си хич не те виждам в 15000 лева с изкопи, хидроизолация, всички инсталации цифрата прозорци и стени...
При мен е едно помещение. Скелето си е мое.
Всичко сам си правих и от време на време по някой приятел идва да помага... Чакат ме стени, под, камина, водни ризи, инсталации, обзавеждане и тнт. Поне още толко пари ще хвърля. Това са 20000 лева за 40 квадрата = 250 евро/м2 това до ключ. Ти с твойте 100м2 и другите неща дето ще ги правиш.... Смятай.
Според мен ако не си си предвидил 50000, хич и не се захващай... Тия готовите, от дърво са по толкова, дето пак сам трябва да си направиш. И проект поне по част конструктивна да ти е мирна главата. Ма той без архитектура не става и така... Успех.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Cyberloner написа:1. Ако ще го правиш дървено - един кубик иглолистна дървесина - калибрирана и изсушена е ~530 лв/кубик за греди и ~600 лв/кубик за дъско. Импрегнирането, което се прави в автоклав под налягане беше според класа на импрегниране и желания цвят(стаданртно импрегниране е едно грозновато зелено-синкаво, ако искаш различен цвят се плаща допълнително).
Това с дървото е малко подвеждащо. Първо само дървена рамка ли ще прави или изцяло дървена къща. Тия 500лв кубик са горе долу толкова, ама за хубави подбрани дъски и греди клиновидно събрани дето няма да се напукат и да им паднат чеповете цената е по скоро 700-800 и нагоре. Отделно при дървото има и доста фира. Отделно това грубото калибриране е едно, а да имат профили и да влизат една в друга и да пасват до десети от мм е съвсем друго. Изцяло дървена къща далеч не е по силите на всяка фирма още по малко на всеки строител. Не случайно финландските стигат до 1500 ерво на крадрат строителството без плочата.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
@BMW_RIDER - факт
говорех за стандартни размери рендосани греди и дъски (10х10, 12х12, 8х14 и т.н.), но си имат тук-там чепове, които 100% няма да изпаднат, но са си чепове.
Цените които съм написал поне ще го ориентират за покривната конструкция човека.
Така или иначе авторът на темата е писал че ще я прави от бетон+тухли къщата, така че и двамата само си чешем клавиатурите

Цените които съм написал поне ще го ориентират за покривната конструкция човека.
Така или иначе авторът на темата е писал че ще я прави от бетон+тухли къщата, така че и двамата само си чешем клавиатурите

- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Cyberloner написа:@BMW_RIDER - фактговорех за стандартни размери рендосани греди и дъски (10х10, 12х12, 8х14 и т.н.), но си имат тук-там чепове, които 100% няма да изпаднат, но са си чепове.
- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Тоя бетон Б35-Б40 дето си му го предложил е толкова висока марка, че даже и по моловете рядко го ползват, Б20 е напълно достатъчен а и кубика му е около 100лв. с транспорта. За къща на два етажа над 100м2 ще са ти нужни минимум поне 50м2 бетон и 13-18т. желязо само тука са ти около 20000-25000лв. в това число не влизат изкопни работи, изолации, ВиК, Ел, Покрив, Зидарии, и ще ти е доста трудно да се вместиш в тези 50к.
61 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5