Стават ясни резултатите от проверките на бензиностанци1ите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Стават ясни резултатите от проверките на бензиностанци1и

Мнение от alekangg » 29 Окт 2014, 13:32

Намерих интересна картинка за септември месец 2014, в първата графа е цената преди ддс, акциз и др, а втората е цената в бензиностанцията.
Изображение
Само в Дания е по-скъп бензина от нашия, хем ние използваме руски петрол!
Излиза, че няма как да стане по-евтин, след като във втората колонка сме на дъното почти.

Потребител
Аватар
Кара: ше E36 325i

Мнение от F*natic » 29 Окт 2014, 13:43

Cyberloner написа:
TSMT написа:П.С. - то вече на почти всички бензиностанции през уйкенда правят 10 ст отстъпка, но въпреки това си оставяме с най-скъпите горива в Европа :roll:

Остави тая работа - и сърбия и македония и гърция и германия и унгария - 95 е по-скъп, за другите не мога да кажа нищо, но в Германия например ми нарпави впечатление, че дизелът бепе към 1,6 евро.

В Германия специално в цената на горивата е включена и пътна такса - винетки няма, колкото повече сипваш, толкова повече караш и съответно плащаш за поддръжка на пътищата.

Иначе интересната картинка е с една средна заплата колко литра бензин 95 примерно могат да се купят във всяка държава от ЕС :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Окт 2014, 13:57

Това със средната заплата няма какво да се коментира, то е ясно. Ето я картинката
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 320d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от TSMT » 29 Окт 2014, 14:39

Cyberloner написа:
TSMT написа:П.С. - то вече на почти всички бензиностанции през уйкенда правят 10 ст отстъпка, но въпреки това си оставяме с най-скъпите горива в Европа :roll:

Остави тая работа - и сърбия и македония и гърция и германия и унгария - 95 е по-скъп, за другите не мога да кажа нищо, но в Германия например ми нарпави впечатление, че дизелът бепе към 1,6 евро.

За другите държави не знам, но за Македония не мога да се съглася с теб. Преди 3 месеца като ходих там и цената на горивата по бенз-я Лукойл бяха с около 20 ст надолу от нашите. Не знам това от транспортни разходи ли идва или просто заради изчисления цена спрямо БВП на населението :dunno:
Същия пример мога да ти го дам и за единствения УНИКАЛЕН прецедент в Булгаристан. Цената на дизела и бензина на Лукойл-Враца /а също и останалите там бензиностанции/ е с около 15-20 стотинки спрямо тази от останалите Лукойл-ове в страната. Как става това ми кажи?! Даже ги бяха глобили наскоро заради нелоялна конкуренция. Оправиха си цените за 1 месец, но скоро след това си ги смъкнаха пак. Който от колегите е ходил или е от Враца знае за какво говоря :mhihi:
Та, общо взето нищо ново...важното е овцете да се стрижат редовно /в нашия случай ни дерат направо/ :censored:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 320d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от TSMT » 29 Окт 2014, 14:43

F*natic написа:
Cyberloner написа:

В Германия специално в цената на горивата е включена и пътна такса - винетки няма, колкото повече сипваш, толкова повече караш и съответно плащаш за поддръжка на пътищата.

Иначе интересната картинка е с една средна заплата колко литра бензин 95 примерно могат да се купят във всяка държава от ЕС :paranoid:

Колега, при нас тая работа с винетките е мноооого болна тема, та чак ме боли като давам пари за тия простотии...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Окт 2014, 16:12

alekangg написа:Само в Дания е по-скъп бензина от нашия, хем ние използваме руски петрол!
Излиза, че няма как да стане по-евтин, след като във втората колонка сме на дъното почти.

Мерси за графиката. Много хора твърдят, че това е заради ЕС, а в същност имаме най-ниските възможни акцизи. Добре е да се напомня :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 29 Окт 2014, 16:25

steeN написа:
alekangg написа:Само в Дания е по-скъп бензина от нашия, хем ние използваме руски петрол!

Мерси за графиката. Много хора твърдят, че това е заради ЕС, а в същност имаме най-ниските възможни акцизи. Добре е да се напомня :lol:

ти ми кажи какъв принос по-точно има държавата в производството на това гориво та и акциз да има.
Руснаците го добиват, те си го и карат, частно предприятие го преработва, частни компании се занимават с пласирането му - какчо по-точно върши правителството че да иска и акциз да се плаща?

Много е интересно да се прочете история как правителствата от едни отлични мениджъри в миналото са се трансформирали в шайка хрантутници, които измислят все нови и нови начини да вземат пари, които по право не са техни. ДДС и акциз са ми любимите данъци просто. И двете ги има навсякъде, и двете пълнят хазната без хрантутниците да са си мръднали пръста, и двете са по-високи от здравните осигуровки за населението...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Окт 2014, 17:24

Всъщност,акциза се е прилагал за стоки "лукс",като алкохол ,жени :mhihi: и други,то това май е най-старият данък.
Но пък какъв лукс е в днешно време да имаш кола и да си вършиш работата нямам никаква идея

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 29 Окт 2014, 17:46

Е.Димитров написа:Всъщност,акциза се е прилагал за стоки "лукс",като алкохол ,жени :mhihi: и други,то това май е най-старият данък.
Но пък какъв лукс е в днешно време да имаш кола и да си вършиш работата нямам никаква идея

Добре, но на какво основание се иска - да не би държавния апарат да е положил някакви усилия да се произведе това нещо, че да иска да получи пари от него?
Или като е фирмена колата и е видимо работна кола -примерно баничарка дачия или нещо подобно. Не говорим за служебен Х5 дето викат че с него карат строителни материали - не че не съм виждал от такъв да слизат 5 човека с гащеризони и да вадят от вътре торби цимент, стълба и т.н. ама карай.
Та като е фирмена колата и е типичната фирмена кола(баничарка или товарен хечбек) то нека тя да зарежда на цени без акциз, примерно от допълнителна колонка на която се плаща само безкасово, за да има отчетност коя фирма колко е заредила през годината, че да им е лесно после да засекат километражите, да се зарежда с маркирано гориво и т.н. Без акциз за момента аз знам, че са само нафтата за отопление и тази за селскостопанските машини. Ще каже някой, че са големи потребители и няма да им излезе сметката ако и акциз ползват, а никой не се замисля какъв потребител е една спедиторска фирма, например.

Ако някой ден ми се падне да взема властта в тая държава със сигурност ще се опитам да променя нещата в тая насока - минимални данъци(не само като размер, но и като бройка), максимално намаляване на административната тежест върху частния бизнес, съкращаване на щата на държавните служители с поне 30% и освен това отпадат всички задължения на дадено лице да се осигурява - ако иска да си пести пари някъде, ако иска да си ги харчи всичките, а не сега ако не си се осигурявал бегай да внесеш за последните 3 месеца едни 100 кинта и да ползваш всички привилегии, които има и човек, на който в последните 10-20-30 години всеки месец са му взимали някакъв немалък % от месечното възнаграждение. А и освен това, ще гледам да създам поминък на хората и извън големия град - не за друго ама става пренаселено - доста по-приятно е да си живееш къща на 10-20-30км от града и когато поискаш да можеш да отидеш там, отколкото да се чувстваш длъжен да си там за да избегнеш морален/културен упадък и пълна деградация.

Мале какъв бесен офтопик се получи не е истина :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Окт 2014, 18:03

Като заговорихме за акциза,оказва се че в цената на горивото влиза първо-естествено-цената на 1 литър,после му се слага акциза и после 20 % ДДС.
Та интересно,как така данък върху данък се слага,един акциза се облага с 20% отгоре.
Някой има ли идея дали така се облага на всякъде по Европа?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 29 Окт 2014, 18:14

ДДС - Данък Добавена Стойност...Аре кажи ми с какво един литър гориво става по-стойностен от това, че има акциз върху него. Или как пакетче дъвки става по-стойностно, ако е минало през 5 прекупвача а не през 2-ма - ДДС, ако изобщо го има, трябва да се начислява на изхода на завода и то само ако има нещо, което добава стойност в продукта(гаранция примерно) после просто да изчезне от цялата сметка, или да се начислява само когато има нещо, което прави продукта по-стойностен - примерно да ти инсталират софтуер по желание в компютъра.

