Телевизора или комютъра вреди повече на очите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Телевизора или комютъра вреди повече на очите?

Мнение от alx » 17 Авг 2015, 23:52

аз като много гледал съм забелязал, че какво точно гледам е без значение, но има голямо значение яркост, къде ми е спрямо нивото на очите, контраст- в този ред на важност.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 18 Авг 2015, 12:38

Менте алкохола е най-вреден
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 18 Авг 2015, 13:28

След последните си проучвания, стигнах до извода, че (за жалост) Apple дисплеите са далеч от върха на сладоледа от гледна точка подсветка. вкл. и ретините. Страхотна матрица, но малко гадна подствека.
Не съм имал голяма драма, но не съм ползвал и необичайно дълги периоди.

За геймърските, не съм готов да скоча в дискусия отн. детайлите, но освен адски бързият им refresh rate, не бяха пряко обвързани с честотата на подствеката.

Телевизорите по презумпция имат отвратителни матрици и за мен лесният отговор е: телевизорът ми действа значително по-зле, но не значи че съсипва очите. Просто ги натоварва, както и мозъка.
Всеки път като гледам голям телевизор докато съм легнал, после имам проблем с фокусиране, а зрението ми е отлично. Това е без значение от разстоянието до телевизора и осветеността. Винаги е зле.

Т.е. професионален лаптоп (скъпите и грозновати Dell, HP, Lenovo и др) с матова матрица, с или без професионален монитор, пак с матова матрица не водят до странични ефекти.

За жалост всичко евтино е драматично зле.
Това с размахването на пръсти пред монитора не е индикация за нищо. Винаги се наблюдава леко накъсване, поради вертикалната refresh rate. Някои хора са по-чувствителни, като дори виждат пулсациите на изрядна луминисцентна лампа.

Т.е. нов лаптоп за 400-500лв. ще е с кофти матрица, без значение от марката.
При скъпите, след достатъчно проучване, може да се намери нещо, без да се налага да се влиза в професионалния сегмент.
Колкото до телевизор, там мисля че е невъзможно да се намери нещо над, което да е с добра подсветка и матрица, предвид ценовите ограничения.
=> телевизор се гледа възможно най-малко :)

За повече подробности: РМания, стараят се да предоставят доста информация на сайта си, систематизирана е и лесна за осмисляне.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 19 Авг 2015, 2:53

От геймърски до геймърски има разлика, всъщност то от ревизия до ревизия има на всеки лаптоп тъй като често ги сменят матриците. След цялото четене и проучване харесах само 3 модела: nitro на acer, toshiba z30 и абсурдния asus G751 и 3-те лаптопа нямат шим.. нямаха де, първия го прецакаха, втория ми дойде мн малък и се спрях на абсурдния :mhihi: Тежи 4.5 кг и не го показвам пред непознати, не съм геймър, (ако не броим дота), грозен, тежък и скъп, неподходящ за цветообработка заради неравномерната цветова температура, но пък без шим в целият диапазон на яркост и "нежен" към очите. Предполагам това се целяли от asus, голям дисплей които да позволява на геймърите продължителни сесии с по-малко натоварване на очите. Марката да не ви заблуждава, предишният лаптоп пак ми беше asus от high-end серията но с шим и очите ми бяха леш, винаги червени след 5-6 часа, докато сега мога и 10 часа да стоя с почивки и нямам проблеми, което за мен е най-добрият тест че екрана е качествен.

Гледам някаква класация с 25-те най-добри дисплеи, но май под "добри" говорят цветово възпроизвдство, не дали ти пази очите, нямат включен pwm http://www.notebookcheck.net/The-Best-N ... 541.0.html Най-добрият и евтин вариант е да си вържите лаптопа с монитор, тъй като има доста по-голям избор ето списък фликър фрии монитри http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm

Иначе и аз ако се загледам в тия долнопробните лед Тв-та със 100-200 хз на опресняване после не мога фокусирам. Според мен най-добри бяха плазмите на панасоник, на тъмно ;) Ако си правих домашно кино винаги бих избрал прожектор пред тв, този е ентри левел за пример https://www.youtube.com/watch?v=cuCLH8g79Xo Лампите ги има в али експрес на 1/4 от цената :mhihi:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46

Мнение от Empty_Head » 19 Авг 2015, 15:19

Евала на колегата acer за мнението. След всичко прочетено и малко размисли по темата имам още няколко въроса.

1. Лаптоп с по-голям дисплей би бил по-вреден за очите защото е по-голям, а се гледа от същото разстояние или по-щадящ очите защото всичкп на него ще е по-едро и няма да има нужда от много взиране?

2. По-добре е да има ШИМ или да няма? Сиреч като го пусна през камерата на телефона е добре или зле да няма хоризонталните линии?

3. Понеже лаптопите могат да си увеличават светлината идваща зад екрана, как е по-добре, по-тъмно или по-ярко?

4. Пробвах f.lux и като стана жълтеникаво отначало малко ме дразнеше, но след това свикнах и като го спрях за секунда синьото направо ми изкара очите. Гледам, че е замислено през деня да си е синьо, но мен ще ме дразни постоянно да привиквам от единя режим в другия, та ако го оставя постоянно да си жълтее ще е проблем ли за през деня?

И един страничен въпрос от любопитство. Чувал съм дори и от лекари, че шофирането натоварва зрението ако е така, кое би било по-вредно, осем часа шофиране или осем часа пред компютър?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 21 Авг 2015, 12:26

Минималното разстояние на което очите трябва да бъдат от монитора е прието за 60 см, това ме и отказа от 13-инча лаптоп, вкарвах си главата в дисплея. Колкото дисплея е по-голям, толкова по-едро ще изглежда всичко и можеш да стоиш по-далече. Има вариант просто да си намалиш резолюцията на малък екран, но пък за мен не беше опция и за това си взех 17 инча лаптоп.

Шим-а няма как да е полезен, прочети статията ;)
Всяка изкуствена светлина е по-вредна от естествената, това се опитва да направи и f.lux, по-мека и естествена светлина с по-малко синя гама.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 14 Апр 2016, 11:40

Темата поне за мен беше полезна след слагане на програмата Flux. очите ме болят по малко .
За милиони-няма закони.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 16 Апр 2016, 15:47

flux само инсталира ли се?Нещо друго,настройки ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 16 Апр 2016, 16:21

kiko написа:flux само инсталира ли се?Нещо друго,настройки ?
задаваш му местоположение.
За милиони-няма закони.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 16 Апр 2016, 16:58

А какво точно прави тази програма flux ? :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 16 Апр 2016, 20:57

И от къде се сваля,че в плей стора нещо я няма

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Апр 2016, 16:42

Empty_Head написа:Исках да ви попитам, кое според вас вреди повече на очите? Телевизорите обикновенно са доста по-големи, но пък се гледат от по-голямо разстояние? На мен лично след няколко часа на лаптопа, очите ми почват да "парят", а пред телевизора не ми се е случвало?

Компота. Защото се напрягаш и внимаваш и непрекъснато си местиш очите активно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 17 Апр 2016, 17:16

don't be написа:Темата поне за мен беше полезна след слагане на програмата Flux. очите ме болят по малко .

Аз лично я изтраях няколко часа ....... после замина в коша ! На windows машина може и да върши нещо не знам, но на макбука никога повече няма да я кача ! Тия от Apple определено си знаят работата.
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 17 Апр 2016, 21:30

Върши работа тази програмка. Като е махна за проба просто нормалния екран много ми дразни очите :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 17 Апр 2016, 22:09

За андроид питах от къде да я изтегля...глас я пустиня...

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата