Съвет относно ЯМР
Модератор: Общи модератори
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Съвет относно ЯМР
axel.folu написа:единствения минус беше че шуми много и все едно си в влак
50мин бях. Така се бях изнервил, че направо ми идваше да ударя някой, като ме изкараха

TNT написа:axel.folu написа:единствения минус беше че шуми много и все едно си в влак
50мин бях. Така се бях изнервил, че направо ми идваше да ударя някой, като ме изкарахаБез тапички бях. После ме вкараха за още 10мин
Лоша работа никой да не стига до там но налага ли се не търпи отлагане че си е веко аз имам дискова херния и смачкан прешлен от спорта.
Sent from my iPhone using Tapatalk
axel.folu написа:TNT написа:axel.folu написа:единствения минус беше че шуми много и все едно си в влак
50мин бях. Така се бях изнервил, че направо ми идваше да ударя някой, като ме изкарахаБез тапички бях. После ме вкараха за още 10мин
Лоша работа никой да не стига до там но налага ли се не търпи отлагане че си е веко аз имам дискова херния и смачкан прешлен от спорта.
И аз съм така (само дето не е от спорт) - смачкан прешлен и ДХ на 1-2 прешлена... но на компютърен томограф се вижда идеално всичко и процедурата отнема не повече от 10-15 минути - какви са тези 50 мин - 1 час... Явно при ЯМР e нужно повече време.
От КТ ти изкарват снимки с всичко, свързано с меките тъкани (360 градусови снимки по остта на гръбнака + напречни разрези на 1-2мм за 40-50 см - около 400 снимки)... Ето как изглежда една от тях:

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
deank написа:процедурата отнема не повече от 10-15 минути - какви са тези 50 мин - 1 час...
Зависи за какво и на коя част от тялото. На мен ми търсеха мозъчен тумор.

Съвет относно ЯМР
Ако ти е нужно ще те свържа с много добър лекар
Последна промяна axel.folu на 01 Окт 2015, 14:52, променена общо 1 път
drago_pavlov написа:1 час![]()
Какво толкова ти снимаха?
някакви прешлени ми снимаха, от 4-ти лумбален почнаха

няма лъжа, няма измама 1 час висях.

- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
TNT написа:50мин бях. Така се бях изнервил, че направо ми идваше да ударя някой, като ме изкарахаБез тапички бях. После ме вкараха за още 10мин
Как без тапи бе

- plamen_nedkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: N47
за снимката ти препоръчвам София МЕД.
https://www.google.bg/maps/@42.6666969, ... 6656?hl=en
уреда им е доста нов и прави мн хубави снимки.
Успех
https://www.google.bg/maps/@42.6666969, ... 6656?hl=en
уреда им е доста нов и прави мн хубави снимки.
Успех
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
В ИСУЛ имиджовата диагносика е на много високо ниво. Имам 3 много сериозни изследвания на главата там, така че откъм техника няма какво повече да искаш. Шефът на отделението, а вече и шеф на болницата е един от най-добрите в тази област и доколкото знам се грижи добре за обучението на кадрите си. Специалисти, които да гледат излсдеванията са кът, но ти си написал, че за това си се погрижил. По здравна каса може да уцелиш час и след седмица, но зависи какво им е натоварването. Трябва да очакваш около месец чакане, за да не се разочароваш. Правил съм веднъж процедурата за ЯМР през здравната каса, дано не ми се налага повече, честно казано.
Never mistake motion for action...
Boyadjiev написа:Ако има кой да ти каже, гледа се мощността на магнитното поле на уреда. Измерва се в "тЕсла" има 1T, 1.5Tм 3Т. Гледаш колкото е по-голямо числото, толкова е по-детайлен образа. Примерно в правителствена е 1.5 тЕсла и е добър уреда (General Electric e).
Като цяло няма за какво да се притесняваш от гледна точка на радиация. Принципа на работа е близък до този на томографа, но методът на получаване на данни е различен. При магнита ти влизаш в "тунела", където има много силно, насочено (почти хомогенно) магнитно поле. Това поле кара всички клетки на тялото ти да застанат по него (всяка клетка има различен спин в пространството = ориентация,):
След това се пуска магнитно поле в друга равнина, получава се проекция в трета и на база реконструкции от тези данни се получават избражения като срезовете на томографа.
Ако имаш въпроси питай, повече съм по томографите, от колкото по магнитите ама все пак и такова ръчкам![]()
Йонизиращите лъчения които се поемат при томографии е достатъчно малко, така че не се притеснявайте. Освен ако не си правите по 3 скенера на година на цялото тяло, разбира се. Тогава вече в зависимост от машините които се използват може да сте близо, или да сте подминали дозата която е около 20 mGy на година (средно на стар скенер на цяло тяло е около 10mGy), но максималната доза за една година е 50 mGy.
Като цяло колкото по-нови са машините, толкова по-малко се трупа доза, тъй като се използва колкото трябва рентгеново лъчение и каквото трябва (различно е дали ще се снимат цици или кости). Ако ви снимат стъпало примерно с уред след 2000 година произведен, си поемате около 0.01 - 0.05 mGy, демек почти нищо.
Колега съдейки по дозовите ти изказвания, веднага мога да кажа че си рентгенолог?
ALARA братко

по темата, наистина ЯМР е свързан само със спиновите характеристики на водорода в клетките, а спин манипулира и чете само чрез магнитни вълни

П.с. Сити клиник (на околовръстното) имат доста добро образно отделение

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
520i написа:Ако мръднеш, може да се наложи още веднъж да ти го правят, като втория път те бият с едни инжекции някакъв син разтвор, не знам точно за какво е, ама го правят, та дръж и не мърдай.
Вика му се "контрастно вещество", което спомага за по-качественото изображение... само че има хора, които са алергични... и затова не на всеки го прилагат... и ако го поискаш трябва да подписваш декларации, че ако стане "проблем", те не са виновни...

Но да... най-важното е да стоиш като вкаменен... аз на ЯМР-то на Спектра като бях заспах на 3 пъти... единият от тях се унесох така, че мръднах и една от снимките после не беше от най-хубавите ми

И така,
имам запазен час за следващата седмица в София Мед при д-р Пенков ще се прави ЯМРто, а при д-р Тони Георгиев ще се гледат снимките.
Още веднъж благодаря на всички включили се в темата
По нататък ще пиша допълнително
имам запазен час за следващата седмица в София Мед при д-р Пенков ще се прави ЯМРто, а при д-р Тони Георгиев ще се гледат снимките.
Още веднъж благодаря на всички включили се в темата

По нататък ще пиша допълнително

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Иии така..
днес ми направиха ЯМР и разгледаха снимките. Предна кръстна връзка и двата менискуса са скъсани.. направо уцелих джакпота
Интересното е, че мога да си клякам, разгъвам и свивам максимално и бягам без никви болки.. та така..
Благодаря за мненията и насоките на всички и давам един голям плюс за СофияМЕД, както за обслужватето, така и за апаратурата им
Малко по нататък ще се решава този проблем след като чуя и трето и четвърто мнение
еdit : някой да е преминавал през подобна операция?
днес ми направиха ЯМР и разгледаха снимките. Предна кръстна връзка и двата менискуса са скъсани.. направо уцелих джакпота

Благодаря за мненията и насоките на всички и давам един голям плюс за СофияМЕД, както за обслужватето, така и за апаратурата им

Малко по нататък ще се решава този проблем след като чуя и трето и четвърто мнение

еdit : някой да е преминавал през подобна операция?

enjoy life and drink cold beer

28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2