Или ДДС върху услугата - каква допълнителна стойност може да се вложи в услуга, за която няма гаранция(дали защото доставчика на услугата не дава или просто е неадекватно да се дава гаранция за сервирането на храни и напитки в заведение), та да има 20% данък върху тая добавена стойност. И въобще думата "Добавена" се тълкува странно - ОК има някаква начална стойност върху която не би следвало да има данък(защото е начална, а не добавена) и после да се начислява тоя данък върху стойността, която е добавена по един или друг начин - ама НЕ - облага се цялостната цена, а не стойността.
Мисля, че всеки, който не е с половин мозък знае че цена и стойност нямат нищо общо. Или идеята е "Това струва толкова, неговата стойност за бюджета е такава и понеже бюджета е пари и това има цена тогава видиш ли това му е и стойността и понеже има надценка ето ти добавена стойност" - е аре нема нужда

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Окт 2014, 20:58

1 литър не става "по-стойностен" от това, че има ДДС в него, а просто ДДС и акцизите върху горивата формират огромни приходи за държавата. Никой не може да ги пипне, защото иначе държавата няма пари.
Последна промяна © на 29 Окт 2014, 21:07, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Окт 2014, 21:05

Cyberloner написа:
steeN написа:

ти ми кажи какъв принос по-точно има държавата в производството на това гориво та и акциз да има.
Руснаците го добиват, те си го и карат, частно предприятие го преработва, частни компании се занимават с пласирането му - какчо по-точно върши правителството че да иска и акциз да се плаща?

Много е интересно да се прочете история как правителствата от едни отлични мениджъри в миналото са се трансформирали в шайка хрантутници, които измислят все нови и нови начини да вземат пари, които по право не са техни. ДДС и акциз са ми любимите данъци просто. И двете ги има навсякъде, и двете пълнят хазната без хрантутниците да са си мръднали пръста, и двете са по-високи от здравните осигуровки за населението...

Ама що трябва да коментираме два проблема, които нямат нищо общо сега :) Аз коментирам проблема с монопола на Лукойл. Аз не искам нищо да и се прави на тази компания, освен да спазва закона. Това, което искам е да има конкуренция... И междо другото, ДДС и акциза го плащаме ние, не Лукойл (това също не знам, защо е толкова трудно за съобразяване).

За да се намали ДДС, трябва да се намали размера на държавата - приватизация и по-малко безсмислени регулации, които да влачат администрация със себе си... преди това няма как. Акциза е минималния за ЕС, там щем не щем трябва да се съобразяваме... тва да ни е проблема. Това е част от политиката на ЕС за ограничаване на упторебата на фосилни горива - цяла една друга тема, която е безкрайна :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 29 Окт 2014, 22:52

TSMT написа:
Cyberloner написа:

За другите държави не знам, но за Македония не мога да се съглася с теб. Преди 3 месеца като ходих там и цената на горивата по бенз-я Лукойл бяха с около 20 ст надолу от нашите. Не знам това от транспортни разходи ли идва или просто заради изчисления цена спрямо БВП на населението :dunno:
Същия пример мога да ти го дам и за единствения УНИКАЛЕН прецедент в Булгаристан. Цената на дизела и бензина на Лукойл-Враца /а също и останалите там бензиностанции/ е с около 15-20 стотинки спрямо тази от останалите Лукойл-ове в страната. Как става това ми кажи?! Даже ги бяха глобили наскоро заради нелоялна конкуренция. Оправиха си цените за 1 месец, но скоро след това си ги смъкнаха пак. Който от колегите е ходил или е от Враца знае за какво говоря :mhihi:
Та, общо взето нищо ново...важното е овцете да се стрижат редовно /в нашия случай ни дерат направо/ :censored:

В Зарата е същото .. на Газпром тук и в цялата страна има разлика в цените и като питах в СФ защо така, те викат .. ми чухме и ние, ама не знаем що :D
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 29 Окт 2014, 22:55

абе заебете колко е горивото...а с една смрадлива заплата колко можете да купите...
Брато е по американско (легално за голяма компания)...та все го питам за бензина как се движи...все ми казва дали ще падне с 10-20 цента или не...никой общо взето не го интересува(или поне ва района в койте е той).
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата