Благодаря! И на Чез, и на темата за тоалетната хартия...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Благодаря! И на Чез, и на темата за тоалетната хартия...

Мнение от drago_pavlov » 22 Ное 2015, 8:11

Сграда има, собствен трафопост има (160 kW), партида има (6 kW), просто трябва да се увеличи мощността до 100 kW.
Процедурата е страшна... 150 лв такса за проучване, което може да отнеме до 1 месец. След това 5880 лв за присъединяване, което може да трае още 1 месец...
Все едно да отида в Била да похарча 200 лв и да ми искат 50 лв вход... :banghead:
KPETEH написа:Таксата за присъединяване е функция на количеството енергия което заявяваш, което пък е провокирано директно от архитектите или проектантите на ел. проекта. Ако искаш 6-8 киловата, колкото е за нормален апартамент, вероятно няма да е толкова много. Можеш и да си промениш проекта или дори само схемата на таблото и с него обратно в ЧЕЗ.

Не е въпрос на проект, просто ми трябва голяма мощност. Машините са с инсталирана мощност 70-80 kW.
KPETEH написа:Хоп само ако си юридическо лице. :yes:

А конкретно при Чез, само ако си юридическо лице с партида над 100 kW. Лятото са пуснали по-малките и тотално са оср@ли отчитането, та са ги спрели докато не си оправят системата. В момента само приемат документи, но не не можеш да минеш на свободния пазар. Уж от 01.01.16 ще може, но както знаем в тая държава всеки срок е предпоследен...
© написа:Май като гледам, цените и за юридическите лица на свободния пазар се изравниха с тези, които не са . И пак няма отърваване от тях, отиваш при друг, но продължаваш да плащаш и на тях такси

Цената на електроенергията е доста по-евтина на свободния пазар.
При Чез:
1 MW дневна - 182,46 лв
1 MW нощна - 75,60 лв
1 MW върхова - 205,74 лв
Това са данни от последната фактура.
Офертата на свободния пазар е 82 лв/MW и за трите. Може и под 80 лв да падне при по-голямо потребление.

Реалната икономия обаче е доста по-малка, около 15-25%, заради всичките останали такси, които продължаваш да плащаш на Чез.
Реално на доставчика от свободния пазар му плащаш електроенергията, акциза и такса "Задължение към обществото". Всички останали такси за пренос, достъп, отчитане и т.н. продължаваш да ги плащаш на Чез.

А такса "Задължение към обществото" ми стана фаворит. Ако си към Чез няма такава такса, но ако решиш да излезеш на свободния пазар започваш да я плащаш - 36,83 лв/MW...
Един вид държавата ти казва :1: - имаш възможност за по-евтин ток, ама и ние ще ядем от икономисаната баница...
Пълна пародия...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 22 Ное 2015, 9:35

drago_pavlov написа:...

Колега,
Домакинствата не заплащат акциз в/у електроенергията. :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 22 Ное 2015, 10:27

Аз не говоря за домакинство, a за юридическо лице.
Бая домакинство ще е с партида 100 kW :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 22 Ное 2015, 13:57

Това с тока и мен хич, не ме кефи заради което направих проучване преди 1 месец и сметнахме, че за около 37 000 лева се инсталират панели на площ 300 м2, който генерират 22-27 киловата на час, може да се слагат и батерии, в който да се складира ток ако няма консумация, с цел да не го продаваш на ЧЕЗ, и при нужда примерно нощем си дърпаш от там, като свърши точиш от ЧЕЗ на нощна тарифа, общо взето има варианти и перка да се сложи, но става вече скъпо, но пак зависи колко ток се плаща и за колко ще се изплати

Иво за копане за кладенец зимаш един Генератор дизелов под наем и си ти
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Слави
Аватар

Мнение от © » 22 Ное 2015, 14:05

Аз бях писал в друга тема за свободния пазар, тогава Енерго про ми предложиха 85лв (срещу 92 ЕВН), обаче лятото нали вдигнаха таксите т.е. това задлъжение към обществото и май нещата се изравниха, защото преди по спомени икономията беше максимум 30%. Не съм разглеждал по-подробно фактурите. Иначе както казах - няма такива други като ЧЕЗ, ние сме при ЕВН и преминаването към свободния пазар стана сравнително лесно - нито имам партити над 100кв нито нищо :mhihi:

малка корекция - сметнах двете фактури - от енерго про и евн и 1квтч излиза 0,2033лв с ДДС на свободен пазар със всички такси

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Ное 2015, 14:48

drago_pavlov написа:Аз не говоря за домакинство, a за юридическо лице.
Бая домакинство ще е с партида 100 kW :mhihi:

Ми да ти кажа за една дву-три фамилна сграда с рзп от около 1500 квадрата ще им искат мощност от 100кв. По принцип тогава трябва да са три електромера примерно и три партиди, но практиката показва че може да си вземат такса и като за 1х100, щото е по-скъпо.

drago_pavlov написа:Сграда има, собствен трафопост има (160 kW), партида има (6 kW), просто трябва да се увеличи мощността до 100 kW.
Процедурата е страшна... 150 лв такса за проучване, което може да отнеме до 1 месец. След това 5880 лв за присъединяване, което може да трае още 1 месец...
В...

Таксата за проучване е интересна. Както всичко останало и тя има срок на валидност. Ако другите институции след това те забавят както често се случва си плащаш нова такса и тия отиват да проучват наново :mhihi: Същия хой е и със Софийска вода.

Въобще за такси мога да ти говоря до утре. :mhihi:

Как е при промяна на статута на земята да ти трябва удостоверение, че не е поливна (един от камарата документи, които са необходими). При положение, че на 100 места в ПУП-а и изобщо пише, че е неполивна. Те си искат обаче отделно такова. От "поливни системи". Отиваш там и за въпросното удоволствие плащаш едни 250лв и след една седмица получаваш една бележка на която пише, че имот с номер ХХХ не се поива. :yes: Честито.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 22 Ное 2015, 17:08

А ако е поливна?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Ное 2015, 18:33

Ако е поливна влизаш в едни невъзможни процедури.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 22 Ное 2015, 19:31

Т. Е. Тези поливни системи имат неограничени права върху земята, била тя и на някого си. Сложили си такса и си живеят

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Ное 2015, 19:40

Не, но има проблем с изваждането й от земеделския фонд.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Ное 2015, 19:42

Добре де, като трябват разни удостоверения.... аз не мога ли да си отворя някаква държавна агенцийка и да издавам удостоверения, че Луната огрява парцела равномерно например и да взимам по 250лв/бр. Навит съм да деля 50/50 с държавата :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Ное 2015, 20:35

Избор има като цяло.

Има удостоверение за това, че няма да навредиш на околната среда и т.н.

Че дейността ти няма да създаде опасност за здравето на хората.

Че под имота не минава съоражение на ВиК.

Че не минават съоражения на ЧЕЗ.

Като вземеш да си прекарваш водата пък си правиш проект за реорганизация на движението по тоя повод, независимо че си на улица на края на света и там не минава ни обществен транспорт, ни нищо. Същото се заверява от общината и КАТ им струва една приятна сума.

По някое време куцо, кьораво и сакато е чертало улиците в кварталите. Ако имаш късмета да са сбъркали инда са прекарали улицата в парцела ти вместо да получиш извинение, обезщетение или нещо подобно по-скоро се навеждаш ниско в кръста. Думата "съжалявам" и "извинете" я използваш поне по 10 пъти в едно изречение и поемаш в една неравна битка да строиш на собствения си парцел.

Ало пък да речем жителите на някой квартал са решили да си направят канализация със собствени сили им средства то тоя канал за който всички знаят е незаконен и таен. Ако строиш там то проекта е със септична яма. Това по старому. Вече не може. Но преди си чертаеш вмата, въпреки че ползваш канализацията. За да подадеш документи в общината ти искат и договор с фирма, че ти изхвърлят лайн@та от несъществуващата яма. Тоя договор струва едни 6-800лв за една фиктивна хартия.

При строежа имаш задължителна част-енергийна ефективност. Плащаш си я и инженерс ти я начертава. Подаваш документите в общината, но не. Тази част от проекта освен всичко трябва да е проверена и заверена, че е вярна със съответния доклад от друг архитект. Той съответно ти взима още едни 250-Тина лв за тая дребна услуга.

Да речем, че имаш дървета в имота. Тогава викаш геодезист да ти ги картграфира. Всяко едно дърво се нанася на картата с координатите му и вида му се описва. Това също струва една приятна сума. После това го внасяш в общината за "оценка на съществуващата дървесна растителност". Както се сещате отново срещу една приятна сума.

И те така, няколко само примери с неща с които съм се сблъсквал. Ясно в, че не е редно да се строи така кой както ли дойде, но тук бюрокрацията е левъл 10. И накрая ако имаш парк пак си правиш каквото си си решил.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Ное 2015, 7:52

Миналата година съм подал декларация, че искам да си плащам за контейнер 1100л, който да се извозва един път седмично :shock: за една ливада, на която няма нищо, никой не живее на палатка, не се коси сено :mhihi: - с една дума никакъв боклук за общината. Но плащането на контейнер излиза по-евтино, отколкото стандартната 4 цифрена сума за такса смет. Декларацията се е придвижила по съответния ред и една госпожа от общината ми звъни и казва - Одобрени сте за контейнер (остава и да не съм), но понеже там няма асфалтирана улица и колата не може да влезе до Вас ще го оставим на съседната улица :shock: Логичния въпрос е защо няма улица? Защо събирате такса смет като нямате възможност да извозвате боклук от там? Кой има задължение да оправи улиците ... това в града София.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 23 Ное 2015, 8:07

Голяма част от бюджета, почти цялата администрация и сума ти "бизнес" на вътрешни хора и банки се издържа и поддържа от такси и таксички... за удобство все още не наречени данък...

Има го и навън... на места е брутално даже, но пак опираме до това какво получаваме за труда си там, и тук.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 23 Ное 2015, 10:21

По повод контейнера имам и случай при който пред къщата нямаше тротоар. Просто една ивица кал и трева.

Направих аз тротоар за чудо и приказ. И докато се нанасяме съм сложил там няколко кашона от бойлера, пералнята и нея помня още какво беше.

Минаха тия от общината и ме глобиха, че съм възпрепятствал движението по тротоара... При положение че ако не бях го застлал с плочки тоя тротоар то той беше абсолютно непроходим :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата