Телевизора или комютъра вреди повече на очите?
Модератор: Общи модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Телевизора или комютъра вреди повече на очите?
аз като много гледал съм забелязал, че какво точно гледам е без значение, но има голямо значение яркост, къде ми е спрямо нивото на очите, контраст- в този ред на важност.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
Менте алкохола е най-вреден
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
След последните си проучвания, стигнах до извода, че (за жалост) Apple дисплеите са далеч от върха на сладоледа от гледна точка подсветка. вкл. и ретините. Страхотна матрица, но малко гадна подствека.
Не съм имал голяма драма, но не съм ползвал и необичайно дълги периоди.
За геймърските, не съм готов да скоча в дискусия отн. детайлите, но освен адски бързият им refresh rate, не бяха пряко обвързани с честотата на подствеката.
Телевизорите по презумпция имат отвратителни матрици и за мен лесният отговор е: телевизорът ми действа значително по-зле, но не значи че съсипва очите. Просто ги натоварва, както и мозъка.
Всеки път като гледам голям телевизор докато съм легнал, после имам проблем с фокусиране, а зрението ми е отлично. Това е без значение от разстоянието до телевизора и осветеността. Винаги е зле.
Т.е. професионален лаптоп (скъпите и грозновати Dell, HP, Lenovo и др) с матова матрица, с или без професионален монитор, пак с матова матрица не водят до странични ефекти.
За жалост всичко евтино е драматично зле.
Това с размахването на пръсти пред монитора не е индикация за нищо. Винаги се наблюдава леко накъсване, поради вертикалната refresh rate. Някои хора са по-чувствителни, като дори виждат пулсациите на изрядна луминисцентна лампа.
Т.е. нов лаптоп за 400-500лв. ще е с кофти матрица, без значение от марката.
При скъпите, след достатъчно проучване, може да се намери нещо, без да се налага да се влиза в професионалния сегмент.
Колкото до телевизор, там мисля че е невъзможно да се намери нещо над, което да е с добра подсветка и матрица, предвид ценовите ограничения.
=> телевизор се гледа възможно най-малко
За повече подробности: РМания, стараят се да предоставят доста информация на сайта си, систематизирана е и лесна за осмисляне.
Не съм имал голяма драма, но не съм ползвал и необичайно дълги периоди.
За геймърските, не съм готов да скоча в дискусия отн. детайлите, но освен адски бързият им refresh rate, не бяха пряко обвързани с честотата на подствеката.
Телевизорите по презумпция имат отвратителни матрици и за мен лесният отговор е: телевизорът ми действа значително по-зле, но не значи че съсипва очите. Просто ги натоварва, както и мозъка.
Всеки път като гледам голям телевизор докато съм легнал, после имам проблем с фокусиране, а зрението ми е отлично. Това е без значение от разстоянието до телевизора и осветеността. Винаги е зле.
Т.е. професионален лаптоп (скъпите и грозновати Dell, HP, Lenovo и др) с матова матрица, с или без професионален монитор, пак с матова матрица не водят до странични ефекти.
За жалост всичко евтино е драматично зле.
Това с размахването на пръсти пред монитора не е индикация за нищо. Винаги се наблюдава леко накъсване, поради вертикалната refresh rate. Някои хора са по-чувствителни, като дори виждат пулсациите на изрядна луминисцентна лампа.
Т.е. нов лаптоп за 400-500лв. ще е с кофти матрица, без значение от марката.
При скъпите, след достатъчно проучване, може да се намери нещо, без да се налага да се влиза в професионалния сегмент.
Колкото до телевизор, там мисля че е невъзможно да се намери нещо над, което да е с добра подсветка и матрица, предвид ценовите ограничения.
=> телевизор се гледа възможно най-малко

За повече подробности: РМания, стараят се да предоставят доста информация на сайта си, систематизирана е и лесна за осмисляне.
От геймърски до геймърски има разлика, всъщност то от ревизия до ревизия има на всеки лаптоп тъй като често ги сменят матриците. След цялото четене и проучване харесах само 3 модела: nitro на acer, toshiba z30 и абсурдния asus G751 и 3-те лаптопа нямат шим.. нямаха де, първия го прецакаха, втория ми дойде мн малък и се спрях на абсурдния
Тежи 4.5 кг и не го показвам пред непознати, не съм геймър, (ако не броим дота), грозен, тежък и скъп, неподходящ за цветообработка заради неравномерната цветова температура, но пък без шим в целият диапазон на яркост и "нежен" към очите. Предполагам това се целяли от asus, голям дисплей които да позволява на геймърите продължителни сесии с по-малко натоварване на очите. Марката да не ви заблуждава, предишният лаптоп пак ми беше asus от high-end серията но с шим и очите ми бяха леш, винаги червени след 5-6 часа, докато сега мога и 10 часа да стоя с почивки и нямам проблеми, което за мен е най-добрият тест че екрана е качествен.
Гледам някаква класация с 25-те най-добри дисплеи, но май под "добри" говорят цветово възпроизвдство, не дали ти пази очите, нямат включен pwm http://www.notebookcheck.net/The-Best-N ... 541.0.html Най-добрият и евтин вариант е да си вържите лаптопа с монитор, тъй като има доста по-голям избор ето списък фликър фрии монитри http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm
Иначе и аз ако се загледам в тия долнопробните лед Тв-та със 100-200 хз на опресняване после не мога фокусирам. Според мен най-добри бяха плазмите на панасоник, на тъмно
Ако си правих домашно кино винаги бих избрал прожектор пред тв, този е ентри левел за пример https://www.youtube.com/watch?v=cuCLH8g79Xo Лампите ги има в али експрес на 1/4 от цената 

Гледам някаква класация с 25-те най-добри дисплеи, но май под "добри" говорят цветово възпроизвдство, не дали ти пази очите, нямат включен pwm http://www.notebookcheck.net/The-Best-N ... 541.0.html Най-добрият и евтин вариант е да си вържите лаптопа с монитор, тъй като има доста по-голям избор ето списък фликър фрии монитри http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm
Иначе и аз ако се загледам в тия долнопробните лед Тв-та със 100-200 хз на опресняване после не мога фокусирам. Според мен най-добри бяха плазмите на панасоник, на тъмно

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- Empty_Head
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
Евала на колегата acer за мнението. След всичко прочетено и малко размисли по темата имам още няколко въроса.
1. Лаптоп с по-голям дисплей би бил по-вреден за очите защото е по-голям, а се гледа от същото разстояние или по-щадящ очите защото всичкп на него ще е по-едро и няма да има нужда от много взиране?
2. По-добре е да има ШИМ или да няма? Сиреч като го пусна през камерата на телефона е добре или зле да няма хоризонталните линии?
3. Понеже лаптопите могат да си увеличават светлината идваща зад екрана, как е по-добре, по-тъмно или по-ярко?
4. Пробвах f.lux и като стана жълтеникаво отначало малко ме дразнеше, но след това свикнах и като го спрях за секунда синьото направо ми изкара очите. Гледам, че е замислено през деня да си е синьо, но мен ще ме дразни постоянно да привиквам от единя режим в другия, та ако го оставя постоянно да си жълтее ще е проблем ли за през деня?
И един страничен въпрос от любопитство. Чувал съм дори и от лекари, че шофирането натоварва зрението ако е така, кое би било по-вредно, осем часа шофиране или осем часа пред компютър?
1. Лаптоп с по-голям дисплей би бил по-вреден за очите защото е по-голям, а се гледа от същото разстояние или по-щадящ очите защото всичкп на него ще е по-едро и няма да има нужда от много взиране?
2. По-добре е да има ШИМ или да няма? Сиреч като го пусна през камерата на телефона е добре или зле да няма хоризонталните линии?
3. Понеже лаптопите могат да си увеличават светлината идваща зад екрана, как е по-добре, по-тъмно или по-ярко?
4. Пробвах f.lux и като стана жълтеникаво отначало малко ме дразнеше, но след това свикнах и като го спрях за секунда синьото направо ми изкара очите. Гледам, че е замислено през деня да си е синьо, но мен ще ме дразни постоянно да привиквам от единя режим в другия, та ако го оставя постоянно да си жълтее ще е проблем ли за през деня?
И един страничен въпрос от любопитство. Чувал съм дори и от лекари, че шофирането натоварва зрението ако е така, кое би било по-вредно, осем часа шофиране или осем часа пред компютър?
Минималното разстояние на което очите трябва да бъдат от монитора е прието за 60 см, това ме и отказа от 13-инча лаптоп, вкарвах си главата в дисплея. Колкото дисплея е по-голям, толкова по-едро ще изглежда всичко и можеш да стоиш по-далече. Има вариант просто да си намалиш резолюцията на малък екран, но пък за мен не беше опция и за това си взех 17 инча лаптоп.
Шим-а няма как да е полезен, прочети статията
Всяка изкуствена светлина е по-вредна от естествената, това се опитва да направи и f.lux, по-мека и естествена светлина с по-малко синя гама.
Шим-а няма как да е полезен, прочети статията

Всяка изкуствена светлина е по-вредна от естествената, това се опитва да направи и f.lux, по-мека и естествена светлина с по-малко синя гама.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
Темата поне за мен беше полезна след слагане на програмата Flux. очите ме болят по малко .
За милиони-няма закони.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
flux само инсталира ли се?Нещо друго,настройки ?
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
задаваш му местоположение.kiko написа:flux само инсталира ли се?Нещо друго,настройки ?
За милиони-няма закони.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
А какво точно прави тази програма flux ? 

И от къде се сваля,че в плей стора нещо я няма
Sent from my SM-G388F using Tapatalk
Empty_Head написа:Исках да ви попитам, кое според вас вреди повече на очите? Телевизорите обикновенно са доста по-големи, но пък се гледат от по-голямо разстояние? На мен лично след няколко часа на лаптопа, очите ми почват да "парят", а пред телевизора не ми се е случвало?
Компота. Защото се напрягаш и внимаваш и непрекъснато си местиш очите активно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
don't be написа:Темата поне за мен беше полезна след слагане на програмата Flux. очите ме болят по малко .
Аз лично я изтраях няколко часа ....... после замина в коша ! На windows машина може и да върши нещо не знам, но на макбука никога повече няма да я кача ! Тия от Apple определено си знаят работата.
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Върши работа тази програмка. Като е махна за проба просто нормалния екран много ми дразни очите 

AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
За андроид питах от къде да я изтегля...глас я пустиня...
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3