Боновете от масовата приватизация
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Боновете от масовата приватизация
Да обобщя - боновете бяха замислени да дадат равна възможност на българските граждани да участват в приватизацията на държавни активи. На практика добре информирани и подплатени хора завъртяха различни, предварително разработени схеми да "изземат" масовостта на приватизирането. Няколко съвременни олигарси създадоха империите си именно от тези схеми. В т.нар. касова приватизация няма да влизам, че там беше още по-брутална схемата.
Точно на тази стратегия основно разчитаха горните
M-coupe написа:Трябва да питам бабата, че лятото си продаде боновете за около 1000лв, но не знам колко точно са били... Та пита ме да ги продава ли да ги държи ли, викам й: Продавай ги докато ти дават някакви пари, че утре може и 5лв да не видиш от тях...
Точно на тази стратегия основно разчитаха горните

Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Боновете от масовата приватизация
Мен ми е интересна "техническата" част на нещата... щото ми се струва, че и там е имало български "рационализации". Иначе идеята на големите мозъци е била, че всеки като притежава част от държавата, ще му пука за това как се управлява.
Какво значи имаше фондове, които да играят с по-голямо участие? В крайна сметка тия бонове давали ли са право на глас за управлението на компанията или просто са били дял от нея?
Какво значи имаше фондове, които да играят с по-голямо участие? В крайна сметка тия бонове давали ли са право на глас за управлението на компанията или просто са били дял от нея?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Ето една статия която горе долу описва нещата: http://bg.mondediplo.com/article421.html
Има и нещо друго,приватизацияата беше умишлено забавена /Мултигруп,правителството на Беров,фалша в свалянето на Ф.Димитров..../ за да натрупат новите олигарси значителна финансова сила,което после само по себе си обезсили хората с бонови книжки.Масовата приватизация започна при Виденов,касовата при управлението на СДС след него.1050 бълграски предприятия бяха разграбени /нали може да използваме истинските думи/ с общи активи тогава оценени на 217 млрд. лева /колко евро е това към днешна дата незнам как се смята/.85% от хората си продават на безценица книжките на избрани фондове.
От приватизацията спечелиха само и единствено хора близки до бившата тоталитарна власт.Както казва един политик,сега в борда на директорите на голям спортен клуб -''300 фамилии в България взеха капитала в свои ръце''.....Тези същите фамилии и техни издънки и днес въртят нещата в БГ и определят кой и кога ще е на власт........
Жалкото е че както казах по преди,народът сам си избра това в невежеството си.Тогава нито имаше интернет,нито можеше да питаш чичко гугъл за нещо.Информацияата и то правилната струваше много,МНОГО пари и тогава наистина беше важно и разбираемо защо разни хора с дебели вратове плащаха много пари за мобилни телефони ,драгони,бенефони и пр....Но перефразирайки един друг израз,незнанието не оневинява дееца за глупостта която е направил.....За съжаление....
Двата вида приватизация, ''червените куфарчета'' преди това,спекулата с девалвацията на лева и скока на долара и хиперинфлацията,ембаргото над бивша СР Югославия,краха на КТБ......... кулминационни моменти от икономическия ни живот,които описват как реално се правят пари в България,и за съжаление никой доцент и преподавател не е посмял да ги опише в нито един свой учебник,а се преподават алабаламизми и глупости.
Някой автори описват приватизацията като основи на днешната българска фондова борса....Смяяях,голям смях......
В България човек със техническо образование управлява най-голямата и успешна банка /обща печалба на банките за миналата година над 700 милиона,отново,пак,за кой ли път..../,а бивш бодигард на президента /председател по тогавашно/ Петър Младенов /''По добре е танковете да дойдат...''/ е един от най-облажилите от приватизацията........
Коментарите са излишни....
п.п. И колко човека познавате на които Джо Кокър ,лека му пръст,е пял на сватбата му в България?????Сигурно с пет висши икономически образования трябва да си за да си го позволиш???Не,просто участник в приватизацияата
Има и нещо друго,приватизацияата беше умишлено забавена /Мултигруп,правителството на Беров,фалша в свалянето на Ф.Димитров..../ за да натрупат новите олигарси значителна финансова сила,което после само по себе си обезсили хората с бонови книжки.Масовата приватизация започна при Виденов,касовата при управлението на СДС след него.1050 бълграски предприятия бяха разграбени /нали може да използваме истинските думи/ с общи активи тогава оценени на 217 млрд. лева /колко евро е това към днешна дата незнам как се смята/.85% от хората си продават на безценица книжките на избрани фондове.
От приватизацията спечелиха само и единствено хора близки до бившата тоталитарна власт.Както казва един политик,сега в борда на директорите на голям спортен клуб -''300 фамилии в България взеха капитала в свои ръце''.....Тези същите фамилии и техни издънки и днес въртят нещата в БГ и определят кой и кога ще е на власт........
Жалкото е че както казах по преди,народът сам си избра това в невежеството си.Тогава нито имаше интернет,нито можеше да питаш чичко гугъл за нещо.Информацияата и то правилната струваше много,МНОГО пари и тогава наистина беше важно и разбираемо защо разни хора с дебели вратове плащаха много пари за мобилни телефони ,драгони,бенефони и пр....Но перефразирайки един друг израз,незнанието не оневинява дееца за глупостта която е направил.....За съжаление....
Двата вида приватизация, ''червените куфарчета'' преди това,спекулата с девалвацията на лева и скока на долара и хиперинфлацията,ембаргото над бивша СР Югославия,краха на КТБ......... кулминационни моменти от икономическия ни живот,които описват как реално се правят пари в България,и за съжаление никой доцент и преподавател не е посмял да ги опише в нито един свой учебник,а се преподават алабаламизми и глупости.
Някой автори описват приватизацията като основи на днешната българска фондова борса....Смяяях,голям смях......
В България човек със техническо образование управлява най-голямата и успешна банка /обща печалба на банките за миналата година над 700 милиона,отново,пак,за кой ли път..../,а бивш бодигард на президента /председател по тогавашно/ Петър Младенов /''По добре е танковете да дойдат...''/ е един от най-облажилите от приватизацията........
Коментарите са излишни....
п.п. И колко човека познавате на които Джо Кокър ,лека му пръст,е пял на сватбата му в България?????Сигурно с пет висши икономически образования трябва да си за да си го позволиш???Не,просто участник в приватизацияата

Leon написа:Точно на тази стратегия основно разчитаха горните
Все тая... Както и да го гледаш, както и да го сучеш винаги сме от е**ната страна

ПП: То не, че в която и да е валута е сигурно, че няма да се случи това ама все пак си имам едно на ум аз за левчето

..Bayerische Motoren Werke..

- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Наши семейни познати са ни разказвали как е протекло всичко в един завод Родопа в българия! Човека е бил директор и след като се е разбрало,че ще се приватизира завода и цената в бонове му е определена,той е събрал почти всички негови работници и им е предложил заедно да вземат завода и да почват да работят за себе си. Всичко било точно и всеки се е съгласил,но в деня на продажбата са дошли хора от столицата и са им казали,че завода ще бъде даден на техен приближен и ако някой нещо се е противял,цялата ограда ще бъде застлана с трупове! Завода се е продал на този софиянец,доста известен сега с многото си дела за източване на фондове, и само с половината от стоката в складовете по време на продажбата си е възвърнал парите,които е дал да купи бонови книжки. Всичката друга стока е била печалба,а отделно остава сградата,земята и машините,с които още и още се източват тези фондове!
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Със счетоводни машинации повечето заводи бяха продадени на не цената на стоката в складовете към момента на оценката, абсолютно вярно.
1989г. имах влог за покупка на апартамент(непълнолетен съм към момента), достатъчен за едностаен (или двустаен с връзки) в панелка. Парите са блокирани предвидливо, за да не хукне народа да купува от зараждащия се строителен пазар (с влоговете за коли пуснаха първите Алеко в Мототехника и там не изгоряхме). След деноминацията отивам да видя какво се селучва - имам 1200лв. и то ще ми ги дадат, ако купувам жилище при определени условия, след като подам 100 документа в приемното време на някакъв чиновник, което е 2 вторника в месеца по половин ден и има 200 човека опашка... Не, не ни ограбиха, ама никак.
M-coupe написа:Leon написа:Точно на тази стратегия основно разчитаха горните
Все тая... Както и да го гледаш, както и да го сучеш винаги сме от е**ната странаДядото ми е разправял как е имал пари за всеки от внуците си по 1 апартамент, а след 97ма с тези пари е купил 1 или 2 тона въглища
![]()
1989г. имах влог за покупка на апартамент(непълнолетен съм към момента), достатъчен за едностаен (или двустаен с връзки) в панелка. Парите са блокирани предвидливо, за да не хукне народа да купува от зараждащия се строителен пазар (с влоговете за коли пуснаха първите Алеко в Мототехника и там не изгоряхме). След деноминацията отивам да видя какво се селучва - имам 1200лв. и то ще ми ги дадат, ако купувам жилище при определени условия, след като подам 100 документа в приемното време на някакъв чиновник, което е 2 вторника в месеца по половин ден и има 200 човека опашка... Не, не ни ограбиха, ама никак.
Never mistake motion for action...
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
steeN написа:Какво значи имаше фондове, които да играят с по-голямо участие? В крайна сметка тия бонове давали ли са право на глас за управлението на компанията или просто са били дял от нея?
Това ако е към мен, исках да кажа, че разни по икономически образовани хора се опитваха да съберат по-голям процент (с повече книжки) за да имат някакво право на глас. Но както е описано и в предните мнения, всичко беше една идилия, докато се появят определените собственици с автомобилите с черни стъкла
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Leon написа:Със счетоводни машинации повечето заводи бяха продадени на не цената на стоката в складовете към момента на оценката, абсолютно вярно.M-coupe написа:Leon написа:Точно на тази стратегия основно разчитаха горните
Все тая... Както и да го гледаш, както и да го сучеш винаги сме от е**ната странаДядото ми е разправял как е имал пари за всеки от внуците си по 1 апартамент, а след 97ма с тези пари е купил 1 или 2 тона въглища
![]()
Като стана въпрос за влогове! Като съм се родил,дядо ми в знак на благодарност,че съм кръстен на него ми е направил застраховка при най-изгодните условия за времето тогава! Роден съм 1979 година. Всеки месец е внасял по 17.50лв до навършването ми на 18 години. На тогавашните времена 17.50 са били доста пари като той вземаше пенсия от порядъка на 80-90лв. Целта му е била след като навърша годините да имам събрани във в този фонд около 7000лв за апартамент. Дойдоха промените 89,но той си е внасял. Но не можа да дочака да стана на 18 години-почина 2 месеца преди това. Отидох да ги изтегля ииииииииииии си купих дънки и тениска с 45 хиляди преди деноминацията. Пълно ограбване е било!!!
23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2