Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...
Модератор: Общи модератори
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- body
-
-
- Кара: E90 330xd
- Детайли за колата: Черен фолиран седан.
Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и
Ее,тук с болничния не е коректно.Който иска да клати другия,нека е подготвен и той да бъде изклатен,ама здраво и неочаквано.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
vlad0 написа:ок какво става ако си вземе болничен.
Да кажем, че изпитателния срок му е до 1ви Ноември - остават 2 работни дни.
Взима си болничн до края на седмицата, обажда се изглежда и звучи болен.
Договора станал ли е безсрочен и могат ли да го изклатят или вече трябва да дадат 1 месец предизвестие?
Става,имам колега,който усети,че ще го освобождават и постъпи точно така -да,супер помиярско,недостойно и т.н.,но мнозинството работодатели това си и просят(не поощрявам или съветвам никого да се постъпва така ,даже горецитирания колега ми опротивя леко,но не го съдя или обвинявам)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Точно така! Да си отстояваш интересите е "супер помиярско и недостойно"! Най-добре ще бъде, ако колегата сам си намали заплатата и работи извънредно за фирмата гратис! След време може даже да започне да плаща на фирмата за правото да работи в нея. Нали все пак е "почтен и съвестен" работник. Как не ги е срам тези "помияри и недостойни" от Луфтханза, дето стачкуват през година-две и искат да им вдигнат заплатите! zumbeispiel
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- Bogat-Beden
-
-
Колега,не ме разбра правилно,щото и аз не доизясних...Конкретния колега беше изгонен от един отдел поради уникална некадърност и преместен в доста по-ненатоварен такъв ,където той освен,че пак показа завидна липса на умения,го съчета и с краино нехайство и скатаване,не знам с какви очи си взема заплатата,като мин.водичка от диспенсъра не си изкарва..Но мнозинството работодатели си го просят...И обратно,не оценяват коректното държане по достойнство
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
В случая работодателя се опитва да изклати работника и болничния е защитна реакция. Междудругото кодекса на труда доста защитава работника, когато е на постоянен трудов договор. Хора борете се за правата си.
- a bmw driver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '97, Е36 320i touring
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: techno violet metallic
Доколкото знам, че ако си вземеш болничен(или отпуска), по време на изпитателния срок, той се увеличава със съответните дни. Но не мога да цитирам член или алинея от КТ.
Успех на колегата.
Успех на колегата.
BMW не може да се опише, трябва да се почувства.

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
А защо колега не се обърнеш към Инспекция по труда?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
nsfw написа:1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?
Не те уволняват, просто не ти продължават договора. Това е ОК. Не може да се защитиш, просто си в гадна фирма.
nsfw написа:2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Тук вече могат да те уволнят ако не подпишеш, НО става кофти за тях, защото при дисциплинарно уволнение може да предявиш иск към тях и да се изисква конпенсация, стига да докажеш, че си уволнен неправомерно. Когато се случи това уволнение и ти се жалиш за него, честата практика е да се проведе "разследване" в което ще извикат бивши твои колеги да свидетелстват дали си си вършил работата добре. Понеже тези колеги работят и искат да вземат заплата, бъди сигурен, че ще ти обърнат гръб и ще свидетелстват против теб. Има вариант в който да покажеш вършена работа черно на бяло и, че са били доволни работодателите от теб, но пак могат да свидетелстват, че си конфликтен и си пречил на работния процес. Говорил си против фирмата и т.н.
На кратко прецакан си ...
- Bogat-Beden
-
-
Колега,член 331 пледполага изплащане на минимум четири брутни заплати,отделно имаш право на регистрация в БТ и да взимаш достоен процент от последната ти официална заплата,виж,ако си бил осигуряван ва минималния праг,кофти..
Честно казано не знам защо не си говорите един с друг колегите,можи би ви е такъв колектива,но и сам войнът е войн,както писа колегата по-горе,бори се!
Късмет!
Честно казано не знам защо не си говорите един с друг колегите,можи би ви е такъв колектива,но и сам войнът е войн,както писа колегата по-горе,бори се!
Късмет!
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
body написа:Ее,тук с болничния не е коректно.Който иска да клати другия,нека е подготвен и той да бъде изклатен,ама здраво и неочаквано.
Некоректно е, да...точно затова и не може да се случи

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Bogat-Beden написа:Честно казано не знам защо не си говорите един с друг колегите,можи би ви е такъв колектива,но и сам войнът е войн,както писа колегата по-горе,бори се!
Късмет!
Щото колектива е, както се пееше в една песен алеле майко. И не само колектива куца де, както е видно. Нищо, както казва спинди е ся се наядох на хой, ама нищо, тъкмо ще ми е една голяааааама обеца на ухото занапред.
masimo написа:На кратко прецакан си ...
Така е спор няма. Постъпването ми на работа при тези беше най-голямата грешка, която съм правил евър. Не се усетих навреме накъде духа вятъра и ще се мъча сега. Дано поне не е за дълго.
- Bogat-Beden
-
-
Колега,не се давай лесно,прецакан си,ако ти решиш че е така.
Да,работодателят има немалко начини да ти навреди,но ти също можеш,намекни им го това,а и наистина си се консултирай с добър спец в тази област,парите няма да са на вятъра
Да,работодателят има немалко начини да ти навреди,но ти също можеш,намекни им го това,а и наистина си се консултирай с добър спец в тази област,парите няма да са на вятъра
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Става дума за изпитателен срок - след изтичането му работодателят няма никакви ангажименти към служителя, може да си избере дали да го освободи (като му изплати всички дължими суми) или да го наеме. Преценяваш дали ти изнася новата заплата и ако не, си тръгваш.
Never mistake motion for action...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
masimo написа:nsfw написа:1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?
Не те уволняват, просто не ти продължават договора. Това е ОК. Не може да се защитиш, просто си в гадна фирма.nsfw написа:2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Тук вече могат да те уволнят ако не подпишеш, НО става кофти за тях, защото при дисциплинарно уволнение може да предявиш иск към тях и да се изисква конпенсация, стига да докажеш, че си уволнен неправомерно. Когато се случи това уволнение и ти се жалиш за него, честата практика е да се проведе "разследване" в което ще извикат бивши твои колеги да свидетелстват дали си си вършил работата добре. Понеже тези колеги работят и искат да вземат заплата, бъди сигурен, че ще ти обърнат гръб и ще свидетелстват против теб. Има вариант в който да покажеш вършена работа черно на бяло и, че са били доволни работодателите от теб, но пак могат да свидетелстват, че си конфликтен и си пречил на работния процес. Говорил си против фирмата и т.н.
На кратко прецакан си ...
Колега, как тъй не те уволняват и не ти продължават договора? Договор за изпитателен срок след 6-ия месец, ако лицето продължи да работи, автоматично става безсрочен.
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
И за прекратяването на безсрочен договор има 30 дни предизвестие.
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца.
......
Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
След него, работодателя си измисля причина от изброените в чл. 328, като важно е да се каже, че точки от 1 до 4 дават право на т.нар. борса със осигурителен стаж и едномесечно обезщетение, в останалите случаи пак борса, но минимален срок и минимално плащане 4 мес./90 лв. Ако колегата го уволнят дисциплинарно по чл. 330 във връзка с чл. 190, колегата трябва да знае следното:
Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
Освен това, колега, работодателят не може да ти намалява заплатата ей така.
Това
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Не се смята изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие,без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.
го прескачат, като ти променят длъжността и оттам заплатата с нов договор по чл. 70 и след 5 дена те освобождават. Честно казано, ако работодателят ти е достатъчно умен, може да се сети за това и не виждам много опции за противодействие. Също така може да те нареди по някоя от тези неприятни точки:
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
Само че тук работодателя трябва да се погрижи да докаже, че тия предпоставки са налице. Честно казано, мисля че трябва много да те мрази, за да тръгне да се занимава.
Последно, можеш да откажеш да подписваш каквото и да е и да сигнализираш Инспекцията по труда, че ти се нарушават трудовите права.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Кое си прецакан, нищо не си прецакан. Отказваш да подписваш каквото и да ----> отиваш в инспекцията по труда и си готов. Гаранция, че работодателя все ще е объркал нещо по договорите. В най-лошия случай поне голяма беля можеш да му направиш.

45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3